Elokuvakerhoilla kevääksi kiinnostavaa ohjelmaa

Ingmar Bergmanin ”Persona – Naisen naamio” kuuluu Clickin kevätkauden ohjelmistoon. Suuressa pääosassa Liv Ullman.

27.1. 2:00

Suomen Elokuvakerhojen liiton jäsenkerhot aloittavat kevätkauden toimintansa Helsingissä ja tarjoavat runsaasti uutta ja monipuolista elokuvaa.

”Elokuvakulttuurin edistämiseksi toimivissa kerhoissa on mahdollisuus seurata elokuvan kehitystä, virkistyä, viihtyä ja tiedostaa, saada myös taustatietoja”, sanoo liiton toiminnanjohtaja Mikael Fränti.

Kevätkauden suuria ohjaajanimiä on hyvä joukko: Ingmar Bergman, Juri Iljenko, Mark Donskoi, Luis Bunuel, Andrei Mihailkov-Kontshalovski, Abraham Polonsky, Stanley Kubrick, Charles Chaplin.

Helsingissä toimii nykyisin kymmenisen elokuvakerhoa.

Francis Ford Coppolan muutaman vuoden takainen ”Sadeihmisiä” on E-elokuvakerhon kevätkauden ohjelmistossa. Pääosia esittävät Shirley Knight ja Robert Duvall.

Monte Carlo päättyi ranskalaisriemuun

Monte Carlo (HS)

Ranskalaisten riemuvoittoon päättyi 42. Monte Carlo -ralli.

Jean-Claude Andruet kakkoskuskinaan kaunis neiti Michele Petit voitti kokonaiskilvan.

Alpine-tallin kolmoisvoiton varmistivat Ruotsin Ove Andersson ja Ranskan Jean-Pierre Nicholas.

Hannu Mikkola oli paras suomalainen ja samalla vakavin uhka Alpine-tallille. Mikkola oli neljäs.

Timo Mäkisen ja Rauno Aaltosen taival loppulenkillä sujui ohdakkeisesti. Mäkinen putosi yhdenneksitoista. Aaltonen oli kahdeksastoista.

Jean-Claude Andruet (oik.) ja Michele Petit juhlahumussa jättimäisen samppanjapullon kera.

Jalkapalloilu ei sovi naisille

Moskova (HS)

Neuvostoliiton terveysministeriö on hyökännyt voimakkaasti naisten jalkapalloilua vastaan. Se väittää sitä terveydelle vaaralliseksi.

”Jalkapalloilu ei ole sopivaa naisille”, sanoo terveysministeri, tohtori Natalia Grajevskaja, Neuvostoliiton urheiluneuvoston lääketieteellisen komitean johtaja.

Hän sanoo muun muassa, että jalkapalloilu aiheuttaa suonikohjuja laskimoissa, taklaustilanteissa saattaa aiheutua vahinkoa sukupuolielimille ja että rajusti ammuttu pallo voi vahingoittaa lantion elimiä.

”Pallon pysäyttäminen rinnalla ei ole myöskään sopivaa. Kaikki pallot, jotka osuvat naisen rinnan alueelle, eivät voi olla hyväksi terveydelle.”

Tohtori Grajevskaja suosittelee 48 muuta urheilumuotoa, jotka sopivat paremmin naiselliselle keholle ja vaikuttavat edistävästi terveyteen.

Avioeron saanti helpottuu

Avioeron saaminen helpottuu ratkaisevasti, jos hallitus ja eduskunta hyväksyvät ensi kuun alussa julkaistavan komiteamietinnön suositukset.

Avioliittolakikomitean enemmistö suosittaa lakia muutettavaksi niin, että jos molemmat aviopuolisot ovat avioerosta yhtä mieltä, voi tuomioistuin tuomita eroon heti.

Lääkemainokset pois televisiosta

Lääkemainonnan lopettamista kuvaruudussa ehdottaa television ohjelmaneuvosto.

Se esittää hallintoneuvostolle, että asetettaisiin työryhmä tutkimaan, onko enää olemassa riittäviä perusteita lääkkeiden tv-mainonnan jatkumiselle.

Perjantain kokouksessa tuomittiin Timo T. A. Mikkosen M-show yksipuoliseksi.

Samassa tilaisuudessa merkittiin pöytäkirjaan, etteivät ohjelmaneuvoston jäsenet tästedes saa tupakoida kokouksen aikana.

Suomessa ilmestynyt yli 13 000 äänilevyä

Suomalainen äänilevytuotanto viettää tänä vuonna merkkipäiväänsä.

Lähes täydellinen luettelo suomalaisista äänilevyistä 70 vuoden ajalta valmistuu vielä kevään kuluessa.

Nyt on jo valmiina kuusiosainen luettelo, johon on kerätty kaikki saatavissa olevat tiedot julkaistuista levyistä.

Tänä vuonna valmistuu sarjan täydennykseksi vielä aakkosellinen luettelo levytetyistä kappaleista. Luetteloihin on koottu tiedot lähes 13 000 levystä. Sivuja kirjoissa on yhteensä vähän vaille 2 000.

Tarkoitus on tästä eteenpäin julkaista uusi luettelo vuosittain.

Tiedot levyistä on koonnut Urpo Haapanen ja ne on julkaistu Suomen äänitearkiston julkaisusarjassa.

Urpo Haapaselta meni runsaat kuusi vuotta suomalaisten äänilevyjen vuosilta 1902—1971 luetteloimiseen. Vastaavia luetteloita ei ole tehty vielä missään muualla maailmassa.

Johnson haudattiin tammien alle

Stonewall, Texas (UPI)

Yhdysvaltain 36. presidentti Lyndon Baines Johnson haudattiin torstai-iltana kylmään, harmaaseen ja kosteaan lepopaikkaan Perdnales-joen rannalle erään tammipuun alle.

Paikka sijaitsee vain sadan metrin päässä hänen syntymäkodistaan.

Edesmenneen presidentin ystävät ja naapurit tulivat sanomaan hyvästit miehelle, joka luopui neljä vuotta sitten poliittisesta urastaan Vietnamin sodan vuoksi.

Johnson kuoli viime maanantaina sydänkohtaukseen ja hänet haudattiin vain kaksi päivää ennen aseleposopimusta, jota hän ei itse koskaan ehtinyt saada aikaan.

Lyndon B. Johnson sai viimeisen lepopaikkansa isänsä ja äitinsä vieressä vanhojen tammien siimeksessä LBJ-karjatilalla. Hautaus tapahtui Suomen aikaa perjantaina.

Sibeliuksen sävelet kaikuivat IPU:n kokouksen avajaisissa

Sibeliuksen Karelia-sarjan sävelet kaikuivat eduskuntatalossa parlamentaarikkojen turvakokouksen avajaisissa.

Helsingin kaupunginorkesteri soitti avajaisten päätteeksi kaksi osaa Karelia-sarjasta toiselta istuntosalin yleisölehteriltä.

Avajaisseremoniat alkoivat perjantaiaamuna kello 11 Porilaisten marssilla tasavallan presidentin saapuessa kokoukseen.

Salissa istui lähes 250 osanottajaa — mukana yksitoista naista — ja eduskunnan lehterillä hieman enemmän diplomaattikuntaa, kutsuvieraita ja lehtimiehiä.

Presidentti Urho Kekkonen korosti avajaispuheessaan puolueettoman maan pyrkimyksiä vaikuttaa kansainvälisten kiistakysymysten ratkaisemista helpottavien olosuhteiden luomiseen.

Tämä kokous on presidentin mukaan merkki, että Suomi on tässä pyrkimyksessä menestynyt.

IPU:n puheenjohtajan Johannes Viholaisen adjutantteina pysyttelivät uskollisesti parlamenttien välisen liiton pääsihteeri Pio-Carlo Terenzio (vas.) ja liiton apulaispuheenjohtaja John Hall.

Konsulaatin talo Eirassa säilytettävä

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta on ryhtynyt yhdessä Suomen arkkitehtiliiton kanssa taistelemaan Eirassa sijaitsevan purku-uhan alla olevan talon säilyttämisen puolesta.

Armfeltintie 8:ssa olevan San Marinon konsulaatin talon tilalle aiotaan rakentaa uusi.

Lääninhallitukselle tehty valitus kuitenkin toistaiseksi estää vanhan talon purkamisen.

Armfeltintie 8:ssa Eirassa sijaitseva talo muodostaa naapuritalojen kanssa arvokkaan kokonaisuuden, jonka säilyttämistä muun muassa Suomen Arkkitehtiliitto on ryhtynyt puolustamaan. Talon omistajan mielestä rakennus pitäisi purkaa, koska se ainoana alueen tiilitalona ei sovi kaupunkikuvaan.

Maarianhamina sai koko maan ensimmäisen ”vanhusten nuorisotalon”

Maarianhamina (HS)

Erityisen palvelutalon, joka on laatuaan ensimmäinen Suomessa, on Maarianhaminan Punainen Risti rakentanut eläkeläisille.

Talo ja sen suomat erilaiset palvelumahdollisuudet on otettu suurella suosiolla vastaan.

Tässä talossa eläkeläiset voivat saada mm. ruokaa, mutta he saavat siellä myös jalka- ja hiushoitoa.

Taloa on osuvasti ryhdytty kutsumaan ”vanhusten nuorisotaloksi”.

Vanhuksilla on talossa mahdollisuuksia kaikenlaiseen pikkupuuhailuun. Siellä on mm. puusepänverstas sekä kutomasali.

Heti alusta lähtien talon mahdollisuuksia on vilkkaasti käytetty hyväksi.

Lahden moottoritien toinen osuus käyttöön syksyllä

Kallionleikkaukset ja siltatyöt kuuluvat Lahden moottoritietyömaan talviseen ohjelmaan.

Urakoitsijat kertovat, että lähes kaksi kolmasosaa toisen osuuden työstä on jo takanapäin.

Talvi on tietyömaalla hiljaista aikaa. Viimeistelytyöt odottavat kevättä ja kesää.

Lahden moottoritietä rakennetaan parhaillaan välillä Tattarinharju–Järvenpää.

Aikataulussa on pysytty ja moottoritien pitäisi aueta liikenteelle jo syyskuun aikana.

Lopullisesti se on valmis vasta lokakuun lopussa.

Suomen suurin tiehanke, Lahden moottoritie, valmistuu aikataulun mukaisesti. Rakenteilla on parhaillaan väli Tattarinharju–Järvenpää. Suurimmat louhintatyöt tehdään Vaaralan eritasoliittymässä, jossa mennään Käärmekallion halki.

Ainutlaatuinen nukkemestari

Kirsikka Siikala

Harvoin on tilaisuus nähdä työlleen niin kokonaisesti ja palavasti omistautunutta ihmistä kuin Felicia van Deth, Kansallisen vierailuviikolla täällä käväissyt nukketeatteritaiteilija.

– –

Felicia van Dethin kyky toimia kuin kymmenkätinen ja käyttää ääntään kymmenien erilaisten kasvojen mukaan väriä vaihtaen oli uskomaton.

Hänen aikuisnukketeatterinsa oli todella tarpeellinen näyttö siitä, miten nukketeatteri kautta historiansa kaikkein varhaisimpana teatterimuotona ja mantereelta toiselle siirryttäessä uusia funktioita saavana esityslajina ei ole pelkästään lapsille omistettu teatterimuoto, kuten meillä yleisesti luullaan, vaan teatterin erityislajina mittaamattomia mahdollisuuksia avaava ilmaisumuoto.

Felicia van Dethin nukkehahmoja, jotka ilmaisevat diktatuurin alistamia orjaihmisiä.

Viikon elokuvia

Paula Talaskivi

Uutta ja vanhaa parastaikaisiin tapahtumiin ja ilmiöihin osuvasti liittyvää elokuvaa on ohjelmistossa edelleen runsaasti, ja myös sellaisia viime vuoden tapauksia, jotka yhä herättävät tavallista innokkaampaa huomiota.

Mukana pysyy myös ennätyksellisen sitkeästi Huovisen–Huunosen suurmenestys ”Lampaansyöjät”, nyt jälleen peräti kolmessa Helsingin teatterissa yhtaikaa: AD-Kino, Axa ja Tuulensuu.

Uutuuksissa on etupäässä kovanlaista seikkailua eri tahoilta kuten Meksikosta, Skotlannista ja Los Angelesista.

Kuuma ryhmä toiminnassa Los Angelesin katupartioinnissa. Stacy Keach pidättämässä huumetyttöä Richard Fleischer -uutuudessa.

Erehtymätöntä

Vasta hankkiessaan passia 16-vuotias moskovalainen Klaudia Solosina huomasi, että hänen syntymätodistuksessaan on väärä päivämäärä.

Hän on tietämänsä mukaan syntynyt 29. elokuuta, mutta todistuksen päivämäärä oli 31. syyskuuta.

Krokodil-lehti kertoo Klaudian huomauttaneen virheestä poliisilaitoksella. Syyskuussahan on vain 30 päivää.

Mutta Poliisi loukkaantui. ”Kyllä me täällä tiedämme paremmin. Jos päivämäärä on 31. syyskuuta, se pitää varmasti paikkansa”, Klaudialle vastattiin.

Poliisi merkitsi passiin 31. syyskuuta ja lohdutti sen omistajaa: ”Näinhän nuorenit vaivatta”. (UPI)

Kala pääsee maksutta bussissa

Kymmenvuotias englantilainen koululainen Paul Butler ajoi Wrexhamissa bussilla sylissään kultakala vedellä täytetyssä muovipussissa.

Bussin rahastaja pyysi häneltä pennyn lisämaksua ”lemmikistä”.

”On naurettavaa ostaa bussilippu kalalle”, sanoi pojan äiti Marjorie Butler valittaessaan bussiyhtiölle.

”Lemmikkieläimistä on maksettava bussimaksu, mutta kultakalat eivät kuulu tähän ryhmään”, sanoi bussiyhtiön edustaja.

”Kysymyksessä on ilmeinen väärinkäsitys. Tutkimme asiaa.” (UPI)

Yöjuttu alkaa

Camafeon ihmettä odotetaan ensimmäisessä Yöjutussa. Ihmeen odottajien joukkoon liittyy myös huijari, joka sotkee asian tykkänään. Yöjutun pääosissa Ray Danton, Julie Adams ja Harry Guardino. Mtv 1 klo 23.15, väri.

Koonnut Kari Lankinen

Lue tästä koko lehti: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia