Suomalaiset kansoittavat ruotsalaisen loistovankilan

Ennätysvangille jo 34 tuomiota

Haaparannan ”hotelli Finlandia” on uusi avovankila, jonka asukkaista joka kolmas on saanut tuomionsa luvattomasta rajanylityksestä. Vankilanjohtaja Hans Wallström pitää vankiloiden humanisoitumista sangen positiivisena; ”eihän ihmistä ole luotu elämään lukkojen takana”, hän sanoo vankilan seurustelunurkkauksesta.

9.3. 2:00

Haaparanta (Jorma Korhonen)

Joka kolmas Haaparannan vankilan 64 vangista on suomalainen ”ammattivanki”.

Epälukuinen joukko Ruotsista joskus tehtyjen rikkomusten vuoksi karkoituksen saaneita suomalaisia miehiä rikkoo karkotusmääräystä toistuvasti ja seurauksena on kerta kerran jälkeen parin-kolmen kuukauden pituinen rangaistus.

– –

Tilanne on jatkunut muuttumattomana vuosikausia. Joukko pysyy jokseenkin vakiona.

Silloin tällöin joku saa armahduksen ja pääsee taas Ruotsissa hyväksyttävien kansalaisten kirjoihin.

– –

Haaparannan vanhasta karjatuvasta avovankilaksi kunnostettu rakennus ja vanha suljettu laitos saivat seurakseen äskettäin modernin, matalatyyppisen, täysihoitolaa sekä sisältä että ulkoa muistuttavan vankilarakennuksen, joka oitis sai paikkakuntalaisilta nimekseen Hotelli Finlandia.

Uuteen ”Finlandiaan” on majoitettu metsätöitä tekeviä vankeja ja miehet kiittävät kilvan olojaan loistaviksi.

– –

Ennätysvangin nimen ja maineen 34 tuomionsa vuoksi Ruotsin julkisessa sanassa saanut suomalaismies sai karkotuksen Ruotsista vuonna 1961 ja samana vuonna hän ensimmäisen kerran rikkoi sitä.

Nyt hän koettaa taivutella Ruotsin kuningasta peruuttamaan karkotusmääräyksen, että pääsisi muuttamaan Göteborgista löytämänsä mielitietyn luo ja alkamaan uuden elämän.

Päitä ajeltiin jo

Riitta-Eliisa Laine

Lähipäivinä Leningradissa kävijät saattavat kaupungilla liikkuessaan kohdata kaljuksi ajellun, surumieliseltä vaikuttavan kadunlakaisijan.

Kysymyksessä saattaa olla se hiljaiseksi pojaksi muuttunut hämäläinen, joka mekasti hotellissa, mukiloi kerrossiivoojaa ja kohteli kovakouraisesti myös paikalle rynninyttä järjestysmiestä.

Miekkoselle ja muillekin on ilmeisesti nyt selvinnyt, että neuvostoviranomaiset tarkoittivat täyttä totta uhatessaan arestilla ja nahkatukalla hulinoivia suomalaisia.

Hämäläisten hurjanpuoleiseen matkaseurueeseen kuulunut mies sai kymmenen vuorokauden rangaistustuomion, johon kuuluu mm. tukan ajelua ja kadunlakaisua. Lumikelin sattuessa lumen luontia.

Nudistileirikin suunnitelmissa

Tampere (HS)

Tampere suunnittelee nudistileiriä.

Teiskon vapaa-aikakeskuksen esisuunnitelmassa varataan alue nudistileirintää varten. Nudistien arvioidaan tarvitsevan kaksi tai kolme hehtaaria.

Kaikkiaan 146 hehtaarin alueelle kaupunki suunnittelee useita leirintäalueita ja hotelleja.

Yleistä matkailua ja tamperelaisia palvelevaan vapaa-aikakeskukseen halutaan erilaisia leirintäalueita, ravintolapalveluja ja venesatama, uimarantoja, retkeilyhotelli, koulutuskeskuksia ja lomahotelleja.

Majoitus- ja leirintäpalveluja arvioidaan voitavan tarjota noin 5 000 henkilölle. Leirintäalueiden lasketaan vaativan 25 hehtaaria, joille mahtuu 2 500—3 000 telttailijaa.

Lisää intiaaneja valtaajien tueksi

Wounded Knee, Etelä-Dakota (AP)

Naiset ja lapset ovat poistumassa Wounded Kneestä.

Samaan aikaan mieltään osoittavat intiaanit ilmoittavat olevansa valmiita ”kuolemaan” historiallisessa kylässä, jonka he miehittivät yhdeksän päivää sitten.

Liittovaltion viranomaiset kuvaavat tilannetta erittäin vakavaksi. Intiaanien johtajat ilmoittavat, että heidän tuekseen on tullut 32 uutta mielenosoittajaa.

Kaikkiaan paikalla on intiaanien oman ilmoituksen mukaan 250—300 intiaania.

– –

Intiaanit vaativat muutoksia hallituksen politiikassa heitä kohtaan. Erityisesti he vaativat muutoksia Oglala-heimon johdossa.

Aseistautunut intiaani saattaa pastori Ralph Abernathya, värillisten oikeuksia puolustavan järjestön johtajaa, joka tutustui Wounded Kneessä intiaanien kamppailuun.

Svea Jarl irtosi vihdoinkin karilta

Turku (HS)

Puolentoista viikon ajan karilla ollut matkustaja-alus Svea Jarl irrotettiin karilta Ruotsin saariston suulla torstaina iltapäivällä.

Aluksen irrotusta oli yritetty aikaisemmin mm. kolmen pelastusaluksen avulla, mutta se oli juuttunut liian tiukasti noin kolmen metrin syvyydessä sijaitsevalle vedenalaiselle karille.

Länsi-Saksasta tilattiin paikalle ponttonit, joiden avulla alus saatiin torstaina klo 14.27 irrotetuksi. Tähän tarvittiin vain yksi nosturi.

Yksi ponttooninosturi riitti irrottamaan Svea Jarlin karilta. Alus hinattiin yöksi ankkuripaikkaan, josta se perjantaina viedään Tukholmaan.

Ruotsinsuomalaisten katoava sukupolvi

Ellei haluta menettää kokonaista sukupolvea ruotsinsuomalaisia siirtolaislapsia, on nopeasti tehtävä jotakin ennen kaikkea heidän kieli- ja koulutusolojensa parantamiseksi.

Suomen on tunnettava oma vastuunsa ja vedottava päättävästi pohjoismaiseen yhteistyöhön.

Näin sanoo Rovaniemen kaupunginjohtaja Tuure Salo, joka äskettäin valittiin Pohjola-Nordenin uudeksi puheenjohtajaksi.

Pohjois-Suomen edustajana hän on läheisesti tutustunut siirtolaisten pulmiin ja niistä kipeimpään, ruotsinsuomalaisten lasten asemaan.

Lastentarhan ja kodin välistä yhteistyötä olisi lisättävä

Päivähoitolaitoksissa olevien lasten vanhemmilla on ollut suhteellisen vähän mahdollisuuksia vaikuttaa lasta hoitavan laitoksen toimintaan.

Tosin ainakin joissakin lastentarhoissa on järjestetty vanhempain kokouksia, ja opettajilla on ollut omat vastaanottotuntinsa.

Tätä on edellytetty jo lastentarhojen ohjesääntöehdotuksessakin.

Uusi päivähoitolaki astuu voimaan huhtikuun alussa.

Monet huoltajat ja vanhemmat toivoisivat, että asetukseen ja ohjesääntöehdotukseen lisättäisiin kodin osuutta ja vaikutusta päivähoitolaitoksen elämään.

Vanhempien ainoa kontakti lapsensa päivähoitopaikkaan on useinkin varsin olematon. Eli ne pari minuuttia, jolloin pieni aamulla jätetään laitokseen tai haetaan sieltä illan suussa pois. Tungos ja kiire on niin suuri, että kuulumisia ei ehditä vaihtaa, perusteellisemmista keskusteluista puhumattakaan.

Kynnysrahat poistettava uusien asuntojen hinnasta

Asuntovirasto aikoo iskeä raskaalla kädellä aluerakentamissopimuksiin pesiytyneisiin kynnysrahoihin.

Ns. ulkoista kunnallistekniikkaa ja suunnittelukuluja ei vastedes saisi sisällyttää asuntojen hintoihin. Ne on maksettava kunnan kukkarosta.

Tähän asti sopimuksissa on siirretty rakentajan ja sitä tietä asunnon ostajan maksettavaksi kustannuksia, jotka lain mukaan kuuluisivat kunnalle. Näillä kynnysrahoilla aluerakentaja on usein lunastanut itselleen rakennussopimuksen.

Kynnysrahojen saneeraus tulisi merkitsemään sitä, että tonttikustannuksiin sisältyvät kustannuserät siirtyisivät kunnan kustannettaviksi.

Liikkeet sullovat postilaatikot täyteen

Helsingin keskustan suuret liikeyritykset sullovat postilaatikot niin täyteen, ettei niihin muu posti juuri mahdu.

Postissa asiaa on pohdittu suuntaan jos toiseen, mutta muuta lääkettä ei ole keksitty kuin kehottaa liikkeitä viemään postinsa lähimpään postitoimipaikkaan.

Postilaatikkoja ja tyhjennyksiä on jo niin tiheässä, etteivät postiautot aina ehdi edes edelliseltä kierrokselta takaisin ennen kuin seuraavan kierroksen pitäisi alkaa.

Pääpostin apulaiskonttorinhoitaja Harri Ilmonen sanoo, että postilaatikkosysteemiä on nykyisin käytännössä ihan mahdoton saada pelaamaan.

Hän kertoi, että postissa seurataan tilannetta ja jos huomataan yhden ison yrityksen yksinään täyttävän lähimmät postilaatikot, sinne soitetaan.

Helsingin keskustan postilaatikot ovat aina tupaten täynnä, tyhjennettiinpä ne kuinka usein tahansa. Isojen liikeyritysten lähetit ahtavat koko yrityksestä päivittäin lähtevän postin laatikoihin. Loput jätetään usein kadulle, mistä postinkerääjät sitä eivät edes saisi ottaa.

Teippitemppu estää kuorsauksen

Englantilainen Nursing Times -lehti kertoo aviovaimoille, miten miesten kuorsaamisen voi estää.

Käyttäkää teippiä, lehti neuvoo.

Kiinnittäkää teippi yli miehen alaleuan poskesta poskeen, ja niin suu pysyy kiinni.

Jos kuorsaus ei kuitenkaan lakkaa, parasta on kääntää mies kyljelleen. Lehti ei neuvo, miten se tapahtuu.

Lehti ei myöskään kerro, onko naisten kuorsaamista vastaan jokin erikoistemppu. (UPI)

Anteeksi, että on kiire!

Voi rakkaat eläkkeellä olevat ystävämme ja sukulaisemme!

Älkää ahdistelko meitä nuorempia kaksoisroolin vetäjiä kiireemme vuoksi.

Ei meillä ole kiire teidän kiusallanne.

Ei ole meidän vikamme, jos bussi töihin lähtee määrättynä aikana.

Ei ole meidän syymme, että esimiehemme ei anna käyttää puhelintaan tuntikausien jaaritteluun kanssanne.

Ei ole meidän vikamme, jos vauva herää ja uhkaa pudota sängystä. Silloin on mentävä, vaikka puhelu jäisi kesken.

Muistamme kyllä tarinan spartalaisesta pojasta, joka oli niin kohtelias, että ei keskeyttänyt häntä puhuttelevaa vanhusta, vaan antoi viittansa sisällä olleen ketun purra rintaansa, niin että heitti henkensä.

Emme usko, että haluatte meiltä sentään tällaista kohteliaisuutta.

Täytyy lopettaa, kun on taas lähdettävä.

Rakkaudella ja kunnioituksella:

A n s i o ä i t i  m a l l i a -41

Koonnut Kari Lankinen

Lue tästä koko lehti: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia