Päivärinta kolmas

Kalteva rata puudutti pitkät sääret

Vikkelä belgialaispari Emiel Puttemans ja Willy Polleunis ovat karkuteillä. Pekka Päivärinta (vas.) on kiilautumassa kolmanneksi ohi Hollannin Egbert Nijstadin ja Itä-Saksan Gert Eisenbergin.

12.3. 2:00

Rotterdam (Timo Hankomäki)

Pekka Päivärinta teki Suomen ennätyksen, vaikka joutui koikkelehtimaan 3 000 metrin halliennätyksensä 7.52,97 kallellaan kuin Pisan torni.

Siinäkin asennossa turkulainen pitkäsääri nousi yleisurheilun EM-hallikisojen kolmanneksi ylivoimaisten belgialaisten vilistäjien Emiel Puttemansin ja Willy Polleunisin kannoilla.

”Tällä tavalla rakennetut radat eivät ole pitkänmatkanjuoksijoita varten”, murjotti Päivärinta ja hieroi puutunutta oikeaa jalkaansa.”

”Rotterdamin radat sopivat ehkä pikajuoksijoille, mutta meikäläisille ne ovat kauhistus. Suoratkin kun ovat kallellaan.”

3 000 metrin juoksijoiden pitkiin kuulunut Päivärinta joutui siis juoksemaan koko matkan oikea jalka vasenta hieman ylempänä, 178-metrin kierroksen toisensa jälkeen. Siinä syy jalan puutumiseen.

Antti Vesterisen perheyhtye palaa

Keski-Suomen panos Kaustisten pelimannijuhlilla ensi kesänä on aikaisempaa näkyvämpi.

Antti Vesterinen tyttärineen ja yhtyeineen pitää oman konsertin, johon valmistuminen alkoi Amerikan matkan jälkeen pidetyn parin kuukauden tauon päätyttyä.

Neljän soittajan ja neljän laulavan tytön ryhmänä Antti ja Antin tytöt valloittivat Amerikkaa seitsemässä konsertissa ja lukuisissa esiintymisissä kolmen viikon aikana viime syksynä.

Sitten oli perheisiin suuntautuvan PR-tauon vuoro.

Antti Vesterisen varastoista löytyvät esitettävät kappaleet. Ne sovittaa yhtyeen bassonsoittaja Jussi Soini, joka on muutenkin Antin tyttöjen esiintymisten ja harjoitusten järjestäjä.

Yhtyeen muut jäsenet ovat viulussa Antti Vesterinen ja Jorma Pelkonen, haitarissa Tapio Hänninen.

Antin tytöt ovat todella isä Antin omia tyttäriä; Maikki Hytönen, Leena Rinkinen, Hanna Saarinen ja Eeva Järvinen.

Työmaan mestarilla on pelottava vastuu

Nosturien purkaminen hermostuttaa työmaan rakennusmestareita. Asentaja Aleksi Kuhlström sanoo, että työtä häiritsevät purkupaikan alitse juoksentelevat sivulliset.

Kaikki suurilla rakennuksilla työskentelevät ovat tänään sitä mieltä siitä, että työmaan ns. vastaavan mestarin vastuu on kasvanut pelottavan suureksi: se on usein yhden ihmisen kannettavaksi kohtuuton.

Vuosikymmenien takainen lainlaatija ei kuitenkaan vielä aavistanut nykyistä tapaa, jonka mukaan rakennuttaja voi kiinnittää jopa kymmeniä sivu- ja alaurakoitsijoita yhdelle työmaalle.

Pykäläin mukaan yksi mies on yhä kaikesta vastuussa: varsinaisen rakennusliikkeen vastaava mestari.

Rakennusmestarit toivovat käytäntöön pikaista muutosta. He haluaisivat vastuuta jaettavaksi alakohtaiseksi. Ja vielä itselleen, mikäli mahdollista, samanlaista vakuutussuojaa kuin esim. lääkäreillä on.

Onnettomuustapauksissa, joissa ihmisiä saa surmansa tai loukkaantuu, vastaava mestari haastetaan aina oikeuteen.

Teollisuusrakennus alkaa olla valmiina ja eräänä aamuna havaitaan valomainosmiesten kiivenneen katolle ilman telineitä ja omaa vastaavaa mestariaan.

Kajosmaa jätti Kulakovan Puijon ladulla

Marjatta Kajosmaa voitti — ensi kertaa tällä kaudella — Neuvostoliiton huippuvahvan Galina Kulakovan. Tämä tapahtui Puijon ladulla.

Marjatta Kajosmaa saavutti vihdoin tavoitteensa. Hän voitti maailman parhaan naishiihtäjän Galina Kulakovan.

Falunissa ja Salpausselällä rouva Kajosmaa hävisi niukasti, mutta onnistui sunnuntaina Puijon talvikisoissa. Kahdesti hän on tällä kaudella ollut Kulakovaa nopeampi viestissä.

Matka Puijolla oli kymmenen kilometriä ja eroa kuusi sekuntia.

Edellisen kerran Kajosmaa on voittanut Kulakovan kaksi vuotta sitten Sapporon esikisoissa, mutta hävinnyt sen jälkeen kaikki tärkeät kilpailut.

Jokerit näytti Tampereelle kuinka pelaa MESTARI

(Tampere HS)

Rytmikäs ”kiitos Jokerit!” -huuto kaikui Tampereen hallissa mestareiden kannattajajoukon kajauttamana samanaikaisesti, kun Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Lindblad ojensi Jokereille mestareille kuuluvan Kanada-maljan ja kultaiset mitalit.

Jokerit päätti mainion kautensa juuri niin kuin mestarin arvo edellyttääkin.

Pronssijoukkue Tappara, vaikka pelasi mainiosti sekin, sai todeta olevansa koko ajan askeleen jäljessä. 7 912-päinen katsojajoukko lähti hallista tuskin kovinkaan pettyneenä, vaikka kotijoukkue hävisikin 3—1; siksi nautittavaa kiekkoilua jäällä tarjoiltiin.

Erät päättyivät 1—0, 2—0, 0—1.

Jos jollekin Tampereella oli vielä ennen ottelua epäselvää miksi Jokerit on mestari, ei varmasti ole enää.

Matti Lampaisen johtaman miehistön työskentely oli taas kerran niin saumatonta, juonikasta ja tarkkaa, ettei Tappara parhaimmillaankaan, jota se oli ensimmäisessä erässä, pystynyt sitä sekoittamaan.

Lunta ja erämaata riittää hiihtoinnon taltuttamiseen

Alkukilometrillä hiihtäjien jono venyi kuin haitari. Viljo Länsmanilla oli tulla vilu odotellessaan aina matkan päässä ryhmän kokoontumista.

Jaakko Pihlaja

Kun hiihtomaastoja ei ole omasta takaa, eikä lumen riittävyydestä aina takeita, on hiihtoinnon taltuttaminen hankalaa.

Mutta kun hiihtohaluja on ja raha ei tee pahempaa kiusaa, voi halunsa tyydyttää matkustamalla kyllin pohjoiseen, sinne missä lunta riittää ja erämaa edessä on loputon.

Ranskalais-sveitsiläis-italialainen 15 hengen ryhmä kokeili suksiaan Sevettijärven ja Nuorgamin välisessä tunturimaastossa.

Kutsu hiihtäjille lähti suomalaistuneelta unkarilaiselta paronilta Paavo von Pandylta, joka vuosia on kiertänyt Keski-Euroopassa esitelmöimässä Lapista.

Paitsi sujuva kieli Pandyn houkuttimina oli satamäärin kuvia. Arktinen kokemus ja asumaton erämaa tungokseen asti täysien vuoristolaaksojen sijasta on vastustamaton houkutin hiihtokärpäsen puremalle keskieurooppalaiselle.

Maaliskuinen viima puhalteli aavoilla ilkeästi hiihtäjien housujen läpi. Honkatulet taukopaikalla lämmittivät peppua sen verran, että matkaa tarkeni taas jatkaa. Viljo Länsmania suojapuvussa pakkasi vähän hymyilyttämään.

Vihtalahnasta vastalahna

Messutekniikan päivien yhtenä järjestäjänä toimii Suomen Yrittäjäjärjestöjen Liitto. Samoissa tiloissa sen kanssa toimivat Lahden messut.

Lahden Maankuulujen Messujen tämänvuotinen kuvateema on vihtapyrstöinen lahna, jota toimitusjohtaja Voitto Talonen on tähän asti luullut vihtalahnaksi.

”Savolaiset kuitenkin sanovat, että se on vastalahna, koska vihdassa on vain yksi panta”, sanoo Talonen.

Wounded Kneen piiritys ohi

Rauhanpiiput paloivat jo lauantaina Wounded Kneessä. Amerikan intiaaniliikkeen johtajat Dennis Banks (vas.) ja Russell Means sytyttivät rauhanpiippunsa sen jälkeen, kun Yhdysvaltain liittovaltion poliisit olivat lopettaneet Wounded Kneen piirityksen. Intiaanit sanoivat saavuttaneensa ”moraalisen voiton”.

Wounded Knee, Etelä-Dakota (AP)

Yhdysvaltain hallitus poisti tiesulkunsa Wounded Kneen ympäriltä lauantaina ja intiaanit, jotka valloittivat kylän 12 päivää sitten, ilmoittivat jäävänsä sinne määräämättömäksi ajaksi.

Noin 300 liittovaltion poliisin muodostama piiritysketju vetäytyi lauantaina iltapäivällä Pine Ridgen kaupunkiin parinkymmenen kilometrin päähän ja Wounded Kneen ympäristöön pystytetyt kahdeksan tiesulkua poistettiin.

Heti tämän jälkeen alkoi juhlinta reservaatiokylässä, jota 250 intiaania on pitänyt hallussaan helmikuun 27. päivästä lähtien.

Intiaanit vaativat uudistuksia Yhdysvaltain intiaanipolitiikkaan.

Pravda: Kansanlaulujen jazztulkinnat huonoa makua

Neuvostoliiton poplaulajia kehotettiin välttämään kansanlaulujen jazztulkintoja ja heitä uhattiin esiintymiskiellolla, mikäli he jatkuvasti suosisivat ”huonoa makua”.

Neuvostoliiton kommunistipuolueen päälehti Pravda valitti, että ”mauton muoti” on päässyt vaikuttamaan joihinkin laulajiin.

Lehti kirjoitti etusivun pääkirjoituksessaan, että laulajat esittävät tunnettuja venäläisiä kansanlauluja ”jazzmaisella tyylillä, joka halventaa ja vääristelee laulujen todellista luonnetta”.

Laulajien tulisi saada esiintymiskielto, jos he eivät täytä neuvostoyleisön ”korkeita ideologisia ja esteettisiä vaatimuksia”, kirjoitti lehti ja vaati lisäksi erityistä huomiota kiinnitettäväksi televisiokonsertteihin.

Englannin täyskäännös Afrikassa

Eräänä merkkinä Englannin muuttuneesta suhtautumisesta mustaan Afrikkaan pidetään prinsessa Annen vierailua Etiopiassa viime helmikuussa. Prinsessa tutustui Addis Abebassa mattojen valmistukseen (yllä), erityisen merkittävänä pidetään kuitenkin hänen käyntiään neuvostoliittolaisella lippulaivalla Massavassa.

Englannin Afrikan-politiikassa on vaivihkaa tapahtunut täyskäännös valkoisesta Afrikasta mustaa Afrikkaa kohti. The Guardianin kirjeenvaihtaja Patrick Keatley kertoo tämän muutoksen salatun, kulissientakaisen tarinan.

Englannin ulkoministeri Sir Alec Douglas-Home sanoo eräässä puheessaan Nigeriassa Etelä-Afrikan sissejä ”vapaustaistelijoiksi”.

Englannin prinsessa Anne otetaan tervetulleena vieraana vastaan Neuvostoliiton Intian valtameren laivaston lippulaivalla.

Prinsessa rupattelee seurallisesti laivaston komentajan amiraali Vladimir Kruglysakovin kanssa kaksinkertaisen merimiesten rivistön tervehtiessä vierasta tahdikkain kättentaputuksin vanhan venäläisen tavan mukaisesti.

Kaksi tilannekuvaa, jotka ehkä kuvaavat osuvasti niitä todella poikkeuksellisia muutoksia, joita on tapahtunut pääministeri Edward Heathin hallituksen politiikassa mustaa Afrikkaa kohtaan.

Nämä tapahtumat sattuvat vielä hetkellä, jolloin, ehkäpä puhtaasta sattumasta, Lontoon ainoa kosketus Rhodesian valkoiseen vähemmistöhallitukseen on ollut ulkoministeri Douglas-Homen Rhodesian pääministerille lähettämä tiukka sähke.

Siinä vaadittiin selitystä, miksi The Guardiania ja eräitä muita englantilaisia joukkotiedotusvälineitä edustavaa Peter Niesewandia oli pidetty vankeudessa syytä esittämättä.

Koonnut Jarkko Rahkonen

Lue tästä koko lehti: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia