Humppalaiset pitkälle matkalle

Humppa lähtee maailmalle: vas. Eino Katajavuori, Pauli Granfelt, Erik Lindström, Sven Nygård, Aaro Kurkela, Kullervo Linna ja Pentti Tuominen.

28.2. 2:00

Riitta-Eliisa Laine

Kullervo Linnan Humppaveikot on niittänyt mainetta kaukana Suomen rajojen ulkopuolellakin. Veikot ovat jo vuosikausia olleet mm. amerikansuomalaisten suuria suosikkeja.

Viime päivinä Veikot ovat kiireisinä rynnineet ympäri pääkaupunkia pukujen sovittelussa ja muussa matkanvalmistelussa. Tänä aamuna on näet lähtö pitkälle kiertueelle Kanadaan ja Yhdysvaltoihin.

Tosin kaikki Humppaveikkojen jäsenet eivät pääse mukaan työn tai muiden esteiden takia, mutta matkalle lähtee komeasti täydennetty yhtye Kullervo Linnan, yhtyeen johtajan ja rumpalin vetämänä.

Varsinaisista Humppaveikoista ovat mukana oopperalaulajana tunnettu Pentti Tuominen (sai kuukauden virkavapaata Kansallisoopperasta) sekä Eino Katajavuori, marimban soittaja, joka matkan aikana aikoo myös laulaa ja parodioida pikkusketseissä.

Muut herrat ovat viulun ja trumpetin taitaja Pauli Granfelt, basisti Erik Lindström, harmonikkataiteilija Aaro Kurkela sekä Sven Nygård, soittiminaan alttosaksofoni ja klarinetti.

”Suomeen jäävät Humppaveikot hoitavat täällä sitten vajaasakilla aiemmin solmitut keikkasitoumukset”, kertoi Kullervo Linna ja totesi, ettei lähtijöillä ole merkkiäkään matkakuumeesta, kun on niin kauhea kiire.

Suomalainen miljoonaliiga kiinni Ruotsissa

Tukholma (Kari Kallio)

Göteborgissa istuu parhaillaan noin kolmekymmentä suomalaista pidätettyinä erilaisista omaisuusrikoksista, joiden yhteissumma nousee miljooniin kruunuihin.

Göteborgin poliisi hajoitti viime syksynä suomalaisliigan, joka oli erikoistunut suurisuuntaisiin omaisuusrikoksiin.

Loka-marraskuussa oltiin jo uuden liigan ”sisaryhtiön” jäljillä. Samoihin aikoihin tapahtuivat myös ensimmäiset pidätykset.

Oikeudenkäyntisarjan alkaessa on pidätettyjen määrä nyt noussut noin kolmeenkymmeneen.

”Yhtiön” toimialue on ollut hyvin laaja. Kaikenlaiset omaisuusrikokset, murrot asuntoihin, kauppoihin ja autoihin, varkaudet mm. Volvon tehtailla, alkoholin valmistus ja myynti ovat kuuluneet toimintaohjelmaan.

Huumausaineisiin tämä liiga ei ole viranomaisten mukaan sotkeutunut.

Ikävä unohtuu

Riitta-Eliisa Laine

Kotimaan ikävää ei ainakaan luulisi tuntuvan vastedes eräillä etelänmatkoilla.

Paitsi lihapullia ja läskisoosia, saavat suomalaiset seiväsmatkalaiset nyt sitten pontikkaakin, etteivät vaan ilveelläkään tuntisi olevansa vieraissa ja huonoissa oloissa.

Keihäsmatkojen Mallorcalle perustamasta tehtaasta on Kihniön kipakaksi kutsuttua ainetta tullut ensi kerran Suomeen.

Erä etelän mailla tislattua suomalaiskansallista voimajuomaa säilöttiin Helsingin lentoaseman muonitusvarastoon, johon on luvassa myös suurempi erä yhtiön koneissa jaettavaksi.

Kihniön kipakkaa on myyty myös USA:han. Ensimmäinen erä on 100 000 pulloa ja se toimitetaan Mallorcalta lähikuukausina, mikäli tehtaan resurssit eivät sitä ennen ratkea liitoksistaan.

Alakuloisuus säesti Kotkan kauppahallin tyhjentymistä

Kotka (HS)

Kotkan kauppahallin tunnelmat olivat tiistaina alakuloiset. Perinteinen halli eli viimeistä päiväänsä ennen kuin Kesko rakentaa tilalle supermarketin.

Kauppias Ossi Seppälä (vas.) on jo myynyt lähes kaiken myymäläkalustonsa. Muuttopuuhissa on myös rouva Anna-Liisa Kääriä. Kalliit kalusteet on jouduttu myymään pilkkahinnalla.

Vain kalakauppiaat jaksavat vielä toivoa. He odottavat lääninhallituksen päätöstä hallirakennuksen suojelusta.

Tiskin molemmin puolin valiteltiin kauppahallin surkeaa kohtaloa. ”Olen itkenyt tänään silmäni kuiviksi”, valitti hallissa 20 vuotta kauppiaana ollut rouva Vera Lehtinen. ”Nyt en tiedä mitä teen, onneksi tytär on jo saanut uuden paikan”, hän jatkoi.

Myös muut kauppiaat pitävät purkamispäätöstä järkyttävänä. Monien mielestä halli oli myös Kotkan paras turistikohde.

Tekstiili- ja lihakauppiaat myyvät jo kalustojaan ja lähtevät hallista keskiviikkoiltaan mennessä.

Joulukuussa valtuustopäätöksellä Keskolle vuokrattu hallitontti rakennuksineen jää uudelle vuokralaiselle maaliskuun 1. päivästä lähtien.

Kesko aikoo rakentaa paikalle supermarketin ja paikoitustalon.

Kannetaanko tiskit ulos vai odotellaanko puskutraktoreita, tuumivat hallikauppiaat Raimo Kormu (vas.), Pentti Immonen ja Raimo Häkäräinen. Kauppiaitten mielestä museoviraston olisi ehdottomasti säilytettävä kauppahalli.

Peruskoulu petti taidekasvatuksen

Peruskoulu-uudistus petti ankarasti taidekasvatuksesta kiinnostuneet.

Suomalaisen kulttuurikeskustelun taso antaa aihetta hämmästelyyn. Kulttuuriakin alkaa olla vain se, mikä syötetään valmiina soseena lusikalla suuhun.

Sanat ovat akateemikko Joonas Kokkosen, joka Kulttuurirahaston vuosijuhlassa ruoti ankarasti suomalaista kulttuurielämää.

Hän oli kuitenkin tyytyväinen siihen, että oli voinut aloittaa puheensa jollakin muulla tavoin kuin lisää rahaa naukuvalla marinalla.

Suomi kohti henkistä keskiaikaa

Kulttuurirahaston hallintoneuvoston esimies, professori L. A. Puntila epäili avauspuheessaan, että Suomessa lähestytään henkistä keskiaikaa.

Hänestä 1970-luvun suvaitsemattomuus ylittää 1930-luvun.

”Yhä lisääntyvästi – varsinkin monopolisoituja tiedotusvälineitä käyttäen – yritetään yhdensuuntaistaa ajattelua valtaa pitävien tai valtaa tavoittelevien aseman lujittamiseksi. YK:n hyväksymän ihmisoikeuksien julistuksen edellyttämän suvaitsevuuden sijaan tunkeutuu tunkkainen suvaitsemattomuus”, selitti Puntila.

Purkuehto saatava tes-sopimuksiin

Purkuehdon sisällyttämistä työehtosopimuksiin vaati Skp:n puheenjohtaja Aarne Saarinen puhuessaan Helsingissä tiistaina.

Sopimuksissa on siis hänen mielestään määriteltävä se, millaiseen hintatasoon nimellispalkat sovitetaan.

Saarinen muistutti, että kysymys on yhdeksi vuodeksi eteenpäin sovittavasta työvoiman hinnasta.

Muiden tavaroiden hintaa taas ei vahvisteta vuodeksi eteenpäin, vaan niitä voidaan nostaa päivittäin ja milloin tahansa, hän huomautti.

Elokuvakierros

Paula Talaskivi

Tampereen III kansainvälisten elokuvajuhlien päätöstilaisuudessa aiheutti itse Tampereen kaupunki ilmeisesti koko festivaalin suurimman yllätyksen: se toi oman palkintonsa – taidelasimaljakon – korealaiselle valtuuskunnalle matkailuelokuvasta Pyong Yang.

Elokuvan ohjelmistoon ottamista oli juhlilla varsin yleisesti oudoksuttu jo sen pituuden vuoksi (40 min.) – kuten muutamia vastaavanlaisia muitakin turistis-informatorisia ja ylipitkiä kuten mm. Matkalippu Sydneyyn. – –

Tampereen elokuvajuhlien pääpalkinto, Tapio Junnon Suudelma-veistos meni Kolumbiaan elokuvasta Chirkales – Tiilentekijät. Sen vastaanotti tekijäin, Jorge Silvan ja Martha Rodriguezin, puolesta Ruotsin Filmcentrumin edustaja Henrik Paersch (oik.) juhlien järjestelytoimikunnan puheenjohtajalta Ilkka Kalliomäeltä, vieressä palkintotuomariston puheenjohtaja, DDR:n Gitta Nickel.

Palkinnot olisin jakanut kyllä aika lailla eri tapaan kuin Tampereen tuomaristo.

”Tiilentekijät” kyllä ansaitsi Grand Prixin, mutta mm. lastenelokuvissa oli useitakin parempia kuin DDR:n palkittu Julius-Julia, pikkuvitsikäs tarina rakkaudesta ja tietokoneesta. – –

Juhlien järjestäjille erikseen tunnustus vitsikkäästä alusta ja lopusta: esitykset aloitettiin amerikkalaisilla "Haukuilla” ja päätettiin sangen ”symbolisesti” yhden minuutin mittaiseen Sakari Rimmisen jekkuun ”Matka ikuisuuteen”: pää poikki elokuvaohjaajalta!

Syö aamulla kuin ruhtinas

Terveellisestä aamupalasta on puhuttu paljon, mutta me suomalaiset olemme ilmeisen hidasoppisia. Sanoma menee perille vain vähitellen.

Marttojen tämän vuoden teema on ”Ravinto ja terveys” ja niissä merkeissä he opettelevat syömään aamulla ruhtinaallisesti ja jaksottamaan päivän muutkin ateriat oikein.

”Martat ovat opettaneet terveellisiä ruokatottumuksia jo kauan, mutta silti on katsottu tarpeelliseksi ’Hyvää huomenta’ -kampanjalla vielä erityisesti korostaa tukevan aamuaterian tärkeyttä”, Marttaliiton toiminnanjohtaja Annikki Jäntti totesi.

Tiedon tarpeellisuutta osoitti myös viime kesänä eri tilaisuuksissa tehty aamupalakysely. Vihdin sieninäyttelyn osallistujilta ja Kymenlaakson messuyleisöltä tiedusteltiin, mitä söit tänään aamuateriaksi.

Yli 2 000 vastauslomakkeesta valittiin 800 lomakkeen otos. Tulos ei ollut kovin lohduttava. Vain 20 prosenttia vastaajista oli nauttinut täydelliseksi kelpaavan aamuaterian.

Perhe on pahin

Maailma näyttää jälleen murjovan Archie Bunkeria (oik.) ja hänen perhettään, ainakin Edith-rouvalla on ostoskärryhuolia: Mtv 1 klo 18.15.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue tästä koko lehti: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia