Hyvinvointi

Suomalaistutkimus selvitti, miksi Pandemrix-rokote aiheutti narkolepsiaa

Suomalaistutkijat ovat selvittäneet, miksi sikainfluenssarokote Pandemrix aiheutti narkolepsiaa lapsissa ja nuorissa vuosikymmenen alussa. Syynä oli todennäköisesti rokotteen sisältämän viruksen eräs proteiini. Syynä ei siis ollut rokotteen tehosteaine eli adjuvantti, vaikka sitäkin aluksi epäiltiin.

Tilaajille

Suomalaistutkijat ovat selvittäneet, miksi sikainfluenssarokote Pandemrix aiheutti narkolepsiaa lapsissa ja nuorissa vuosikymmenen alussa.

Syynä oli todennäköisesti rokotteen sisältämän viruksen eräs proteiini. Syynä ei siis ollut rokotteen tehosteaine eli adjuvantti, vaikka sitäkin aluksi epäiltiin.

Tutkimuksen tekivät professori Outi Vaaralan johdolla Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Helsingin yliopisto. Se julkaistaan PlosONE -tiedelehdessä maanantaina. Tuloksista tiedotti Helsingin yliopisto.

"Rokotteella oli iso merkitys sairastumiselle", Vaarala painottaa HS:lle. Samalla hän muistuttaa, että narkolepsiaan sairastuneilla rokotetuilla lapsilla ja nuorilla on perimässä riski saada narkolepsia. Arvoitus on silti, miksi rokote ei sitten sairastuttanut kaikkia rokotettuja, joilla perimässä riski on. Riskityyppiä on perimältään joka neljäs suomalainen.

Narkolepsia on aivosairaus, jolle on luonteenomaista muun muassa väsymys ja nukahtelu. Narkolepsiayhdistyksen mukaan sairaus on diagnostisoitu Suomessa 200–300 ihmisellä, mutta sairastuneita voi olla jopa tuhat.

Pandemrix-rokotetta käytettiin talvella 2009–2010 sikainfluenssaepidemian torjuntaan. Epidemian jälkeen Suomessa havaittiin lasten ja nuorten narkolepsian lisääntyneen. Pandemrix-rokotukset keskeytettiin elokuussa 2010, THL kertoo verkkosivullaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö totesi elokuussa 2011, että Pandemrix-rokotus "myötävaikutti" 4–19-vuotiailla havaittujen narkolepsiatapausten kasvuun.

Heinäkuussa 2011 Euroopan lääkevirasto totesi yhteyden Pandemrix-rokotteen ja lasten ja nuorten narkolepsian välillä.

Vuosina 2010–2012 narkolepsiaan sairastui THL:n mukaan 146 lasta ja nuorta, jotka olivat syntyneet vuonna 1991 tai sen jälkeen. Sairastuneista 139 oli saanut Pandemrix-rokotteen. Ennen vuotta 1991 syntyneistä rokotteen saaneista sairastui 41. Sairastuneista 34 oli saanut Pandemrix-rokotteen.

Viime kesänä THL kertoi, että rokotteen saaneiden lasten ja nuorten riski sairastua oli rokottamattomiin verrattuna 13-kertainen ensimmäisenä vuonna rokottamisesta. Vielä toisena vuonna riski oli viisinkertainen.

Pandemrixissa oli kaksi osaa. Siinä oli heikennetty ja pilkottu virus sekä tehosteaine.

Virusosasta löytyy selitys, miksi Pandemrix aiheutti narkolepsiaa. Siinä on useita virusproteiineja, joista yksi liittyy narkolepsiaan.

Tutkijoita ohjasi Vaaralan mukaan se, että Pandemrixia vastaava rokote Arepanrix ei ole lisännyt narkolepsian riskiä. Ne ovat saman valmistajan tuotteita. Pandermixia on käytetty Euroopassa ja Arepanrixia Kanadassa. Molemmissa oli sama tehosteaine, mutta yksi virusproteiini oli rokotteissa eri muodossa.

Narkolepsiaan sairastuneet kehittivät Pandermix-rokotteen virusproteiinia vastaan enemmän vasta-aineita kuin terveet. Tutkimuksessa oli mukana vajaat 50 narkolepsiaan sairastunutta rokotettua lasta. Vertailuryhmässä oli rokotettuja terveitä lapsia.

Seuraavaksi pitää Vaaralan mukaan varmistaa, mikä on Pandemrixin virusproteiinin merkitys narkolepsian puhkeamisessa. Pitää selvittää tarkemmin, miten rokoteviruksen aiheuttama puolustusvaste vaikuttaa univalvetilaa sääteleviin hermosoluihin.

Rokotteen saaneista vain yksi 16 000:sta sairastui, nuorista ja lapsista yksi 10 000:sta.

"Varmasti sairastumiseen vaikutti myös monia ympäristötekijöitä. Mutta kyllä rokotteella oli suuri merkitys", Vaarala kertaa.

Tutkittavaa riittää yhä. Tehosteaine eli adjuvantti "mitä ilmeisimmin" kuitenkin tarvittiin narkolepsian syntymiseen, pohtii THL:n tutkijaprofessori Ilkka Julkunen.

"Kausi-influenssarokotteisiin ei ole yhdistetty narkolepsiaa, vaikka varsinainen rokotteen viruskanta on sama kuin Pandemrixissa", hän huomauttaa.

Julkusen mukaan rokotteiden vastaavia harvinaisia haittavaikutuksia tulee esiin vain, kun rokotetta annetaan miljoonille ihmisille kuten Pandemrixia.

Noin puolet suomalaisista otti rokotuksen. Rokote esti THL:n mukaan noin 80 000 sikainfluenssatartuntaa sekä noin 50 sikainfluenssasta johtuvaa kuolemantapausta.

Kolmen ison vakuutusyhtiön Lääkevahinkovakuutuspooli on saanut narkolepsiaan liittyviä vahinkoilmoituksia 244.

Korvauksia on toistaiseksi saanut 206 sairastunutta. Hakemuksista 17 on hylätty, koska tutkimuksissa ei ole diagnosoitu narkolepsiaa. Yksi on hylätty, koska oireet alkoivat yli kaksi vuotta rokotuksesta ja yksi hakemus hylättiin, koska rokotus oli saatu Ruotsissa.

Selvitettävänä on yhä 19 tapausta, Lääkevahinkovakuutuspoolista kerrottiin joulukuun puolivälissä.

Korvauksia on tähän mennessä maksettu yhteensä noin 5 miljoonaa euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sikainfluenssarokote

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää