Harlemin Bond

Shaft — Kylmä hymy (Shaft's Big Score!) Ohjaus Gordon Parks.

Harlemin yksityissalapoliisi John Shaft (Richard Roundtree) Gordon Parksin toisen Shaft-tarinan päätejaksossa satamatiloissa.

5.1. 2:00

Viime vuonna Gordon Parks yllätti ensimmäisellä Shaft-elokuvallaan: se oli eloisasti kuvattu tarina sympaattisesta neekerisalapoliisista, joka osasi nauttia elämästä, mm. naisten kanssa, ja osasi myös panna toimeksi rikosten taitavana selvittäjänä.

Uusi Shaft-tarina jatkaa edellistä: sama näyttelijä, jäntevä ja tehokkaan näköinen Richard Roundtree esittää jälleen Shaftia, joka jälleen menee mieluisasti sänkyyn soreitten tyttöjen kanssa ja välillä toimittelee yksityissalapoliisin tehtäviään ripeästi ja omaperäisesti.

Isille vaaditaan lupaa osallistua synnytykseen

Isien on saatava osallistua synnytykseen.

Tätä mieltä on Mannerheimin lastensuojeluliiton vanhempainneuvonnan työryhmä.

Työryhmä painottaa perhevalmennuksen tärkeyttä vanhempien tulevassa suhtautumisessa lapseensa.

Työryhmä toteaa, että suhtautuminen lapseen ensimmäisinä päivinä ja viikkoina luo merkittävän pohjan lapsen koko elämälle.

Liiton kannanotossa sanotaan, että valmennetun isän osallistumisesta synnytystapahtumaan on saatu myönteisiä kokemuksia.

Uudellamaalla suoritetun tutkimuksen mukaan 96 prosenttia äideistä katsoo valmennetusta isästä synnytyshuoneessa olleen erittäin paljon hyötyä, 4 prosenttia jonkin verran hyötyä.

Isistä 91 prosenttia arvelee voineensa auttaa paljon äitiä synnytyksessä.

Postinumerot nyt virallisesti käytössä

Postinumerot tulivat virallisesti käyttöön tämän vuoden alussa.

Kokeilukäyttö aloitettiin vuonna 1971.

”Yleisö on omaksunut postinumerot erittäin hyvin, vaikka niistä ei ole kummempaa mainosrumpua lyötykään”, kertoi johtaja Mauri Kajo posti- ja lennätinhallituksesta.

Metsät kaatuvat ja rannat mökkiytyvät kaavojen edellä

Tampere (HS)

Etsintäkuulutus: luonto elävänä tai kuolleena.

Yhteiskunnan pyrkimys saada alueita virkistyskäyttöön vie maanomistajan sormen liipasimelle.

Maakunnassa ei tiedetä, mitä herrat aikovat. Pelätään pahinta.

Suunnittelijat etsivät kaikille kelpaavaa ratkaisua.

– –

Seutukaavainsinööri Aaro Louhela Tampereen Seutukaavaliitosta sanoo, että suunnittelu on kuin pioneerien liikkumista etumaastossa.

On saatava kokeilemalla varmahko tuntuma asioihin, ennen kuin voidaan saada läpi virkistysalueita koskevia lainsäädännön uudistuksia.

Ensi askeleet etumaastoon osoittautuivat suunnittelijoille vaarallisiksi.

Syntyi vastareaktio. Pahimmin äityneet maanomistajat uhkasivat hakata ja hakkasivatkin innolla metsiään, ”ennen kuin ne otetaan yhteiskunnalle” virkistysalueiksi.

Rannoille haettiin joukolla uusia rakennuslupia.

Käsitys virkistysalueista on muiden kuin suunnittelijoiden mielissä pysynyt hämäränä.

Hervantajärvestä Tampereen kaakkoiskulmilla nauttivat enintään muutamat mökkiläiset. Virkistysalueille pääsevät kaikki.

Ponnistaminen on iloa, hölkkäjuoksu hurmaa

Juhani Aromäki

Tahko on 85-vuotias.

Professori Lauri Pihkalan 60-vuotispäivän pakinassa vuonna 1948 oli lyhyt lause: ”Ja koko kotoinen urheiluväkemme on tänään hattu kourassa suuren rakennusmestarinsa edessä.”

Niin tänäänkin.

– –

Tahko kehitti pesäpallon ja salamapallon, synnytti Suomen Ladun ja laturetket, selvitti urheiluopistotoiminnan tehtävät, perusti seuroja ja liittoja.

”Pimeässä käyn kävelemässä, salassa kuin Nikodemus” kertoo Tahko ja muistuttaa, että lenkillä on sama rytmi hyvin tärkeä.

– –

”Kun kaikki pikkupojat leikkivät Ritolaa ja Nurmea, luultiin, että asia on sillä hyvä. Minne ne sen jälkeen hävisivät?”

Tahkon mielestä kehityksen vieminen oikeille raiteille vaatii organisoimista. ”Hölkkähurma lupaa hyvää, mutta se on vakautettava kestävälle pohjalle.”

– –

Tahkon mielestä sen sijaan jokaisen ihmisen tulisi omaksua liikunnan ideologia, oppia nauttimaan liikuntaponnistuksesta.

”Ihmisen pitäisi hengästyä muutaman kerran päivässä, hiota eli lenkki päivässä. Kaiken pitäisi tapahtua yhtä automaattisesti kuin parran ajo tai kasvojen pesu.”

”Kuntoliikunta pitäisi järjestää kunnolliselta pohjalta, niin kuin jo 13 vuotta sitten esitin”, sanoo 85-vuotias Tahko.

Nixon vuoden ihailluin USA:ssa

Yhdysvaltain presidentti Richard Nixonista tuli neljännen kerran peräkkäin vuoden ihailluin henkilö Yhdysvalloissa.

Gallupin teettämässä tutkimuksessa sijoittui seuraavalle sijalle saarnaaja Billy Graham.

Kolmanneksi eniten ihailtiin yllättäen edesmennyttä presidenttiä Harry S. Trumania.

Mielipidetutkimus tehtiin ennen Trumanin kuolemaa, mutta kuitenkin hetkellä, jolloin hänen vakava sairautensa piti hänet jatkuvasti uutisotsikoissa.

Suuret otsikot auttoivat myös ensi kertaa Nixonin neuvonantajaa Henry Kissingeriä kipuamaan listalle. Hän oli neljäs.

Pöysti Tampereelle, Lillan Sarkolalle

Lilla Teaternin johtaja, taiteilijaprofessori Lasse Pöysti on jonkin aikaa käytyjen neuvottelujen tuloksena ottanut vastaan Tampereen Työväen Teatterin johtokunnan tarjoaman johtajakiinnityksen.

TTT:n johtokunta vahvisti torstaina pitämässään kokouksessa, että Lasse Pöystin toivomuksen mukaan hänen toimikautensa teatterinjohtajana alkaa varsinaisesti 1. elokuuta 1974.

Birgitta Ulfsson liittyy samaan aikaan TTT:n näyttelijäkuntaan.

– –

Näyttelijä Asko Sarkola, Lillanin kasvatti ja tässä vaiheessa myös teatterin uusi apulaisjohtaja, ryhtyy tiedoksi annetun sanamuodon mukaan suunnittelemaan uutta Lilla Teaternia.

Vastuu Lillanista siirtyy Sarkolalle ja teatterin uudelle organisaatiolle varsinaisesti 1. elokuuta 1974.

Lilla Teaternin pääpaikalla on edessä vahdinvaihto. Lasse Pöysti (oik.) lähtee johtajaksi Tampereen Työväen Teatteriin. Asko Sarkola ryhtyy suunnittelemaan uutta Lilla Teaternia.

Viikko vieraita Kansallisessa

Kansallisteatterin vierailuviikolla 21.—27. tammikuuta nähdään tänä vuonna poikkeuksellisen runsas ohjelma.

Vieraina on kaksi kotimaista teatteria, yksityisten taiteilijoiden muodostama seurue, maineikas hollantilainen nukketeatteri ja kansantanssijoita.

Esitettäviä näytelmiä on kaikkiaan seitsemän, esityksiä yksitoista.

Esko Roine Niilona ja Veijo Pasanen paroni Markuksena Kiven Karkureissa, joka kuuluu Tampereen Työväen Teatterin vierailun ohjelmistoon Kansallisteatterissa 22.—25. tammikuuta.

Kummisetä löi jo Tuulen viemän

Francis Ford Coppolan ohjaama Puzon menestysromaanin ”Kummisedän” filmatisointi, jota meillä esitettiin Helsingin ensi-iltateatterissa yhteen menoon 22 viikkoa, on vajaan vuoden aikana lyönyt komeasti elokuva-alan kaikkien aikojen kassaennätykset.

Yksinomaan Yhdysvalloissa ja Kanadassa se on jo nyt tuottanut huomattavasti enemmän kuin tähänastinen ennätysfilmi ”Tuulen viemää”, kertoo show-maailman viikkojulkaisu ”Variety”.

”Kummisedän” ensi-ilta oli viime vuoden alkupuolella sekä USA:ssa että Kanadassa ja se on siitä lähtien tuottanut kassatuloina siellä 81 500 000 dollaria eli n. 340 181 000 Smk.

Mustan oriin seikkailut

”Mustan oriin seikkailut” pohjautuu Englannissa hyvin tunnettuun Anna Sewellin nuorten romaaniin, jota ei liene suomennettu.

Tarinan päähenkilö on juuri tuo musta ori, Black Beauty eli suomalaisittain Tumma Kauno, jonka nimen se saa heti varsana onnelliselta pikkupoika-omistajaltaan Joelta, Mark Lesteriltä.

– –

Alle kouluikäisten lienee monivaiheisia tapahtumia vähän vaikea seurata ja pienimmät saattavat säikkyä eräitten hevosmiesten raa'anlaisia otteita, mutta erityisesti hevosten ystäviä tarina kiinnostaa, tästäkin huolimatta, ja kouluikäisille pojille elokuva tarjoaa kunnon väkevän ja toimintaa tihkuvan seikkailuretken.

Oliver Twistinä kuuluisaksi tullut Mark Lester on vähän aikaa Mustan oriin — ”Tumman Kaunon” — onnellinen omistaja James Hillin ohjaamassa Anna Sewellin nuorisoromaanin filmatisoinnissa ”Mustan oriin seikkailuista”.

Kwai-joen silta

”Kwai-joen silta” on David Leanin 50-luvun lopulla tekemä kuvaus eräästä viime sodan episodista Kaukoidässä.

Elokuva on sekä teknisesti että näyttelijäsuorituksiltaan loistoluokkaa ja siinä myös selkenee vaikuttavasti tarinan kirjoittajan Pierre Boullen tavoite, sodan järjettömyys mitä moninaisimmin, samoin vakaumustaan noudattavien ihmisten vaikeudet sodan mielettömyyksien keskellä.

Arnoldin vihellysmarssi on elokuvasta asti ollut listasävelmiä. (Helsinki)

David Leanin Kwai-joen sillassa esittävät vastakkaisia voimia ja elämänkäsityksiä brittiläinen upseeri Alec Guinness ja itämaisuutta edustava Sessue Hayakawa, molemmat loistavia näyttelijöitä.

Vain hyvien uutisten lähetys BBC:llä

Englannin yleisradio (BBC) on aloittanut uutislähetyksen, joka sisältää vain ”hyviä uutisia”.

Joka lauantai lähetettävään 10 minuutin pituiseen lähetykseen ”Myönteinen maailma” on kerätty vain positiivisia uutisia, kuten tietoja uusista parannuskeinoista sairauksiin, entistä paremmista tuotantomenetelmistä ja muista tapahtumista, jotka lupaavat ihmiselle parempaa tulevaisuutta. (UPI)

Koonnut Kari Lankinen

Lue tästä koko lehti: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia