Ystävä puoluetta tärkeämpi vaaleissa

Hylättyjä ääniä annettiin 10 000

Järjestysmies Kotkan tyttölyseosta, Pirkko Räsänen 7 A -luokalta, laski pieniä lettipää-äänestäjiä vaalihuoneistoon. Tyttölyseon alkuvauhti oli noin sata äänestäjää tunnissa.

21.2. 2:00

Kouluneuvoston vaalit kampesivat ainakin yhdeksi päiväksi oppilaitosten elämän nurin niskoin.

Joistakin tunneista saatiin vapaata, käytävillä lainehtivat mainospaperit, luokka toisensa jälkeen hulvahti meluten äänestyspaikalle.

Tunnelma oli rempseä, pingoittunut, asiallinen tai hurtti aivan koulusta riippuen.

Vanhempien pelkäämä politiikka supistui ilmeisesti aika vähiin.

”Lyhyempiä soppajonoja”, ”viihtyisämpi työympäristö”, ”työrauha kouluihin” olivat vaalilauseita, joita toistettiin eri muodoissa monissa kouluissa.

– –

Hylättyjen äänien suuri määrä yllätti kouluneuvostovaalien järjestäjät. Hylättyjä ääniä annettiin yli 10 000 eli noin 3 prosenttia.

Teiniliitosta arveltiin, että varsinkin tyhjien lippujen suuri määrä selittyy lapsellisuudesta ja osaksi tietämättömyydestä.

Kouluneuvostovaaleja mainostettiin kouluissa pontevasti ja perusteellisesti. Esikuvat olivat selvästi poliittisista vaaleista, mutta toteutus nuorekas, tiedottava ja epäsovinnainen. Näin valistettiin Myyrmäen yhteiskoulun oppilaita.

Oikeisto keräsi lähes puolet kouluneuvostojen paikoista

Oikeistolaisten ja porvarillisten tunnusten alla vaaleihin lähteneet koululaiset saivat suurimmat ääni- ja paikkasaaliit tiistaina pidetyissä ensimmäisissä kouluneuvostovaaleissa. Heille kertyi noin 78.500 ääntä ja noin 700 kouluneuvostopaikkaa, suunnilleen puolet kaikista.

Hyvänä kakkosena tulivat ns. yleisdemokraatit eli vasemmisto ja sitä tukevat keskustalaiset ryhmät. He saivat äänistä ja paikoista noin kolmasosan, 62.500 ääntä ja 550 paikkaa.

Keskustaryhmien omat vaaliliitot saivat kokoon 15.000 ääntä ja 160 paikkaa. Loput 24.500 ääntä ja 300 paikkaa jakautuivat villien vaaliliittojen ja listojen kesken.

Mukana oli ”vaaleanpunaista pantteria, koulunturvajoukkoa ja rilluttelurintamaa.”

Yhteinen tunnus oli se, etteivät näiden listojen ehdokkaat halunneet samaistua mihinkään poliittiseen suuntaan.

Turussa Puolalan yhteislyseon 2 C -luokka äänestää. Rehtori Eeva Matinolli (edessä oik.) kertoo, että ohjeita on annettu niin paljon kuin on osattu.

Harakkaa ei kiinnostanut elokuvaosa ”Rautatiessä”

Juhani Ahon romaania ”Rautatie” filmataan parhaillaan Pohjois-Savossa.

Kaksi ensimmäistä viikkoa TV-1:n kuvausryhmä on työskennellyt Pielaveden Jylhänkylässä. Sieltä löydettiin romaanin päähenkilöiden, Matin ja Liisan, asunnoksi sopiva savupirtti. Pirttiä jouduttiin jonkin verran entisöimään.

Nyt kuvausryhmä on siirtynyt Siilinjärven Kehvolle.

Väänästen suvun kantatilalla filmataan kohtausta, missä Matti ajaa hevosella pappilan pihaan arentijyviä rovastille tuomaan.

Lumen puute on ollut viime päiviin asti kuvausryhmän huolena; Matin kun pitäisi ajaa reellä pappilan pihaan. Kohtauksessa harakalla on tärkeä rooli, joka toistaiseksi on täyttämättä. Tehtävään jo hankittu lintu otti ja livisti.

Romaanin mukaan silloin oli pakkasta ”20 raatia”, kuvaushetkellä 3—4 astetta. Lunta on tuskin riittävästi.

Lumen puute ja kesyn harakan löytäminen ovatkin olleet viime päiviin asti kuvausryhmän huolena. Harakka jo kerran löytyi, mutta hävisi saman tien.

”Harakka on romaanissa kirjailijan ääni, tarkkailija”, sanoo filmin ohjaaja Kari Franck.

Jaakko Haapanen (oik.), ohjaaja Kari Franck, Leena Ortola ja Matti itse eli Leo Jokela sommittelevat kohtausta pappilan pihalla. Pappilaksi löydettiin vanha Väänästen sukutila Siilinjärven Kehvolla. Sopivaa rautatieasemaa ei vielä ole keksitty, mutta VR tekee parhaansa.

Baletin juhlakierros päättyi pohjoiseen

Oulu (HS)

Suomalaisen baletin 50-vuotisjuhlavuoden merkeissä viime vuonna aloitettu balettikonserttien kierros päättyi tiistaina Ouluun.

Oulun kaupunginorkesterin kapellimestarina vieraili Jorma Svanström. Balettiryhmän oli harjoittanut Seija Simonen-Svanström, joka myös suurelta osin vastasi koreografiasta.

Konserttikierros alkoi Porista, koska samaan yhteyteen liittyi myös suomalaisen teatterin satavuotisjuhla.

Baletin juhlavuoteen sisältyi lisäksi Tanssitaiteilijain liiton 35-vuotisjuhla sekä Seija Simonen-Svanströmin oma 20-vuotistaiteilijajuhla, joka sattui Lahdessa pidetyn tilaisuuden yhteyteen.

Suomalaisen baletin 50-vuotisjuhlan merkeissä matkannut konserttikiertue päättyi Oulussa. Balettikonsertin ohjelmansuorittajia harjoituksissa: kapellimestari Jorma Svanström (takana keskellä) sekä konserttimestari Juhani Tepponen ja soolosellisti Jouko Paavola, edessä koreografi Seija Simonen-Svanström, tanssijat Vesa Pallasvesa, Asta Rask, Aku Ahjolinna ja Kaija Viljanen.

Backaksen rakennuksia jäämässä tietyön alle

Kaksi rakennushistoriallisesti arvokkaaksi luokiteltua rakennusta Vantaan Kirkonkylässä uhkaa jäädä tie- ja vesirakennuslaitoksen jalkoihin.

TVL ilmoittaa purkavansa Backaksen tilan rakennukset, ellei niiden säilyttäminen kiinnosta kauppalaa.

Kauppalanhallitus on päättänyt aloittaa neuvottelut rakennusten kohtalosta TVL:n kanssa.

Backaksen tilan päärakennus, jossa vieläkin asutaan, ei asiantuntijoiden mukaan ole rakennushistoriallisesti säilyttämisen arvoinen. Tilan luhtiaittaa ja riihtä pidetään päärakennusta arvokkaampina.

Naton superhävittäjästä susi

Bonn (Veikko I. Pajunen)

Englannin, Italian ja Saksan liittotasavallan yhteisvoimin kehittämä monikäyttöinen hävittäjäkone MRCA on Bonnissa lentänyt yhä uhkaavampaan arvostelumyrskyyn.

Länsi-Euroopan suurisuuntaisin asejärjestelmähanke on paisunut ennätyskalliiksi, eikä se toteutettuna lainkaan pärjäisi tositilanteessa neuvostoliittolaisia kilpailijoitaan vastaan.

Säätötasoinen monikäyttöhävittäjä MRCA (Multi-role Combat Aircraft) piti alun perin saada palvelukäyttöön jo kuluvan vuosikymmenen alkupuolella, mutta sen ensimmäinen prototyyppi on valmis koelentoon vasta ensi syksyllä.

Hankkeessa olivat alkuvaiheessa mukana myös Kanada, Belgia ja Hollanti, mutta ne vetäytyivät syrjään hyvissä ajoin uhkaavien pilvien kasaantuessa siivitetyn nuolenkärjen muotoisen hävittäjän taivaanrannalle.

Englannin, Italian ja Länsi-Saksan ylpeydeksi aiottu säätötasoinen monikäyttöhävittäjä MRCA lentää vasta taiteilijan piirroksissa. Noin 65 miljoonaa Suomen markkaa maksava kone saadaan palvelukäyttöön vasta 1978 – auttamattomasti vanhentuneena.

Petainin arkku tietymättömissä

Geneve (Lauri Karén)

Täydellinen salaperäisyys verhoaa yhä marsalkka Philippe Petainin maallisten jäännösten katoamista Yeun linnoitussaarelta Ranskan länsirannikolla maanantain vastaisena yönä.

– –

Yleisimmin otaksutaan, että Verdunin taistelun voittajalle yhä uskolliset vanhat sotaveteraanit yrittävät kuljettaa marsalkan arkun salaa Douaumontin monumenttiin, johon on kätketty 15 000 ranskalaisen kaatuneen luut.

Keskiviikkona on Verdunin tulihelvetin alkamisen 57. vuosipäivä.

Vaikuttaa siltä, kuin tarkoituksena olisi ollut paljastaa yhtäkkiä kukkavuorella, että marsalkka on haudattu salaa sotilaidensa joukkoon, kuten hän toivoi testamentissaan.

Marsalkka Philippe Petain kuoli vankilasaarellaan 1951.

Saabin palkat aiheuttivat korpilakon

Tukholma (Kari Kallio)

Saabin päätehtailla Trollhättanissa jatkui tiistaina korpilakko jo toista päivää.

Ruotsin oloissa poikkeuksellisen laaja korpilakko alkoi maanantaina sen jälkeen, kun työntekijät olivat saaneet tietää Saabin suuresta viime viikolla tehdystä palkkasopimuksesta.

Lakkokomitean vaatimus kuuluu: haluamme Volvon palkat, muuten ei tule Saab-autoja.

Käytännössä vaatimus merkitsee noin kahden kruunun korotusta sovittuun 15,50 kruunun tuntipalkkaan.

Pakkasta Mallorcalla

Etelänkävijät ovat viime päivinä saaneet kokea pakkasen nahoissaan kuin konsanaan Suomessa.

Palma de Mallorcalla on ollut ennätyskylmä viikko, jonka aikana lämpötila on öisin laskenut jopa -1 asteeseen. Päivälämpötila on vaihdellut 8 ja 11 asteen välillä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vain kerran kolmenkymmenen vuoden aikana on Mallorcalla koettu pahempi pakkanen, kun lämpötila laski -2:een.

Nkp erottaa velttoilijat

Moskova (New York Times)

Neuvostoliiton kommunistipuolueen lehti Pravda varoitti 14,5 miljoonaa puoluejäsentä, että lähiaikoina alkava jäsenkorttien vaihto saattaa aiheuttaa erottamisia kelvottoman käyttäytymisen takia.

Etusivun laajassa pääkirjoituksessa esiteltiin suunnitelmia ensimmäisestä jäsenkorttien vaihdosta vuoden 1954 jälkeen.

Lehti vakuutti kuitenkin, että vaihtoa ei käytetä tekosyynä stalinistisen kauden suurpuhdistusten kaltaiseen puhdistukseen.

Pääkirjoitus vahvisti ilmeisesti ulkomaisten diplomaattien odotukset, että puoluekorttien vaihdon aikana erotetaan sellaiset ainekset, joiden puolue katsoo syyllistyneen väärinkäytöksiin, velttouteen tai kurittomuuteen.

– –

Pravda vaati taistelua ”velttoutta ja välinpitämättömyyttä” vastaan. Puolueen jäsenten on oltava esimerkkinä muille neuvostoliittolaisille.

Whittaker viheltelee vaihteeksi vauvalleen

Suomessakin monet kerrat vieraillut Roger Whittaker viheltelee näinä päivinä kehtolauluja kotona Lontoossa: vaimo Natalie synnytti tytön Valentinen-päivänä. Jennifer-vauvan lisäksi Whittakereilla on ennestään kaksi ottolasta.

Koonnut Kari Lankinen

Lue tästä koko lehti: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia