Maakaasumiesten tupakkatauko

Neuvostoliittolaiset työläiset ovat eri puolilta neuvostotasavaltaa. Eristyskoneen luona tarkenee työskennellä vielä paljain käsin. Työntekijät kiittelivät Suomen tähänastista leutoa talvea.

22.1. 2:00

Leuto talvi pitää suot vetelinä eivätkä ne kestä raskaiden työkoneiden painoa. Tämä on viivästyttänyt Neuvostoliitosta Suomeen asennettavan maakaasuputken rakennustöitä. Keskitalveksi suunniteltua putken laskua ei ole voitu suoalueilla vielä aloittaa.

Neste Oy:n mukaan viivästyminen on kuitenkin vähäinen. Suunniteltu aikataulu otetaan kiinni parissa kuukaudessa.

Rajanylitys putkitöissä alkoi viikon vaihteessa Imatran Räikkölässä. Neuvostoliittolainen hitsausryhmä on jo sivuuttanut rajavyöhykkeellä paikan, johon rakennetaan kaasun vastaanottoasema Suomen puolelle.

Tällä haavaa maakaasuputken kimpussa hyörii Suomessa noin 120 neuvostoliittolaista. Keväällä määrä nousee 200–300:een.

Rakennustyön huippukautena suomalaisen työvoiman määrä arvioidaan samaksi kuin neuvostoliittolaisen. Tämä taas johtuu siitä, että koneet tekevät valtaosan työstä.

Neuvostoliiton komennusmiehille on Kouvolassa järjestetty vapaa-ajan ratoksi mm. elokuvaesityksiä, mutta suomalaiset ovat todenneet saavansa viettää vapaansa ”omin nokin”.

Pitkät maakaasuputkiletkat maastossa ovat pitkin syksyä keränneet ”turisteja” katsomaan tuota käärmettä. Putkien peittäminen alkaa kuitenkin aivan lähiaikoina. Kymijoen alitus keväällä vetää asiantuntijoiden mielestä myös vertoja hyvälle teatterikappaleelle, ainakin yleisömäärän suhteen.

Marja-Liisa Hämäläinen löi naiset

Marja-Liisa Hämäläisen hiihto Lapinlahdella nostatti toiveita nuorten EM-kisoihin Kaukolovossa. (kuva vuodelta 1971)

Lapinlahti (HS)

Manne Liimatainen voitti Lapinlahden hiihtojen päämatkan, mutta iloisin yllätys oli Marja-Liisa Hämäläisen esitys. Tyttöjen 5 kmlla hän piti niin kiirettä, että olisi lyönyt naisten sarjan olympiakävijän Liisa Suihkosen.

Miesten 15 kmlla joutui Kalevi Oikarainen antautumaan Liimataiselle toista minuuttia. Yleinen 15 km 1) Manne Liimatainen, Kuusamo 52,34 2) Kalevi Oikarainen, Kuusamo 53,47. – – Tytöt 18 v. 5 km. 1) Marja-Liisa Hämäläinen, Simpele 18,13. 2) Paula Turpeinen, Heinävesi 20,48.

Mustalaiset toivovat saavansa tyhjiksi jääneitä maalaistaloja

Kuopio (HS)

Tyhjiksi jääneiden maalaistalojen saaminen vanhemman mustalaisväestön omistukseen auttaisi mustalaisten asiaa tällä hetkellä enemmän kuin sosiaaliavustukset ja yhteiskunnan muu ”hössöttäminen”, sanottiin sunnuntaina Kuopion Alavan kirkossa järjestetyssä mustalaisten kirkkopyhän tilaisuudessa.

Kirkkoon oli saapunut toistakymmentä mustalaista. Lähes samanaikaisesti läheisellä keskuskentällä pidetyt markkinaravit veivät siltä paljon yleisöä. Tilaisuus järjestettiin nyt ensimmäisen kerran Kuopiossa.

Saarnan piti kirkkoherra Penna Konttinen. Jumalan sanan ja höyryävän hernekeiton välissä kuultiin myös koulutuksesta. Ammattikoulutuksen mahdollisuuksista puhui opettaja Väinö Lätti. – –

Kiuruveteläinen Vihtori Grönfors sanoi, että useimmat mustalaiset halusivat asua maalla. Vanhempaa mustalaisväestöä on enää turha saada kouluun ja vaihtamaan ammattiaan. – –

Maalla mustalaisille tarjoutuisi tilaisuus harjoittaa sitä ammattia, mikä heille perinteisesti luontuu, hevosten kasvattamista ja varsottamista. Grönforsilla on itsellään kahdeksan lämminverihevosta.

Ilves nähtiin Vantaalla

Yksinäinen ilves on viime päivinä nähty Helsingin seuduilla. Se nähtiin viimeksi Vantaalla.

Fil. tri Erkki Pulliaisen mukaan ilves on käynyt myös Helsingin rajojen sisäpuolella Haltialassa. Sama eläin on havaittu Kirkkonummellakin.

Pulliainen painottaa, että eläin ei mitenkään ole ihmisille vaarallinen. Se syö pääasiassa jäniksiä ja kissoja. Täysikasvuinen ilves painaa noin 13–20 kiloa.

”Ilveksen rauhoittaminen on tuottanut hyviä tuloksia”, Pulliainen sanoo. Vuonna 1962 ennen rauhoitusta on Suomessa korkeintaan kaksi ilvestä. Nyt arvellaan kannan kasvaneen 100–200 yksilöön.

Kesämökit talvikiellossa

Suunnitteluviranomaisten mukaan Pirttiranta ei sovi pysyvään asumiseen, koska se on Vantaanjoen tulva-aluetta. Asukkaat väittävät, ettei tulvia ole viiteen vuoteen näkynyt.

Vantaan kesämaja-alueen asukkaat ovat lähteneet liikkeelle saadakseen alueensa muutetuksi normaaliksi pientaloalueeksi.

Nykyisin on mökeissä ympärivuotinen asuminen kielletty, mutta kiellosta ei liiemmin välitetä.

Asukkaitten mukaan mökit on alunperin rakennettu talviasuttaviksi. Esimerkiksi kaikkiin Pirttirannan mökkeihin tulee sähkö ja myös jätehuolto on järjestetty.

Pirttirannan isännöitsijän mielestä kesämajat ovat paremmassa kunnossa kuin lähistön omakotitalot.

Alueen mökeistä on ympärivuotisessa käytössä suurin osa, asuntopula on pakottanut kesäasukkaat jäämään mökkeihinsä.

Myös Vantaan järjestysoikeus haluaisi laillistaa tilanteen. Laillistaminen on kuitenkin oikeudellisesti sangen mutkikasta.

Pikkuautossa 13 nuorta – sakot tuli

Kuopio (HS)

Kolmetoista nuorta oli ahtautunut viiden hengen henkilöautoon iltamista palatessaan. Seurauksena oli 84 markan sakkolappu auton kuljettajalle.

Outokumpulaiset nuoret olivat olleet tansseissa Tuusniemellä. Kotimatkalla Outokumpuun poliisi havaitsi heidän autonsa kiemurtelevan Joensuun – Kuopion valtatiellä.

Auton etuistuimella istui viisi ihmistä, eikä autoa ohjanneelle nuorukaiselle jäänyt tilaa liikutella kunnolla käsivarsiaan.

Juhlasahtia varkaille

Varkaat veivät isännän juhlasahdin Kangasniemellä.

Vamppalan kylästä kotoisin oleva maanviljelijä oli laittanut 80 litraa sahtia valmistumaan omia 50-vuotisjuhljaan varten Mennessään sunnuntaiaamuna karjakeittiöön katsomaan sahtiaan, hän löysi vain tyhjän tynnyrin.

Sahti oli kaadettu astioihin ja viety pois. Varkaita ei ole toistaiseksi tavoitettu.

Pentit johtavat Leppävirtaa

Kolme Penttiä valittiin Leppävirran kunnanvaltuuston puheenjohtajiksi.

Varsinaiseksi valtuuston puheenjohtajaksi tuli edelleen ministeri Pentti Pekkarinen (k), ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi Pentti Markkanen (sd) ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Pentti Lappalainen (Hb).

Kunnanhallituksen puheenjohtajanakin toimii myös Pentti, nimittäin kunnanjohtaja Pentti Karppinen.

Jokereilla maalipidot, isäntänä Timo Turunen

Timo Turunen teki viisi maalia, kuten sormista voi laskea.

Sunnuntai jääkiekkoilun mestaruussarjassa sisälsi kolme ottelua, joissa kaikissa voittaja oli maalituulella.

Helsingissä Jokerit teki yhdeksän, Tampereella Tappara kaksitoista ja Turussa IFK kuusi maalia. – –

Jokerimässäilyn suurin herkkusuu oli pieni (164 senttiä) Timo Turunen. Hänelle olivat tärkeitä sekä maalien laatu että määrä. Lyhykäinen maajoukkueen keskushyökkääjä laukoi viisi moitteetonta täysosumaa Ässien maalin nurkalta.

”Kyllä minulla melkein joka pelissä on saman verran tekopaikkoja mutta aikaisemmin ei tulos ole ollut näin korea”, Turunen naureskeli.

Hän panee mielellään maalinsa tsäkään eli onnen tiliin. ”Näin hyvää tsäkää ei minulla ennen ole tainnut ollakaan. Viisi maalia on kai ennätys yhdessä mestaruussarjaottelussa.”

Turusen tsäkä on tuonut sarjassa ylivoimaisesti eniten pisteitä. Hän johtaa pörssiä selvästi.

Pravda moitti Suomen oikeistolaisia nimeltä

Moskova (Tass)

Neuvostoliiton kommunistisen puolueen äänenkannattaja Pravda käsitteli sunnuntain numerossaan Neuvostoliiton ja Suomen yya-sopimusta vastustavien voimien toiminnan lisääntymistä Suomessa ja viittaa erityisesti presidentti Kekkosen toimikauden jatkamista koskevaan keskusteluun.

Pravdan Helsingin-kirjeenvaihtaja Juli Jahontov mainitsee nimellä oikeistopuolueiden edustajat Tuure Junnilan, Kullervo Rainion, Veikko Vennamon, Georg Ehrnroothin ja Victor Procopen ja sanoo heidän käyttäneen eduskunnan puhujakoroketta Suomen ulkopoliittisen linjan vastaiseen raivokkaaseen kampanjaan. – –

Pravda huomauttaa, että Suomen oikeistopiirit eivät avoimesti uskalla vastustaa ystävyyden ja yhteistyön vahvistamista Neuvostoliiton kanssa ja käyttävät siksi hyväkseen jokaista tekosyytä voidakseen hyökätä maan ulkopoliittista linjaa, kommunistista puoluetta ja muita edistyksellisiä järjestöjä vastaan.

Taantumuksellinen lehdistö, joka edustaa kansallisen kokoomuspuolueen, maaseudun puolueen ja muiden oikeistolaisten ryhmittymien ääriainesten näkemyksiä, on valinnut viime päivinä toimintansa tekosyyksi presidentti Urho Kekkosen toimikauden jatkamista koskevan lain, sanoo Pravda.

Koonnut Jarkko Rahkonen

Lue tästä koko lehti: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia