Kokoomuksen valtataistelu alkoi

Harri Holkeri vahvoilla ja oppositio äänessä

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Jouni Mykkästä (oik.) hymyilyttää, mutta puheenjohtaja Harri Holkerin (vas.) kasvoilta paistoi hetken vakavuus: hänen tehtävänään oli puoluekokouksen alkajaisiksi palauttaa oppositio kuriin. Puheenjohtajien selän takana Antero Salmenkivi.

Tampere (HS)

Taistelu kokoomuksen linjasta ja johtopaikoista alkoi perjantaina Tampereella kiivain sävyin ja kovin sanoin.

Puoluejohtaja Harri Holkerin rintama lujittui puoluekokouksessa ja näyttää selvästi ylivoimaiselta.

Oikeisto-oppositio aloitti kuitenkin sen pommittamisen heti kokouksen päästyä alkuun.

Puoluejohto sai kuulla kunniansa mm. siitä, ettei se ole esiintynyt kyllin antikommunistisesti, että se on hylännyt oman puolueen oikeistolaisen ideologian.

– –

Ilmeiseltä näytti, että tänään ja huomenna Tampereen jäähallissa otetaan lujasti yhteen ja ettei rajuiltakaan yhteentörmäyksiltä vältytä siitä huolimatta, että kovia kiekkokamppailuja varten tehdyt kaukalon laidat on nyt purettu ja halli muutettu henkisen taistelun areenaksi.

Vappumuistio

Vapun riemuja uhanneet Alkon myyjien ja hotelli- ja ravintolahenkilökunnan lakot peruuntuivat lähes viime hetkellä, joten vappua voidaan jälleen juhlia perinteisin menoin.

Pankkitoimihenkilöiden lakonuhka voi kuitenkin aiheuttaa muutoksia pankkien aukioloon, joten rahapula saattaa yllättää vapunviettäjän.

Vappupalloja ei enää tänä vuonna saa täyttää vedyllä, vetyä sisältävällä kaasuseoksella tai muulla palavalla kaasulla huhtikuun puolivälissä voimaan tulleen asetuksen mukaan.

Turvalliset, mutta hieman entistä kalliimmat vappupallot on täytetty heliumilla, joka ei räjähdä.

Palloja ei silti ole syytä puhkoa huvin vuoksi, eikä julkisiin liikennevälineisiin saa tuoda yli 30 sentin läpimittaisia ilmapalloja tai ilmapallokimppuja.

Pääskyt ovat perillä

Pääskyjen saapumista pidetään pettämättömänä kevään merkkinä.

Uskomuksessa on sikäli perää, että pääskyt ovat hyönteissyöjiä, joten ne eivät tule toimeen talvisessa säässä.

Niinpä niiden saapuminen sattuukin ajankohtaan, jolloin takatalvien esiintyminen on harvinaista ja kevät on lopullisesti lämmennyt.

Pääskyistämme ensimmäisenä saapuu haarapääsky, joka tavallisesti näyttäytyy juuri vapun kynnyksellä.

Tänä keväänä nähtiin ensimmäinen haarapääsky Porkkalassa kiirastorstaina 19.4.

Räystäspääsky saapui 23. 4., hieman aikataulustaan edellä.

Max Jakobsonin henkeä uhattu Tukholmassa

Suomen Tukholman suurlähettilään Max Jakobsonin henkeä on uhattu.

Tuntemattomat soittajat ovat uhkailleet myös Ruotsin kruununprinssin Carl-Gustafin sekä useiden tunnettujen poliitikkojen tappamisella tai kidnappauksella.

”Uhkasoittoja tulee runsaasti”, kerrotaan suurlähetystöstä.

”Soittoja ei kuitenkaan vähätellä, uhattujen vartiointia on tehostettu. Soittajiksi epäillään Ustasha- ja Musta syyskuu -järjestöjä”.

NL:n diplomaatti karkotettaneen pian Norjasta

Oslo (Reuter)

Norjan uskotaan pikapuoliin karkottavan erään neuvostoliittolaisen diplomaatin, koska tämä on yrittänyt vakoilla ja värvätä nuoria norjalaisia agenteikseen, asioista perillä olevat lähteet kertoivat perjantaina.

Lähteet vahvistivat oslolaisessa päivälehdessä Dagbladetissa olleen uutisen, jossa kerrottiin Neuvostoliiton Oslon suurlähetystössä olevaa attasheaa Valeri Jerofejovia odottavasta karkotuksesta, mutta ulkoministeriön viranomaiset kieltäytyivät kommentoimasta.

Uutinen tuli vain muutamia viikkoja sen jälkeen, kun toinen neuvostodiplomaatti Juri Puljuskin määrättiin lähtemään Norjasta vakoilutoimien takia.

Nkp:n politbyroo sai uusia jäseniä

Moskova (Reuter)

Neuvostoliitto ilmoitti perjantaina kommunistipuolueen johtopaikoilla tapahtuneista huomattavista muutoksista, joista tärkeimmät olivat ulkoministeri Andrei Gromykon, puolustusministeri Andrei Gretshkon ja turvallisuuspalvelun KGB:n päällikön Juri Andropovin nimittäminen puolueen politbyroon jäseniksi.

Puolueen keskuskomitean kaksipäiväisessä suljetussa istunnossa, joka päättyi perjantaina, hyväksyttiin myös puoluejohtaja Leonid Brezhnevin ulkopoliittinen suunnitelma.

Perjantaina tehdyistä tärkeistä päätöksistä ilmoitettiin samaan aikaan kun maan johtajien suurikokoisia kuvia pystytettiin eri puolille Moskovaa vappujuhlallisuuksia varten.

Kokolattiamatto vaatii tehokkaan pölynimurin

Kokolattiamatto luo asuntoon ylellistä viihtyisyyttä. Tuntuu ihanalta liihotella äänettömästi pitkin pehmeitä lattioita.

Siksi kai moni antaa myöden houkutukselle ja hankkii maton lattiansa peitteeksi.

Kokolattiamatto tuo kuitenkin mukanaan melkoisesti huolta. Se vaatii aivan uudet siivousmenetelmät.

Mattoimuri tai pölynimuriin liitettävä kokolattiamattosuutin ovat lähes välttämättömät.

Perämeren kalastajia odottaa pakkoloma

Oulu (HS)

Troolikalastajat ovat päässeet Perämerellä vetämään pyydyksiään aikaisemmin kuin koskaan.

Saaliit ovat olleet hyviä, pääasiassa silakkaa, jota minkit söisivät enemmänkin, jos saisivat.

Mikäli kalaa nousee samaa vauhtia, saavat kalastajat minkkien nälkäisyydestä huolimatta pahimmassa tapauksessa nostaa pyydyksensä aurinkoon ja lähteä pakkolomalle kesän alussa parhaana pyyntikautena.

Kysynnän ja tarjonnan huippukohdat sattuvat eri vuodenajoille.

– –

Vaikka kysyntä ylittääkin tarjonnan, on kalastajilla vaikeuksia saada saaliitaan aina kaupaksi.

Troolikalastuksen yleistyminen Perämerellä on tuonut mukanaan ongelmia kalan käsittelyssä ja jakelussa jopa niin, että suuria määriä siikaa ja muuta kalaa on jouduttu ajamaan kaatopaikalle.

Matti Tyybäkinoja joutui vaihtamaan asuinpaikkaa paetessaan teollisuuden jätevesiä. Puhdaskaan kala ei kuitenkaan mene aina kaupaksi. Viime kesänä meni kaatopaikalle yhdellä kerralla 84 laatikollista silakkaa ja siikaa.

Nixon tutustui Mississipin tulviin

Chicago (AP)

Presidentti Richard Nixon teki perjantaina tarkastuslennon Mississippi-joen tulva-alueelle, missä arviolta 10 000 ihmistä on jo joutunut pakenemaan kodeistaan, ja tulvatuhot ovat jo tähän mennessä nousseet yli 800 miljoonaan markkaan.

Kymmenen ihmistä on menettänyt henkensä tulvissa.

Mississippi-, Missouri- ja Illinois-joet sekä niiden lukuisat sivuhaarat tulvivat poikkeuksellisen voimakkaasti.

Tulvan vaikutusalue ulottuu tällä hetkellä seitsemään osavaltioon.

Mississipin tulvavesi on saavuttanut St. Louisin kohdalla uuden ennätyskorkeuden, mutta tilanne ei huolestuta vielä ainakaan kaikkia.

Viikon elokuvia

Paula Talaskivi

Marlon Brandoa, tämän kevään kuulua Oscarin jättäjää, tarjotaan Helsingissä tällä kierroksella kolmelta viimeiseltä vuosikymmeneltä:

Tämänhetkinen Brando 70-luvun mallia, hänen itse ohjaamansa ”Vihan riivaama” (One-Eyed Jacks) 60-luvun alusta ja Kazanin ”Viva Zapatan” sankarina 50-luvulta.

Nyt puhjennut Brando-kuume meillä kuten muuallakin auttanee esiin myös kaksi hänen kaikkein ensimmäistään, ”Miehet” ja ”Viettelyksen vaunun” (sitä jo on kovasti kyseltykin).

”Zapatan” jälkeisistä mielisi jälleen katsoa mm. ”Alastoman sataman” ja ”Julius Caesarin”; muistamani mukaan Brandon Antonio viimeksi mainitussa oli huomattava tapaus.

Marlon Brando sellaisena kuin hänet nähtiin yli 20 vuotta sitten Elia Kazanin ”Viva Zapatan” pääroolissa.

– –

Uutuuksia on puolisen tusinaa: romanttinen musiikkielokuva Neuvostoliitosta, Neil Simonin Broadway-komediasta filmatisointi, jossa on muutamia mainioita näyttelijäsuorituksia — kärjessä Alan Arkin — sekä keskitason kovanlainen yksityissalapoliisitarina, sankarina nuorta Brandoa (ulkonaisesti) aika lailla muistuttava Burt Reynolds.

”Viimeinen suurista rakastajista”. Alan Arkin suunnittelee vakiintuneen elämänsä piristystä. Penkkituttavuus on Paula Prentiss.

Viulunsoittaja putosi katolta lenkkipolulle

Viulunsoittaja on pudonnut katolta aika päiviä sitten, tänään häneen voi törmätä vaikkapa lenkkipoluilla — sunnuntaisella Kaivopuiston maratonilla esimerkiksi.

Turun musiikkiopiston johtaja, aktiivisesti esiintyvä viulutaiteilija Tuomas Haapanen, 48, on toista kertaa mukana Kaivopuiston maratonilla.

Hän pitää viulun ja nuottinipun ohella lenkkivarusteita itselleen tärkeinä varusteina.

”Lenkkeily on hyvä vastapaino esiintyvän taiteilijan työlle. Juokseminen on minulle suoranaista hermolepoa, samalla kohentuu vielä tärkeä fyysinen kunto...”

Viulu ja nuotit ovat tuttuja Tuomas Haapaselle. Tuttua on myös juoksu, jota hän on harrastanut kymmenisen vuotta.

– –

Haapanen ei suinkaan ole ainoa kuntoilija Kaivopuiston maratonilla.

Runsaan 200 juoksijan joukosta vain pieni osa kuuluu huippu-urheilijain kaartiin.

40. kerta Suomessa

Espanjalainen suurliikemies Don Francisco Albert Ferrero lienee tehnyt maanmiestensä keskuudessa uuden ennätyksen. Hän on nimittäin tullut 40. vierailulleen Suomeen, jossa hänen mukaansa on ainutlaatuinen luonto ja harvinaisen ystävällinen kansa. Don Francisco painui Helsingistä liki suoraan Lappiin, jossa sielläkin hän nyt on jo 15. visiitillään, mukana suuri seurue ystäviä Espanjasta. Vieraat aikovat tutustua mm. Revontuli-nimiseen ”lapinmajaan”, jossa porolla ajo, pilkkikalastus sekä hiihtäminen kuuluvat ohjelmaan.

Koonnut Kari Lankinen

Lue tästä koko lehti: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia