Viihtymättömyys ei ole asumalähiön syy

Lasten leikit kärsivät karuista kerrostalopihoista. Yleensä leikkikenttänä on kova asvaltti, mikä ei suo mahdollisuuksia moneenkaan eri leikkiin.

19.3. 2:00

Asumalähiöitä on haukuttu suotta.

Viihtymättömyys, alkoholismi, psyykkiset häiriöt ja epäsosiaalinen elämä eivät suinkaan ole asumalähiöiden synnyttämää.

Ongelmat ovat muuttaneet asukkaiden myötä keskikaupungin ”slummeista”.

Näin ainakin väittää norjalainen tutkija, joka on perehtynyt asumisviihtyvyyteen ja ympäristön vaikutukseen psyykkisissä häiriöissä.

Asumisviihtyvyyttä pohdittiin Norjan tunturihotellissa pohjoismaisin voimin.

Kerrostalojen ankeat pihat eivät suo mahdollisuutta asukkaiden väliseen kanssakäymiseen. Siksi kerrostalojen asukkaat valittavat yksinäisyyttä ja viihtymättömyyttä.

Korkeasaaren aukiolo ympärivuotiseksi

Tiikerineito Martta, joka muutamia aikoja sitten lähti Korkeasaaresta Leipzigin eläintarhaan sulhasta etsimään, ei ainakaan toistaiseksi ole osoittanut kiinnostusta miehiä kohtaan.

Toivossa kuitenkin eletään, eikä Martan kotiinpaluusta vielä ole tietoa.

Intendentti Ilkka Koivisto kertoi, että Korkeasaaressa on vielä hiljainen kausi menossa.

Kesään valmistaudutaan järjestelemällä eläimiä uudelleen. Myös kulkureittiä yksinkertaistetaan.

– –

Hienot kevätsäät ovat aiheuttaneet melkoisen väenpaljouden Korkeasaaressa.

Osaltaan saaren talvisuosioon on myös vaikuttanut se, että apinatalo, joka viime talvena oli korjauksen vuoksi kiinni, on nyt ollut koko ajan auki.

Ensi syksy tuo eläintarhalle aivan uuden vaiheen: sillan valmistuminen tekee mahdolliseksi ympärivuotisen aukiolon.

Korkeasaaren lautta on kevätremontissa. Erkki Hämäläinen (oik.) ja Arttur Wikström kuuluvat lautan miehistöön ja vakuuttavat, että lautta on maailman turvallisimpia aluksia. Joka kevät se huolletaan moottorista maalauksiin saakka.

Säkylässä harjataan

Varusmiesten hampaita tutkiva saa melkoisen tarkan läpileikkauksen Suomen kansan hammastarhasta.

Huono on.

Porin prikaatin ylilääkäri, lääkintäkapteeni Reijo Ojutkangas katseli aikansa ja teki mitä voi. Sen lisäksi hän otti yhteyttä hammasharjoja tuovaan firmaan ja sai sieltä lahjoituksena 1 800 harjaa tositarpeeseen.

”Varusmiehillä on vieläkin ihmeen huonoja hampaita ja ilmeisesti on suita, joissa hammasharja ei koskaan ole käynyt”, lääkintäkapteeni Ojutkangas toteaa.

Aurinko karkotti UKK:n kalat

Svängsta (Kari Kallio)

Sitkeistä iltapimeään jatkuneista yrityksistä huolimatta ei presidentti Urho Kekkonen onnistunut sunnuntaina narraamaan yhtään kalaa Mörrum-joesta.

Lauantainen kalamiehen sateinen toivesää oli sunnuntaina vaihtunut aurinkoiseksi kevätsääksi, mikä lienee pelottanut lohet matalavetiseksi vajonneen joen pimeisiin poukamiin.

Ei tosin aivan kokonaan, sillä rouva Anita Hallama sai vedettyä iltapäivällä yhden taimenen, ja presidentin apulaisena toiminut kalastusekspertti onnistui saamaan kiinni toisen purolohen.

Sunnuntai sujui ”laiskotellen” kuten presidentti totesi arvellen, että se lienee ollut myös syynä huonoon tulokseen: ”Ei ne kalat yrittämättä tule.”

Presidentti Kekkosella ei ollut sunnuntaina kalaonnea Mörrum-joella. Kalaretki oli siitä huolimatta hauska. Presidentin kalaseurueessa olivat mm. johtaja Göte Borgström (vas.) ja ylijohtaja Tauno V. Mäki.

Yritysten sijaintia ryhdyttävä ohjaamaan

Valtiovarainministeri Johannes Virolainen (k) vaatii nopeasti tehokkaita keinoja ohjaamaan yritysten sijaintipäätöksiä.

Laitilassa puhunut Virolainen sanoi, että hallituksen olisi päästävä vaikuttamaan yritysten sijaintipäätöksiin jo ensi syksystä.

Hän ehdotti myös erityisen elimen perustamista päättämään tehtaiden sijainnista.

Fredi yhä ykkösenä kotimaan levylistalla

Fredin menestys jatkuu kotimaisilla levymarkkinoilla.

Sekä single- että lp-levyjen myynnissä hän on pitänyt ykköstilaa hallussaan jo kuukausikaupalla, eikä helmikuussakaan vielä löytynyt Fredin voittanutta.

Lähimmäksi Frediä onnistui kapuamaan helmikuussa Frederik ja kappale Taka Takata. Samainen sävelmä löytyy myös single-listan neljänneltä tilalta Joe Dassinin esittämänä.

Lp-levyjen puolella on Sladen ”Slayed” kohonnut rakettimaisesti kohti kärkeä. Tammikuussa levyä ei vielä näkynyt 20:n parhaan joukossa. Helmikuussa sijoitus oli jo toinen.

Ympäristökriisi jatkuu Yhdysvalloissa

Antti Vahtera

Esittäessään viime helmikuussa vuotuisen katsauksen maansa ympäristönsuojelun tilaan presidentti Nixon puhui ylen optimistiseen sävyyn.

”Voin vakuuttaa teille, että olemme hyvää vauhtia voittamassa taistelun ympäristön pilaantumista vastaan ja tekemässä rauhan luonnon kanssa”, hän sanoi.

Suunnilleen samaan aikaan uutistoimistot kertoivat kolmen amerikkalaisen merentutkimusaluksen karmeista havainnoista Yhdysvaltain vesillä. Yli puolentoista miljoonan neliökilometrin laajuinen alue Atlantin rannikkovesillä ja Karibian merellä todettiin pahasti saastuneeksi.

Öljyä, tervaa, muovimöykkyjä ja muita jätteitä uiskenteli jopa tuhannen kilometrin päässä rannikolta.

Alkoholi syrjäyttää huumeet

Amerikkalaiset teini-ikäiset ovat hylkäämässä huumeet ja palaamassa alkoholiin.

Alkoholikulttuuriin tottuneet vanhemmat ovat monesti liian aikaisin valmiit huokaisemaan helpotuksesta.

Teini-ikäisten alkoholinkäyttö uhkaa paisua vakavaksi ongelmaksi Yhdysvalloissa, sillä käyttäjät nuorentuvat ja heidän piirinsä laajenee koko ajan, kertoo amerikkalainen Newsweek-lehti.

– –

Kuvaava esimerkki on eräs kalifornialainen aviopari, joka oli ollut niin tuskissaan 19-vuotiaan tyttärensä huumeiden käytöstä, että kun tyttö alkoi juoda, he suorastaan tunsivat helpotusta.

”Tyttö veti päänsä niin täyteen, että hän aamuisin oksensi, mutta vanhemmat olivat onnellisia”, sosiaaliviranomainen selitti.

Amerikkalaiset nuoret ovat siirtymässä huumeista alkoholiin. Nuoriso kokoontuu viikonloppuisin puistoihin juomaan yhdessä. Newsweek-lehden mukaan olut on suosituinta, sitä menee vähintään kuusi pulloa pekkaa päälle. — Kekkerit Buena Vistan kukkulalla San Franciscossa.

Kuntaliitosta vastustavat syömälakossa

Dorotea, Ruotsi (UPI)

Yhdeksän kuntaliitosta vastustavaa Pohjois-Ruotsissa olevan pienen Dorotean kaupungin kunnallismiestä on ollut perjantaista asti syömälakossa, ja sunnuntaina he vaativat pääministeri Olof Palmelle lähettämässään avoimessa kirjeessä, että tämä matkustaisi henkilökohtaisesti Doroteaan selostaakseen hallituksen perusteita liittää Dorotea Åselen ympärille muodostettavaan suurkuntaan.

– –

Joukon vanhin on 73-vuotias Johan Hansson.

Hän painaa 108 kiloa, eikä ole huolissaan painon menettämisen takia.

Suopunkiviesti valloitti heti

Inari (HS)

Uutena lajina porokuninkuusajoihin tuotu suopunkiviestinhiihto saavutti kertaiskulla kisayleisön suosion Inarissa.

Paliskuntien välisenä kolmimiehisin joukkuein käyty kilpa muistuttaa hiihtoammuntaviestiä ohiheitosta tulevine sakkokierroksineen.

Ammunnan tilalla on vain suopungin heitto.

Suopungin heitossa Utsjoen Kaldoaivin paliskunnan miehet Johan Niiles Valle ja Niilo Länsman osoittivat vahvaa ylivoimaa.

Naisten sarjassa voitti suopungin heiton ties monennenko perättäisen kerran Rauni Näkkäläjärvi Inarin Lismasta.

Inarin porokuninkuusajojen naisten suopunginheiton voitti Rauni Näkkäläjärvi.

Pekka Hjelt ja Markku Yli-Isotalo SM-painien taidokkaat yllättäjät

Kuusankoski (HS)

Kreikkalais-roomalaisen painin SM-kisat Kuusankosken upouudessa urheilutalossa horjuttivat vanhoja vallanpitäjiä kelpo lailla.

Painin komean menneisyyden harjalla ratsastelevat veteraanit voivat nyt ottaa uusia vertailukohteita kultaisiin aikoihin.

Nykypolven painijoiden keski-ikä osoittaa voimakasta nuorentumista SM-kisojen jälkeen.

Raskaan sarjan voittaja Aimo Mäenpää on konkaripolven viimeinen linnake Suomen mestareiden joukossa.

Helsingin Pekka Hjelt ja Kuortaneen Markku Yli-Isotalo edustavat toista äärimmäisyyttä: he painivat mestaruudet kansainvälisten tekijöiden joukossa kisojen kovimmissa sarjoissa.

Pekka Hjelt, 62 kg, oli kisojen loistokkain painija.

Suomen kova painimestari Pekka Hjelt istuu auton nokalla. Valmentaja Kyösti Lehtonen (oik.) ja mestarien ikäpresidentti Aimo Mäenpää ovat nostomiehinä.

Mäkivaltikka Pohjois-Savossa

Kuopio (HS)

Satakunta poikaa ratkoi sekä mäenlaskun että yhdistetyn 14- ja 16-vuotiaiden Suomen mestaruuksia hopeasompa-kisoissa Puijon rinteillä Kuopiossa sunnuntaina.

Yksi tyttökin oli ilmoittautunut mäkikilpaan, mutta ei uskaltautunutkaan miehiseen seuraan.

Nuoret eivät ole tiukasti erikoistuneet yhteen lajiin, vaan samoja poikia oli kummankin lajin kärkisijoilla. Kahteen mestaruuteen ei kukaan tällä kerralla yltänyt.

Vuosi sitten Hyvinkäällä sama poika voitti kummassakin sarjassa molemmat lajit.

Joskus käy näinkin. Alle 16-v. sarjan yhdistetyn poika Heimo Koistinen tupruttaa Puijon lunta.

Kun Pekka Puupää astui näyttämölle

Amerikkalaisen Tenavat-sarjakuvan pätkistä koottua näytelmää esitettiin joku vuosi sitten melkoisen kohun säestyksellä meillä ja muualla.

Turun ylioppilasteatteri on nyt tarttunut suomalaiseen Pekka Puupää -sarjakuvaan, siirtänyt sen näyttämölle ja saavuttanut kiintoisamman tuloksen kuin konsanaan ammattiteatterit Tenavillaan.

Näytelmää ”Pekka Puupää eli Elämää Savikylässä vuonna 1952” ymmärtääkseen on ilmeisesti tiedettävä jotain miehestä nimeltä Puupää.

Mutta kukapa häntä ei tuntisi?

Pekka Puupäästä on nyt tullut myös näyttelijä. Turun ylioppilasteatterin näytelmäversio Pekan puuhista sai ensi-iltansa lauantaina. Pekka Puupäällä (Timo Uusikartano) on asiaa kreivi Pomppalinnalle (Martti Hupa), taustalla Pätkä (Aarne Laitinen).

Williams voimissaan

Jukka Kajava

Ohjelmapoliittisesti Tennessee Williamsin Lasisen eläintarhan esittäminen kuvaruudussa oudoksutti etukäteen.

50-luvun juhlittu dramaatikko on siirtynyt nykyareenoilta taustaan, osin omastakin syystään, mutta kieltämättä Lasisen eläintarhan merkeissä syyttäkin.

– –

Eräästä asiasta olen varma: näyttelijöilleen Lasinen eläintarha on ollut antoisa kokemus.

Teatterit valittavat ja joskus aiheestakin, että nykydramatiikka ei tarjoa näyttelijöille henkilörooleja siinä kuin entinen.

– –

Ehyimmän työn teki Soila Komi. Suoritus enteilee näyttelijälle huomionarvoista nousukautta.

Hänen Lauransa oli kavunnut alas runotytön pallilta ja eli haavoittuvaa, epävarmaa elämäänsä, riippuvuussuhteiden täyttämää, todesti ja vakavasti.

Soila Komi tekee vakavan ja toden Lauran Lasisessa eläintarhassa.

Espoolaiskoira näyttelyn paras

Ennätysmäisen yleisömäärän keräsi viikonvaihteen kansainvälinen koiranäyttely Helsingissä. Messuhallissa kävi kahtena päivänä yli 17 000 katsojaa.

Suurin yleisöryntäys oli sunnuntaina, jolloin 10 000 katsojaa seurasi näyttelyä.

Sunnuntaina vuoden voittajan, ryhmänsä parhaan ja näyttelyn parhaan koiran arvosta kilpaili kaikkiaan 916 koiraa.

Näyttelyn parhaan koiran tittelin vei tällä kerralla espoolaisen Jaana Laatton omistama afgaaninvinttikoirauros Del Flamante Eduardo.

Aikaa vietettiin nukkumalla.

Koonnut Kari Lankinen

Lue tästä koko lehti: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia