Duunarissa jo juhlittiin

Vallilan työväentalon harjannostajaisia vietettiin Duunariksi ristittävässä ravintolassa, jossa päästään tanssimaan jo tämän vuoden lokakuussa.

Riitta-Eliisa Laine

Vallilan työväentalo on noussut ennätysripeätä vauhtia Helsingissä. Eilen vietettiin harjannostajaisia.

Uuden talon rakentamiseen ryhdyttiin viime elokuun lopulla, kun purkuvaiheessa vahingossa kadulle romahtaneen edeltäjän rippeet oli saatu tieltä pois.

Harjannostajaisia juhlittiin perinteisin menoin rakennuksen toisessa kerroksessa, samoissa tiloissa, joista valmistuttuaan tulee Duunari-niminen tanssiravintola.

Pyöreän tanssilavan laidalla musisoi parikymmenpäinen Työväenyhdistyksen puhallinorkesteri täysin palkein. – –

Lokakuussa valmistuvan rakennuksen tilavuus on 42 000 kuutiometriä. Duunari-ravintolaan mahtuu yli 500 vierasta ja kellariin tulevaan Duunari-pubiin lähes 300.

Suomalaiset syövät vähiten vihanneksia koko Euroopassa

Suomalaiset syövät vuodessa vihanneksia noin 25 kiloa henkeä kohden eli vähiten koko Euroopassa.

Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan vihanneksia pitäisi syödä kolme kertaa nykyistä määrää enemmän.

Liian runsas ja aikainen sukupuoliopetus häiriyttää

Suomen lääkäriliiton antaman lausunnon mukaan 14-vuotiaat lapset ovat liian nuoria ja epäkypsiä pystyäkseen omaksumaan opetusta yhdynnän fysiologiasta, seksuaalisista reaktioista ja etenkään sukupuolielämän häiriöistä.

Liian runsas ja aikainen sukupuoliopetus saattaa liiton mukaan jopa aiheuttaa psyykkistä häiriintymistä. Sopiva ikä olisi vasta kaksi-kolme vuotta myöhemmin.

Lausunnon liitto on antanut kouluhallituksen työryhmän laatimasta sukupuolikasvatuksen opetussuunnitelman ensimmäisestä osasta.

Huumepoliisit huolissaan heroiinista

Heroiinin nopea tulo Suomeen huolestuttaa huumausainepoliiseja.

Helsingissä ainetta on takavarikoitu tänä keväänä jo tuhansia kerta-annoksia, ja kesän tultua heroiinia uskotaan löytyvän vielä nykyistä enemmän.

Ennen viime helmikuussa tehtyä ensimmäistä takavarikkoa heroiinia tavattiin Suomessa suuremmissa määrin vain sota-aikana ja sitä seuranneina vuosina.

Nyt ainetta on löytynyt jauheena, nesteenä ja kapseleina.

Ruisrockia kahdeksan tuntia

Tämänkesäinen Ruisrock muodostuu kahdeksan tunnin pituisesta konsertista, joka pidetään elokuun 11. päivänä Ruissalon kansanpuistossa.

Silmiinpistävä piirre on pohjoismaisen rockin kasvanut osuus.

Nimekkäimmät esiintyjät tulevat kuitenkin jälleen kerran Englannista. Englantilaisia esiintyjiä ovat Wishbone Ash, Strawbs ja Black Sabbath.

Tanskalaisten rockyhtyeiden kärkeen kuuluva Savage Rose tekee ensivierailun Suomeen Ruisrockin yhteydessä.

Ruotsista tulee Jan Rohden Rohdes Rockers ja suomalaisyhtyeistä ovat mukana Tasavallan Presidentti ja Wigwam.

Palkintoja Moskovan rauhannäyttelystä

Taiteilijat Rauni Liukko sekä Jussi Ylätalo on palkittu diplomilla suuressa kansainvälisessä taidenäyttelyssä Moskovassa.

Rauni Liukon veistos Lahja yhteiskunnalta oli yksi niistä teoksista, jotka palkittiin Moskovan kansainvälisessä näyttelyssä Satiirin taistelussa rauhan puolesta.

Näyttelyn nimi on Satiiri taistelussa rauhan puolesta ja se järjestettiin tänä keväänä toisen kerran.

Myös taiteilija Tapio Tapiovaara sai osallistumisestaan huomionosoituksen.

Satiiri taistelussa rauhan puolesta kokosi taiteilijoita noin 30 eri maasta Euroopasta, Aasiasta, Afrikasta ja Etelä-Amerikasta. – –

Suomesta lähetettiin näyttelyyn kaikkiaan viiden taiteilijan teoksia. Suomen Taiteilijaseuran valitsemat edustajat olivat palkittujen lisäksi Niilo Hyttinen ja Eino Ahonen.

Jussi Ylätalo valittiin näyttelyyn Suomen Rauhanpuolustajien edustajana.

Rauni Liukolta oli näyttelyssä mm. teokset Turvavyö ja Lahja yhteiskunnalta.

Vain Tanskalla tehokeinot rakennusten suojelemiseksi

Reykjavik (Uula Eronen)

Helsingin Kaivopuistossa sijainneen Villa Baumgartnerin purkaminen jokin aika siten on yksi tyypillisimmistä esimerkeistä lähes koko Pohjolassa siitä, kuinka erittäin arvokkaat historialliset rakennukset voivat kadota kaupunkikuvasta, kun lakia näiden rakennusten suojelusta ei ole.

Pohjoismaiden pääkaupunkikokouksessa Reykjavikissa kävi torstaina ilmi, että pohjoismaista vain Tanska on varautunut sitovalla lailla suojelemaan kulttuurihistoriallista arvoa omaavat rakennuksensa.

Tax-free myynti pannaan EEC-maissa

Kaikkien tullittomien tavaroiden myynti lentokentillä, -koneissa ja lautoilla lopetettaneen Euroopan talousyhteisön maissa vuonna 1976.

EEC:n odotetaan tekevän asiaa koskevan päätöksen ensi viikon aikana.

Ruotsin ja Norjan uskotaan tekevän vastaavanlaisen päätöksen ns. tax-free myynnin lopettamisesta. Tullihallituksen pääjohtaja Jorma Uiton mukaan Suomessa ei tällaista ole odotettavissa.

Suomen ja Ruotsin väliseen lauttaliikenteeseen ei Ruotsin mahdollinen päätös tule vaikuttamaan, sillä Pohjanlahdella liikennöivät lautat ovat suomalaisyritysten hallinnassa. – –

Sen sijaan Finnairin lentokone- ja lentokenttämyynti vähenee. Ekonomi Pentti Joron mukaan myynti lopetettaneen vuonna 1976 Keski-Euroopan lennoilla.

Sen sijaan myynti jatkuu ennallaan etelänmatkoilla ja muilla kuin EEC-maihin kohdistuvilla lennoilla.

Yliopistot

Yhteiskuntatieteiden tohtori Pertti Hemanus on nimitetty Tampereen yliopiston lehdistö- ja tiedotusopin professorin virkaan.

Hemanus ottaa virkansa vastaan 1. heinäkuuta 1973.

Pertti Hemanus

Helsingissä 5 000 valitusta vuodessa lappuliisojen vuoksi

Kunnallinen pysäköinninvalvonta on kannattavaa – Helsinki rikastui viime vuonna noin 900 000 markalla.

Lappuliisoja on tällä hetkellä 30 kahdeksalla paikkakunnalla.

Helsingin liisojen toimista tehdään vuosittain noin 5 000 vastalausetta. Pysäköinninvalvoja Jouko Koski uskoo määrän alkavan vähitellen laskea.

Keittiöt ilman höyryä: Varuskunnissa pakkiruokailu

Pakkiruokailuun joutuvat monet varusmiehet siirtymään teknisten lakon ajaksi. Höyryn puutteen takia on ruoan valmistus monissa varuskunnissa siirretty kenttäkeittiöihin.

Soppakanuunoiden käyttöönottoa ei oteta kovin raskaasti, koska ”harjoitteluahan se vain on”. – –

Upinniemen varuskunnassa Porkkalassa jouduttiin kenttäkeittiö pystyttämään heti lakon puhjettua.

Varusmiehet aterioivat pakeista ja jokainen pesee itse omat ruokailuvälineensä.

Vaarallinen pysäkki pois Hämeenlinnantieltä

Helsingin liikennelaitos on poistamassa vaarallista päätepysäkkiä keskeltä Hämeenlinnantietä.

Liikennelaitos odottaa parhaillaan tvl:n Uudenmaan piirin ehdotusta siitä, mihin linja 46:n käännöspaikka voidaan sijoittaa.

Linja 46:n kuljettajat ovat joutuneet kääntämään autonsa Etelä-Kaarelan jälkeen keskellä Hämeenlinnantien liikennettä.

Helsingin kaupungin liikennelaitos yrittää etsiä uuden päätepysäkin linja 46:n autoille. Kuljettajat ovat joutuneet tähän saakka kääntämään ajokkinsa keskellä Hämeenlinnantietä.

Torakkasotaa sairaalassa

Kuopio (HS)

Jatkuvaa torakkasotaa käydään Kuopion yliopistollisessa keskussairaalassa.

Kerran vuodessa suoritettavasta täysmyrkytyksestä ja useammin tapahtuvista kohdehyökkäyksistä huolimatta eivät savolaiset ”kulttuurielukat” ota hävitäkseen sairaalan tiloista.

Talousjohtaja Heikki Poutanen ei usko, että sairaalan kotieläintilanne olisi mitenkään poikkeuksellinen.

Hyönteisten sisääntulolähdettä ei ole erityisen tarkasti tutkittu, mutta niitä esiintyy runsaimmin potilasvaatevaraston lähettyvillä, mistä niiden on ilmanvaihtohormeja myöten helppo siirtyä muualle.

SPR:n kanttiinin ympäristö on niin ikään suosittu esiintymiskohde.

Talon lääkärikunta ei ole löytänyt russakoita juuri muualta kuin omista sosiaalisista tiloistaan, missä eläimet käyvät rohkeasti taisteluun lääkärien iltaeväistä.

Tupakanpoltto pois työpaikoilta

Nimimerkille ”Auttakaa”: Tässä lehdessä oli 27. 4. avunpyyntönne päästäksenne pois tupakoitsijoitten huoneesta, jossa saatte kirvelevät silmät.

Ette valita ollenkaan aiheettomasti. Olette kuitenkin onnellinen, jos olette päässyt pelkällä silmien kirvelyllä. Riippuu tietenkin huoneen kuutiotilavuudesta ja siitä, kuinka paljon nämä mainitsemanne neljä muuta henkilöä polttavat päivittäin, kuinka paljon tupakansavua on ilmassa.

Tupakoimista on totuttu pitämään ”asiaan kuuluvana” pahana konttoreissa. Ei ole kiinnitetty huomiota lainkaan siihen, että se aiheuttaa monia vaaroja myös tupakoitsemattomille huoneessa olijoille, etenkin sydänvikaisille, allergisille ja astmaatikoille.

Tupakansavussa on todettu olevan hiilimonoksidia eli häkää yhtä paljon kuin autojen pakokaasuissa. – –

Koska on vaikeata jatkuvasti tarkkailla huoneen ilman hiilimonoksidimäärää, joka jo tupakoinnin johdosta aika nopeasti nousee yli sallitun, olisi toivottavaa, että ainakin kaikissa työhuoneissa, missä on myös tupakoitsemattomia työntekijöitä, johdon taholta kiellettäisiin tupakoiminen.

Helsingin kaupungin ammattientarkastaja

L i i s a K u r o n e n

Picasson perhe tinki lahjasta

Pariisi (Reuter)

Pablo Picasson omaiset ovat päättäneet luovuttaa Ranskalle vain valikoiman mestarin omistamista muiden taiteilijain töistä. – –

Alun perin Picasson perhe tiedotti, että mestarin yksityiskokoelma luovutettaisiin kokonaisuudessaan Ranskan valtiolle.

Perheen asianajajan Roland Dumasin kertoman mukaan valikoima on kuitenkin käsittävä vain 42 tai 43 teosta.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue lehti: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia