UKK suostui jatkoon

”Hyvät suhteet NL:n johtoon olivat edellytyksenä”

”Olen jo usean vuoden ajan järjestänyt elämääni sitä silmällä pitäen, että vuonna 1974 vapaudun tasavallan presidentin toimesta”, sanoi presidentti Urho Kekkonen puolueiden edustajille, kun nämä pääministeri Kalevi Sorsan (vasemmalla) johdolla kävivät pyytämässä Kekkosen suostumusta toimikauden jatkamiseen. Oikealla kokoomuksen johtaja Harri Holkeri.

10.1. 2:00

Maan edun mukaista on tehdä viivytyksettä päätös tasavallan presidentin tehtävien hoitamisesta nykyisen toimikauden päätyttyä, ilmoitti hallitus lakiesityksessään eduskunnalle.

Presidentti Urho Kaleva Kekkonen, 72, oli tätä ennen antanut suostumuksensa jatkoaikaan. Se päättyisi hallituksen esityksen mukaan 1. maaliskuuta 1978.

Suostumuksesta ilmoittaessaan presidentti Kekkonen viittasi viime syksyiseen ns. uutisvuotoon, jolla tarkoitetaan hänen ja Neuvostoliiton johtajien välisten keskustelujen salaisen muistion julkaisemista mm. ruotsalaislehdissä.

Kekkonen sanoi suuresti järkyttyneensä tästä vuodosta ja harkinneensa välitöntä eroa tasavallan presidentin tehtävästä.

Moskovassa joulun alla käymissään neuvotteluissa Kekkonen sanoi vakuuttuneensa siitä, että luottamukselliset suhteet Neuvostoliiton johtomiesten ja hänen välillään ovat säilyneet hyvinä ja muuttumattomina. Tämän hän katsoi olleen edellytyksenä suostumukselleen toimikauden jatkamiseen.

Presidentti Kekkonen asetti nyt kaksi ehtoa suostumuksensa yhteydessä: toimikauden pituus saa olla enintään neljä vuotta ja toiseksi hänen vuosipalkkionsa ja edustusvaransa eivät uuden toimikauden aikana saa nousta korkeammiksi kuin vuosiksi 1968—74 oli määrätty.

Etelä-Vantaan aluekeskus ”hyllyllä” kohta vuoden

Vähintään vuoden suunniteltua kauemmin saavat etelä-vantaalaiset odottaa tavarataloja aluekeskukseensa Myyrmäkeen.

Viime kevään kiista myymälätilojen suuruudesta on yhä selvittämättä.

Keskuksen ensimmäinen liiketalo yritetään poikkeusluvan turvin saada alulle tänä keväänä.

Tampereen kaupunginhallitus: Vanhan talon puolustajat aiheuttaneet vahinkoa

Tampereen vanhasta virastotalosta saa Hämeen lääninhallitus nähtäväkseen kahdenlaisia kuvia: museoviraston kauniita ja kaupunginhallituksen vähemmän kauniita.

Tampere (HS)

Tampereen kauppahallin edessä Hämeenkadulla sijaitsevan talon suojelun puolustajat ovat aiheuttaneet Tampereen kaupungille erittäin suuria taloudellisia vahinkoja. Näin katsoo Tampereen kaupunginhallitus vastineessaan museoviraston lausuntoon.

Pirkanmaan perinnepoliittinen yhdistys on esittänyt Hämeen lääninhallitukselle, että kauppahallirakennus ja sen edessä oleva Hämeenkatu 19:n virastotalo määrättäisiin suojeltavaksi kulttuurihistoriallisesti huomattavana. Museovirasto on antanut asiasta puoltavan lausunnon, johon kaupunginhallitus nyt vastaa.

Kiistellyn talon puolustajat sanovat, että Hj. Åbergin 1901 suunnittelema talo on osa kiinteää kokonaisuutta.

Hämeenkatu 19:n vieressä on hiljattain purettu vanha ns. Helinin talo. Tilalle nousee tavaratalo Sokos. Museovirasto on todennut jo tämän rikkovan Jugend-tyylistä kokonaisuutta. Kaupunginhallitus puolestaan katsoo, että tavaratalo ja Hämeenkatu 19:n paikalle rakennettava uusi talo olisivat hyvä kokonaisuus.

Kiistassa käytetään hyväksi myös valokuvia. Museovirasto on aikanaan selventänyt lääninhallitukselle kantaansa valokuvin. Tampereen kaupunginhallitus pitää näitä kuvia yksipuolisina ja lähettää 14 valokuvaa lääninhallitukselle vastineeksi.

”Erittäin suuria vahinkoja on kaupungille nyt jo syntynyt, koska virastotalon viereinen talo on purettu ja virastotalon purkaminen olisi ollut teknillisesti ja taloudellisesti edullisinta suorittaa samanaikaisesti viereisen rakennuksen purkamisen kanssa", sanotaan kaupunginhallituksen lausunnossa.

Talon mahdollisesti päätyessä suojelukohteeksi aikoo Tampereen kaupunki vaatia valtiolta erittäin huomattavat korvaukset aiheutuvasta taloudellisesta vahingosta.

Länsimäen tiheän rakentamisen edellytyksenä metro

Vantaan Länsimäkeen nousee asemakaavaluonnoksen mukaan koko joukko 9-kerroksisia asuintaloja.

Kaavoituslautakunta on kuitenkin asettanut näin tiheän rakentamisen edellytykseksi hyvät julkisen liikenteen yhteydet.

Toisin sanoen kaavaa ryhdytään ruotimaan uudelleen, ellei metropäätöstä synny.

Pohjois-Savossa tulee kilpailua työvoimasta

Kuopio (HS)

Kuopion työvoimapiirin päällikkö Aarne Marttila varoittaa Pohjois-Savon vaatetusteollisuutta kilpailemasta keskenään työvoimasta.

Alan teollisuus on voimakkaasti laajenemassa ja lähivuosien aikana tarvittaisiin yhteensä yli 1 000 työntekijää.

Vaatetusteollisuusalalle tarvittaisiin lisää työntekijöitä Kuopioon, Iisalmeen ja Varkauteen sekä Keiteleelle.

Marttila puhui Kuopiossa Turo Oy:n ns. neljännen linjan avajaistilaisuudessa sekä sille koulutettavan 30 työntekijän kurssin avajaisissa.

Marttila sanoi, että alan valtava laajentuminen ei voi näin jatkua. Joskus tulee takapakkia ja silloin sama määrä ihmisiä on työttömänä.

Pohjois-Savo on jo myös sitä aluetta, jonne ei paljon työvoimaa muuta. Muuttovirta täältä muualle on ollut suurta.

Jagger ei pääse Japaniin

Japanin ulkoministeriö vahvisti tiistaina tiedot, joiden mukaan englantilaiselta pop-tähdeltä Mick Jaggerilta on evätty pääsy maahan.

Japanin oikeusministeriö ei ole hyväksynyt Jaggerin saapumista konserttikiertueelle, koska häntä on kerran Englannissa sakotettu huumeiden hallussapidosta.

Ulkoministeriön edustaja sanoi, että päätöksestä ilmoitetaan Japanin konsulaattiin Los Angelesiin, missä Jagger tällä hetkellä on muiden Rolling Stones -yhtyeen jäsenten kanssa. (Reuter)

James ja Jane nimien parhaat

James ja Jane ovat yhä Englannin suosituimmat lasten nimet.

Tähän tulokseen on tullut ainakin herra J. W. Beaver, joka aikansa kuluksi pitää kirjaa Times-lehden henkilötiedoista.

Hän on laskenut viime vuoden aikana syntymäilmoituksista etunimet ja todennut, että James johtaa suosituimpien pojannimien listaa yhdeksättä vuotta. Janella on tytönnimien osalta ollut ensimmäinen sija jo 16 vuotta.

Toiseksi suosituin pojan nimi oli John ja toiseksi suosituin tytön nimi Louise (Reuter)

Kuolemantuomiot natsien apureille

Moskova (Reuter)

Länsiukrainalainen tuomioistuin on tuominnut kaksi miestä teloitettaviksi ampumalla heidän osallisuudestaan 3 000 juutalaisen surmaamiseen sodan aikana.

Ukrainan kommunistipuolueen päivälehti Pravda Ukraini kertoo, että Tortshinissa lähellä Puolan rajaa sijaitseva tuomioistuin tuomitsi kolmannen miehen samasta syystä 15 vuodeksi vankeuteen ja karkoitettavaksi sen jälkeen viideksi vuodeksi Siperiaan.

Miehet liittyivät vapaaehtoisesti Saksan poliisiin ja myöhemmin maanalaisiin ukrainalaisiin nationalistijoukkoihin, lehti totesi.

Miehet ottivat aktiivisesti osaa 30 neuvostoliittolaisen aktivistin ja 3 000 juutalaisen surmaamiseen, luovuttivat natseille haavoittuneita vankeja ja vainosivat henkilöitä, jotka auttoivat neuvostoliittolaisia partisaaneja.

Ukrainan turvallisuuspoliisi KGB löysi lopulta miehet.

He olivat salanneet henkilöllisyytensä vuosien ajan, lehti kertoi.

Toisen maailmansodan aikana tuhannet ukrainalaiset liittyivät saksalaisiin.

Sotarikosoikeudenkäynnit jatkuvat edelleen Neuvostoliitossa, ja viime vuonna 16 ihmistä tuomittiin kuolemaan natsien palveluksessa tehdyistä rikoksista.

Koonnut Jarkko Rahkonen

Lue tästä koko lehti: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia