Kolera-altaan kiinnipito harmittaa kalastajia

Helsingin seudun kalastajat ovat uhanneet nostattaa veneensä rautatiesillan yli, ellei siltaa avata ennen torstaita. Sillan kiinni pitäminen aiheuttaa kalastajille oman arvion mukaan huomattavia taloudellisia tappioita.

Helsingin seudun kalastajat ovat käärmeissään Valtionrautateille, joka avaa Kauppatorin kolera-altaan sulkevan kääntösillan vasta pääsiäisen jälkeen.

Kalastajien mielestä koituu huomattavia taloudellisia tappioita, jos he eivät pääse myyntipaikoille ennen pääsiäistä.

Vr ilmoittaa kalastajien olevan anomuksineen myöhässä, sillä sillan avaamiseen tarvitaan kahden viikon varoitusaika.

Helsingin seudun kalastajaseura ry on lähettänyt rautatiehallitukselle kirjelmän, jossa moititaan Eteläsataman ratapiirin päällikköä kolera-altaan rautatiesillan kiinni pitämisestä.

Vanha ja uusi pääsiäinen talouskoulun tapaan

Eeva Salonen

Sekä perinteinen pääsiäisateria että sen nykyaikainen muunnos kuuluvat Helsingin kotitalousopettajaopiston talouskoulun opetusohjelmaan.

Talouskoululaiset Kirsti Koskenmies, Raija Wallius ja Helena Koikonen tarkastelevat talousopettaja Anita Patalan kanssa miten pasteijat ovat onnistuneet. Pääsiäistä vietetään koulussa sekä vanhalla perinteisellä että nykyaikaisella tavalla.

Raskaita pääsiäisruokia yritetään keventää vähentämällä sokerin ja rasvan käyttöä. Ruokien herkullisuudesta ei tingitä.

Hyvää ruokaa ei synny taikomalla. Tarvitaan rautainen annos oppia, mausteena innostunutta mieltä ja mielikuvitusta.

Helsingin kotitalousopettajaopiston suojissa käynnistyy syksyllä ja kevättalvella talouskoulukurssi, joka kestää neljä ja puoli kuukautta.

Äidin oma keittokoulu ei enää riitä. Hakeudutaan oppiin omaksi iloksi ja ammatin vuoksi.

Sipulinkuorilla kultaiset munat

Munien värjääminen kuuluu perinteisiin pääsiäistapoihin. Vesiväreillä syntyy pieneltäkin maalaajalta värikkäitä munaukkoja ja -akkoja.

Lämpimässä pinnassa vesiväri kuivuu nopeasti. Kun on aikaa askarrella, voi pääsiäismunat koristella myös painokuvioin.

Sipulinkuorilla värjääminen on kuitenkin halvin ja luonnonmukaisin tapa saada pääsiäisaamun muniin kaunis pinta. Tarvitaan vain muutaman päivän säästetyt sipulinkuoret.

Kauppias antaa pyydettäessä sipulipussiin kernaasti ylimääräisiä värjäysaineita.

1. Teräskattila on munien värjäämiseen parempi kuin emalinen, johon sipulinkuoret antavat väriä. Kuoret pannaan kiehuvaan veteen.

2. Kananmunat kypsyvät kiehuvassa vedessä viidessä minuutissa löysiksi, seitsemässä pehmeiksi ja kymmenessä koviksi. Väri on sen mukainen: kullankeltainen tai kaarnanruskea. Hyvä tuntomerkki ruokailijoille!

Suomen ympäristötiedon kirja herätti huomiota

Maailman tiettävästi ensimmäinen ympäristötilastollinen vuosikirja on julkaistu maassamme.

Tilastokeskuksen julkaisema vuosikirja jakautuu luontoympäristön osalta vettä, maata ja ilmaa sekä rakennetun ympäristön osalta asuinympäristöä, työympäristöä, liikennettä ja yhdyskuntarakennetta käsitteleviin osiin.

Vuosikirjan mallikappaleita on esitelty äskettäin Genevessä pidetyssä Euroopan Talouskomission (ECE) tilastokonferenssin ympäristötilastoja käsitelleessä kokouksessa, ja sen todetaan herättäneen suurta mielenkiintoa kokouksen osanottajissa.

Kokouksen loppuraportissa onkin suositeltu Suomen mallin mukaista ympäristötilastoinnin kehittämistä muille ECE:n jäsenmaille.

Watergate-solmu aukeaa

Washington (Washington Post)

Presidentti Richard Nixon sanoi tiistai-iltana havainneensa ”huomattavaa edistymistä” Watergaten poliittista vakoilua koskevassa jutussa omien ”tiiviiden uusien tutkimustensa” tuloksena.

Yhdysvaltain sisäpolitiikkaa vavisuttava vakoilu- ja murtoskandaali sai nimensä tästä rakennusryhmästä, Watergatesta, missä oli demokraattisen puolueen kansalliskomitean päämaja. Kansalliskomitea sanoi sittemmin vuokrasopimuksensa irti.

Hän ilmoitti myös suostuvansa siihen, että hänen avustajansa saavat antaa valallisen todistuksen asiaa tutkivalle senaatin erityisvaliokunnalle.

Presidentti sanoi aloittaneensa tutkimukset maaliskuun 21. päivänä ja että ”totuuden paljastumisessa oli todella edistytty”.

Päästäessään avustajansa todistamaan senaatin komiteaan Nixon pyörsi aikaisemman kieltäytymisensä.

Tyynenmeren mailta vastalause Ranskan kokeille

Apin, Länsi-Samoa (Reuter)

Seitsemän Tyynen valtameren maata on tuominnut Ranskan, koska se ei ole luopunut Tyynenmeren alueella tehtävistä ydinkokeista, ja syyttänyt Ranskan hallitusta ”valitettavasta välinpitämättömyydestä” Tyynenmeren kansojen hyvinvointia kohtaan.

Samaan aikaan Australian oikeusministeri Lionel Murphy sanoi Pariisissa maansa ryhtyvän kaikkiin sen vallassa oleviin toimiin saadakseen Ranskan lopettamaan kokeet.

Suomesta saatava apuun sosiaalivirkailijoita

Ruotsissa toimivat suomalaiset työnvälittäjät kaipaavat myös suomalaisia sosiaalivirkailijoita Ruotsiin.

Nykyisin työnvälittäjät joutuvat tekemään varsin paljon puhtaasti sosiaalista työtä.

Pääsiäislomalle Suomeen tulleet työnvälittäjät varoittavat muuttoa suunnittelevia Ruotsin erittäin vaikeasta työllisyystilanteesta. Tällä hetkellä varsinkin kielitaidottomat eivät saa joko lainkaan työtä tai hyvin huonoa työtä.

Louhinta alkaa Hammaslahdella

Pyhäselkä (HS)

Seitsemäksi vuodeksi arvioi Outokumpu Oy tällä hetkellä Hammaslahden kuparikaivoksen iän.

Hammaslahden malmin ainoa arvomineraali on kupari. Maan päällä sitä riittää kahdeksi, maan alla ehkä viideksi vuodeksi. Uusia esiintymiä etsitään kuitenkin koko ajan.

Ensi kuussa täyteen toimintavauhtiin pääsevä kaivos istuu noin 2,6 miljoonan malmitonnin päällä, josta vuosittain louhitaan noin 400 000 tonnia.

Kuparia syntyy noin kymmenes osa kaikesta siitä mitä Outokumpu tuottaa.

Yhtiö arvelee kuitenkin, ettei kaivoksen lopullista ikää voi mennä povaamaan. Malmiesiintymillä on tutkimusten ja työn jatkuessa tapana poikia.

Viikon elokuvia

Pääsiäisviikon uutuuksissa on lähinnä ajanvietettä: ajatuksellista uusromantiikkaa tavallaan edustava amerikkalainen erikoisuus Harold ja Maude iäkkäästä ”kapinallisesta”, jota veteraaninäyttelijätär Ruth Gordon esittää loistavasti, taitavasti toteutettu Agatha Christien filmatisointi ja roimasti parodinen kuvaus eräästä II maailmansodan aikaisesta amerikkalaisseikkailusta Sisiliassa.

Lähes 80-vuotias Ruth Gordon esittää loistavasti Hal Ashbyn ohjaaman uutuuden Maudea, iäkästä kapinallista ja elämäntaitajaa elokuvassa Harold ja Maude.

Nanni Loyn parodisessa sotaseikkailussa Sisilian tykit on sankareista jäljellä lopuksi tämä ryhmä: vasemmalta: Martin Landau, Nino Manfredi ja Jason Robards.

Katajanokalla rakennetaan enää yksi alus

Viimeinen Valmetin Katajanokalla olevan telakan uudisrakennus on tilattu. Alus on Suomen Petroolille toimitettava 5 500 dw-tonnin tuotesäiliöalus.

Toimitusta koskeva sopimus allekirjoitettiin Helsingissä keskiviikkona.

Katajanokan telakan tilauskantaan kuuluu ennen tätä viimeistä tilausta vielä yhdeksän laivaa, jotka toimitetaan toukokuuhun 1974 mennessä.

Nykyisen siirtymäaikataulun mukaan telakalla olisi mahdollisuus vielä yhden aluksen toimittamiseen, kerrotaan Valmetista.

Bobby Charlton heittää hyvästit

Bobby Charlton, 35, muuan kaikkien aikojen maineikkaimmista jalkapalloilijoista Englannissa, heittää hyvästit kentille.

Jalkapalloilusta hän ei voi eikä halua luopua. Ura jatkunee jonkun seuran managerina.

Tämä herrasmiespelaaja kertoi lopettamispäätöksestä Manchester Unitedin kentällä Old Traffordilla, jolle hän on ollut uskollinen kahdenkymmenen vuoden ajan.

Charltonin karriääri kattaa kokonaisen aikakauden jalkapalloilussa.

Bobby Charlton jättää pelaajauran. Aikaa jäänee hieman enemmän perheelle, vaimo Norma ja lapset Suzanne (vas.) ja Andrea.

Ingmar Bergman spekuloi

Jukka Kajava

Ingmar Bergman alkaa olla aikamme hämmästyttävin jokamies: elokuvaa, teatteria, televisionäytelmää ja -sarjaa tulvii maailmaa valloittamaan sellaista vauhtia, ettei katsoja ole pysyä perässä.

Vannoutuneitten ihailijoitten katras kasvaa, mutta samaa vauhtia myös kriittisten epäilijöitten. Monet ovat ilmoittaneet haukotelleensakin Bergmanin tukholmalaisen Aavesonaatin seurassa.

Kohtauksia eräästä avioliitosta, Bergmanin uusi kuusiosainen tv-sarja, ei haukotuta. Tekijä käyttää puoleensavetävyyden takeena upeita näyttelijöitä, ennen muuta Liv Ullmania, jonka kasvot elävät ja viestittävät värikuvassa monipohjaista ihmistä täysin vastaansanomattomasti. – –

Kohtauksia eräästä avioliitosta halunnee yhdellä sanalla sanoen kuvata elämää. Se määrittelee rakkautta, onnea, tyytyväisyyttä, avioliittoa, kaikkea mahdollista.

Se näyttää kauniita kakkuja, joiden sisältä löytyy riitaa ja halveksuntaa ja vielä kauniimpia kakkuja, joiden sisältä löytyy onnelta näyttävää tasaisuutta ja riidattomuutta.

Charles Aznavour

Ranskalaisten suosikki Charles Aznavour laulaa klo 21.15 yleisohjelmassa.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue tästä koko lehti: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia