Sammosta ja eläimistä lyhytfilmejä lapsille

Riitta Rautoman ja Heikki Partasen suomalaisista eläinsaduista tekemän animaatiosarjan ensimmäinen filmi Kettu ja karhu osoittaa mm., missä ja miten karhu menetti pitkän häntänsä ja ketulla oli siihen osuutta.

15.3. 2:00

Paula Talaskivi

Elokuvakontakti ja Power Pictures ovat näinä viikkoina järjestäneet uuden lapsielokuvatuotantonsa esittelyjä. Useimmat uutuuksista ovat animaatiotöitä, mutta joukossa on myös pari lyhyttä näytelmäelokuvaa ja yksi opetuksellinen luonnondokumentti.

Jo Tampereen äskeisten elokuvapäivien yhteydessä lausuin käsityksenäni Sammon tarinan uusista osista (III ja IV), että ne ovat kaikin tavoin edellisiä huomattavasti onnistuneemmat. Ainakin näin muistaman mukaan näissä on mm. parempi (vaihtelevampikin) tempo, hahmot ovat käyneet ilmeikkäämmiksi — sekä Louhella, Väinämöisellä että Louhen tyttärillä on aivan veikeitä katseita. – –

Elokuvan on valmistanut työryhmä Riitta Nelimarkka, Pekka Ervamaa, Jaakko Seeck ja Philip Donner.

– –

Power Pictures – lähinnä Heikki Partanen ja Riitta Rautoma – ovat osittain yksin, osin MTV:n ja Ruotsin tv:n kanssa aloittaneet kolme eri animaatiosarjaa, joista nyt esitetyt ensi työt osoittautuvat huomattavan omaperäisiksi (etenkin kuvitustyylissä), ammatillisesti päteviksi ja niukkaeleisyydessäkin havainnollisiksi.

”Suomalaisia eläinsatuja” -sarjassa kuvataan viekkaan ketun toistuvasti onnistuvia tepposia väkevän, kömpelön ja hitaasti hoksaavan karhun kustannuksella.

Juuri näissä tarinoissa on tahallisen karun kuvituksen ilmeikkyys ja teho parhainta.

Segerstam Kansallisoopperan johtajaksi

Leif Segerstam

Kapellimestari Leif Segerstam valittiin Kansallisoopperan uudeksi johtajaksi hallintoneuvoston keskiviikkona pitämässä kokouksessa. Kokous teki päätöksensä yksimielisesti sen jälkeen kun Arvo Salon ehdottoman sekä Eila Vuokon ja Osmo Kockin kannattaman Helsingin Ruotsalaisen teatterin johtajan Carl Öhmanin oli todettu olevan vailla reaalisia mahdollisuuksia tulla valituksi.

Leif Segerstamin kanssa tehdään kaksivuotinen sopimus, joka alkaa ensi elokuun alusta.

Suunnittelupäälliköksi ja johtajan varamieheksi valittiin Tampereen kaupunginorkesterin kapellimestari Juhani Raiskinen.

Ylikapellimestariksi valittiin kapellimestari Ulf Söderblom ja talouspäälliköksi nykyinen talouspäällikkö, ekonomi Eino S. Rahikainen.

Useita ravintoloita itäiseen aluekeskukseen

Marjaniemen ja Puotinharjun välimaastoon rakennettavaan itäiseen aluekeskukseen aiotaan sijoittaa 4–8 anniskeluravintolaa palvelemaan alueen 5000 asunnon asukasta ja 6000 työpaikan henkilöstöä.

Elokuvateattereita paikalle rakennetaan 2–3, tavarataloja kaksi sekä pari kolme suurta asusteliikettä.

Näin todetaan Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston ja taideteollisen oppilaitoksen yhteistuumin laatimassa värikkäässä tiedotuslehtisessä, jota jaetaan Itä-Helsingin joka talouteen.

Tiedote pyrkii selostamaan kansantajuisesti, mikä tuleva itäinen aluekeskus on ja mitä sellaisen rakentaminen asukkaille merkitsee

Runsain piirroksin ja jopa sarjakuvin varustettu lehtinen selostaa aluksi Itä-Helsingin puutteita. Sieltä puuttuvat kulttuuri- ja urheilupalvelut, työpaikat, ja liikenneyhteydetkin ovat niin ja näin. Kun metro ja itäkeskus ovat valmiit, tilanne paranee.

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto ja taideteollinen oppilaitos ovat yhteistoimin laatineet Helsingin itäisen aluekeskuksen rakentamista selvittävän kolmivärisen ja runsain piirroksin varustetun esittelylehtisen.

Aborttituristeja tullut Suomeenkin

Ulkomaalaisia abortin pyytäjiä tulee varsinkin kesäisin Suomeen ”turistimatkalle”.

He ovat kotoisin maista, joissa raskauden keskeytystä ei saa ollenkaan ns. sosiaalisin perustein.

Aborttilain mukaan ulkomaalaiset ovat samassa asemassa kuin suomalaiset, eikä ”turisteja” karsita sairaalan portilla sen mukaan kuinka kauan he ovat maassa oleskelleet.

Savonlinnan keskussairaalan naistenosaston ylilääkäri A. A. Päivärinne kertoo lääkärilehdessä, että turistialueilla tulee kesäisin runsaasti abortin hakijoita. Savonlinnassa on huomattu saksalaisten naisten rynnistys.

Päivärinne kysyy huolestuneena: ”Onko tarkoitus aloittaa Suomessa turistimatkalaisille raskauden keskeytykset, kuten eräissä maissa, joihin suunnataan ns. abortintekomatkoja”.

Tolsan ammattilaisura kestää vielä vuoden

Arto Tolsa ei pukkaile palloa huvikseen. Jalkapalloilu on hänelle työtä.

Antwerpen (Timo Hankomäki)

Ammattilaisjalkapalloilija Arto Tolsa, 27, on mennyt urallaan tasaisesti alaspäin.

Kysymys ei suinkaan ole taitojen, asioiden tai arvostuksen vähenemisestä. Miehen pelipaikat vain ovat muuttuneet. Takavuosien keskushyökkääjäkolossi on hiljalleen valunut keskikentän kautta kohti alakertaa ja pelaa nyt Belgian 1. divisioonan seuran Beerschot (=karhunpotku) alimmaisena keskuspuolustajana, liberona.

”Tämä jää lopulliseksi pelipaikakseni ammattilaisena”, uskoo Tolsa, jonka rauhalliseen pelityyliin belgialaiset ovat ihastuneet. Suomalainen on oivallinen ”ei paniikkia”-jalkapalloilija.

Finnair lentää Mikkeliin huhtikuussa

Finnair avaa kolme uutta ulkomaista reittikohdetta huhtikuussa, Brysseliin, Varsovaan ja Berliiniin.

Myös kotimaan reiteillä lisätään vuoroja, kokonaan uusi reittikohde on Mikkeli, josta myöhemmin lennetään Savonlinnaan. Aluksi Savonlinnan ja Mikkelin välillä matkustajat kuljetetaan linja-autoilla.

Kansallispankki ostaa Nokialta kassaterminaalit

Kansallispankki päätti tilata reaaliaikaansa varten tarvittavat pankkiterminaalit Suomesta. Päätös merkitsee tähän asti suurinta kotimaista toimeksiantoa suomalaiselle elektroniikkateollisuudelle.

KOP:n ja Nokian Elektroniikan välinen kauppa on arvoltaan noin 40 miljoonaa markkaa.

Aikaisemmin pankki on tilannut Nokialta keskustietokoneet, joiden arvo on noin 25 miljoonaa sekä tietoliikenneohjauslaitteita ja järjestelmiä kuudella miljoonalla.

Peron epävarma kotiinpaluustaan

Jos Hector Campora (takana) saisi päättää, niin hän vain kurkkisi herransa, Juan Domingo Peronin olkapään takaa, vaikka hänet valittiinkin vaalein Argentiinan presidentiksi.

Madrid (UPI)

Argentiinan entinen diktaattori Juan Peron sanoi keskiviikkona julkaistussa haastattelussa, että toistaiseksi on liian aikaista puhua hänen mahdollisesta paluustaan kotimaahan. – –

Sunnuntain presidentinvaalit voittanut peronistien ehdokas Hector Campora on julistanut, ettei hän suostu toimimaan päivääkään maansa presidenttinä, ellei Peronin sallita palata maanpakolaisuudestaan.

Peron, joka on elänyt melkein koko ajan vuodesta 1955 Espanjassa, sanoi nähneensä oman roolinsa aina ”eräänlaisena justicialismon (peronistiliikkeen) patriarkkana”.

”Olen nyt 77-vuotias... Minussa ei enää ole vähääkään vallanhalua.”

Graham vaati poikkeuksen rotuerotteluun

Durban, Etelä- Afrikka (AP)

Etelä-Afrikan virallista rotuerottelupolitiikkaa ei sovelleta tohtori Billy Grahamin esiintyessä Durbanissa ensi lauantaina.

”Tämä oli yksi tohtori Grahamin esittämistä ehdoista”, sanoi yksi evankelistan avustajista keskiviikkona.

”Eri rotua olevat Ihmiset eivät joudu istumaan eri paikoissa. Ihmiset voivat istua missä haluavat.”

Ensimmäisellä Etelä-Afrikan vierailullaan Grahamin on määrä puhua noin 50 000 ihmiselle kahdella stadionilla yhtä aikaa. Toisen kerran hänen on määrä esiintyä Johannesburgin urheilustadionilla maaliskuun 25. päivänä.

Graham kutsuttiin Etelä-Afrikkaan ensimmäisen kerran 26 vuotta sitten.

Koonnut Jarkko Rahkonen

Lue tästä koko lehti: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia