Lumi ilahduttaa suomalaisajajia

Monte Carlon ralli käynnistyi

Timo Mäkinen (vas.) ja kakkoskuljettaja Henry Liddon tarkastivat hymyssä suin ajokkinsa moottoria, ennen kuin matka kohti Monte Carloa alkoi.

20.1. 2:00

Monte Carlo (Reuter)

Lumi ja jää alpeilla tekevät 42:nnen Monte Carlon rallin viiime vuotista vaativammaksi.

Noin 290 osanottajaa aloitti perjantaina kokoontumisajon yhdeksästä Euroopan kaupungista. Matkaa kertyy keskimäärin 2 500 kilometriä, ennen kuin jäljellä olevat ajokit saapuvat sunnuntaina Monte Carloon. – –

Kuumassa ryhmässä on mukana neljä suomalaista ralliässää, jotka ovat tyytyväisiä sään muutokseen. Ylhäällä Turinilla oli puoli metriä lunta, ja se lupaa hyvää.

Ensimmäisenä lähtivät taipaleelle Glasgowista startanneet 12 autokuntaa. Tunnetuin nimi oli Suomen Hannu Mikkola kakkosohjaajanaan Jim Porter. Mikkolan ajokki on Ford Escort.

Simo Lampinen oli valinnut Rooman lähtöpaikakseen. – –

Timo Mäkinen parinaan vanha tuttu Henry Liddon aloitti tällä kertaa matkanteon Frankfurtista. Fordin kyljessä oli numero 3.

”Flying Finn” on edelleen arvostettu korkealle.

Rauno Aaltonen oli valinnut Monte Carlon alkupisteeksi.

Uusi ikkuna länteen

Riita-Eliisa Laine

Suomi on saanut ainutlaatuisen ikkunan länteen. USA:n ja maailman suurin televisioyhtymä NBC on perustanut kirjeenvaihtajan toimen Suomeen.

Kirjeenvaihtajana on tehokkaaksi tunnettu Finnfacts Instituutti.

Se on saanut tehtäväkseen toimittaa uutismateriaalia meidän pienestä kolkastamme, johon kaikesta huolimatta suhtaudutaan ilmeisen suurella myötätunnolla ja kiinnostuksella Yhdysvalloissa.

Alustavasti on päätetty, että uutisfilmejä lähetetään kaksi kertaa kuukaudessa. Filmit esitetään NBC:n päivittäisessä ”Close Circuit” -ajankohtaisohjelmassa NBC:n iltauutisten yhteydessä.

NBC tarjoaa näitä uutisfilmejä lisäksi Kanadaan sekä omistamalleen Visnews'ille Lontooseen, joka puolestaan välittää niitä ympäri maailman.

Suomi on ainoa pohjoismaa, jolle NBC on tarjonnut tällaisen kirjeenvaihtajan toimen.

Meri juhlassaan

Kirjailija Veijo Meri vääntelehti eilen vähän kiusaantuneen näköisenä – tuttuun tyyliinsä – juhlinnan keskellä.

Veijo Meri haluaa kirjoittaa 1950-luvusta – silloin kun kaikkea epäiltiin, eikä äärisuunnille ollut nykyistä suurta kannattajien joukkoa.

Ei sen puolesta, etteikö Veijo Meri viihtyisi mukavien ihmisten parissa, mutta vaatimattomuuttaan hän ilmeisesti ujostelee, kun hänet mainitaan suorana jatkona Eino Leinoon, Joel Lehtoseen, F. E. Sillanpäähän, Maria Jotuniin, Yrjö Jylhään, Pentti Haanpäähän ja Ilmari Kiantoon.

Siinä nimiä, jotka ovat kirjallisuuden ja samalla Otavan historiaa ja Meren mukana tämän päivän elävää, luovaa voimaa.

Otavassa juhlittiin Veijo Meren saamaa Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoa – pikku-Nobeliksi nimettyä suurta tunnustusta, jonka Meri nyt sai toisena suomalaisena Väinö Linnan jälkeen.

Uusi automaattinen puhelinherätys

Puhelinherätystä tarvitsevan yleisön käyttöön kytketään Helsingissä maanantaina 22.1. uusi herätyslaite.

Tämän täysin automaattisen herätyksen tilausnumeroksi tulevat 0151 (suom.) ja 0152 (ruots.). Sen avulla voidaan hoitaa yhteensä 1 680 herätystä.

Nykyinen herätyslaitteisto jää edelleen toimintaan uuden laitteiston ohella. Sen numeroksi tulee 0153, joka siis edelleen vastaanottaa herätystilauksia entiseen tapaan.

Tähän numeroon ohjataan herätystilaus myös silloin, kun automaattien herätyslaitteen kaikki tilausjohdot ovat varattuina. – –

Uuden täysin automaattisen herätyslaitteiston käyttöönoton on tehnyt välttämättömäksi puhelinherätysten jatkuva lisääntyminen.

Päivittäin haluaa herätyksen 1 500—2 000 tilaajaa.

Alennustavaratalot karkottivat pikatukun Lahdesta

Lahti (HS)

Lahden seudun pikatukkukauppa selkiintyy. Kolmisen vuotta sitten Lahteen tullut Pauna Oy lopettaa pikatukkutoimintansa tammikuun viimeisenä päivänä.

Vähittäiskauppiaat uskovat Lahteen syntyneiden alennustavaratalojen hillinneen tukkuliikkeiden pikatukkuinnostusta. – –

Noin vuosi sitten kiinnittivät Lahden seudun vähittäiskauppiaat huomiota pikatukkujen myyntipolitiikkaan. Heidän mukaansa pikatukut myivät suoraan kuluttajille kysymättä esimerkiksi liikevaihtoverokorttia.

Osittain samoista syistä uskotaan nyt pikatukkuinnostuksen laantuneen.

Lahteen syntyi yli vuosi siten nopeassa tahdissa kolme alennustavarataloa. Sen uskotaan merkinneen sitä, että pikatukkujen ”siviiliasiakkaat” vähenivät.

Työvoiman saannissa yhä enemmän vaikeuksia

Viime vuoden puolella alkanut suhdannenousu on valmistumassa. Kasvua ovat viennin ohella tukeneet yksityinen kulutus ja asuinrakennusinvestoinnit.

Teollisuustuotannon kasvu on viime kuukausina nopeutunut ja myös markkinahakkuut ovat elpymässä.

Työllisyys on alkanut vähitellen parantua ja työttömien määrän odotetaan jäävän kuluvana talvikautena pienemmäksi kuin vuotta aiemmin.

Tuotantokapasiteetin puute ei vielä lähiaikoina haitanne tuotannon kasvua, mutta sen sijaan työvoiman saantiin liittyvät vaikeudet ovat alkaneet entisestään korostua.

Koivikkoja, hyönteisiä, ruumiita ja vakoilijoita

Pienen tauon jälkeen on taas tulossa runsaasti uutta elokuvaa ohjelmistoon Helsingissä.

Naapurin tyttö Malina (Emilia Krakowska) ja leskimiesmetsänvartija Boleslaw Andrzej Wajdan Koivikosta. Wajda sai juuri Puolan kulttuuriministeriön vuoden elokuvapalkinnon Kultaisen rypäleen Koivikosta ja meillä vielä näkemättömästä elokuvasta Maisema taistelun jälkeen.

Puolesta tusinasta tälle viikolle tarkoitetusta tosin putosi viime hetkellä pois (ensi viikolle) pari, mutta neljässäkin on jo edustettuna monta lajia: puolalaisen Wajdan hienostunutta ihmiskuvausta Koivikossa, amerikkalaisen luonnontieteilijän erikoista tutkimusta ja ennusteita Hellströmin kronikassa, Blake Edwardsilta aika epätavallista murhan tutkimusta Bostonin kehyksissä, sairaalapiirissä ja jälleen kerran myös komediallista vakoojatarinaa, englantilais-ranskalaisin voimin.

Blake Edwardsin uutuudessa Ruumiit eivät itke on aborttimurhaa tutkivan lääkärin James Coburnin auliina tyttöystävänä muodikas Jennifer O'Neill.

70 000 m3 atomilieriö valmistui

Porvoo (HS)

Loviisan atomivoimalaitoksen laitosrakennuksen sisälle rakennettu terässuojakuori on valmistunut.

Wärtsilä Oy:n rakentama maailman suurimmaksi mainittu teräskenno on tullut maksamaan noin kymmenen miljoonaa markkaa.

Koko atomivoimalaitoksen kustannusarvio on noin 500 miljoonaa markkaa.

Terässuojakuoren tehtävänä on estää radioaktiivisia aineita pääsemästä luontoon mahdollisen onnettomuuden sattuessa. – –

Suojakuoren valmistuttua ryhdytään reaktorin sisäosien kunnostamiseen niin, että reaktorirakennukseen voidaan keväällä 1974 asentaa Neuvostoliitosta tuotava paineastia.

Ensimmäinen atomivoimala valmistuu vuonna 1976, toinen pari vuotta myöhemmin.

Maailman suurin terässäiliö on atomivoimalan reaktorin sisäpuolella. Tämä kaasutiivis suojakuori estää säteilyä pääsemästä luontoon, jos onnettomuus sattuisi.

Yleisurheilu antaa periksi mainostajille

Kansainvälinen yleisurheiluliitto (IAAF) on antanut pikkusormensa rahalle ja lisännyt kilpailusääntöihinsä pykälän, joka hyväksyy mainonnan rintanumeroissa.

Urheilukomppania pelastus jalkapallon tyhjään vaiheeseen

Eerikkilä (Jaakko Luoma)

Parhaat jalkapalloilijanalut tulevat tänä vuonna jo 14-vuotiaina liittojohtoiseen valmennukseen.

Palloliitto pystyy pitämään heistä tämän jälkeen kiinni, mutta yksi paha aukko löytyy jatkuvasti.

Kasvamisessa nuorten (18 v.) maajoukkueesta seuraavaan portaaseen alle 23 v. maajoukkueeseen on vaikea välikausi. Sama pulma on seuroilla.

Palloliitto haluaa vakavaan yhteistyöhön urheilukomppanian kanssa.

Liitto on valmis uhraamaan varoja ja voimia siihen, että kahden vuoden kuluttua ensi kerran olisivat valtakunnan parhaat asevelvollisuusikäiset jalkapalloilijat mahdollisimman hyvässä oman lajinsa koulutuksessa.

Viidelle sakot Suomen vaakunan häpäisemisestä ja jumalanpilkasta

Helsingin hovioikeus tuomitsi syksyllä 1969 ”Sikamessias” ja ”Sikavaakuna” -nimiset työnsä Helsingin Taidehallissa näytteille asettaneen taiteilijan sekä työt näyttelyyn hyväksyneen arvostelulautakunnan neljä jäsentä jumalanpilkasta ja Suomen valtakunnanvaakunan häpäisemisestä 210–300 markan suuruisiin sakkorangaistuksiin.

Helsingin raastuvanoikeus oli seitsemäntenä lokakuuta 1970 julistamallaan päätöksellä hylännyt taiteilija Harro Koskista, toimittaja Timo Markku Valkosta, taidemaalareita Kari Juhani Jylhää ja Göran Erik Augustssonia sekä kuvanveistäjä Tapio Einari Junnoa vastaan ajetun syytteen Suomen valtakunnanvaakunan häpäisemisestä. – –

Hovioikeuden päätöksen mukaan ”Sikamessias” on aiheensa ja nimensä puolesta tarkoitettu halventavasti ja ivallisesti viittaamaan Jeesukseen ja hänen kärsimyshistoriaansa sekä Jeesuksen ristilläoloa kuvaaviin kuvallisiin esityksiin.

”Sikavaakunan” hovioikeus katsoi häpäisevästi viittaavaan Suomen valtakunnanvaakunaan.

Trassel eli se toinen Runeberg

Juhlarunoilijan roolinsa lomassa, Vänrikki Stoolin ensimmäisen ja toisen osan välissä, omistautui J. L. Runeberg toiselle runoilijaminälleen ja kirjoitti komedian Trassel, Sotku.

Trasselin ohjaajana vieraileva Kurt Nuotio ja runebergilaisena komediahahmona vuodelta 1972 ja 1850-luvulta vieraileva Nils Brandt.

Kuin peläten virallisen fasaadinsa likaantumista, jätti Runeberg komediansa kuitenkin keskeneräiseksi.

Lopun komedia on saanut vasta nyt, Helsingin Ruotsalaisen teatterin ohjelmistoon tullessaan ja sen ovat Runebergin ajatuksia lukien tehneet Kurt Nuotio ja Lars Huldén.

”Innostavinta tässä komediassa onkin se, että tämän välitekstinsä kautta J. L. Runeberg raottaa esirippua todellisempaan minäänsä, toiveminäänsä”, sanoo teatterissa Trasselin ohjaajana vieraileva Kurt Nuotio.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue tästä koko lehti: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia