Hyvinvointi

Brasiliassa yli puolet lapsista syntyy keisarileikkauksella

Brasilia on maailman ykkönen keisarileikkausten yleisyydessä. Leikkaus on lääkäreille kätevä ja tuottoisa tapa saattaa lapsi maailmaan.

Tilaajille

Brasilia on maailman ykkönen keisarileikkausten yleisyydessä. Leikkaus on lääkäreille kätevä ja tuottoisa tapa saattaa lapsi maailmaan.

Kun brasilialainen Sabrina Lobo, 32, tuli ensimmäisen kerran raskaaksi, hän oli valmis synnyttämään alateitse. Lääkärin kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen ja lasketun ajan mentyä ohi hän päätyi lopulta kuitenkin keisarileikkaukseen.

Toisen raskauden kohdalla lääkäri totesi, että paras vaihtoehto oli keisarileikkaus, koska ensimmäinenkin lapsi oli tullut maailmaan sen avulla.

"Ensimmäinen leikkaus meni hyvin, mutta toinen ei. Sain verenvuotoa ja minun oli vaikea kävellä sen jälkeen", sanoo hallintotehtävissä Rion lähellä Niteróissa työskentelevä Lobo.

Enemmistö hänet ystävistään ja sukulaisistaan synnyttää keisarileikkauksella. Se ei ole Brasiliassa mitenkään poikkeuksellista.

Brasilia johtaa maailmantilastoja keisarileikkausten yleisyydessä. Yksityisissä sairaaloissa 85 prosenttia synnytyksistä tapahtuu keisarileikkauksella, ja joissain sairaaloissa osuus on jopa 99 prosenttia.

Julkisissa sairaaloissa osuus on noin 40 prosenttia, mikä sekin on kansainvälisesti ottaen korkea. Kaikkiaan 55,6 prosenttia brasilialaisista vauvoista syntyy keisarileikkauksella.

Brasiliassa on ilmainen ja tasoltaan vaihteleva julkinen terveydenhuolto. Ne, joilla on varaa, hankkivat tavallisesti yksityisen sairasvakuutuksen.

Ensimmäinen syy keisarileikkauksiin yksityisellä puolella on raha.

"Lääkärit saavat vakuutusyhtiöltä lähes saman korvauksen keisarileikkauksesta ja normaalista synnytyksestä. Siksi monet brasilialaiset lääkärit tekevät pelkästään keisarileikkauksia", sanoo synnytyslääkäri Bruno Wunder de Alencar.

Keisarileikkaus on tavallista synnytystä nopeampi, ja sen voi ajoittaa kätevästi virka-ajalle. Päivän aikana ehtii hoitaa monta synnytystä, kun taas alatiesynnytys voi kestää 12–20 tuntia ja tuottaa vähemmän rahaa. Ilmiö on saanut myös nimen "brasilialainen keisarileikkausteollisuus".

Sitten ovat kulttuuriset syyt.

"Brasilialaiset naiset pelkäävät kipua. Synnytys nähdään täällä kärsimyksenä", Alencar sanoo.

"Lisäksi naiset pelkäävät vaginan löystymistä ja sen vaikutusta seksielämään. Brasilialaisessa yhteiskunnassa annetaan paljon arvoa lihaksikkaalle vartalolle ja seksuaaliselle suorituskyvylle. Naiset ottavat mieluummin arven vatsaan kuin vaginaan", hän sanoo.

Joillekin keisarileikkaus yksityisellä puolella on statussymboli: siihen ei kaikilla ole varaa. Se nähdään modernina ja siistinä tapa synnyttää.

Lääkäri Alencar yrittää kannustaa naisia luonnolliseen synnytykseen. Hän tekee synnytyksiä sekä yksityisklinikalla että modernissa São João de Meretin naistensairaalassa, joka on Rion osavaltion suurimpia julkisia synnytyssairaaloita. Paitsi raskaana olevia naisia, lääkärin pitää joskus vakuuttaa myös näiden sukulaisia pitää luomusynnytyksen hyödyistä.

"Kun synnytys alkaa, naisen aviomies tai äiti vaatii usein, että tee keisarileikkaus, etkö näe että hän kärsii", lääkäri kuvaa.

Brasilia ei ole ainoa maa, jossa keisarinleikkaukset ovat hälyttävän yleisiä. Kiinassa lähes puolet lapsista syntyy Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkimuksen mukaan keisarinleikkauksilla. Joillekin aasialaisille äideille leikkaus on keino valita lapselleen "onnea tuova" syntymäpäivä.

Latinalaisessa Amerikassa sektiot ovat yleisiä myös esimerkiksi Meksikossa ja Argentiinassa. Suomessa synnytyksistä noin 15–17 prosenttia on keisarileikkauksia. WHO suositteli ennen, että sektioiden osuus saisi olla korkeintaan 15 prosenttia. Se kuitenkin poisti ohjeistuksen joitain vuosia sitten.

Keisarileikkaus voi pelastaa naisen ja lapsen hengen. Köyhissä maissa ongelma on, että leikkauksia ei voida tarjota tarpeeksi usein. Brasiliassa siitä on kuitenkin tullut enemmän sääntö kuin tarpeellinen poikkeus.

Sektio lisää selvästi tulehdusten, komplikaatioiden ja kuoleman riskiä synnytyksessä, minkä vuoksi sille pitää esimerkiksi Suomessa olla selvä perustelu. Se nostaa myös seuraavien raskauksien sekä vastasyntyneen hengitysongelmien riskejä.

"Brasiliassa hoidetaan paljon turhista keisarileikkauksista aiheutuvia komplikaatioita. Täällä sanotaan nykyään, että keisarileikkaus voi tappaa. Se on turhan rajusti sanottu, mutta riskit ovat olemassa", Alencar sanoo.

Siitä huolimatta tavalliseen synnytykseen ei välttämättä pääse noin vain.

Rio de Janeirossa asuva suomalainen Salli Pirneskoski odottaa lähes viimeisillään toista lastaan. Hän piti alusta asti selvänä, että synnyttää alateitse.

Se osoittautui odotettua mutkikkaammaksi.

Luomusynnytyksiä tekevät kokeneet lääkärit ovat yksityisellä puolella harvassa, ja he ovat kysyttyjä. Lääkärin rooli taas on keskeinen, sillä toisin kuin Suomessa, Brasiliassa kätilö ei hoida synnytyksiä itsenäisesti vaan on lähinnä avustajan roolissa.

Pirneskoski löysi luomumyönteisen synnytyslääkärin expat-äitien Facebook-ryhmän suositusten kautta.

"Ensimmäisen vastaanottoajan sain seitsemän viikon päähän, jolloin raskaus oli jo aika pitkällä. Jos kyseessä olisi ollut ensimmäinen lapsi, olisin varmaan ollut aika hermostunut", Pirneskoski sanoo olohuoneessaan Leblonin rantakaupunginosassa.

Häntä neuvottiin myös varmistamaan, että lääkäri on oikeasti tehnyt tavallisia synnytyksiä.

"Monilla äideillä oli kokemus siitä, että lääkäri viime tipassa suosittelee komplikaatioiden nojalla keisarileikkausta, vaikka olisi mainostanut tekevänsä luonnollisia synnytyksiä. Harva nainen uskaltaa väittää siinä tilanteessa vastaan. Brasiliassa lääkäreillä on lisäksi ylivertainen auktoriteetti Suomeen verrattuna", hän sanoo.

Vuonna 2008 tehdyssä brasilialaisessa tutkimuksessa kävi ilmi, että 70 prosenttia yksityisellä puolella synnyttäneistä naisista ei raskauden alussa pitänyt keisarileikkausta ensisijaisena vaihtoehtona. 90 prosenttia päätyi kuitenkin synnyttämään sektion kautta. Myös muut tutkimukset ovat kyseenalaistaneet näkemyksen, että keisarileikkausten yleisyys johtuisi välttämättä keski- ja yläluokkaisten naisten tahdosta.

Rio de Janeirossa vitsaillaankin, että ainoa tapa synnyttää luonnollisesti on jäädä jumiin liikenneruuhkaan.

Äärimmäisessä tapauksessa oikeus määräsi Etelä-Brasiliassa alkuvuonna 29-vuotiaan Adelir Carmen Lemos de Góesin keisarileikkaukseen vastoin tämän tahtoa. Poliisit hakivat hänet kotoaan sairaalaan leikattavaksi. Sairaala oli pyytänyt oikeuden päätöstä arvioituaan alatiesynnytyksen olevan riski lapsen ja äidin terveydelle. Tällä oli takana kaksi aiempaa sektiota.

Suomessa keisarileikkausta pidetään naiselle raskaana operaationa, sillä toipuminen voi kestää pari kuukautta.

Brasiliassa taas moni nainen ajattelee, että sektion avulla synnytyksestä pääsee vähemmällä.

"Suurimmalla osalla yksityisellä puolella synnyttävistä brasilialaisista on kotona pieni armeija palvelijoita, eikä heidän tarvitse murehtia leikkauksen jälkeen nostorajoituksista. Monet palkkaavat ensimmäiseksi kuukaudeksi sairaanhoitajan, joka hoitaa lasta öisin. Me olemme täällä vähän kummajaisia, kun meillä ei ole kotiapulaista", Pirneskoski sanoo. Hän muutti Rioon öljyntorjunta-alalla työskentelevän miehensä työn vuoksi.

Brasilian valtio on herännyt keisarileikkausten yleisyyteen. Hallitus on esitellyt muun muassa joukon toimenpiteitä, jotta tulevat äidit saisivat enemmän tietoa leikkauksen riskeistä ja eri vaihtoehdoista. Naisille halutaan tarjota myös tieto lääkärin tekemien sektioiden ja tavallisten synnytysten osuuksista.

Sabrina Lobon mielestä naisten tarpeet ovat erilaisia. Hänen nuorempi lapsensa on nyt vähän yli vuoden vanha.

"Minä en vaihtaisi keisarileikkausta tavalliseen synnytykseen, kaikesta huolimatta. Minulle siitä ei tullut vakavia ongelmia, ja normaalilla tavalla voi joutua synnyttämään 10–12 tuntia", hän sanoo.

Maria Manner HS
Rio de Janeiro

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Synnytys
 • Brasilia
 • Maria Manner
 • Latinalainen Amerikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää