Syöttääkö sioille vai myydäkö Neuvostoliittoon?

EEC hävittää voivuorta

Englannin päätös voin tuontikiintiöiden supistamisesta neljä vuotta sitten kasvatti Suomen voivuorta entisestään. Noin kymmenen miljoonaa kiloa yli jäänyttä vientivoita oli myytävä kotimaassa alennuksella.

Stephen Fay

Tarina Euroopan voivuoresta muistuttaa absurdin teatterin farssia.

EEC:n varastoissa on voita yhtä paljon kuin englantilaiset kuluttavat vuodessa.

Pilaantumisvaaran vuoksi puolet siitä myydään Neuvostoliittoon runsaan puolentoista markan kilohintaan.

Samasta voista saa Englannin kaupoissa maksaa viisi markkaa kilolta. Halvemmallakaan ei voita kuitenkaan englantilaisille voi myydä, koska maa kuuluu EEC:hen. Halpa hinta olisi vastoin järjestelmää.

EEC:n vaihtoehdot olivat voin syöttäminen sioille tai myyminen venäläisille.

Ja nyt Neuvostoliitto nauttii sen järjestelmän eduista, jota kutsutaan EEC:n maatalouspolitiikaksi.

Rautatientori on hengenvaarallinen

Helsinkiläiset bussinkuljettajat varoittavat matkustajia: ”Rautatientori on hengenvaarallinen.”

Ajomestari kummastelee: ”Merkillistä, että selvitään näin vähillä onnettomuuksilla.

Sadat jalankulkijat säntäävät torin tungoksessa liikkuvien ja seisovien bussien ahtaissa väleissä. Suojateitä ei ole.

Kuljettajat ovat sitä mieltä, että pari vuotta käytössä ollut torin liikennejärjestely on täysin epäonnistunut.

Matkustajat joutuvat kulkemaan liikkuvien ja seisovien bussien ahtaista väleistä päästäkseen laitureille tai niiltä pois.

Turpeen kilpailukyky kasvaa päivä päivältä

Suomen soissa makaa maailman kolmanneksi suurin turvevarasto miltei käyttämättömänä.

Viisikymmenluvun alun huippukaudesta polttoturpeen kulutus on pudonnut jopa puoleen.

Nestemäisten polttoaineiden tasainen kallistuminen tekee kuitenkin turpeen yhä kannattavammaksi. Tämän vuosikymmenen loppuun mennessä tuotanto aiotaankin kaksinkertaistaa.

Pahimmat pullonkaulat ovat vielä sopivien polttolaitteistojen ja rahan puute.

Iskuryhmä haalii teollisuutta tehdas ja vuosi

Keitele (HS)

Kunnanjohtaja, pari maanviljelijää ja entinen metsuri muodostavat iskujoukon, joka on päättänyt vetää pienen tuhoon tuomitun Keiteleen kunnan kadotuksesta.

Iskujoukko on ryhtynyt siirtämään etelän ja lännen teollisuutta vajaan neljän tuhannen asukkaan Keiteleelle.

Aikatauluna on tehdas vuodessa. Tähän mennessä lupaus on pitänyt.

Ensimmäinen tehdas muutti Muuramesta ja toinen Porista, josta on lähdössä myös kolmas. Porin Rosenlewin tehtaiden design-tuotantolinja aiotaan ostaa Keiteleelle perustettavaan valuyhtiöön.

Ensin tarvittiin vierasta miestä, ulkopuolista konsulttia, jolle maksettiin palkkio Keiteleen kehittämissuunnitelmasta ja ajatuksesta muodostaa iskuryhmä suunnitelmia toteuttamaan.

Samat ideat on konsultti esittänyt muuallakin maassa, mutta niihin ei ole uskallettu tarttua.

”Opittiin temput. Nyt ei makseta enää mistään ja loput ideat varastetaan”, vakuuttavat miehet.

Hajasijoittajat vauhdissa: vasemmalta pitäjänneuvos, maanviljelijä Aarne Saastamoinen, entinen metsätyömies Tauno Tarvainen, kunnanjohtaja Osmo Kärkkäinen ja maanviljelijä Yrjö Jääskeläinen.

”Kahdenkeskisyys ei ole nykyaikaa”

Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteeri Kurt Waldheimin mielestä maailman maat eivät käytä tarpeeksi tehokkaasti hyväkseen YK:n mahdollisuuksia ja monenkeskeisiä neuvotteluja ongelmien ratkaisemiseksi.

Maailmassa on meneillään tendenssi kohti valtioiden välisiä kahdenkeskeisiä neuvotteluja.

Waldheim toivoo kuitenkin, että tämä vaihe on vain välivaihe, joka johtaa takaisin sen järjestelmän helmaan, jonka YK voi antaa maailman maille neuvotteluareenaksi.

Pääsihteeri Waldheimin Suomen vierailun maanantaiseen ohjelmaan kuului tapaamisia ja neuvotteluja sekä yksi lehdistötilaisuus.

YK:n pääsihteeri Kurt Waldheim on virallisella vierailulla maassamme. Hänen haastattelunsa nähdään klo 18.30 Ajankohtaisessa kakkosessa, jossa käsitellään myös Nesteen jatkuvaa lakkoa sekä Sosialistisen työväenpuolueen perustamista.

Watergate osa Nixonin tyyliä

”Jos todetaan, että presidentti Nixon on valehdellut Amerikan kansalle, hänen eronsa tai asettamisensa syytteeseen valtakunnanoikeudessa ovat väistämättömiä”, sanoo Suomeen maanantaina vierailulle tullut amerikkalainen historioitsija, professori Arthur Schlesinger.

Professori Schlesinger muistuttaa, että Nixon on kiistänyt tienneensä etukäteen mitään demokraattisen puolueen päämajaan murtautumisesta. Nyt tutkitaan, onko hän tiennyt etukäteen salakuuntelusuunnitelmista.

Watergate-skandaali ei hämmästytä Schlesingeriä. Hän sanoo sen olevan osa ”Nixonin tyyliä”.

”Sellaista on sattunut Nixonin aikaisemmissa vaalikampanjoissa”, Schlesinger selittää.

”Vuonna 1962 Kalifornian kuvernöörinvaaleissa Nixon ja Haldeman harrastivat samanlaista toimintaa. He esimerkiksi perustivat demokraattisen valekomitean”.

Professori Arthur Schlesingeriä (kesk.) ja rouva Alexandra Schlesingeriä (oik.) olivat vastaanottamassa lentoasemalla lähetystöneuvos Matti Cawén ja rouva Marina Cawén.

Islantiin ehkä pakko lähettää sotalaivoja

Lontoo (Erkki Arni)

Englannin ulkoministeri Sir Alec Douglas-Home sanoi parlamentissa maanantaina, että Englannin voi olla pakko lähettää sotalaivoja Islannin vesille, jos islantilaiset järjestävät uusia väkivaltaisia välikohtauksia turskasodassa.

Englannin troolarinomistajat sen sijaan eivät vielä pyydä laivastoa avuksi.

Islantilainen troolari turskanpyynnissä. Englanti pitää islantilaisten ehdotuksia turskasodan lopettamiseksi kohtuuttomina, ja sen on ”ehkä pakko lähettää” sotalaivoja kalastusvesille.

Suuri oikeistomarssi Madridin läpi

Madrid (Reuter)

Noin 5 000 oikeistolaista mielenosoittajaa marssi Espanjan pääkaupungin Madridin läpi maanantaina vaatien hallitusta eroamaan.

Vappuna sattuneesta poliisisurmasta kiihtyneet marssijat vaativat lisää valtaa armeijalle ja poliisille.

Tuhannet äärioikeistolaiset mielenosoittajat marssivat maanantaina läpi Madridin katujen ilmaisten tyytymättömyytensä hallituksen pehmeistä otteista.

Israel antoi mahtavan näytöksen

Jerusalem (AFP)

Israel vietti maanantaina perustamisensa 25-vuotisjuhlaa järjestämällä suurimman sotilasparaatin mitä luultavasti milloinkaan on nähty Lähi-idässä.

Paraatin tarkoituksena oli ilmeisesti pyrkiä hälventämään mahdolliset arabimaiden kostosuunnitelmat sekä osoittaa raskaasti verotetuille israelilaisille ja ulkomailla asuville juutalaisille, mihin heiltä saadut varat käytetään.

Israelin vuosibudjetista käytetään yli kolmannes erilaisiin sotilaskuluihin.

Israelin valtio vietti maanantaina perustamisensa 25-vuotisjuhlaa mahtavan sotilasparaatin säestämänä. Paraatiin ottivat osaa tietysti myös armeijan naisjoukot. Paraatin ottivat vastaan armeijan komentaja kenraaliluutnantti David Elazar (vas.), pääministeri Golda Meir, presidentti Zalman Shazar ja puolustusministeri Moshe Dayan.

Rolls Roycen osakkeet haluttuja Lontoossa

Lontoo (Erkki Arni)

Kuuluisa Rolls Roycen autotehdas saa tällä viikolla uudet omistajat ja valmistautuu parin vuoden takaisen konkurssin jälkeen entistä ehompaan tulevaisuuteen.

Yleisön merkittäväksi tarjottiin näet maanantaina uusi osakekanta.

Rolls Roycella on verraten tyynesti jatkettu loistoautojen ja dieselmoottoreiden valmistusta siitä huolimatta, että tämä Englannin kaiketi maineikkain teollisuusyhtymä joutui vararikkoon alkuvuodesta 1971.

Se ei ollutkaan autojen syy, se johtui lähinnä suihkumoottoreista.

Rolls Roycen osakkeiden uskotaan löytävän nopeasti uudet omistajat. Ylellisyysautot menevät hyvin kaupaksi. Uutta Rollsia itselleen toivova joutuu jonottamaan ajopeliään pari vuotta. Kuva Rolls Roycen tehtaalta Englannista.

Elokuvakierros

Amerikkalaisen Fox-yhtiön tuottama ja Englannissa filmattu Hitler-elokuva ”Hitler, viimeiset 10 päivää” sai ensi-iltansa yhtaikaa 22 suuressa elokuvateatterissa Länsi-Saksassa pitkänäperjantaina, Hitlerin syntymäpäivänä.

Premiääriä ei silti suinkaan ollut sovitettu Saksan entisen diktaattorin syntymän kunniaksi, vaan se oli sattuma, joka johtui lähinnä uutuudelle otollisesta pitkästä viikonlopusta. (Kerrottiin tekijäin taholta.)

– –

Elokuva kiertää uutistoimistojen tietämän mukaan nyt Saksassa suurmenestyksenä.

”Se pyrkii esittämään Hitlerin sellaisena kuin hän oli”, sanovat tekijät, ”ja osoittamaan näin nuorisolle, millainen oli viimeisinä hetkinään mies, joka johti maailman katkeraan veriseen sotaan.”

Alec Guinness Hitlerinä Ennio de Concinin uutuudessa ”Hitler, viimeiset 10 päivää”.

Erikoisasema

Lanfairpwllgwyngllgogerychwyrndrobwllantysiliogogogoch on taas avoinna.

Walesilainen rautatieasema, jolla on maailman pisin nimi, ehdittiin jo sulkea viime vuonna.

Mutta paikalliset asukkaat kävivät sen puolesta sinnikkään taistelun. Heidän mielestään asema piti säilyttää jo pelkästään sen nimen vuoksi.

Aseman uudelleenavajaisissa rautatiet myönsi, että se oli myynyt viime vuonna aseman kuusi tuumaa pitkiä matkalippuja noin 50 000 kappaletta, vaikka kukaan ei edes voinut sinne matkustaa (AP).

Piippumestarin titteli säilyi

Robert Foulds on säilyttänyt Englannin piippumestarin tittelinsä.

Hän poltti mestaruuskilpailussa piippua 121 minuuttia 16 sekuntia.

Palkinnoksi 28-vuotias Foulds sai 10 000 markkaa. (UPI)

Koonnut Kari Lankinen

Lue lehti: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia