Viikon elokuvia

Jepari

Jean-Pierre Melvillen Yön sudet liikkeellä, pankkiryöstö tavoitteena.

3.3. 2:00

Yön sudet (Un flic). Ohjaus ja käsikirjoitus Jean-Pierre Melville, kuvaus Walter Wottiz, musiikki M. Colombier, tuotanto Rob Dorfman, näyttelijöitä Alain Delon, Richard Crenna, M. Conrad, Catherine Deneuve, Riccardo Cucciolla, Paul Grauchet, Warner Columbian ohjelmistoa (Savoy).

Melvillen uusi upeasti kuvattu jännitystarina on samalla myös erään poliisin, Colemanin (Delon) yöllisen työn esittelyä.

Alkajaisiksi näytetään toisaalta Coleman autossa apureineen lähdössä katukierrokselle, toisaalta toisia ”yön susia” – ryhmä päteviä rikollisia valmistautumassa kaupungin laitamilla sijaitsevassa Pariisin Kansallispankissa hyvin suunniteltuun ryöstöön. – –

Melville tarjoaa omaan rauhalliseen tapaansa tarinassa erityisen paljon visuaalista nautittavaa – jo siniset alkunäkymät ja sade –, tavattoman tiiviitä henkilöiden keskeisiä jännityskehittelyjä (ei puhuta sanaakaan; ilmeet puhuvat sitä enemmän) ja mitä hurjimpia taidonnäytteitä.

Rikollishommissa hyvin näyttelevä ja miehekäs Crenna suorittaa helikopterista laskun junaan ja takaisin ja osaa avata makuuvaunuosaston oven uudella (?) magneettisella välineellä.

Deneuve-paralle jää tässä leikissä synniksi ainakin yksi hiljainen murhatoimitus.

Taitavaa, jännittävää ja vihjailevasti myös salaperäistä – itse poliisistakin.

YYA-seminaari tähdensi lehtimiesten vastuuta

Suomen ja Neuvostoliiton välinen ystävyys, yhteistyö ja avunantosopimus (YYA-sopimus) toimi pääministeri Kalevi Sorsan (sd) mukaan uran avaajana kansainväliselle sopimuspolitiikalle.

Suomelle se teki mahdolliseksi harjoittaa aktiivista rauhanpolitiikkaa, totesi YYA-seminaarissa puhunut Sorsa.

Seminaari tähdentää julkilausumassaan varsinkin lehtimiesten ja tiedottajien ensiarvoista merkitystä ja vastuuta Suomen ja Neuvostoliiton välisten suhteiden vaalimisessa.

Siinä tähdennetään vastuuta oikeiden tietojen välittämisessä.

Uusien johdinautojen kokeilu alkaa huhtikuussa Helsingissä

Neuvostoliitosta Helsinkiin vuokratut kolme johdinautoa otetaan käyttöön huhtikuussa.

Neuvostoliitosta vuokratut kolme johdinautoa ilmestyvät linjalle 14 kuukauden kuluttua. Ziu-9 -merkkisiä busseja kokeillaan puoli vuotta, jonka jälkeen ratkaistaan, tilataanko johdinautoliikenteen jatkamiseen tarvittavat 20 bussia Neuvostoliitosta.

Liikennelaitos kokeilee autoja puoli vuotta, minkä jälkeen ratkaistaan, tilataanko linja 14:n johdinautolinjana säilyttämiseksi tarvittavat 20 autoa Neuvostoliitosta.

Punaharmaat Ziu-9 -merkkiset bussit ovat nyt Töölön johdinautohallissa. Ennen autojen ottamista liikenteeseen ne katsastetaan.

Autoihin on tehtävä myös muutamia liikennelaitoksen tarvitsemia muutoksia. Niihin rakennetaan rahastaja-aitiot ja merkinanto- ja linjakilpijärjestelmät muutetaan Hkl:n nykykäytäntöä vastaaviksi.

Ziu-9 -johdinautot vastaavat kooltaan ja ominaisuuksiltaan Liikennelaitoksen uusimpia dieselbusseja. Punaharmaat autot katsastetaan ja muutetaan Helsingin oloihin sopiviksi ennen käyttöön ottamista.

Vain vasemmisto tuli vastaamaan opiskelijoille

Vain sosialistisien puolueiden kansanedustajat tulivat opiskelijajoukkojen eteen eduskunnan portaille perjantaina.

Korkeakoulujen hallinnonuudistuksen puolesta mieltään osoittaneet opiskelijat saapuivat eduskunnan aukiolle koko Helsingin keskustan halki ulottuvana kulkueena.

Mm. kymmenillä linja-autoilla saapui maaseudulta opiskelijoita mielenosoitukseen, joka oli neljä vuotta jatkuneen opiskelijoiden hallinnonuudistuskamppailun suurin.

Arviot eduskunnan eteen kerääntyneestä joukosta vaihtelivat 3 500 ja 6 000 välillä. Kireästä pakkasesta huolimatta eduskunnan aukio oli tupaten täynnä. – –

Kansanedustaja Erkki Liikanen (sd) lupasi opiskelijoille, että sosiaalidemokraattinen eduskuntaryhmä pysyy yksimielisenä opiskelijoiden kaikkien vaatimusten takana.

Näihin kuuluu niin yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden toteuttaminen sekä keskus- että laitoshallinnossa.

Wallenberg ja Kekkonen tapasivat Asean vihkiäisissä

Hyvät tuttavat Urho Kekkonen ja Marcus Wallenberg tapasivat jälleen toisensa.

Asean ja Asea-Scandian uuden toimitalon vihkiäisissä Kilossa ystävykset keskustelivat rattoisasti valuuttakriisistä aina uuden toimitalon saunan ominaisuuksiin asti.

Presidentti Urho Kekkosen ja Marcus Wallenbergin keskustelun aiheina eilisen sydämellisen tapaamisen aikana oli muun muassa suomalainen sauna.

”En tiedä, kun en ole kylpenyt”, sanoi presidentti saunan laatua koskeviin tiedusteluihin.

Asean pääkonttori on nyt siirtynyt Helsingistä Tallbergin talosta Kiloon yhtiön korjaamorakennuksen tuntumaan. Asean uusiin toimitiloihin on siirtynyt noin 160 työntekijää, joskin tiloihin mahtuu kaikkiaan 250 henkilöä.

Nyt valmistuneen rakennusvaiheen lasketaan riittävän 3—5 vuodeksi. Sen hinta on yli kahdeksan miljoonaa.

Talvinuottaus yleistyy pohjoisen muikkuvesillä

Talvinuottauksesta saattaa asiantuntijoiden mukaan tulla varteenotettava lisäsärvin pohjoisen Suomen muikkuvesien vaikutusalueen asukkaille.

Ahti on jälleen ollut antelias Pyhäjärvellä. Jouko Hänninen (oik.) ja Martti Miettinen lastaavat muikkulaatikoita veneeseen, joka kelpaa moottorikelkan peräreeksikin.

Talvinuottausta on kokeiltu nyt kahden kolmen vuoden ajan ja kokemukset ovat olleet rohkaisevia. Päivittäiset saaliit nuottakuntaa kohden ovat pysytelleet 100 ja 200 kilon välimailla.

Pyhäjärvellä ja Kuusamossa ovat muikkuvedet saaneet olla varsin rauhassa ja niiden kalakannan on todettu riittävän varsin hyvin nuottakalastuksen voimakkaaseen lisäämiseen ilman vaaraa.

Erityisesti talvinuottauksen odotetaan houkuttelevan maanviljelijöitä, joille nuottaus sopisi sivuammatiksi.

Interrailin ikärajasta

Interrail-lipun ikäraja on edelleenkin 21 vuotta. Miksei esimerkiksi 25, joka tuntuisi kohtuullisemmalta?

Monet vanhemmat eivät aivan nuoriaan uskalla päästää Eurooppaa seilaamaan, eikä pelko aivan aiheetonkaan ole.

Muissa Euroopan maissa tavat ovat vielä ahtaammat, eikä monikaan italialais- tai ranskalaisnuori, tyttö etenkään, saa yksin matkustella alle 21-vuotiaana.

Tätä todistaa sekin, että lippuja ostettiin eniten pohjoismaissa, joissa nuorilla on eniten vapautta.

Mikäli ikäraja on asetettu taloudellisten arvelujen pohjalta, on osuttu harhaan.

Vai olettaako joku, että varallisuus täysi-ikäiseksi tulon jälkeen yhtäkkiä lisääntyy siinä mitassa, että kykenisi matkustamaan alennuksittakin? Kesken opiskeluvuosien?

Y k s i m e t e l ö i t s i j ä

Koskela palaa leijonapaitaan

Lahti (HS)

Jokerien jääkiekkojoukkueen puolustaja Ilpo Koskela on valmis pukeutumaan leijonapaitaan maailmanmestaruuskisoissa Moskovassa huhtikuun alussa.

Koskela on ilmoittanut maajoukkueen johdolle olevansa käytettävissä kisoissa. – –

Maajoukkueen johtaja ja Jokerien valmentaja Matti Lampainen (taustalla) on saanut Ilpo Koskelan palaamaan maajoukkuetehtäviin.

Koskelan poistuminen maajoukkueesta tapahtui vuosi sitten Sapporon kisojen jälkeen.

Koskela ja hänen puolustajapartnerinsa Seppo Lindström ilmoittivat pian kisojen jälkeen väsähtäneensä kauden kovaan ruljanssiin, eikä kumpikaan lähtenyt MM-kisoihin Prahaan.

Myös tämän kauden edustustehtävistä on Koskela ollut syrjässä, mutta nyt viime hetkellä jokerivalmentaja Matti Lampainen on saanut Koskelan pään käännetyksi ja Suomen puolustus saa näin kaipaamansa vahvistuksen.

Pelle kaatoi miehen ilman hormoneja

Kahdella poliisilla vahvistettu Helsingin Paini-Miehet väänsi 6–4 voiton Sundsvallin AIK:n kymmeniköstä Helsingin Urheilutalon matolla.

Ilta oli melko riuska, sillä kahdeksan ottelua päättyi selätykseen. Nopein selättäjä oli luonnollisesti kuuluisa maailmanmestari ja kohukirjailija Pelle Svensson.

Pelle Svensson ei tarvinnut hormooneja nitistääkseen Aarre Myllymäen.

Nykyisin ilman hormonivalmisteiden apua urheileva Pelle löi Aarre Myllymäen selälleen runsaan kahden minuutin painin jälkeen.

Svensson kirjoitti jokin aika sitten kirjan nimeltä ”Avoin kirje Ruotsin urheilujohtajille.”

Kirjassaan hän väitti muun muassa hormonivalmisteiden tuovan mukanaan paljon haittavaikutuksia, joskin suoritukset paranevat.

Svensson esiintyi tv-ykkösen A-Studiossa ennen paini-iltaansa.

Hän sanoi haastattelussa muun muassa Juha Väätäisen olevan tyypillinen hormonituote sekä Eero Mäntyrannan paluun olleen lähinnä lääketieteellisen.

Maisemansuojelijat voimattomia

Kylmäkoski (Jyrki Maunula)

Kun rahan tunteva soramies saa haltuunsa honkaista nummea vaikka kirkon ja hautausmaan vierestä, ei mikään tiedossa oleva keino estä häntä muuttamasta tienoota kuun kraatterimaisemaksi.

Kylmäkosken kirkon vieressä oleva harjualue on rakennuskiellossa. Soranottoa ja ympäristön turmelemista se ei kuitenkaan ole estänyt. Maisemansuojelijat ovat voimattomia, koska kaivaminen katsotaan maan omistavan soramiehen ”ammattiin kuuluvaksi toimeksi, jota ei saa estää”.

Kylmäkosken kirkko on tästä kouriintuntuva esimerkki; entinen kirkkokumpare hautausmaineen on pahainen kaistale kahden valtaisan soranottoalueen välissä.

Kauempaa katsoen voi luulla, että vanha tiilitemppeli piankin sortuu monttuun. – –

Lauri Ruippo, Pirkanmaan luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja ja tvl:n maisema-arkkitehti, pitää Kylmäkosken tapausta eräänä törkeimmistä eteläisessä Hämeessä.

Hän tuntee pienten kuntien mentaliteetin, jonka mukaan ”köyhillä ei ole varaa maisemaylellisyyksiin.”

Rion karnevaalit

Katolisissa maissa vietetään ennen paaston alkua riehakasta karnevaaliaikaa. Meillä tästä tavasta on muistona laskiainen. Maisteri Helinä Rautavaara on tutkinut vuosia brasilialaista kansanperinnettä ja kertoo klo 18.00 yleisohjelmassa Rion karnevaaleista. Niiden järjestämisestä vastaavat etupäässä sambakoulut, kansan keskuudessa syntyneet traditionaaliset ryhmät. Jokaisella sambakoululla on vuosittain oma teemansa, musiikkinsa ja upea puvusto.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue tästä koko lehti: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia