Vähän uutta, vähän vanhaa

HS Kööpenhaminan huonekalumessuilla

Cocktailpyörä on ahkeran baarivieraan toiveuni. Samalla istumisella voi polkea pyörää ja juoda vaikka samppanjaa. Ihmeen on suunnitellut John Mortensen tanskalaiselle Dyrlundille.

Pirkko Kolbe

Skandinaaviset huonekalumessut Kööpenhaminassa ovat yksi maailman huomattavista huonekalualan näyttelyistä.

Skandinavian maat ovat tunnettuja hyvästä designistaan, niin muodoin myös pohjoismaiset huonekalut.

Kööpenhaminan messut pidettiin tänä vuonna 25. kerran.

Bella Centret, suuri messuhalli, kuhisi väkeä heti avajaispäivästä. Noin viisitoistatuhatta ostajaa maailman eri puolilta oli saapunut tutustumaan pohjan poikien huonekaluihin.

Taitavaa tanskalaista puunkäsittelyä edustavat esimerkiksi vähän hassut reikäjakkarat. Niissä on yhdistetty kahta eriväristä puuta, vaaleata ja mustaa. Jakkara on Magnus Olesenin valmistetta.

Armonanomus ehkä pelastaa Anna-Liisa Tuhkasen kahdentoista vuoden tuomiolta

Turkissa viime joulukuussa pidätetty suomalaistyttö Anna-Liisa Tuhkanen, 23, jota epäillään aseiden salakuljetuksesta Turkkiin, on täysi arvoitus Suomen poliisille.

Myös ulkoministeriöllä on hänestä vain niukat tiedot.

Izmirin sotaoikeus on nyt täsmentänyt Anna-Liisalle vaadittua rangaistusta. Hänelle vaaditaan 12 vuoden vankeustuomiota ja hänen turkkilaiselle sulhaselleen 22 vuoden vankeustuomiota. Juttuun on sekaantunut kaikkiaan 12 henkilöä.

Suomen poliisi on pyytänyt Turkin poliisilta Anna-Liisan sormenjälkiä ja valokuvia sekä hänen henkilötietojaan. Onko Anna-Liisa Tuhkanen edes Anna-Liisa Tuhkanen, suomalainen poliisi miettii.

Ulkoministeriö on luvannut antaa apuaan turkkilaisen asianajajan hankinnassa ja mahdollisen armonanomuksen teossa. Poliisi pitää koko juttua mahdollisimman sekavana tässä vaiheessa.

Oikeudessa: Ibrahim Telemen (vas.), Hans Dieter Haas, kolme turkkilaissyytettyä sekä Anna-Liisa Tuhkanen Izmirin sotaoikeudessa.

Agostinilla sormi suussa

Hockenheim (HS)

Suomalaisrengas kiristyy 12-kertaisen moottoripyöräilyn maailmanmestarin Giacomo Agostinin ympärillä.

Italian ylpeys Giacomo Agostini on ihmeissään. Maailmanmestari on menettämässä paikkansa moottoripyörämaailman parhaimpana.

Kolmannen MM-osakilpailun harjoitusajot kertoivat, että Jarno Saarisen valta-asema lujittuu entisestään.

Saarinen hallitsi miten tahtoi luokkia 250 ksm ja 500 ksm.

Lisäksi pisti Teuvo Länsivuori luokassa 350 ksm Agostinin todella ahtaalle.

Teuvo Länsivuori on selvinnyt mainiosti Hockenheimin harjoituksista.

Rooman klubi tekee vapaaehtoista työtä tulevaisuuden kartoittamiseksi

Antti Vahtera

Koko ihmiskunnan yhteisiä ongelmia tutkivan ja ihmiskunnan tulevaisuutta kartoittavan Rooman klubin toimintaa laajennetaan parhaillaan Suomeen.

Ajatus on ollut vireillä parin vuoden ajan.

Ratkaisevan sysäyksen se sai viime vuonna. Silloin Turun kauppakorkeakoulun professori Pentti Malaska nimitettiin Rooman klubin jäseneksi.

Toistaiseksi suunnitelma on vielä luonnosvaiheessa.

Tarkoituksena on perustaa luonnontieteitä, humanistisia tieteitä ja teollisuuden johtoporrasta edustavien henkilöiden epävirallinen elin, joka on jatkuvasti yhteydessä Rooman klubiin ja edistää klubin tekemää tutkimustyötä Suomen osalta.

Rooman klubin Suomen-ryhmä kokoontuu Helsingissä Munkkiniemen kartanossa.

Kasvukyvyn rajat saavutetaan 2020

Rooman klubin toimeenpanema ensimmäinen suuri tutkimus ”Kasvun rajat” (Limits of Growth) on jo ehtinyt ilmestyä 20 eri kielellä.

Se on herättänyt valtavaa huomiota ja väittelyä.

Tämä tietokonetutkimus ihmiskunnan tulevaisuudesta päätyy tuloksiin, jotka kumoavat kaikki sovinnaiset käsitykset inhimillisen toiminnan oikeasta suunnasta.

– –

MIT:n tutkimus, joka valmistui vuoden 1972 alussa, päättelee, että ihmiskuntaa odottaa ensi vuosisadalla täydellinen romahdus, ellei se ryhdy nopeasti tavoittelemaan ”globaalista tasapainoa”, jossa niin väestön kuin talouden kasvu pysähdytetään.

Tilanne on jo nyt niin polttava, että kasvun hidastaminen on ”tärkein ihmiskunnan edessä oleva tehtävä”.

– –

Tutkimuksen mukaan kriittinen raja saavutetaan suunnilleen vuonna 2020. Silloin nousevat käyrät alkavat kääntyä jyrkästi alaspäin.

Mandariinisorsa vierailulla

Eksoottisen näköinen ja -värinen mandariinisorsa on oleskellut jo muutaman viikon ajan Luvian Kuivalahden Harjunluomassa, aivan asumusten tuntumassa. Tämä on melko varmasti ensimmäinen kerta, kun tämä lintulaji Suomessa nähdään. Keski-Euroopan maissa sitä pidetään lammikkolintuna monissa puistoissa. Jostakin sellaisesta lienee tämäkin kotoisin. Linnun alkuperäinen kotimaa on itäisin Aasia.

Elokuvakierros

Kesän suurten filmijuhlien kierros on alkanut.

Torstaina avattiin Cannesin festivaali, ohjelmana amerikkalainen David Greenin ohjaama rockmusical ”Godspell – päivän sana”.

Musical pohjautuu Matteuksen evankeliumiin ja Stephen Schwartzin säveltämää musiikkia siinä sanotaan erittäin svengaavaksi.

Cannesin filmijuhlien avajaiselokuvana oli David Greenin ohjaama rockmusical ”Godspell — päivän sana” Matteuksen evankeliumin mukaan. Kuvassa elokuvan esiintyjäjoukkoa.

– –

Cannesin festivaalia vietetään nyt 26. kerran ja siellä kilpailee 25 elokuvaa kolmestatoista eri maasta.

Juhlien avauksen suorittivat kulttuuriministeri Maurice Druon ja monivuotinen festivaalijohtaja Favre Lebret.

Matti Väkevä tulee taas

Jussi Kylätaskun kirjoittama kuunnelmaooppera Matti Väkevä esitetään uusintana klo 13.10 radion yleisohjelmassa. Musiikin kuunnelmaan on säveltänyt Kaj Chydenius, ja kuunnelman ohjauksesta on huolehtinut Jouko Turkka. Yhteiskuvaan kokoontuneina kaikki kuunnelman teossa mukana olleet.

HS Montreux’n Kultaisen Ruusun festivaaleilla

Jukka Kajava, Montreux (HS)

Suomalainen televisiokatselija taisi hämmästellä tietoja, jotka kantautuivat Montreux’n Kultaisen Ruusun festivaalilta.

Suomalainen Matka-ohjelma oli yksi suosituimmista, kisojen ensimmäinen nauruun kirvoittaja, loppusuoralla viiden parhaan joukossa, festivaalin toiseksi hauskin ohjelma.

– –

Kilpailun tason on täytynyt olla huono, ajattelee tv-katsoja.

Läsnäolleena voin vahvistaa: taso tosiaankin oli heikko.

Arvovaltaiset ohjelmakatsomot pitelivät pöydän reunoista kiinni pysyäkseen valveilla ja tuoleillaan.

– –

Monivuotiset Montreux’n kävijät sanovat, että viime vuonna oli hauskempaa, edellisenä vielä hauskempaa.

Minkälaista on ensi vuonna? Vieläkö ikävämpää?

Luultavasti.

Torbjörn Axelman, Lee Hazlewood ja Lars Egler olivat suunnitelleet Ruotsin television voittajaohjelman, joka sai palkinnon elegantista rauhallisuudesta, mutta tuskin omaperäisyydestä.

Teatterin kromosomijuhla

Sole Uexküll

Richard Gallo New Yorkista, komean kropan omistava diiva, oman käsityksensä mukaan myös avantgardisti.

Hän vaati helikopteria ilmestyäkseen esityksensä alkajaisiksi yläilmoista torille teatterin eteen ja viskelläkseen sitruunoita ällistyneille kansanjoukoille.

Nancyn festivaalien järjestäjät eivät ruvenneet puuhaamaan helikopteria. Eivätkä myöskään sitä aitoa kappaletta ruumishuoneelta, joka olisi pitänyt saada esityksen tarpeistoon.

Ilmankin näitä hankintoja tuo New Yorkista nuoren teatterin maailmankatselmukseen tuotettu diiva Richard Gallo synnytti haluamansa sensaation festivaaleilla.

Koristautuneena kuin Batman kiiltävään ihonmyötäiseen haarniskaan ja kypärään lähes parimetrinen Gallo suvaitsi itsekin asettaa (Coca-Cola-pullo kädessään) komeutensa tuokioksi näytteille happeningiksi mainostetun show’nsa liikkumattomiin kuvaelmiin.

Kolumbialainen amatööriryhmä Grupa Ia Candelaria toimii välittääkseen tietoa kansalle kaduilla. Sen rehellisestä ja selkeästä asioitten käsittelystä syntyi myös puhtain ja selkein keinoin toimiva esitys.

Näyttelijän ja katsojan kestokyvyn äärirajalle ilmoitti tahtovansa lontoolainen R.A.T.-ryhmä, joka harjoitti julmuuden teatteria paavillisempana kuin paavi itse.

Laineen esikoisnäytelmä irtisanotusta Virtasesta

Harvoin on meillä esikoisnäytelmällä saavutettu yleisö- ja kriitikkomenestys, joka kohtasi Jarkko Laineen Virtasen Masaa.

Turun kaupunginteatterin kantaesitys on menestynyt loistavasti.

Helsingissä Virtasen Masa on nähty Intimiteatterissa.

Sunnuntaina on myös televisioyleisön vuoro.

Turkulaisen kantaesityksen pohjalta Veli-Matti Saikkonen on valmistanut televisioversion, jonka turkulaiset näyttelijät esittävät.

Matti Varjo (vas.) esittää pääosaa Jarkko Laineen esikoisnäytelmässä Virtasen Masa. Insinöörinä nähdään Ilmari Aarre-Ahtio.

Koonnut Kari Lankinen

Lue lehti: hs.fi/aikakone

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Historia