Veruschka kävi Suomessa

Veruschka lupasi tulla Suomeen uudelleen kesällä ja käydä aina Lapissa saakka.

28.1. 2:00

Veruschka, maailman pisimpänä mannekiinina tunnettu, pistäytyi viime viikolla kaikessa hiljaisuudessa Suomessa. Tämän talven toistaiseksi ainoat lumet Etelä-Suomessa sattuivat juuri vierailupäiviksi. Varsin sopivasti, sillä Veruschka oli täällä kuvaamassa Friitalan Nahan ensi talven mallistoa.

Suuren tähden saaminen malliksi ei ole kovinkaan yksinkertaista, Veruschka valitsee työnsä tarkoin ja karttaa julkisuutta kaikin keinoin. Kaikki yhteydenotto häneen tapahtuu agentin välityksellä. Ystäviä varten hänellä on sentään salainen puhelinnumero.

Veruschka on alkujaan preussilaissyntyinen kreivitär Vera von Lehndorff, joka suurelle yleisölle on tullut tutuksi paitsi erinomaisena valokuvamallina myös parista filmistään. – –

Ulkokuvaukset tehtiin Helsingin ympäristössä ja sisäkuvaukset Hyvinkäällä vanhoissa keisarillisissa salonkivaunuissa.

Nämä kuvaukset tehtiin yöllä ja niiden päätyttyä aamuyöllä arvon kreivitär halusi ehdottomasti päästä saunaan. Hänellä on suunnitteilla suomalainen sauna kotinsa yhteyteen, ja hän halusi nähtävästi kokeilla onko se todella maineensa veroinen.

Veruschkalla on näköä ja kokoa, kokonaista 185,5 senttiä. Sen lisäksi hän osaa huumorilla suhtautua hankaliinkin tilanteisiin. Ilmankos kuvaaja Kaj G. Lindholmkin meni polvilleen hänen edessään.

Kunniamainintoja HS:n kuvaajille

Vesa-Pekka Koljonen

München, Viren, Smp... Näihin kuviin on tallennettu lähihistoriamme. Muistamme monet tapahtumat parhaiten kuvien kautta. Yllättäen näistä arkipäivän itsestäänselvyyksistä, uutiskuvista on tullut meille tärkeitä. Ne ovat oleellisia nykyisen maailmankuvamme hahmottamisessa. – –

KUNNIAMAININTA: Kuuma linja, Pentti Koskinen HS

Nyt voitti Vuoden reportaasi -sarjan Kalle Kultalan kuvasarja Smp:n puoluekokouksesta. Siinä nousee hiessä kylpevä Vennamo koko myrskyisän tilaisuuden ruumiillistumaksi.

Käsittely ei kuitenkaan – herkullisesta aiheesta huolimatta ole sensaatiota hakevaa vaan toteavaa, tavallisista kokousnäkymistä poikkeavaa, omaperäistä. Koko tuon poliittisen kansanliikkeen ydin paljastuu näissä kuvissa.

Politiikkaa käsittelevät myös Helsingin Sanomain valokuvaajan Pentti Koskisen Kuuma linja (puheenjohtaja Virolainen puhelinneuvottelussa kesken Keskustapuolueen puoluekokouksen) ja niin ikään Helsingin Sanomain Sverker Strömin Sikaariporras (Kalevi Sorsa ja Harri Holkeri eduskunnassa). Molemmat kuvat näyttävät politiikantekijöitä kiireittensä kurimuksessa.

Valokuvaustaiteellista, esteettistä ja teknistä täydellisyyttä kilpailussa edustaa Helsingin Sanomain valokuvaajan Caj Bremerin reportaasikuvasarja koululaiva Danmarkista. Se osoittaa että ei lehtikuvauksen tarvitse välttämättä olla yksi-ilmeistä dokumentointia.

KUNNIAMAININTA: Koululaiva Danmark, Caj Bremer HS.

Warhol-filmi askarruttaa yhä

Kolme vakaan näköistä englantilaista lordituomaria – arvokkaita herrasmiehiä arkiasuissaankin eli mustissa takeissa ja harmaajuovaisissa sakettihousuissa – asettautui muutama ilta sitten katsomaan televisiota.

Andy Warhol

Englantilaisten tuomareidenkin arvellaan tosin silloin tällöin katsovan tätä nykyaikaista merkillisyyttä, mutta lordituomareilla oli aivan erityinen tarkoitus, he toimittivat virkavelvollisuuttaan.

He olivat tulleet Englannin kaupallisen televisiohallinnon IBA:n tiloihin näkemään omin silmin, täyttääkö kaupalliselle tv:lle tehty elokuva amerikkalaisesta poptaiteilijasta Andy Warholista tv:n ohjelmien säällisyydelle laissa sanellut ehdot.

Tuomarit olivat näet pari viikkoa aikaisemmin kieltäneet toistaiseksi elokuvan esityksen, koska sitä pidettiin säädyttömänä. Tuomarit eivät kylläkään itse olleet nähneet filmiä eikä kanteen esittäjä, Ross McWhirter-niminen toimittaja.

Jos ei ennen tiedetty, kuka on Andy Warhol, se tiedetään ainakin nyt, sillä tapahtumasta nousi tavaton hälinä. McWhirterille ja tuomareille naurettiin ja puitiin nyrkkiä yhtä aikaa, koska he olivat menneet sensuroimaan tv-ohjelman edes näkemättä sitä.

Itä-Eurooppa siirtyy tietokoneaikakauteen

Wien (Erkki Pennanen)

Melkoisesti Länsi-Euroopasta perässä on myös Itä-Eurooppa siirtymässä nyt hyvää vauhtia tietokoneaikakauteen.

Lähimpien kolmen vuoden aikana tietokoneiden määrän Sev-maissa uskotaan viisinkertaistuvan eli kasvavan 7 500:sta yli 35 000:een.

Itä-Euroopan jälkeenjääneisyys tietokoneiden kehittämisessä ja käyttöönotossa ilmenee selvästi, kun ajatellaan, että Länsi-Euroopassa on jokaista miljoonaa asukasta kohti käytössä noin 100 tietokonetta, kun taas Itä-Euroopassa vain 25 ja Neuvostoliitossa 30.

Yhdysvaltoihin päin on ”tietokonekuilu” vielä ammottavampi, sillä siellä lasketaan olevan käytössä 400 tietokonetta miljoonaa asukasta kohti.

Uusi moottoritie jakaa kylät kahtia Sipoossa

Maanviljelijä Herbert Björkman, 40, pitää tvh:n tarjousta tilan rakennuksista alakanttiin mitattuna: ”Pelkkä uuden asuintalon etumaksu ei korvaa kaiken menetystä.”

Puoleksi kaljuttu metsäkumpare erottaa enää Boxbyn kylän Porvoon moottoritien rakennustyömaasta Sipoossa. Vieressä Hangelbyn alueella kaivinkoneet ja maansiirtoautot myllertävät tammikuista peltoa.

Boxbyn kylän asukkaat näkevät jo keltaiset viittakepit ympärillään. Vanhan maantien sivuun jäävä yhteisö on pirstoutumassa yksinäisiksi taloiksi leveän väylän sivustoille.

Moottoritien alle jäävissä taloissa asukkaat tuntevat jäävänsä raskaan koneiston väliin. Tien suunnasta päättäneitä pidetään kylminä viranomaisina, jotka eivät löytäneet maata muualta kuin ihmisten asuntojen kohdalta.

Maanviljelijä Herbert Björkmanin kotitila jää lähes kokonaan uuden moottoritien alle Sipoon Hangelbyssä. Rakennusten paikalle tulee uuden valtaväylän ja kalkkitehtaalle merenrantaan menevän tien eritasoliittymä.

Siirtomaavalta Portugali käy yhä julmempaa sotaa

Juhani Koponen

Mosambikin vapautusrintaman Frelimon johtaja Eduardo Mondlane murhattiin helmikuussa 1969. Se viivästytti mutta ei estänyt Frelimon etenemistä. Rintama on ulottanut iskunsa laajemmalle kuin koskaan.

Guinea-Bissaun vapautusliikkeen PAIGC:n johtaja Amiloar Cabral murhattiin viime viikon lauantaina. Se voi viivästyttää mutta ei estää PAIGC:n menestystä. Guinea-Bissau aikoo lähiaikoina julistautua itsenäiseksi valtioksi.

Viimeinen siirtomaavalta Portugali on nyt epätoivoissaan turvautunut salamurhiin kun Naton tuki ja julmat sodankäyntimenetelmät eivät ole tuoneet voittoa sisseistä.

Se voi viivästyttää mutta ei estää Portugalin tappiota.

Lämmin sää haittaa pyyntiä

Lahti (HS)

Leuto talvi on sotkenut pahasti sisäjärvien kalastustouhut.

Veneet vedettiin kuiville joulukuun puolivälissä. Sen jälkeen alkanut heikkojen jäiden kausi, joka ei ole vieläkään päättynyt, aiheutti kalastajille pakkoloman. ––

Kalaruokien valmistusohjetta julkaisseet talousopettajat ovat tehneet kalastajille palveluksen. Nämä mateet menevät nyt hyvin kaupaksi ja hintakin on nousussa, toteaa asikkalalainen Toivo Kaivola, joka pyydystää mateita riimuverkoilla Etelä-Päijänteellä.

Mateen pyyntiä on aloiteltu Päijänteelläkin verkoilla ja rysillä siellä missä jää kestää. Kysyntä on nostanut kalan hintaa, joka olikin vuosikausia samalla tasolla vaikka kalastusvälineiden hinnat kohosivat huimasti.

Kalan hintaan vaikuttaa huomattavasti myös lihan hinnan kohoaminen.

Ammattikalastajien joukko on jatkuvasti harventunut ja nekin, jotka vielä jatkavat, ovat pian eläkeikään ehtiviä.

Ruotsalainen tarjous hiihtokuninkaaksi – Thomas Magnusson

Hiihdon alkutalven painopiste on entistä selvemmin Keski-Euroopassa. Syinä ovat paitsi Keski-Euroopan kasvava innostus pituushiihtoon myös yksinkertaisesti se, että kaikki pohjoismaat ovat kärsineet jo viikkokausia lumipulasta.

Ruotsalaisten suurin hiihtotoivo Thomas Magnusson.

Kymmeniä kilpailuja on peruutettu, joukossa Neuvostoliiton pääkilpailut, Kaukalovan hiihdot. Italian, Sveitsin ja Saksojen kisat ovat vetäneet pohjoismaiden hiihtäjiä enemmän kuin koskaan.

Kauden ensimmäinen todellinen huippujen kohtaaminen on kuitenkin Ruotsissa Falunissa runsaan kolmen viikon kuluttua. (Jos lunta on).

Ruotsalaiset ovat hykerrelleet käsiään, he saavat MM-esikisoista kunnon kilpailut.

Omat ”kanuunat” ovat hallinneet miesten kilpailuja alpeilla. He ovat voittaneet ensimmäisen puoliajan.

Ruotsin maajoukkue viihtyi viikkokaupalla etelässä ja hankki nipun kauniita voittoja.

Kukkona heilui Thomas Magnusson, 22, josta ruotsalaiset ovat halulla tehneet uutta hiihtokuningasta. Häntä on verrattu jo itseensä Sixten Jernbergiin.

Edward G. Robinson

Edward G. Robinson, eräs amerikkalaisen elokuvan parhaiten tunnetuista kasvoista, kuoli Los Angelesissa sairaalassa perjantai-iltana 79 vuoden ikäisenä.

Edward G. Robinson

Robinson syntyi Bukarestissa ja oli oikealta nimeltään Emanuel Goldenberg.

Hän muutti USA:han vanhempiensa mukana ollessaan kymmenenvuotias, opiskeli Columbian yliopistossa ja teatterikoulussa ja aloitti näyttelijäuransa v. 1913.

1920-luvulla hän saavutti huomattavaa menestystä teatterissa, erityisesti Tolstoin ja Ibsenin näytelmissä, mutta siirtyi 1930-luvun alussa elokuvan palvelukseen Hollywoodiin.

Lammikkopuhdistamot yhtä tyhjän kanssa

Salo (HS)

Joitakin vuosia sitten lukuisiin maamme kuntiin rakennetut jätevesien lammikkopuhdistamot ovat osoittautuneet huonoksi ratkaisuksi.

Toimistopäällikkö Kimmo Karimo vesihallituksesta ei pidä näitä ns. biologisia puhdistamoita puhdistamoina lainkaan. Hän arvelee että altaiden tärkeimpänä rakentamisperusteena on ollut niiden halpuus.

”Lammikkopuhdistamoita pidettiin väliaikaisratkaisuina ja ne hyväksyttiin. Nyt ovat käsitykset biologisilta puhdistamoista muuttuneet”, hän sanoo.

Lammikkopuhdistamoita ei Karimon kertoman mukaan ole ollenkaan hyväksytty enää muutamiin vuosiin.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue tästä koko lehti: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia