Sammy Babitzin kuoli

Liikenne vaati kuusi uhria

Sammy Babitzin

Ainakin kuusi ihmistä kuoli liikenneonnettomuuksissa viikonvaihteessa.

Jäätynyt sillankansi Äänekosken Suojoella koitui laulaja Aleksander (Sammy) Babitzinin, 25, ja hänen kanssaan matkalla olleen Asko Matikaisen, 23, surmaksi.

Mukana olleen Tuuli Irmeli Ruotsalaisen tila on kriittinen. Jyväskylästä mukaan tullut liftarityttö selvisi naarmuin.

Babitzin oli matkalla Saarijärveltä Kulohiekkaan, jonka lavalla hänen piti esiintyä lauantai-iltana. Suojoen sillalla Matikaisen ohjaama auto alkoi heittelehtiä ja syöksyi voltteja tehden pellolle. Matkustajat sinkoutuivat ulos.

Onnettomuuden uhrit kuljetettiin Keski-Suomen keskussairaalaan Jyväskylään.

Heidän henkilöllisyytensä selvisi vasta puolen yön jälkeen.

Sammy Babitzin löi itsensä Suomen iskelmätaivaan huipulle viime vuonna voitettuaan Syksyn sävel -kilpailun.

Hänen sisaruksensa Kirka ja Muska ovat myös tunnettuja laulajia.

Peleihin käytettiin puoli miljardia markkaa

Suomalaiset koettivat viime vuonna onneaan veikkauksessa, arpajaisissa, lotossa ja bingossa yli puolella miljardilla markalla.

Mikäli kaikki olisivat osallistuneet peliin samalla summalla, jokaiselta olisi mennyt 120 markkaa.

Lotto ja bingo ovat olleet kansan suursuosikit ja raha-arpa on jäänyt niiden varjoon. Raha-arvan aseman palauttamiseksi suunnitellaan kuitenkin uusia houkutuskeinoja.

Ilmapallot kallistuvat tuntuvasti

Ilmapallojen ostajat saavat tänä vappuna pulittaa lompakostaan ainakin 50 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Hinnat nousevat vetypallojen kieltämisen takia.

Uuden asetuksen mukaan pallot on täytettävä heliumilla, joka on lähes kymmenen kertaa vetykaasua kalliimpaa.

Vetykaasun käyttökielto on myös harventanut ilmapallojen myyjätiheyttä Helsingissä. Kun aiempina vuosina lähes tuhat henkeä kaupitteli vappupalloja, on ilmapallolupia täksi vapuksi myönnetty nelisensataa.

Heliumin käytön myötä tulevat vappuna katukuvaan täyttöpisteet, joissa kaasupullo on naamioitu hauskemmaksi. Helium työntyy täytettävän pallon sisään värikkään pellen suusta.

Heliumpallotkin ovat muuttaneet hieman muotoaan. Nyt palloissa on valmiina venttiilit, jotka sulkeutumat automaattisesti.

Rehtiä urheilujuhlaa

Riitta-Eliisa Laine

Ilmassa oli sellaista suuren ja rehdin urheilujuhlan tuntua, kuten tavataan sanoa.

Kaivopuiston maraton olisi toki voinut saada kulisseikseen paremman sään, mutta hyvä näinkin – lunta ei ainakaan satanut edellispäivän tapaan.

Jännittyneitä ilmeitä Kaivopuistossa: Anneli Kangas-Cederberg löi tahtia lääkäriaviomiehelleen Antti Cederbergille ja kirjailija Eeva Joenpelto oli hengessä mukana muuten vain.

Jo hyvissä ajoin ennen puolta päivää nähtiin joukkojen suunnistavan kohti Kaivopuiston parhaimpia näköalapaikkoja hyvän sihdin saamiseksi tähän perinnerikkaaseen pitkän matkan kilpaan.

Professori Tahko Pihkala liikkui onnellisena maalin luona Kaivohuoneen edustalla, kun satapäinen minimaratonin osallistujajoukko tulvehti perille: ”Loistavaa nähdä, että vihdoinkin on ymmärretty nuorison osuus. Kyllä vitsa on väännettävä nuorena ja kilpailukokemusta saatava jo kasvuikäisenä.”

Minimaraton muuten kaataa huikautti komeasti muutamia ennakkoluuloja. Eli sellaisenkin, ettei runoilijaperheissä kunnon päälle katsottaisi.

Mukana oli näet muiden muassa runoilija Lassi Nummen Ilari-poika, 12, joka taitaa olla niitä pääkaupungin innokkaimpia juoksijapoikia.

Ilarin oma laji on varsinaisesti 100 metriä, mutta minimaratonille, runsaan neljän kilometrin juoksulle, hän osallistui ihan kuntonsa kokeilemiseksi.

Tyylikkäästi vedellyt minimaratoonari Asko Auranen maalissa. Takana Jyväskylän Olli Mäkinen ja Vantaan Kimmo Mulari.

Kaivopuiston maraton

Jyväskylän Esko Lipsonen, 23, oli omaa luokkaansa Kaivopuiston maratonilla (25 km) sunnuntaina.

Lipsonen luikahti muilta kärkimiehiltä karkuun jo alkumatkasta, kasvatti eron välillä lähes minuuttiin ja lasketteli voittajana maaliin ylhäisessä yksinäisyydessä.

Saunapolulla Pietarinkadulla oli hiljaista Esko Lipsosen marssiessa kohti löylyjä voitonseppele olalla.

Voittoaika 1.16,21 jäi huomattavasti Seppo Tuomisen rataennätyksestä 1.15.08,8.

”Toisissa olosuhteissa olisi matka sujunut huomattavasti liukkaammin”, arveli Lipsonen.

Lipsosen seuratoveri Reino Paukkonen kiri viimeisillä kilometreillä toiseksi ohi Seppo Nikkarin, joka lääkärinsuositusta uhmaten loikki 25-kilometrisensä.

Matkalla Olympiastadionilta Kaivopuistoon joukko oli vielä tiivis. Suuren laivan varjossa taivalsivat Donald Faircloth (2), Reino Paukkonen (4), hänen takanaan näkyy Pekka Tiihonen, Seppo Tuominen (1), hänen takanaan Seppo Nikkari ja Esko Lipsonen (3).

Vantaan Koivukylä vastustaa moottoritien vetämistä alueen läpi

Vantaan Koivukylän pientaloalueen asukkaat ovat nousseet vastustamaan omakotialueen läpi suunniteltua moottoribulevardia.

Tie on suunniteltu välittämään tulevan Koivukylän kaupungin liikennettä Lahden moottoritien ja mahdollisesti rakennettavan Tuusulan moottoritien välillä. – –

Moottoribulevardi halkaisisi Hiekkaharjun ja aseman välillä olevan uuden omakotialueen kahtia. Asutuksen keskelle ilmestyisi kaavarungon mukaan tien meluvyöhykkeelle myös teollisuusalue.

Asukkaat ovat tehneet oman esityksensä tien linjaamisesta. He haluaisivat viedä sen Simonkylän yhteiskoulun ja asutuksen väliin jäävälle pellolle.

Mikäli tie siirrettäisiin, ei teollisuuskaan tulisi omakotialueelle.

Jääkiekkoilu on Tampereen vahvempi laji

Jääkiekkoilun voidaan edelleen todeta olevan Tampereen vahvan joukkueurheilulajin, sillä jalkapalloilun mestaruussarja-avauksessa Suomen Manchesterin kumpaakin mestaruussarjajoukkuetta kylvetettiin niin roimasti, että oikein pahaa teki.

Tamperelaismaalivahdit joutuivat poimimaan pallon peräti kymmenen kertaa verkostaan.

Reipas ryöpytti kotonaan Tampellan Palloa 6–0, eikä Tampereen stadionin ”sähköruoho” lämmittänyt Ilves-Kissoja. Kuopion Palloseura, viime kauden suurimman osan sarjajohdossa ollut joukkue, peittosi Ilves-Kissat 4–0. – –

Helsingin Jalkapalloklubi sai muistutuksen kuolevaisuudestaan jo ennen kuin uusi elämä oli oikein päässyt alkamaankaan. Olympiastadionin miljonäärit joutuivat ponnistelemaan saavuttaakseen tasapelin kaukaista vierastaan OTP:tä vastaan.

HJK johti 2–0, lopputulos 2–2. Kuvaavaa jalkapalloilun SM-sarjan avausottelun luonteelle.

HJK:n juhlat on juhlittu, Oulun TP:n alkavat. Ottelu on tasoittunut 2–2:een ja oululaiset juoksevat kaulaillen keskikentälle: Teppo Heikkinen (oik), maalintekijä Juhani Rautio, Veijo Leskinen ja Eero Virkkunen (2). Klubin mielialoja kuvaavat Miikka Toivola (oik.), Markku Peltoniemi ja Juha Dahllund. Samat olivat tunnelmat myös ottelun päätöshetkellä.

Avellan nosti Suomen ainoan mestaruuden

Kööpenhamina (Erkki Paananen)

Ennätykset eivät aina seuraa toisiaan. Kalevi Lahdenranta puristi painonnoston SM-kisoissa Valkeakoskella kolme viikkoa sitten tempauksessa maailmanennätyksen 181 kiloa.

Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa Kööpenhaminassa sunnuntaina hän jäi samassa nostolajissa ilman tulosta ja menetti samalla lähes varmana pidetyn Pohjoismaiden mestaruuden.

Saman kohtalon koki myös Kaarlo Kangasniemi; hän epäonnistui puolestaan työnnössä.

”Jalat eivät totelleet”, mies valitteli yritettyään turhaan kolme kertaa, kaksi kertaa 185 kilosta ja kerran 25 kiloa ylempää.

Pohjoismaiden mestaruuskisojen toisen päivän ainoan mestaruuden toi Suomeen Juhani Avellan sarjassa 82,5 kiloa. Tässä sarjassa rikottiin tukku kansallisia ennätyksiä. Avellan teki yhteistuloksen 332,5 kiloa, joka on sekä Suomen että Pohjoismaiden ennätys.

Huovit selviytyi lopputurnaukseen

Kööpenhamina (HS)

Suomen maahockeymestari Huovit selviytyi Euroopan cupin loppuotteluihin Slagelsessa Tanskassa pelatussa karsintaturnauksessa.

Suomalainen joukkue pääsi ensimmäisen kerran näin pitkälle maahockeyssa.

Huovien karsintavoitto varmistui, kun paikallinen Slagelse Hockey -club ja glasgowilainen Steps Hockey -club pelasivat tasan 2–2 (0–0).

Bargumin ja Lillanin Rakennetaan sauna

Suomenruotsalainen kirjailija Johan Bargum on parin viime vuoden aikana kirjoittanut Lilla Teaternin henkilökunnalle kolme näytelmää, jotka kaikki käsittelevät suomalaista nyky-yhteiskuntaa ja sen ongelmia. – –

Lillanilaiset saunarakennuksella, harjalla Lasse Pöysti ja Asko Sarkola, keskirivissä Elina Salo, Gunvor Sandqvist ja Laila Björkstam-Aminoff, edessä kirjailija-ohjaaja Johan Bargum, Birgitta Ulfsson, Johan Simberg, Lilga Kovanko ja Lasse Hjelt.

Rakennetaan sauna on kuvaus erään pienen firman henkilökunnan saunarakennustalkoista, missä konttorin ja tehtaan väki yhdessä rakentavat firman pidetylle johtajalle saunan.

Hilpeästi alkaneet talkoot saavat kuitenkin yllättävän käänteen, kun käy selville, että yhtiö fuusioituu suurempaan.

Bargum pohtii näytelmässä työntekijän turvatonta asemaa erityisesti ammatillisesti järjestäytymättömän konttorihenkilökunnan osalla.

Vaahteramäen Eemeli

Astrid Lindgrenin ristiriitaisia tunteita herättänyt tarina Eemelistä, jonka päähän mahtuu vain kepposia ja takapuolelle keppiä tai hiuskuontaloon tukistuksia, jatkuu klo 18.15 Mtv 1:ssä. Jaksossa kerrotaan mitä Eemeli sai aikaan kinkeriväen joukossa.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue tästä koko lehti: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia