Kevyet mullat kevätkukille

1. Kun kukkiin vaihdetaan multa, on hyvä kastaa kasvi melko perusteellisesti vuorokautta aikaisemmin. Näin juuripaakku irtoaa kokonaisena ja kasvi on hyvässä kunnossa. Jos paakun pinnalla risteilee runsaasti juuria, tarvitsee kukka suuremman ruukun.

10.3. 2:00

Aurinko on jo niin korkealla, että se alkaa herätellä talviunisia huonekasveja. Kukkiin ilmestyy uusia versoja ne valmistautuvat uuteen kasvukauteen.

Kukkien ystävän jokakeväisiä touhuja ovat huonekasvien mullanvaihdot. Uusi multa, mahdollisesti tilavampi ruukku ja lannoitus innostavat talvikalpeat kodin kukat rehevään kevätkasvuun.

2. Juuripaakku hajotetaan varovasti. Jos kasvi on nopeasti lisääntyvää lajia, voidaan versot jakaa eri kukkaruukkuihin. Tässä vaiheessa on myös syytä typistää kasvia, jos juuristo vaikuttaa kärsineeltä ja nuutuneelta.

3. Kukkaruukun pohjalle rakennetaan mullanvaihdon yhteydessä salaojitus ruukunsirpaleista, puuhiilestä, simpukankuorista tai muusta vastaavasta. Näin multa ei pääse happanemaan edes silloin, kun kasvia kastellaan tavallista runsaammin.

4. Kun ruukku on salaojitettu, pannaan sen pohjalle kourallinen multaa. Kasvi asetetaan keskelle ruukkua ja multaa lisätään juuripaakun ympärille. Sen voi tiivistää esimerkiksi puulastalla tai vaikkapa lusikan varrella. Viimeksi multa painellaan tanakaksi käsin, kun ruukku on täynnä.

Poliisin tukat ja parrat mitataan

Tukkatarkastus odottaa jokaista Helsingin virkapukuista poliisimiestä. Tukkien ja partojen pituudesta huolestunut pääkaupungin poliisijohto on antanut miehille siistiytymisaikaa aina tämän kuun 20. päivään saakka.

Helsingin apulaispoliisimestari Matti Vanne on lähettänyt osastoille kirjeen, jossa todetaan hiuksien, partojen ja viiksien saavuttaneen sellaiset mitat, että asiaan on puututtava.

Vannen kirjeessä kehotetaan jokaista poliisimiestä tarkastelemaan peilikuvaansa. Ohjeiden mukaan virkapukua kantavan poliisin hiukset eivät tästedes saa ulottua virkatakin kauluksen päälle, eikä viiksissä tai pulisongeissa saa olla erityismuotoilua.

Metsähallitus haluaa hakata suojelumetsiä

Metsähallituksen metsien moninaiskäytön pysyvän työryhmän mielestä Pohjois-Suomeen ei enää tarvita uusia kansallispuistoja Koilliskaira-suunnitelman toteutumisen jälkeen, eikä etelään enää pitäisi perustaa luonnonsuojelualueita valtion maille. Työryhmä esittää myös, että kansallispuistojen puustoa olisi uudistettava.

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan työryhmä toimii tehtävänsä vastaisesti: se pyrkii estämään suunnitteilla olevien luonnonsuojelualueiden perustamisen ja hävittämään kansallispuistoja hakkuilla.

Puttemans ei polta itseään juoksulla

Rotterdam (HS)

Belgian Emile Puttemans, 25, on Rotterdamin hallikisojen ylivoimaisesti vahvin suosikki, vai onko?

Joku itseään ja lähimmäisiään suotta kiusaava tilastoija on laskelmoinut Puttemansin kaikkien aikojen pitkien matkojen juoksijaksi, viime kauden paras hän oli aikojen perusteella.

Emile Puttemans on puutarhuri ja puutarhurien sanotaan olevan onnellisia miehiä.

Sympaattinen puutarhuri haki lisäksi vastikään vauhtia EM-halliin Berliinistä ja teki yhdessä ainoassa juoksussa kolme uutta sisäratojen maailmanennätystä. – –

Mahtavien kilometrimäärien luvattuna aikana belgialainen juoksee tavallisimmin kerran päivässä ja korkeintaan 25 kilometriä. Sen sijaan hän on valmentajansa kanssa suunnitellut nuo kilometrit tarkkaan.

Lyhyehköjä vetoja kovalla vauhdilla. Päivittäin toistuvilla kilometreillä jne.

”En usko, että mahdottomilla määrillä pysytään monia vuosia huipulla ”.

Tuore puu yllätti 3 000 metrin miehet

Rotterdam (Timo Hankomäki)

Suomalaiset 3 000 metrin juoksijat kokivat ikävän yllätyksen astuessaan ensimmäisen kerran Rotterdamin Ahoy-halliin. Heille tarjotut tiedot yleisurheilun Euroopan sisähallimestaruuskilpailujen radasta eivät pitäneet alkuunkaan paikkaansa.

Hallimestari Pekka Päivärinta murehtii puurataa.

Mittaa kyllä löytyi vaaditut 178 metriä, mutta synteettisen päällysteaineen Bolidtanin paikalla hohti tuore puu.

”En ole eläissäni juossut puuradalla. Minulla ei ole edes mukana sille sopivia piikkareita”, murehti 3 000 metrin Suomen hallimestari Pekka Päivärinta.

Piikkarit kyllä löytyvät lauantain karsintaerän, mutta miten on muiden puuradan asettamien vaatimusten.

”Puurata on erittäin nopea, se vaatii oman rytmin ja tekniikan. En väitäkään, etteikö se olisi hyvä juosta.” Varmasti on hyvä juosta kun vain hallitsee tekniikan. Suomalaiset eivät sitä toistaiseksi hallitse.

”Menee aivan terä pois koko touhusta. Eurooppa on täynnä hyviä halleja ja sitten kisat viedään tällaiseen jääkiekko- ja pyöräilyhalliin”.

Nostajaa nostetaan

Vaasa (HS)

Ketjukauharuoppaaja Nostaja yritetään pelastaa kokonaisena huolimatta urakointisopimuksesta, joka edellyttää hylyn siirtämistä pois Pietarsaaren edustalla olevalta matalikolta osina. – –

Paineilmakompressoreilla pumpattiin ilmaa ketjukauharuoppaaja Nostajaan, joka makaa alassuin 11—15 metrin syvyydessä Pietarsaaren edustalla.

Ensi viikon alkuun saataneen runko jo niin tiiviiksi että varsinainen koenosto onnistuu. Hylky on tarkoitus nostaa lähelle vedenpintaa. Alus makaa alassuin 11—15 metrin syvyydessä Kallanin ja Nygrundetin välisellä matalikolla lähellä laivaväylää, missä tvl aloittaa jälleen keväällä väylänparannustyöt. – –

Nostaja upposi syyskuun 6. päivänä erittäin tuuliselle ja aavalle merenselälle. Onnettomuudessa hukkui 16 henkeä, joista yksi on yhä kateissa.

Susi aiotaan rauhoittaa

Susi aiotaan rauhoittaa poronhoitoalueen ulkopuolella. Asiaa koskeva asetus on valmisteilla maa- ja metsätalousministeriössä.

Metsästäjäin keskusjärjestön mukaan kaikki maan riistanhoitopiirit ovat sitä mieltä, että susi voidaan rauhoittaa.

Rauhoitukseen ei kuitenkaan voida ryhtyä poronhoitoalueella, koska pedot ovat siellä vakavana haittana poronhoidolle, sanoo keskusjärjestön vt. toiminnanjohtaja Keijo Nyberg.

Arja Suomessa

Arja Saijonmaa lopettaa lähiaikoina esiintymisensä Mikis Theodorakisin ryhmässä ja ryhtyy kiertämään Suomea Kreikan-laulajana.

Tällä hetkellä hän on pikavisiitillä kotimaassa ja esiintyi eilisiltana Turussa lähes loppuunmyydylle salille.

Arjan tarkoitus on vielä tämän jälkeen piipahtaa Pariisiin hoitamaan loppuhommat Theodorakis-ryhmässä ja aloittaa sitten kuukauden kestävä kiertueensa Suomessa.

”Kommunistien Horst Wessel” kahden Saksan klassikoksi

Bonn (HS)

Bertolt Brechtiä, joka eläessään onnistui olemaan perinteinen saksalainen Bürgerschreck (porvarien kauhu) lähes kaikissa kotimaissaan, uhkaa 7 vuotta kuolemansa jälkeen uusi kauhea kohtalo Saksan liittotasavallassa. Hänestä on tulossa klassikko.

Bertolt Brechtin Työpäiväkirja on julkaistu postuumina Länsi-Saksassa. Samoihin aikoihin Länsi-Saksa on viimein päästänyt Brechtin pannasta ja hyväksynyt hänet kaikkine kasvoineen. Teatteriteoreetikkona, poliittisena kirjailijana ja runoilijana, ikivihreänä iskelmänikkarina ja auttamattomasti seppelöitynä klassikkona - asteikossa karikatyyristä kuolinnaamioon.

Ajat ovat niin täysin muuttuneet siitä, kun pari vuosikymmentä sitten Bonnin silloinen ulkoministeri ja kylmän sodan nimekäs rintamamies Heinrich von Brentano (jonka nimi on enää vain historiankirjojen alaviitoissa) solvasi Brechtiä ”kommunistien Horst Wesseliksi”.

Täydelliseen pannaan liittotasavallassa hänet julistettiin sen jälkeen kun Itä-Berliinissä oli kesäkuun 17. päivänä 1953 puhjennut lyhyt työläiskapina. Se kukistettiin neuvostopanssarien avulla. – –

Kylmän sodan vaimettua vähitellen liittotasavallassakin vaaka kallistui uuteen suuntaan.

Silti Brechtin läpimurto kirjattiin vasta viime vuonna. Tällöin hänen näytelmiään esitettiin ensimmäistä kertaa enemmän kuin Shakespearea, joka perinteisesti oli ollut listan kärjessä länsisaksalaisissa teattereissa.

Uuden aallon mukana Brechtistä tuli jopa lapsille sallittu. Hän pääsi kouluradioon.

Periaatesopimus Wounded Kneessä

Wounded Knee, Etelä-Dakota (AP)

Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan hallitus ja intiaanit ovat päässeet periaatteelliseen sopimukseen Wounded Kneen 11 vuorokautta kestäneen miehityksen lopettamiseksi.

Ilmoitus annettiin Washingtonissa. Yksityiskohtia sopimuksesta ei paljastettu.

Oikeusministeriön ja sisäministeriön virkailijat olivat torstaina antaneet uhkavaatimuksen, jonka mukaan intiaanien piti tulla pois valtaamaltaan alueelta Suomen aikaa klo 03 perjantaiaamuna.

Neuvottelijat saivat kuitenkin aikaan kompromissin ja uusi tulitauko alkoi tuon kellonajan jälkeen, vaikka hallitus oli luvannut ryhtyä voimatoimiin elleivät intiaanit antaudu. – –

Myös ennen tulitauon julistamista käytiin jonkinlaista tulitaistelua ja piiritys vaati ensimmäiset uhrinsa, kaksi intiaania haavoittui.

Hallituksen edustajat eivät kommentoineet millään tavalla käytyä tulitaistelua, vaikka kymmenkunnan FBI:n miehen nähtiin ryntäävän komentopaikalta Wounded Kneen maastoon automaattiaseineen heti sen jälkeen kun tulitauko alkoi.

Wounded Kneen vallanneet Oglala-siouxit ovat kaivaneet juoksuhautoja varustuksikseen. Eräin paikoin niitä on tuettu hiekkasäkeillä. Intiaanit ovat nyt pitäneet kylää hallussaan 11 vuorokautta.

Teatteri Jurkka sensuroi Origon

Teatteri Jurkan johtokunta on heittänyt pellolle Jouni Lompolon näytelmän Lottoporukka, jonka esitys on Jurkassa harjoiteltu lähes valmiiksi.

Johtokunta on päättänyt kieltää Lottoporukan enemmät harjoittelemiset ja esittämiset Vironkadun teatterin tiloissa.

Lottoporukkaa on valtion kohdeapurahan turvin valmistettu Ilkka Kylävaaran ohjaamana. Tapio Lipponen on tehnyt musiikin Jouni Lompolon Origon käsikirjoitukseen perustuvaan esitykseen. – –

Äkkiä tällä viikolla Teatteri Jurkan johtokunta (jonka muodostavat jurkkalaiset ja heidän lakimiehensä) havaitsi, että Origon näytelmä elämäntyökseen lottovoittoja odottelevista ihmisistä ei sovikaan Teatteri Jurkan linjaan eikä taiteelliseen tasoon.

Viimeinen tango on vakava tapaus

Paula Talaskivi

Peräti tanssillisissa kuvioissa tarjoutuu uusi elokuvaviikko: tangoa Pariisissa, valssia Wienissä. Muuta yhteistä kuin tanssi näillä kahdella uutuudella tuskin sitten onkaan.

Viimeisen tangon sisäkuvien värilataukset ovat oranssin- ja ruskeanhohtoisia.

Edellisestä on parin viime kuukauden ajan kirjoitettu joka suunnalla lähes yhtä paljon kuin aikanaan Kummisedästä ja samanlaisen ryntäyksen kohteeksi se ilmeisesti joutuu meillä kuin muuallakin. – –

Vaikuttavinta filmissä on mielestäni sen rajusti paljastava ehdottomuus miehen ja naisen keskinäisen kamppailun ratkomisessa, eräänlainen (tavallisen) taistelunkin kuvaus. – –

Brandon lähes pelottavan eläytyneesti esittämä Paul on jo filmin alussa menettänyt toivoton, tyhjä mies. Ikäänkuin viimeisenä leiskahduksena hän silti yrittää takertua elämään – tyttöä hyväksikäyttäen – lähes sadistisilla seksinautinnoilla mutta menettää pelin toistamiseen.

Juuri tämä Brando-Paulin viimeinen epätoivoinen kamppailu (”taistelutango”) täydellisen yksinäisyyden tyhjyyttä vastaan, elämänhalun ja illusion puolesta omalla vaikkakin vääristyneellä tavallaan, on Bertoluccin kauniisti pessimistisen elokuvan koskettavinta osuutta.

Muovisia pesupöytiä

Turku (HS)

Keittiön astianpesupöydän ainoana katteena lähes 30 vuotta ollut ruostumaton teräs on saanut kilpailijan. Hehkuvanpunainen lujitemuovista valmistettu pesupöytä keräsi hiljattain Turussa päättyneessä rakennustarvikenäyttelyssä runsaasti katselijoita.

Pesupöydän levy, jota pöytää valmistavan yhtiön toimitusjohtaja Oskar Love on kehitellyt kaksi vuotta, on juuri tullut markkinoille

Pöytälevy on 85-prosenttisesti kivirouhetta, joka on polyesterihartsilla sidottu massaksi ja lisätty siihen väriaine. Vuoden aikana kerätyt kokemukset ovat olleet rohkaisevia.

Lujitemuovi kestää normaalisti kylmää ja kuumaa 120 asteeseen asti. Kiehuvan vesikattilan voi sen päälle huoletta nostaa.

Hannu Mikkola

Hannu Mikkolalle satelee palkintoja tämän tästä. Nyt tuli haarikka kun Autoliiton aikakauslehti Moottori antoi hänelle tunnustuksen viime vuoden merkittävimmästä autoiluteosta. Mikkolan poika näet voitti Itä-Afrikan Safarirallin, jota saavutusta ei-afrikkalaiset ajajat siihen mennessä olivat turhaan tavoitelleet. Hannu sai edellisen haarikan pari vuotta sitten voitettuaan kaikkien aikojen mittavimman rallikilpailun eli Lontoo–Mexico-ajon.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue tästä koko lehti: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia