Kepu piti yhä pintansa

Sylvi Saimo suhtautuu tyyneydellä voittoihin, kun niitä on hänelle kertynyt jo melkoinen määrä, joukossa melonnan kultamitali Helsingin olympialaisissa.

1.3. 2:00

Keskustapuolue pitää edelleen hallussaan eduskunnan hiihtomestaruustitteliä, vaikka miesten sarjassa nopeakinttuinen kansandemokraatti alkaakin uhkaavasti lähestyä kärkipäätä.

Eino Uusitalo päihitti muut peräti kymmenen vuoden aikana, mutta on puoluetoveristaan Heimo Linnasta saanut oivan manttelinperijän. Viime vuotiseen malliin tämä perholainen maanviljelijä suksi nopeimmin perille eilen Espoossa pidetyissä eduskunnan hiihtokilpailuissa.

Kymmenen kilometrin kilpailusta ei puuttunut jännitystä, sillä skdl:n Pauli Räsänen hävisi vain seitsemän sekuntia kovassa kilpailun tuoksinassa.

Kansandemokraattien Pauli Räsänen (vas.) hävisi hiuksen hienosti eduskunnan tämänkertaisen hiihtomestaruuden veteraani Heimo Linnalle. Vauhti oli niin kova, että eduskunnan urheilukerhon puheenjohtaja, kokoomuksen Olavi Lähteenmäkikin piti ohittaa oikealta.

”Näissä kisoissa vauhti on mennyt jo niin kovaksi, että alkaa olla pakko valmentautua ajoissa”, naureskeli Linna, 47, kilpailun jälkeen. – –

Naisten sarjassa oli Sylvi Saimo (kesk) paras kuten perinteisiin kuuluu. Hyvänä kakkosena oli Kaisa Raatikainen (sd), seuraavina Aune Mänttäri (skyp), Anna-Liisa Jokinen (kd) ja Elsi Hetemäki (kok).

Keskustapuolueen Eino Uusitalolta ei hymy hyytynyt Leppävaaran laduilla, vaikka voiton peri toinen mies.

SAK vastustaa yksityistä televisiota

SAK vaatii radiolainsäädännön nopeaa uudistamista vuonna 1971 valmistuneen radiolainsäädännön uusimistoimikunnan mietinnön mukaisesti.

Vain näin voidaan torjua televisiotoiminnan muuttuminen yksityisen voitontavoittelun välikappaleeksi, todetaan SAK:n hallituksen keskiviikkona julkistamassa kannanotossa.

Koska liike-elämän hallitsema televisiotoiminta on uhka tiedonvälityksen vapaudelle ja oikeisiin tietoihin perustuvalle maailmankuvan muodostumiselle, SAK vaatii 750 000 työläisen etujärjestönä yleisradio- ja kaapelitelevisiotoiminnan pitämistä yhteiskunnan valvonnassa, kannanotossa sanotaan.

Viipurin pyöreä torni restauroidaan

Moskova (STT)

Viipurin 400 vuotta vanha pyöreä torni restauroidaan ja siitä tulee todellinen turistikohde, kertoi sanomalehti Leningradskaja Pravda keskiviikkona.

Tornin kolmanteen kerrokseen tulee kahvila, johon mahtuu 100 henkeä. Toiseen kerrokseen tulee juhlasali. Leningradskaja Pravdan mukaan tornissa vierailevat saavat todella tuntea siirtyvänsä keskiaikaiseen Viipuriin.

Pyöreä torni rakennettiin vuonna 1550 linnoitukseksi. Sen jälkeen se on ollut milloin ammusvarastona milloin vankilana tai varastona.

Vuonna 1922 torniin rakennettiin ravintola. Ja osa tämän ajan sisustuksesta tulee ilahduttamaan myös uuden ravintolan vieraita.

Valvojat tehottomia ja taistelut jatkuvat

Saigon (New York Times)

Nyt kun Vietnamin aseleposopimuksen allekirjoittamisesta on kulunut kuukausi, tämän ajan kokemusten perusteella syntynyt tulostasapaino on pahasti epäonnistumisen puolella.

Tietenkin aselepo on tuonut mukanaan myös myönteisiä puolia kuten amerikkalaisten joukkojen kotiuttamisen ja amerikkalaisten sotavankien vapauttamisen. Mutta tällä erää nämäkin ovat juuttumassa aseleposopimuksen noudattamisesta syntyneeseen Yhdysvaltain ja Pohjois-Vietnamin väliseen kiistaan.

Taisteluja on esiintynyt koko aselepokuukauden ajan. Tällä hetkellä ne ovat tosin hieman laantuneet. Joten arvioituna aseleposopimuksen sisällön valossa viime kuukauden tapahtumat jäävät kauas tavoitteesta, joka oli rauhan palauttaminen.

Sodan jaloissa kasvaneet lapset ovat ottaneet oppia: Saigonissa käydään leikkisotaa samaan aikaan kun taistelut muualla maassa jatkuvat aselevosta huolimatta.

Palmelta vietiin rahat

Oslo (NTB)

Ruotsin pääministeriltä Olof Palmelta varastettiin lompakko, kaksi pankkikirjaa ja henkilöllisyyspaperit, kun hän asui Oslon Grand Hotellissa Pohjoismaiden Neuvoston istunnon aikana puolitoista viikkoa sitten.

Varkaudesta ilmoitettiin Oslon rikospoliisille vasta tiistaina sen jälkeen, kun hotellin oma etsivä oli turhaan yrittänyt ratkaista juttua.

Pääministeri Palmella oli huoneisto hotellin neljännessä kerroksessa. Lähtiessään päivälliselle 17. helmikuuta hän jätti sinne lompakkonsa, jossa oli noin 800 Ruotsin ja 200 Norjan kruunua (yht. noin 830 markkaa), kaksi pankkikirjaa, joista toisessa oli 13 000 kruunua (yli 10 000 markkaa), pääministerin lentoliput, passin ja muut henkilöllisyyspaperit.

Palme havaitsi varkauden herättyään seuraavana aamuna.

Opiskelijalakko alkaa: Kiista tiloista Helsingissä

Opiskelijoiden hallinnonuudistuskamppailun avoimesta estämisestä moittii Suomen ylioppilaskuntien liitto Helsingin yliopiston rehtoria Mikko Juvaa.

Syl:n mukaan Juva on kieltäytynyt luovuttamasta yliopiston tiloja opiskelijoiden käyttöön lakkopäivinä torstaina ja perjantaina. Juva kiistää syytöksen.

Syl:sta kerrotaan, että perjantaina 2.3. järjestettävän suuren hallinnonuudistusmielenosoituksen yhteyteen suunniteltua joukkotilaisuutta varten kävivät Syl:n ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajat pyytämässä tiloja rehtori Juvalta. Rehtori Juva oli kieltänyt mainituilta järjestöiltä oikeuden käyttää yliopiston tiloja kyseiseen tilaisuuteen.

Näihin kuuluvat Syl:n mukaan myös kyseisenä ajankohtana vapaana ollut yliopiston juhlasali.

Syl tuomitsee rehtori Juvan menettelyn ja vaatii Helsingin yliopiston johtoa perumaan päätöksensä, joka järjestön mielestä osoittaa nykyisen korkeakouluhallinnon epädemokraattisuutta.

Täydelliseen opintotukeen jo 1980-luvun alussa

Noin kaksikymmenkertaiseksi nykyisestään ehdotetaan lisättäväksi opintorahamuotoista opintotukea vuoteen 1980 mennessä.

Nykyisin valtion opintorahamenot ovat noin 25 miljoonaa markkaa ja pääpaino opintotuessa on halpakorkoisissa opintolainoissa.

Tavoitteena pidetään mahdollisimman täydellisen ja oikeudenmukaisen opintotukijärjestelmän luomista tällä vuosikymmenellä.

Kotka joutunee ostamaan hinaajan

Kotka (HS)

Kotkan kaupunki joutunee ostamaan uuden satamahinaajan Kotka Stevedoringin lopettaessa hinauspalvelut. Yhtiön hinaajat Ajax ja Akilles ovat myyntilistoilla.

Kotkan satamalaitoksella on kaksi omaa hinaaja-jäänmurtajaa. Avovesikautena on niiden käyttö ollut epätaloudellista.

Kotkan sataman hinaustehtävät jäävät kaupungin vastuulle. Pääosan Kotkan satamahinauksista suorittaneet hinaajat Ajax ja Akilles ovat myyntilistoilla.

Viime vuosina Merikotkan ja Jääkotkan avustustehtävät ovat rajoittuneet 2–3 talvikuukauteen.

Kotka Stevedoringin hinaajat ovat huolehtineet sataman hinauksista maalis-huhtikuun tienoilta joulukuun loppupuolelle.

Kaksoishinnoista olisi päästävä

Kuluttajaa harhaan johtavista kaksoishinnoista olisi päästävä eroon. Tätä mieltä on Vähittäiskaupan keskusliitto.

Kaupan omassa piirissä on liiton mukaan kiinnitetty epäkohtaan vakavaa huomiota. Tälläkin hetkellä on voimassa kaupan keskusjärjestöjen ja keskusliikkeiden suositus, joka kieltää kaksoishintojen käytön lehti-ilmoittelussa ja näyteikkuna- ja televisiomainonnassa.

Myös alennusten ilmoittaminen prosenteissa on Vähittäiskaupan keskusliiton mielestä sopimatonta. Suositus koskee kaikkia elintarvikkeita sekä tekstiili- ja vaatetusalan tuotteita.

Kuluttajaneuvosto on hiljattain paheksunut sitä, että kuluttajia johdetaan harhaan kaksoishinnoilla.

Eräät liikkeet ovat pyrkineet osoittamaan hintojansa edullisuutta vertaamalla niitä johonkin toiseen hintaan, tavallisimmin ohjevähittäishintaan, normaalihintaan tai vain ristillä yliviivattuun hintaan.

Sähköjunalla nauhakaupunkiin

Tämän vuosikymmenen loppuun mennessä valmistuu Martinlaakson sähkörautatien varrelle kolme keskusta, jotka yhdessä muodostavat Haaga-Vantaan nauhakaupungin.

Suunnittelijat tähtäävät siihen, etteivät Pohjois-Haagan, Kannelmäen ja Malminkartanon asukkaat joudu elämään eristyneessä unilähiössä, vaan omavaraisessa, toimivassa kaupunginosassa.

Alueen ensimmäiset uudet rakennukset ovat nousemassa Kannelmäkeen. Ensi syksynä niihin muuttaa jo yli tuhat ihmistä.

Ja kun viimeiset elementit joskus on asennettu, on nauhakaupungissa 30 000 uutta asukasta.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue tästä koko lehti: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia