Angela Davis kutsui taiteilijamme USA:han

Näyttely poliittisten vankien puolesta

Kari Jylhän maalaus Vietnam-sarjasta on yksi USA:han lähtevistä teoksista.

6.1. 2:00

Suomalaiset kuvataiteilijat ovat saaneet kutsun lähettää teoksiaan International Art Manifesto -näyttelyyn Berkeleyyn Yhdysvaltoihin.

Näyttelyssä, joka pidetään ensi helmikuussa, myydään eri maiden taiteilijoiden teoksia ja näin saadut varat käytetään lainopillisen avun hankkimiseksi poliittisille vangeille.

Näyttelykutsuun sisältyi Angela Davisin vetoomus, jossa mainitaan esimerkkeinä sellaisista tapauksista, joissa varoja tullaan käyttämään mm. aseistakieltäytyjien ja rotusorron kohteeksi joutuneiden puolustamiseen.

Varojen käyttöä hoitaa Angela Davisin nimeä kantava laillisen puolustuksen säätiö. – –

Suomen Taiteilijaseura on pyytänyt teoksia näyttelyyn yhteensä 13 taiteilijalta, jotka suostuessaan osallistumaan näyttelyyn ovat samalla lahjoittaneet teoksensa Angela Davisin säätiölle.

Näyttelyyn osallistuu Stig Fredriksson, Juhani Hakalahti, Kari Huhtamo, Niilo Hyttinen, Outi Ikkala, Mikko Jalavisto, Kimmo Kaivanto, Raimo Kanerva, Pirkko Nukari, Kimmo Pyykkö, Pauli Pyykölä, Ulla Rantanen, Liisa Ruusuvaara, Juhani Soisalo, Osmo Valtonen, Sven-Olof Westerlund, Antti Vuori ja Kari Jylhä.

Lasipalatsin korvaamista tutkitaan

Kampin alueen suunnittelun yhteydessä tutkitaan Lasipalatsin korvaamista uudisrakennuksella. Samalla kehitetään Maitokeskuksen ja Kamppiin tulevan uuden hotellin korttelien suunnitelmaa kiireellisenä.

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta on päättänyt näistä tavoitteista.

Julkisuudessa on esiintynyt tietoja, että Neuvostoliiton virallinen matkailujärjestö Intourist rakentaisi Kampin alueelle hotellin yhdessä Oy Lomamatkan kanssa.

Molemmat kuitenkin kiistävät asian ehdottoman jyrkästi.

Kotkan kauppahallista lisäselvityksiä

Kotka (HS)

Kotkan valtuustossa vaadittiin kaupunginhallitukselta selvitystä kauppahallin purkamisesta.

Kauppahallin tontin vuokraamispäätös tehtiin joulukuussa käytännöllisesti katsoen ilman asiantuntijalausuntoja.

Monet Kotkan kaupunginvaltuutetut ovat myöntäneet tehneensä kauppahallin purkamispäätöksen tietämättä rakennuksen kulttuurihistoriallista arvoa. Nyt kysytään johtaako erehdys Kotkan keskustan omaleimaisuutta korostavan arvokkaan rakennuksen hävittämiseen.

Valtuusto vuokrasi tontin Keskolle, joka aikoo purkaa historiallisesti arvokkaan hallirakennuksen supermarketin tieltä.

Valtuutettu Jorma Nykänen sanoi vanhan valtuuston tehneen päätöksen tietämättä kauppahallin historiallisesta merkityksestä.

"Valtuustossa puhuttiin kauppahallista sen kulttuuriarvoja väheksyen. Vasta julkisesta sanasta on saatu tietää kauppahallin todellinen arvo”, Nykänen sanoi.

Nykänen pyysi kaupunginhallitusta tutkimaan miksi asiantuntijalausuntoja ei esitetty julkisesti kauppahallikysymystä ratkaistaessa. – –

Yksikään nykyisessä purkamisuhan alaisessa vanhassa kauppahallissa toimiva kauppias ei ole kiinnostunut uudesta hallihankkeesta.

Rahakansioiden myynti vielä järjestämättä

Uudet rahakansiot, jotka sisältävät kaikki Suomen tämän vuoden metallirahat viiden markan kolikkoa myöten, ovat vielä vastatuulessa.

Jäänmurtajan kuvaa kantavat kääntöpuolellaan uudet viiden markan kolikot, joiden puute jarruttaa uusien rahakansioiden myyntiin tuloa. Täksi vuodeksi on Suomen Pankki kuitenkin tilannut niitä kaksi miljoonaa kappaletta, jotka on tarkoitus valmistaa kesään mennessä.

Myyntiorganisaatiosta ei ole toistaiseksi tietoa. On jopa esitetty mielipiteitä, että pankkilakia jouduttaisiin tarkistamaan, jos kansioiden myynti menisi liikepankeille.

Kansioiden myyntiä jarruttaa myös viitosen kolikoiden puute. Uutta erää aletaan lyödä Rahapajassa näinä päivinä. Parin viikon kuluttua joku voi niitä jo saadakin.

Ensimmäisen erän viitosista on maksettu jopa 20–30 markkaa kappale mustassa pörssissä.

Tauno Suuri tuli taas

Raimo Möysä

Koko pitkän näyttelijäuransa ajan on Tauno Palo laulanut. Milloin rehvakkaana Rosvo Roopena, milloin taas valkokankaan kimaltelevana kulkuriprinssinä.

Levyjä hän ei silti ole tehnyt kuin muutaman. Viimeisimmästä ”Ruusu on punainen” -levystäkin on kulunut jo kolmisen vuotta.

Nyt Tauno Palo on kuitenkin tehnyt ensimmäisen lp-levynsä. Kaksitoista kaunista laulua täynnä tunnelmaa. Levyn, joka kuuluu ehdottomasti kotimaisen levytuotannon huippuihin viime vuonna.

Love Recordsin julkaisema ”Kulkurin kannel” -levy on yhtä paljon tehty Tauno Palolle kuin se on hänen tekemänsä, sillä levyn kaikki kappaleet ovat varta vasten hänelle sävellettyjä.

Näin on ratkaistu sopivien kappaleiden puute, joka on jatkuvasti ollut suurin ongelma Tauno Palon levylaulajan uran kehittymiselle. – –

Kulkurin kanteleen laulut on säveltänyt Henrik Otto Donner, Erkki Melakoski ja Eero Ojanen. Sanoista vastaavat mm. Aale Tynni, Larin Kyösti, Saima Harmaja, chileläinen Gabriella Mistral ja petroskoilainen Jaakko Rugojev.

Levyä kuunnellessa on vaikea kuvitella näitä lauluja kenenkään muun suomalaisen laulajan esittämäksi kuin juuri Tauno Palon.

Bergman paras New Yorkin kriitikoiden mielestä

New Yorkin elokuva-arvostelijat äänestivät vuoden 1972 parhaaksi elokuvaksi Ingmar Bergmanin uutuuden Huutoja ja kuiskeita (Cries and whispers) ja palkitsivat Bergmanin vuoden parhaana ohjaajana.

Ingmar Bergman on vastikään aloittanut uuden televisiosarjaelokuvan filmaustyöt. Nimenä on Kohtauksia eräästä avioliitosta ja pääosia esittävät Liv Ullman ja Erland Josephson. Elokuvasta tulee kuusiosainen ja jokaisesta osasta 50 minuutin pituinen. Ohjaaja (keskellä) neuvottelemassa Liv Ullmanin ja kuvaajansa Sven Nyqvistin kanssa.

Vuoden parhaaksi näyttelijäksi kriitikot valitsivat Laurence Olivierin leppeänä salapoliisikirjailijana Mankiewiczin uutuudessa Sleuth (Yksityissalapoliisi).

Olivier sai äänestyksessä 30 ääntä ja hänen pahin kilpailijansa Marlon Brando Kummisetänä 27 ääntä. – –

Norjalainen Liv Ullman äänestettiin vuoden parhaaksi näyttelijättäreksi roolisuorituksistaan elokuvissa Huutoja ja kuiskeita sekä Maastamuuttajissa.

Mark Spitzin mielitietty

Los Angeles (UPI)

Münchenin uimaritähti Mark Spitz ilmoitti torstaina kihlanneensa 20-vuotiaan Susan Weinerin.

Pariskunta tutustui toisiinsa lokakuussa. Häät pidetään toukokuussa.

Tuntematon sotilas

Tuntematon sotilas vielä kerran. Edvin Laineen ohjaama suomalainen suurfilmi kerää katsojia yhä uudelleen seitsenvuotisen olemassaolonsa aikana. Heikki Savolainen, Veikko Sinisalo ja Kosti Klemelä näyttelevät pääosia elokuvassa, joka nähdään lauantaina Tv 1:ssa klo 14.00.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue tästä koko lehti: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia