Auto 73 Helsingissä houkuttelee kävijöitä näillä malleilla

Miten välttää pintakiillon viettelykset

Datsun 160 J Finn.

25.2. 2:00

Tuija Verkkola

Tämä on autonostajan ABZ.

Tosin niin pienimuotoinen, että pitäisi kai sanoa pelkkä A. Mutta A:sta on hyvä siirtyä B:hen ja siitä edelleen superkuluttajaluokkaan. – –

Asiantuntijamme vetää heti kylmästi maton alta: mikään auto ei ole turvallinen, jos turvavyötä ei käytetä.

Jos nyt lähdemme siitä, että saamme mahdollisesti turvallisen auton, jos olemme valmiit käyttämään turvavöitä, niin ensimmäinen huomionarvoinen seikka valintaa tehdessä on näkyvyys, koska autoahan ajetaan näköhavaintojen perusteella.

Tässä törmäämme usein ensimmäiseen ristiriitaan: hyvän näköisestä autosta ei aina näe hyvin, muotoilu kun ei aina käy yksiin käytännöllisyyden kanssa. – –

Lähes 250 autoa esittäytyy Helsingissä ensi perjantaina (2.3.) avattavassa kansainvälisessä näyttelyssä. Niistä kymmenkunta on Suomessa ennennäkemättömiä malleja.

Mukana on joukko erikoisuuksia: ruotsalainen turvallisuusauto, japanilainen sähköauto, tshekkiläinen urheiluauton prototyyppi ja länsisaksalaisauto, joka jo nyt on keräilykappale.

Volvon turvallisuusauto VESC.

Avioerovakuutus lopettaisi elatusmaksuriidat

Riitta Anttikoski

Siinä missä kesäteatteri vakuuttaa näytäntönsä sateen varalta, toivoisi moni suomalainen voivansa vakuuttaa avioliittonsa kariutumisen varalta.

Kun teatteri sateen sattuessa paikkailee vakuutusrahoilla tappiotilejään, turvaisi eronnut niillä lastensa toimeentulon.

Tutkijan mukaan yhtenä vaihtoehtona olisi sosiaalivakuutus. Lastenhuoltoviranomainen suosittaa osittain yhteiskunnan, osittain vakuutetun itsensä kustantamaa pakollista vakuutusta.

Kolmantena vaihtoehtona he väläyttävät kaupallisen riskivakuutuksen uutta sovellusta avioeroriskin ja sen seuraamusten varalta.

Vakuutusmiehen käsityksen mukaan suomalainen vakuutusjärjestelmä ei ole vielä niin kehittynyt, että se pystyisi nielaisemaan tällaisen uutuuden. – –

Avioerovakuutusidea ei ole tämän päivän keksintö. Jo toisen maailmansodan jälkeen vaihdettiin asiasta vilkkaasti mielipiteitä Englannissa.

Ajan hengen mukaan vakuutuskaavailuun liittyi olennaisena syyllisyyden toteaminen. Syyttömälle suunniteltiin vakuutuksen suojaa.

Viime vuosikymmenen puolella virisi myös Suomessa keskustelu avioerovakuutuksesta. Useimmat sen puolestapuhujat ja -kirjoittajat ovat naisia.

Lentojätkän aika on ohi ja tilalla on metsuri

Jaakko Pihlaja

Suursavotoiden ajat ovat olleet ja menneet. Kotiinkuljetustyömaat ovat korvanneet kämppäsavotat.

Viimeiset pyyhkäisyt viilalla moottorisahan terään ja Oiva Leukku pääsee päivän töihin. Tulipaikka on tarpeen päivän mittaan sahan huollon ja korjausten takia.

Viimeiset metsähallituksen käytössä olevat majoituskämpät ovat Yli-Kemissä Koilliskairan tuntumassa.

Kolme työmaata, viisitoista-kaksikymmentä miestä kussakin. Parille kymmenelle heistä kämppä on ainoa koti ja turvapaikka.

Lentojätkän aika Lapissa loppui kuusikymmenluvulla. Tuli koneet ja ammattimetsurit. Lentojätkän oli vakiinnuttava.

Metsuri on motorisoitu ja nostettu pyörille. Työkalu on moottorisaha. Työmaalle hänet haetaan kotoa ja työmaalta hänet viedään kotiin työnantajan kyydillä.

Aamukiireet metsätyömies Oiva Leukun pirtissä alkavat seitsemän jälkeen kahden miehen valmistautuessa päivän töihin, isä Värriön työmaalle ja poika Asko kouluun Savukoskelle. Puuron kiehuessa Oiva Leukku pakkaa eväät reppuun.

Kielenkäyttö kouluvaaleissa hätkähdytti maan opettajakuntaa

Maija-Liisa Starck

Oppikoulujen keskusjärjestö on lähettänyt Teiniliitolle kirjeen, jossa toivotaan, että hyökkäilyt yksityisiä opettajia kohtaan lopetettaisiin.

Hyökkäily saavutti huippunsa kouluneuvostovaaleissa, joissa harrastettiin räikeätäkin nimeltä mainittujen opettajien solvaamista.

Poliittisen sanavaraston tulo kouluihin puolueista laidasta laitaan hämmensi opettajia melkoisesti, ja niin he järkyttyivät mm. määritelmästä ”taantumuksen ja likaisten porvarien asiamiehet”.

Tuhottu kone oli todellakin eksyksissä

Tel Aviv (Reuter)

Israel myönsi lauantaina, ettei keskiviikkona Siinain yllä pudotetun libyalaisen matkustajakoneen miehistö tiennyt joutuneensa Israelin miehittämän alueen ilmatilaan.

Miehistö ei myöskään ymmärtänyt israelilaisten hävittäjälentokoneiden sille antamia laskeutumismerkkejä.

Arkadian aikaa

Arkadia-teatterin sijaintipaikalla eli nykyisen Hankkijan tiloihin on järjestetty Suomalaisen Teatterin 100-vuotismuistonäyttely. Näyttelyyn on koottu Arkadian ajan elämää ja työtä valaisevaa aineistoa eri vuosikymmeninä. Se koostuu kirjeistä, valokuvista, piirroksista, roolikuvista, näytäntötarpeistosta ja teatteripuvuista. Mukana on myös näyttelijöille kuuluneita henkilökohtaisia esineitä jne. Näyttelyn ovat koonneet maisterit Riitta Kauko ja Ritva Heikkilä ja aineistoa ovat siihen luovuttaneet Teatterimuseo, Kaupunginmuseo ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Kuvassa interiööri Arkadian teatterisalista.

Haukuilla alkoivat Tampereen elokuvajuhlat

Tampere (HS)

Tampereen kolmannet kansainväliset elokuvajuhlat, siis itse lyhytfilmien katselut aloitettiin haukuilla: ensimmäisenä elokuvana oli amerikkalaisen Eli Noyesin lyhyt, hilpeä animaatio ”41 haukkua”.

Erilaisia haukkuvia naamoja ja kuonoja ja erilaisia haukkuääniä.

Aina karvan verran toisia parempi – Galina Kulakova

Falun (Jaakko Luoma)

Marjatta Kajosmaan rohkea yritys Neuvostoliiton naisten lyömiseksi epäonnistui yhden silmänräpäyksen verran.

Hän hävisi Ruotsin hiihtokisojen naisten 10 kilometrin hiihdon voiton vaivaisella 76 sadasosasekunnilla.

Galina Kulakova: ikuinen voittaja täpärästi.

Tällaiset karvan verran tappiot eivät ole uusia Suomen hiihdossa. Viimeksi Sapporon olympiakisoissa niitä sattui useita, parhaana esimerkkinä Juha Miedon häviö pronssikamppailussa kuudella sadasosasekunnilla.

Nyt oli eroa siis enemmän. Voittaja oli jälleen Galina Kulakova, 30, opettajatar, jonka kädessä pysyy tukevasti niin karttakeppi kuin suksisauvakin.

Voittonsa Kulakova otti vanhalla tutulla taktiikallaan, alku rauhallisesti, loppu hirmuisella runnovalla rytmillä.

Hän ratkaisi pelin vasta viimeisillä sadoilla metreillä maalisuoralla.

Jarno Saarinen palkittiin

Jarno Saarinen (oik.) vastaanotti Pohjoismaiden ensimmäisen TT-ajon maailmanmestaruusmitalin kunniakirjoineen. Tunnustuksen luovuttivat Moottoriliiton puheenjohtaja Arne Berner ja toinen varapuheenjohtaja Sten Storm (vas.).

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue tästä koko lehti: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia