Helsingin pitäjän kirkonkylä säilytetään

Vanha kyläraitti edustaa professori Ilmar Talven mukaan varsin hyvin 1700—1800 -lukujen vaihteen kyläympäristöä. Talot olivat jo silloin nykyisillä paikoillaan. Raitin varteen on noussut uusikin asuintalo, joka on pyritty sopeuttamaan ympäristöön.

13.1. 2:00

Helsingin pitäjän kirkonkylästä tehty kansatieteellinen tutkimus on valmistunut.

Tutkimuksen käynnistäjä, Vantaan kauppalan sivistystyölautakunta toivoo kirjan auttavan vasta käynnistyneessä kirkonkylän kaavoituksessa.

Tutkimuksen kirjoittaja professori Ilmar Talve pitää pioneerityönä sitä, että kauppala on tutkituttanut säilytettäväksi aiotun alueen näin tarkoin.

Talve selvittää tutkimuksessaan kylän asemakaavan, talojen ja viljelysten historiaa sekä muutokset, jotka ovat kylämiljöötä muokanneet.

Helsingin pitäjän kirkonkylä on pohjoismaissa ainoa näin lähellä suurkaupunkia säilynyt kyläkokonaisuus, Talve totesi. Pyhän Laurin kirkon vierellä sijaitsevan kylän keskustan talot ovat olleet nykyisellä paikallaan jo 1700-luvulla.

Kylämiljöö on vuosien varrella saanut kuitenkin pahoja arpia. Kaksi moottoritietä — Tuusulan moottoritie lännessä ja ohikulkutie pohjoisessa — sivuuttavat asutuksen aivan nurkalta ja erottavat kylän reuna-alueita sen keskustasta.

Maisemaa rikkovat myös hiljattain rakennetut puhelinkeskuksen talo ja yhteiskoulu.

Laittoman värisiä työasuja partureilla ja kampaajilla

Monissa parturiliikkeissä työntekijät käyttävät määräysten vastaisia työasuja. Muodikkaissa vaatteissa tehdään mieluummin töitä kuin klassisissa vaaleissa parturin takeissa.

Suuri osa partureista, kampaamoista ja kauneussalongeista Helsingissä rikkoo terveydenhoitolain määräyksiä työasuista. Asetuksessa vaaditaan alan työntekijöiden pukeutuvan valkoiseen tai vaaleaan asuun.

Työntekijöiden mielestä määräykset ovat täysin vanhentuneita. Tummat paidat ja työvaatteet pestään nykyään yhtä usein kuin vaaleatkin. Työpaikalla on lisäksi parempi ja muodikkaampi ”fiilinki”.

Huomautus annetaan joka kerta, kun pukeutuminen ei täytä vaatimuksia. ”Yksikään asu, joka ei ole asetuksen mukainen, saa huomautuksen”.

Terveydenhoitolain ja asetuksen lisäksi parturien hygieniasta on annettu erilaisia suosituksia. Yksi näistä koskee työvälineiden puhtautta.

Jos kampa laitetaan taskuun, jossa ennestään on kymmenien ihmisten hiustenloput, niin tuskin hygieniasta voidaan edes puhua.

Veikkausrynnäkkö

Kontulassa nähtiin eilen sellainen tapaus, että kokoomuksen Harri Holkeri ja sosiaalidemokraattien Ralf Friberg löivät kättä keskenään ja lupasivat jakaa tulevat voitot tasan.

Lehmänkauppojen epäilijöille täytyy heti todeta, että kyseessä oli lottokierros, jossa kumpikin näytti mallia numeroveikkauksen teossa.

Sekä Holkeri että Friba ovat vannoutuneita kontulalaisia mitä asuinpaikkaan tulee, ja juuri Kontulaan kohdistuu Veikkaustoimiston tämän kertainen veikkausrynnäkkö.

Friban riviksi tuli syntymäkuukausi 4, päivämäärä 17, syntymäkadun eli Kulmakadun talo numero 8, eduskunnan postinumero 10, ehdokaslistan numero 23 ja ikä 36.

Holkeri puolestaan pani kaavalle numerot 2 (lasten lukumäärä), 9 (kengän numero), 11 (sukkien numero), 16 (kauluksen numero tuumissa), 21 (kiviä kellossa) ja 40 (kauluksen numero senteissä). Mikä ihailijoille ja myötäjännittäjille tiedoksi kerrottakoon.

Vakioveikkaus on kuulemma uhkaavasti joutunut polvistumaan loton edessä, mutta hätä ei ole käsissä, toteaa Veikkaustoimisto.

Koko veikkauksen vuosivaihto on näet noussut 45 prosenttia, lotosta puhumattakaan, ja tällä tavalla saadaan entistä enemmän kipeästi tarvittavia varoja tieteelle, taiteelle ja nuorisokasvatukselle urheilun ohella.

Ministeri Sundqvist kutsuttu takaisin asepalvelukseen

Opetusministeri Ulf Sundqvist (sd) on saanut armeijalta palvelukseenastumismääräyksen.

Hän keskeytti syksyllä 1971 asevelvollisuutensa suorittamisen korpraalina osallistuakseen eduskuntavaalitaisteluun.

Palvelukseenastumispäivä on vielä auki, samoin se, onko Sundqvistin pyydettävä vapautusta ministerin tehtävästä vai riittääkö ilmoitus estyneisyydestä hoitaa ministerin tehtävää.

Sundqvistin saama lykkäys päättyy 14. lokakuuta 1973. Palvelukseenastumispäivästä voidaan kuitenkin tarkemmin sopia, kerrottiin Pääesikunnasta.

Tamperelaiset tulevat

Raju veri, Raimo J. Kinnusen näytelmä rakennustyömaalta ja pakkoauttavan yhteiskunnan laidoilta kuuluu Tampereen Työväen Teatterin vierailuohjelmistoon Kansallisteatterissa. Yllä vas. Raili Veivo, Veikko Sinisalo ja Kirsti Wallasvaara väkevällä todistusvoimallaan suurta huomiota herättäneen esityksen päätehtävissä.

Tampereen Työväen Teatteri, jonka vierailut jo muutamana vuonna ovat saaneet helsinkiläiset miehissä ja naisissa liikkeelle, saadaan käynnille tässäkin tammikuussa. Isäntänä on tällä kertaa Kansallisteatteri, jonka vierailuviikolla TTT esiintyy neljänä päivänä, 22.—25. tammikuuta.

Ohjelmia on mukana kolme, ja ne edustuvat kuten edelliskerroillakin monipuolisesti maan yhden kärkiteatterin työtä.

Ensimmäisenä vierailupäivänä nähdään Kansallisen suurella näyttämöllä Raimo J. Kinnusen esikoisnäytelmä Raju veri, jonka kantailta oli TTT:ssä viime näytäntökaudella.

Herala Kouvolan teatterin johtoon

Kouvola (HS)

Näyttelijä Helge Herala Suomen kansallisteatterista on valittu Kouvolan teatterin johtajaksi yhdeksän hakijan joukosta.

Teatterin johtokunta ei ollut perjantai-illan kokouksessaan yksimielinen ja Herala valittiin oikeiston äänillä.

SPR kokeilee jäädytetyn veren käyttöä

Näissä laitteissa veri säilyy lähes kaksisataa-asteiseksi jäädytettynä. Päivystäjä Markku Niemisen vieressä typpipommi, josta nestemäinen typpi ruiskutetaan veripakkausten jäädyttämiseksi. Vasemmalla iso säiliö, joka otetaan käyttöön kokeiluvaiheen jälkeen. Pienessä säiliössä on jäädytettyä verta laboratoriokokeita varten.

SPR:n veripalvelussa on alettu kokeilla syväjäädytetyn veren käyttöä. Jäädytetty veri säilyy varastossa käytännöllisesti katsoen ikuisesti, kun taas normaalisti pussitettu veri pilaantuu noin kuukaudessa.

Jäädytetyllä verellä on tällä haavaa toistaiseksi merkitystä vain erityispotilaille. Harvinaisiin veriryhmiin kuuluvia potilaita varten pyritään jäädyttämään heidän ryhmänsä verta.

Lisäksi sitä käytetään tapauksissa, jolloin veressä tarvitaan punasoluja hapenkuljetusta varten.

KOP:n atk-taloon enemmän tilaa kuin eduskuntatalossa

Kansallispankin atk-keskus Helsingissä on noussut harjakorkeuteen.

Talon on määrä olla valmis ensi syksynä. Kun uuden talon tilat lasketaan yhteen vieressä olevan nykyisen atk-talon kanssa, on tiloja enemmän kuin eduskuntatalossa: 118 000 kuutiota.

Pankin pääjohtaja Matti Virkkunen mainitsi harjakaispuheessaan pankilla olevan tällä hetkellä lähes 2,5 miljoonaa erilaista talletustiliä.

Toiminnan jatkuva laajentuminen edellyttää Virkkusen mukaan väistämättömästi pankin tietojenkäsittelyn automatisoinnin laajentamista.

Tulevaisuudessa tietokoneet hoitavat erilaisia kirjaustehtäviä sekunnin murto-osassa, ja vieläpä niin nopeasti, ettei pankin henkilökuntaa tarvitse työmäärän kasvaessa tästä syystä lisätä.

Kengurujen suojelu alulle Australiassa

Heillä on toivoa: lukuisten vetoomusten jälkeen Australian hallitus kieltää kengurunnahkojen viennin saadakseen hillittömän metsästyksen aisoihin.

Melbourne (The Guardian)

Australian liittohallitus on ilmoittanut, että kengurun nahkojen ja lihan vienti kielletään huhtikuun alusta lähtien. Päätöstä edelsi monia vuosia kestänyt kampanja kengurunmetsästyksen rajoittamiseksi.

Tulliministeri, senaattori Lionel Murphy sanoi päätöksen vaikuttavan etupäässä kengurun nahkojen vientiin. Hänen arvionsa mukaan tällä hetkellä viedään ulkomaille noin miljoona nahkaa vuodessa.

Murphyn mukaan ”yksi suurimpia tragedioita on se, kuinka vähän tästä viennistä saadaan tuloja”.

Hallitus ei voi valvoa kengurujen kaupallista tai urheilumetsästystä missään maan kuudessa osavaltiossa, mutta käyttämällä oikeuttaan päättää ulkomaankaupasta se voi estää vientitarkoituksessa tapahtuvan metsästyksen.

Matkamuistokauppa on myös melko huomattavaa ja joka puolella Australiaa myydään uutuutena sellaisia pöyristyttäviä esineitä kuten kengurun käpälistä tehtyjä korkinavaajia.

Strip tease -tytöiltä ei huolittu apua lapsille

Bonn (Veikko I. Pajunen)

Länsisaksalaiset strip teasen esittäjät eivät saa osallistua keräykseen kehitysvammaisten lasten hyväksi. Keräystä hoitava valtakunnallinen liitto pitää heidän rahaansa ”säädyttömänä”.

Liiton rautainen moraali ilmeni, kun Duisburgin tomuisen teollisuuskaupungin yökerhon stripparit ryhtyivät työnsä ohella keräämään rahaa kehitysvammaisten lasten avustusrahastoon.

He laittoivat baaritiskille rahaston tunnuskuvalla varustetun kilven, jolla he kertoivat luovuttavansa osan tuloistaan keräykseen. Asiakkaita kehoitettiin tekemään samoin.

Liitto torjui kuitenkin heti ensimmäisen rahalähetyksen, kun sille selvisi avustuksen alkuperä.

Liitto ilmoitti, että kehitysvammaisten lasten auttamisessa täytyy pitää kiinni ”tietyistä makurajoista”.

Läheisessä Düsseldorfissa toimiva kehitysvammaisten huoltoyhdistys päätti kysyä lehdessään lukijoiden mielipidettä Duisburgin strippareiden keräyksestä.

Seurauksena oli kirjeiden tulva. Peräti 97 prosenttia kirjoittajista tuomitsi valtakunnallisen liiton asenteen. Useimmat totesivat, että ”raha ei haise”.

Nainen Sinn Feinin johtoon Dublinissa

Dublin / Belfast (UPI)

Belfastilainen kotirouva otti perjantaina johtoonsa Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n ”väliaikaisen” poliittisen järjestön sen puheenjohtajan jouduttua vankilaan.

Sinn Fein -puolueen väliaikaisen siiven johtaja Rory O'Brady tuomittiin torstaina kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen Irlannin tasavallan uuden IRA-vastaisen lain nojalla.

Belfastilainen rouva Maire Drumm, joka toimii O'Bradyn varamiehenä, vannoi puheenjohtajan tehtäviin siirtyessään, että järjestö jatkaa toimintaansa uudesta laista huolimatta.

Vero-opas

Lakia on muutettu niin, että jos yhteisverotettavista puolisoista vaimo asuu esimerkiksi työsuhteen perusteella muualla, kuin missä hänen miehensä verotetaan, vaimoa verotetaan kunnallisverotuksessa hänen omassa asuinkunnassaan.

Järjestelmästä johtuen hänen on tehtävä tällöin pääveroilmoituksensa kahtena kappaleena.

Verotoimistot ovat lähettäneet veroilmoituslomakkeet kummallekin yhteisverotettavista puolisoista.

Jos toisella ei ole veronalaista tuloa eikä omaisuutta, eikä hänen siis tarvitse tehdä veroilmoitusta, hänen ei tarvitse palauttaa omia lomakkeitaan, vaan riittää, että aviopuolison veroilmoituksessa on merkintä siitä, ettei hän tee veroilmoitusta.

Koonnut Jarkko Rahkonen

Lue tästä koko lehti: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia