Hyvinvointi

Tutkimus: Hiv kehittyy aiempaa lievemmäksi

Oxfordin yliopiston tutkimusryhmän mukaan hiv "vesittyy", kun se joutuu kerta toisensa jälkeen tekemisiin ihmisten immuunijärjestelmien kanssa.

Tilaajille

Oxfordin yliopiston tutkimusryhmän mukaan hiv-virus "vesittyy", kun se sopeutuu ihmisten immuunijärjestelmään. Viruksen heikkenemisestä kielii esimerkiksi se, että hiv-infektio etenee aids-vaiheeseen aiempaa hitaammin.

Tutkijoiden mukaan virus menettää monistumiskykyään aina, kun se tarttuu henkilöön, jonka immuunijärjestelmä on poikkeuksellisen vahva.

"[Silloin] virus jää loukkuun puun ja kuoren väliin. Se joko tuhoutuu tai joutuu muuntautumaan selviytyäkseen, ja muuntautuessaan virus joutuu maksamaan", sanoo tutkimusryhmän professori Philip Goulder Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Muuntautuessaan viruksen jäljentymiskyky heikkenee, mikä hidastaa viruksen etenemistä aids-vaiheeseen. Levitessään muihin ihmisiin alkaa tutkijoiden mukaan hidas kierre, jossa virus pikku hiljaa menettää tehoaan.

Tutkimusryhmä vertasi toisiinsa kahta Afrikan maata, Botswanaa ja Etelä-Afrikkaa. Botswanassa viruksesta on kärsitty kymmenen vuotta Etelä-Afrikkaa kauemmin.

"Viruksen kyky monistua on 10 prosenttia vähäisempää Botswanassa kuin Etelä-Afrikassa, ja se on hyvin jännittävää", tutkija Goulder sanoo.

"Tarkkailemme käynnissä olevaa evoluutiota, ja on yllättävää, miten nopeasti tapahtumasarja etenee. Virus aiheuttaa tautia hitaammin, mikä osaltaan auttaa sen hävittämisessä."

Tutkimuksen johtopäätöksiin myös kuuluu, että hiv-lääkkeet pakottavat virusta muovautumaan entistä miedompiin muotoihin. Lääkkeet kohdistuvat HIV:n ilkeimpiin versioihin ja antavat heikompien taas kukoistaa.

Botswanassa infektio etenee aids-vaiheeseen keskimäärin 12,5 vuodessa. Vielä kaksikymmentä vuotta sitten kehittymisaika oli kymmenen vuotta.

Goulderin mukaan ero voi vaikuttaa pieneltä, mutta sen vaikutukset ovat merkittäviä.

"On mahdollista, että ajan kuluessa tämä voi venyä pitemmälle ja pitemmälle. Tulevaisuudessa ihmiset voivat olla oireettomia vuosikymmeniä."

Hiv on todettu maailmanlaajuisesti yli 35 miljoonalla ihmisellä ja Suomessa yhteensä yli 3 000 ihmisellä.

Tutkimukseen pääsee tutustumaan täältä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hiv

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää