Savon susi livahti pakoon Rautavaaran metsästäjiltä

Kauan ei kestänyt tulenteko ja kahvinkeitto kokeneilta erämiehiltä. Vasemmalla Viljo Nissinen, vieressään Oiva Karmitsa ja takana maanviljelijä Erkki Korhonen. Säilykepurkissaan kahvia keittää Arvo Roininen ja nokista pannua vartioi Yrjö Tuovinen.

12.1. 2:00

Kuopio (HS)

Neljän tunnin ajon jälkeen pääsi Savon susi livahtamaan Rautavaaran erämiehiltä.

Se oli motitettu kirkonkylän maastoon jo edellisenä iltana, mutta pakeni jälkiään pitkin takaisin Tiilikan erämaahan, mistä se ilmeisesti oli tullut asutusalueille.

Miehet kirosivat Helsingin herrojen käsityksiä susista. ”Se on peto joka täytyy ampua”, sanoi porukan vetäjä Oiva Karmitsa. ”Nytkin se on varmasti suunnannut tiedossa olevaa hirvilaumaa kohti”.

Ihmiset pelästyivät jo Hämeen suden aikoina lastensa koulumatkojen takia. Rautavaaralaiset ovat seuranneet esimerkkiä eivätkä ole uskaltaneet lähettää lapsia kouluun ilman saattajia.

Korkeasaaren intendentti Ilkka Koivisto puolestaan pitää metsämiehiä pyssyineen toisilleen ja ympäristölleen vaarallisempana kuin yksinäistä sutta.

Heijastavaa väriä porojen sarviin

Oulu (HS)

Poronsarviin sivellään Sodankylässä heijastinväriä, jotta ne erottuisivat liikenneväylälle pimennoista tullessaan tai tiellä liikkuessaan auton valoissa riittävän hyvissä ajoin. Näin onnettomuuksilta vältyttäisiin.

Kokeilu käsittää parikymmentä poroa, jotka saivat Sattasniemen erotusaidassa Liikenneturvan ja Liikennevakuutusyhdistyksen lahjoittamaa heijastinmaalia sarviinsa.

Aloitteen tekijä on sodankyläläinen opettaja Mikko Aittokallio.

Aikaisemmin on Sodankylässä kokeiltu heijastinteipin käyttöä poron sarvissa, mutta huonolla menestyksellä, koska teipit tippuivat heti.

Henkilöautojen myynti voimakkaassa nousussa

Henkilöautojen kaupassa rikottiin yli puolen vuosikymmenen yrityksen jälkeen 100 000 uuden auton raja.

Viimeksi tämä haamuraja ylitettiin vuonna 1965 ja tällä välin autokauppa on ehtinyt käydä alle 50 000 lukemissa.

Autokaupassa saavutettiin viime vuonna jälleen viiden vuoden takaiset ennätyslukemat, 100 000 myytyä autoa. Menevimpien joukossa olivat pienautot Fiat ja Volkswagen sekä Ford, joita lukumääräisesti myytiin eniten.

Hyviä lukemia ounastellaan kuluvallekin vuodelle. Nyt puhutaan 110 000 uuden henkilöauton myynneistä.

Suurimmat autojen maahantuojat ovat pystyneet kahmimaan itselleen vain niukasti yli 10 prosentin markkinaosuuksia.

Kärkisijoista autojen lukumäärän mukaan laskien ovat kamppailemassa kansanautojen myyjät: Fiatit, Volkswagenit ja Fordit.

Suurimmat kipuajat viime vuonna olivat Konela ja Scan-auto: neuvostoliittolaiset ja suomalaiset.

Lantalähetys seisoo Helsingin tullissa

Helsingin tulliin on juuttunut 12 tonnia kalifornialaista lehmänlantaa.

Aineen tilaaja unohti hakea lastille maahantuontiluvan.

Lupa tuskin heltiää, vaikka paperit ovat nyt vetämässä, kerrotaan maatalousministeriöstä: suomalaiset maanviljelijät ovat kohta itsekin hukkumassa ylijäämälantaan.

M/s Wirta toi lannan torstaina Länsisatamaan. Se lastattiin alukseen pari viikkoa sitten San Franciscossa. Mikäli lanta ei saa maahantuontilupaa, se palautetaan takaisin Yhdysvaltoihin. – –

Suomessa ei valmisteta tätä hygieenistä lehmänlantaa. Samantapaista ainetta yritettiin tuoda kerran aikaisemminkin maahan vuonna 1969. Silloin erä käännytettiin tullista takaisin.

Viranomaiset pelkäsivät lannan mukana mahdollisesti tulevia toukkia ja bakteereja.

Pääministeri Palme viikon henkilönä

Ruotsin kohuttu pääministeri Olof Palme on myöntänyt haastattelun Ajankohtaiselle kakkoselle ja on täten viikon henkilö.

Viikon henkilö Ajankohtaisessa kakkosessa: Olof Palme.

Yhdysvaltain aloittaessa joulukuussa Pohjois-Vietnamin valtaisat pommitukset käynnistyi samalla maailmanlaajuinen vastalausekampanja, jonka huomattavimpia ylläpitäjiä on Ruotsin pääministeri Palme.

Hän tuomitsi Yhdysvaltain pommitukset, vertasi niitä toisen maailmansodan julmuuksiin ja sai tietenkin niskaansa Yhdysvaltain viranomaisten vihat.

Maitten välisten diplomaattisuhteiden sanotaan olevan katkeamispisteessä. Palme on ennenkin aiheuttanut ärtymystä Valkoisessa talossa Vietnam-lausunnoillaan ja mielenosoitusmarsseillaan.

Eikä hän aio perääntyä vastalauseista huolimatta, vaan on ilmoittanut vakaasti, ettei kadu sanaakaan sanomastaan.

Satiaiset yleistyneet

Satiaiset ovat yleistyneet voimakkaasti viime kuukausien aikana Helsingissä.

Viikottain pelkästään kaupungin sukupuolitautiklinikan puoleen kääntyy kymmeniä satiaisista kärsiviä henkilöitä.

”Satiaiset ovat selvästi yleistyneet päätellen niistä kyselyistä joita meillekin tulee. Tarkkaa määrää on täysin mahdotonta sanoa, koska satiaisista ei ole samanlaista ilmoitusvelvollisuutta kuin sukupuolitaudeista. Lisäksi suurin osa satiaistartunnan saaneista hoitaa ne itse, kääntymättä meidän puoleemme”, kertoi apulaisvenerologi Marja-Liisa Hirvonen.

Tamminen pelasti IFK:n tasapeliltä

Kyllä vain. Totta se on.

Helsingin IFK ja Tampereen KooVee eivät pelanneet jääkiekkoilun mestaruussarjassa tasapeliä, vaikka:

— ottelu pelattiin Helsingissä

— IFK johti ensimmäisen erän jälkeen kolmella maalilla

— KooVee tasoitti kolmannen erän lopulla 4—4:ään.

Kaikista ennusmerkeistä huolimatta (syksyllä Helsingissä ottelu päättyi vastaavien vaiheiden jälkeen 5—5). Muutenkin joukkueet ovat mielellään pelanneet tasapelejä.

IFK:n Juhani Tamminen sutaisi kaksikymmentäkaksi sekuntia ennen loppua kiekon verkkoon ja IFK voitti 5—4. Yleisö ja kotijoukkue olivat revetä riemusta.

IFK:n ratkiriemua voiton hetkellä. Keskellä maalintekijä Juhani Tamminen naama leveänä kaulailee syöttäjä Esa Peltosta. Muut vasemmalta: Jarmo Koivunen, Jorma Thusberg, Henry Saleva (puoli naamaa näkyvissä) ja Väinö Kolkka (13).

Lähes 100 000 naista lisää työmarkkinoilla

Naisten osuus työmarkkinoilla on kasvanut kymmenessä vuodessa lähes 100 000:lla. Ammatissa toimivien miesten määrä sen sijaan on laskenut 7 000:llä.

Kaikkiaan oli työmarkkinoilla vuoden 1970 lopussa runsaat 2,1 miljoonaa suomalaista.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen julkaisemista vuoden 1970 väestölaskennan ennakkotiedoista.

Raportissa on jaettu 14 vuotta täyttänyt väestö ammatin, sukupuolen, iän ja koulutusasteen mukaan.

Rajoitusuhka vauhdittaa soranottoa Hyvinkäällä

Hyvinkää (HS )

Tieto odotettavissa olevista rajoituksista on vauhdittanut soranottoa Hyvinkään ja Hausjärven rajalla: alueelle on avattu muutamassa viikossa kymmenkunta uutta sorakuoppaa.

Pintamaa on poistettu kaupungin vedenottamon ympäriltä ja soraa kaivetaan jo Hyvinkään uuden siunauskappelin nurkalta.

”Tämä oli odotettua. Jokaisen näitä asioita seuraavan on pitänyt nähdä, että soranoton paine purkautuu Tuusulan suunnasta tänne päin”, sanoo Hyvinkään kaupungininsinööri Yrjö Sälpäkivi.

Wagneria Kansallisoopperassa

Kansallisoopperan kevätkauden ensimmäisenä ensi-iltana esitetään lauantaina Wagnerin Nibelungenringin ensimmäinen osa Das Rheingold. Reininkulta on aikaisemmin esitetty oopperassamme 1930.

Ensi-illan yhteydessä aloitetaan uusi käytäntö: oopperalaulaja Jorma Hynninen esittelee teoksen yleisölle lämpiössä 18.45.

Oopperan ohjaa Gerhard Weitzel ja musiikin johtaa Jussi Jalas.

Kuvassa vas. Jaakko Ryhänen, Marja Tyrkkö, Jorma Falck, Aino Takala, Aatos Tapala, Tapani Valtasaari ja Jorma Hynninen. Muissa osissa nähdään Raija Määttänen-Falck, Riitta Pietarinen, Taru Valjakka, Marja Holopainen, Pentti Tuominen, Pekka Nuotio ja Eero Erkkilä. Lavastus ja puvut ovat Paul Suomisen.

Filmikierros

Kakkosverkon Filmikalenteri käsittelee paria ohjelmistossa parhaillaan pyörivää elokuvaa sekä paria tulevaa, toimittajina Erkka Lehtola ja Untamo Eerola.

Venäjän kielen tunneistaan televisiosta tuttu Marianne Flinckenberg-Gluschkoff kertoo ikonimaalari Andrei Rublevista, jonka elämää ja elinaikaa kuvaava Andrei Tarkovskin ohjaama elokuva on menestyksekkäästi ohjelmistossa.

Rva Flinckenberg-Gluschkoff valottaa katsojille 1400-luvun, Rublevin aikakauden Venäjää, sen elämää ja oloja.

Pier Paul Pasolinin Haukat ja varpuset valmistui vuonna 1966 heti Matteuksen evankeliumin jälkeen ja palkittiin Cannesissa.

Meille sitä ei kuitenkaan kelpuutettu. Pasolinin nimellä ei ollut silloin vielä kylliksi myyntiarvoa.

Nyt elokuva on kaivettu esille sekä Filmikalenterissa että elokuvateattereihin piakkoin.

Tulevasta teatteriohjelmistosta on myös mukana Eric Rohmerin kuudes ja viimeinen moraalitarina Rakkaus iltapäivällä.

Lisäksi Tapani Maskula kartoittaa amerikkalaisen väkivallan kuvausta Verinen Mamma Barker -elokuva lähtökohtanaan.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue tästä koko lehti: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia