Jälleen suurhaukia

Insinööri Raimo Ajanti esittelee Masalasta Nauvon saaristosta saamaansa 16 kilon painoista haukea. Adjutanttina on hänen poikansa.

Tästä vuodestahan näyttää muodostuvan todellinen suurten haukien vuosi, sillä nyt kirjoittaa insinööri Raimo Ajanti 16-kiloisesta.

”Saamani silakkahauki saatiin Nauvon Högsarosta riimuverkolla. Lahnojen sijasta siihen oli sotkeutunut suustaan tämä haukimamma. Puntari osoitti sen painoksi 16 kiloa. Kala oli harvinaisen paksu, ympärysmitta 59 sm ja pituutta vain 112 sm. Maksakin painoi noin 400 grammaa.”

”Kala oli naapurin isännälle moninkertainen tuttu. Hän väitti, että se kävi syömässä kalat hänen verkoistaan, ja sotkeuduttuaan joskus vähän kiinni se ylös nostettaessa tempautuu irti, loiskauttaen vedet kalastajan silmille ja häipyy takaisin syvyyksiin.”

Olipa miten oli, on hyvä, että moinen syömäri saatiin pois rohmuamasta kaloja.

Yli 3 000 nuorta partiojärjestöjen katselmuksessa

Yli kolme tuhatta partiotyttöä ja -poikaa kokoontui sunnuntaina valtakunnalliseen kevätkatselmukseen Helsingissä.

Senaatintorilla pidetyn katselmusjuhlan jälkeen partiolaiset marssivat Kaivopuistoon ohi presidentin linnan, jonka edustalla presidentti Urho Kekkonen vastaanotti paraatin yhdessä partiojärjestöjen johdon kanssa.

Hassua hattumuotia

Pirkko Kolbe

Hassu, kevytmielinen ravimuoti on idullaan Käpylässä muutenkin. Siellä ja täällä kukoisti rehevä kukkahattu.

Pirkko Mutkalla, Pirjo Kontiolla ja Anna-Maija Arposella oli kullakin päässään hattu, jota My Fair Lady olisi katsonut kateudesta kalvakkaana.

Nuo hurjanhauskat ravitytöt olivat kevään kunniaksi jälleen sonnustautuneet hupaisiin röyhelöhattuihinsa.

Tytöillä oli kunniatehtävänä ojentaa Kukan päivän kunniaksi punainen neilikka jokaiselle ohjastajalle.

Niin että päähineenkin oli oltava sen mukainen leveälierinen kaunokukkamätäs, Kaupunginteatterin puvustosta tarkoitusta varten lainattu.

Kunnioittaen, joskin hilpeästi hymyillen, katseltiin muutamaa muutakin Ascot-tyylistä päähinettä katsomossa. Rouva Sirkku Paanasen kutreilla keikkui valkoinen myllynkiven suuruinen hörhelöhattu, jonka kupua kiersi valkoinen kukkaseppele.

Terttu Piirosella taasen oli kananpojankeltainen luomus, johon omistaja oli loppuviikolla käynyt ostamassa pari valtavaa keltaista auringonkukkaa.

Habitaressa kävi reilut 100 000

Habitare -73 eli Helsingissä ollut Asu ja elä -näyttely keräsi yli 100 000 kävijää. Tarkistamattomien tietojen mukaan näyttelyssä kävi 108 000 vierasta.

Viimeisenä aukiolopäivänä sunnuntaina kävijöitä oli 14 221.

Erilainen, kokeileva Pakilan lastenpaikka

Kun ihmiset tekevät työtä lasten parissa aamulla seitsemästä viiteen iltapäivällä ja ansaitsevat siitä vähän yli minimipalkan, voidaan puhua jo kutsumuksesta ja rakkaudesta lapsiin.

Lapsia on neljäkymmentä ja heidän ikänsä vaihtelevat kolmesta kuuteen vuoteen. Eeva Mannila sanoo, että jo kolmivuotiaat lapset osaavat arvostella opetusta kuten nykyiset opiskelijat professoria, elleivät tunnit ole hyvin valmisteltuja.

Viisi tällaista ihmistä työskentelee Helsingissä Pakilan lastenpaikassa. He eivät pelkästään työskentele, vaan keksivät uusia ideoita lasten parhaaksi kokeilevassa lastentarhassa, joka on nyt toiminut kolmisen vuotta. – –

Yksi huomattava ero Pakilan lastenpaikan ja normaaleiden lastentarhojen välillä on se, että lastenpaikassa jokainen henkilökuntaan kuuluva tekee mitä tahansa työtä. Keittiö- ja siivoushenkilökuntaa ei ole erikseen.

Työntekijät kertovat saaneensa myönteisiä kokemuksia siitä, ettei eri ikäisiä lapsia opeteta ikäryhmien mukaan, vaan lasten kiinnostuksen mukaan. Samassa opetusta saavat seurata lapset kolmivuotiaista kuusivuotiaisiin.

”Kun lasten välistä kilpailua ei suosita eikä heitä palkita kiinnostuksesta oppimiseen, he ovat siitä erittäin kiinnostuneita.”

Pakilassa suositaan oma-aloitteisuutta. Tuija ja Anna huomasivat, että Janus tuoksahti epäilyttävästi ja ryhtyivät vaihtamaan kuiviin.

Vaalien äänestysvilkkaus jäi 75,7 prosenttiin

Äänestysvilkkaus syksyn 1972 kunnallisvaaleissa jäi lähes viisi prosenttia tammikuun 1972 eduskuntavaaleista.

Lokakuun kunnallisvaaleilla kävi yli 3,3 miljoonasta äänioikeutetusta äänestämässä 2 501 847 eli 75,7 prosenttia.

Tammivaalien äänestysvilkkaus oli 80,4 ja edellisten kunnallisvaalien vuonna 1968 76,8.

Halpa kevyt perävaunu puuttuu markkinoilta

Vielä tästäkään kesästä tuskin tulee sitä murroskautta, jona matkaperävaunujen osuus suomalaisten autojen takana kasvaisi räjähdysmäisesti.

Olkoonkin, että Ruotsissa niitä on jo kymmeniä tuhansia, mutta meillä vasta muutama tuhat.

Kesäasuttavassa 3-4 hengen vaunussa ei ole lämmitintä eikä paksuja eristeitä, mutta lämpimällä kaudella se on aina telttaa parempi. Kiinnostusta riittäisi enemmänkin, jos vaunujen koot ja hinnat vain passaisivat pikkuautojenkin omistajille.

Kevään messuilla ja näyttelyissä kolunnut karavaani-kärpäsen pistämä voi todeta haikeasti, ettei mitään todella uutta ja ratkaisevaa ole tapahtunut. Uutuuksia on paljon, mutta ne seurailevat entisiä linjoja – ja ovat pääosiltaan varsin kalliita. – –

Todellista ensimmäistä vaihtoehtoa kyllästyttäessä märkään telttaan ei keväin ilmesty markkinoille, vaikka kansainvälisistä alan lehdistä sellaisten kuvia saakin katsella. – –

”Halvan, pienen vaunun menekki on olematon”, väittävät esittelijät ja vakuuttavat samaan hengenvetoon, että ilman muuta tilaa tarvitaan paljon, talviasuttavuus ja loistokeittiö.

Se on vähän merkillistä, kun muistetaan, että maan suosituimmat automerkit ovat sentään kuplavolkkareita, pikkujapseja ja fiatsisaruksia. Niillä ei painavia perävaunuja koskaan hinata.

Kiinnostus keveätä, riisuttuhenkistä pikkuvaunua kohtaan on kuulemma käytännössä ollut niin vähäinen, että Spriten on ollut lopetettava ”Katetun parisängyn”, Kadetin maahantuonti ja suomalaista Jupiter-Miniä ei ole valmistettu pariin vuoteen.

Hankkija ja Alko

Lehti kertoi, että Alko on ostamassa Hankkijan taloa voidakseen sijoittaa sinne myymälän asematunnelista poistetun tilalle.

Uusi epäjärjestyksen paikka toisen sijaan! Ja aivan keskikaupungille kaikkien nähtäväksi ja tänne saapuvien ulkomaalaisten sekä omien kansalaisten ihailtavaksi.

Kaupunginhallituksen vaatimuksesta ei ovea tosin saa sijoittaa Mannerheimintien puolelle, mutta luullaanko sen vähentävän näkyvyyttä ja haittaa.

Tietäähän sen muidenkin Alkon myymälöiden edustalta saadun kokemuksen perusteella, että niiden lähistöllä jatkuvasti parveilee viinamiehiä, ja että lähistöllä olevat puistikoiden istuinpenkit ja käytävät ovat sellaisten miehittämiä.

Hankkijan talon vierellä on ns. Parlamenttipuistikko heille sopiva oleskelupaikka ja toisella sivulla on linja-autoasema, jonka matkustajayleisö saa alkoholistinäkymät ihailtavakseen.

Hyvää mainosta Suomen pääkaupungille! - -

O t t o - I. M e u r m a n

Martti Kiilholma yritti jättää Pekka Päivärinnan

Pekka Päivärinta ja Tapio Kantanen olivat odotettuja henkilökohtaisten matkojen mestareita.

Mutta pitemmän matkan musta hevonen oli kuin olikin ilman stipendejä kuntoon päässyt Kankaanpään Martti Kiilholma, 22.

Pitemmän matkan kärkipari. Martti Kiilholma vetää, Pekka Päivärinta pitää etäisyyden.

Nuorukainen ei suostunut jäämään kärkijoukosta, päinvastoin. Suurimman osan matkasta hän taittoi Päivärinnan kanssa kaksin ja vetäjänä.

”Minun oli pakko yrittää pudottaa Pekka matkalla. Tiesin, ettei minulla ole loppukirissä hänen kanssaan mitään mahdollisuuksia”.

Vielä viimeisellä kolmen kilometrin kiekauksella Kiilholma yritti jättää Päivärintaa, mutta jäi kirissä sitten itse.

Klimenkolle jälleen mestaruus

Grenoble (Reuter)

Neuvostoliiton Viktor Klimenko uusi mestaruutensa miesten EM-voimistelun 6-ottelussa Grenoblessa. Klimenkon pistemäärä oli 56,55.

6-ottelu: 1) Viktor Klimenko N-liitto 56,55, 2) Nikolai Andrianov N-liitto 56,30, 3) Klaus Koste I-Saksa 55,70, 4) Wolfgang Thüne I-Saksa 55,65, 5) - -

44) Jarmo Lehto 49,95... 47) Lasse Laine 48,80.

Neuvostoliiton Viktor Klimenko voimisteli Euroopan mestariksi.

Koonnut Pasi Oikarinen

Lue lehti: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia