Hyvinvointi

Moni on masentunut tietämättään – näitä oireita ei yleensä tunnisteta masennukseksi

Kärsitkö epämääräisistä kivuista? Nukutko huonosti? Ahmitko lohturuokaa tai oletko menettänyt ruokahalusi kokonaan? Oletko tullut ajatelleeksi, että saatat potea masennusta? Suuri osa masentuneista ei tunnista tilaansa.

Tilaajille

Kärsitkö epämääräisistä kivuista? Nukutko huonosti? Ahmitko lohturuokaa tai oletko menettänyt ruokahalusi kokonaan? Oletko tullut ajatelleeksi, että saatat potea masennusta?

Suuri osa masentuneista ei tunnista tilaansa, vaan hakeutuu lääkärin vastaanotolle kipujen tai särkyjen takia. "Kun kivun syytä ruvetaan selvittämään, taustalta löytyykin masennus", kertoo Mielenterveysseuran kehitysjohtaja, psykiatri Kristian Wahlbeck.

Masennus on Suomessa yleisimpiä mielenterveyden häiriöitä, johon lähes viidennes väestöstä sairastuu jossain elämänvaiheessa. Vakavasta masennuksesta kärsii arvioiden mukaan vuosittain viisi–kuusi prosenttia väestöstä.

Wahlbeck muistuttaa, että vakava masennus voitaisiin estää ennakolta, jos apua haettaisiin jo ensimmäisten oireiden ilmaantuessa.

Edellä mainitut oireet eivät välttämättä vielä vaadi lääkitystä. "Joskus voi riittää jo se, että puhuu hyvän ystävän kanssa. Jos se ei riitä, apua voi hakea apua julkisesta terveyshuollosta, lääkäriltä, sairaanhoitajalta tai psykologilta. Jo muutaman kerran keskustelu voi ehkäistä masennustilan syntymistä", Wahlbeck sanoo.

Jos tilanne kuitenkin pahenee ja oireita tulee lisää, on Wahlbeckin mukaan syytä harkita lääkitystä.

Pahimmillaan hoitamaton masennustila voi johtaa itsemurhaan. Joka vuosi lähes tuhat suomalaista tekee itsemurhan. Luku on EU-maiden synkimpiä.

Myös kansainväliset tutkimukset vahvistavat, että suuri osa masennuspotilaista jää ilman diagnoosia.

"Ihminen voi elää kuukausia masennusoireiden kanssa tiedostamatta, että hän on masentunut. Jotkut potilaistani ovat olleet yllättyneitä ja melkein sokissa, kun olen kertonut heidän oireidensa todellisen syyn", sanoo brittiläinen psykologi Angel Adams The Guardian-lehdessä.

Potilaat tuntevat Adamsin mukaan itsensä uupuneiksi, mutta he ajattelevat, että syynä on liiallinen työnteko.

"Monet luulevat, että masennus johtaa ilman muuta sairauslomaan. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Monet masentuneet käyvät töissä ja elävät arkeaan kuin ennenkin. Heidän toimintakykynsä on kuitenkin aivan eri tasolla kuin ennen", Adams sanoo.

Muun muassa näiden oireiden takana saattaa olla masennus:

1. Kipu ja särky

Masennus voi lisätä kipuherkkyyttä. Masentunut tuntee kipua, jonka syytä ei saada selville ja joka ei lakkaa, vaikka sitä yritettäisiin hoitaa.

Brittiläisen Bathin yliopiston kliinisen psykologian professori Paul Salkovskis sanoo Guardian-lehdessä, että kipu on suureksi osaksi psyykkinen ilmiö.

2. Alakulo

Alakulo on masennuksen ilmeisin merkki. Masentuneella on usein myös huono itsetunto ja hän potee arvottomuuden tunnetta.

Ihminen, joka ei tiedosta omaa masennustaan, saattaa muuttua ylikriittiseksi itseään kohtaan tai hän potea jatkuvia itsesyytöksiä. Hän myös ärtyy helposti muiden seurassa.

Tyypillistä on Wahlbeckin mukaan se, että alakulo on pahimmillaan aamuisin. "Masentuneen on vaikea päästä liikkeelle. Tilanne kuitenkin monesti helpottuu iltaa kohti.

Paul Salkovskisin mukaan mielialan vaihtelu saattaa olla hyvinkin nopeaa: "Aamun alakulon jälkeen vaikkapa kello kaksi iltapäivällä tuntuu siltä kuin sähköjohto kiinnitettäisiin seinään ja kuin lamppu syttyisi."

3. Kiinnostuksen ja ilon katoaminen.

Asiat, jotka ovat aiemmin tuottaneet iloa, eivät enää ilahduta. Olo on välinpitämätön ja totaalisen lattea. Maailma näyttää värittömältä ja kaikki tuntuu yhdentekevältä.

Tunne voi ulottua myös ihmissuhteisiin. Masennusta voi Adamin mukaan epäillä, jos ihminen lakkaa käymästä ulkona ja pysyttelee kotona omissa oloissaan ja lopulta erakoituu.

4. Ruokahalun puute

Jotkut masentuneet saattavat sortua niin sanottuun lohtusyömiseen ja ahmia liikaa. Useimmiten masentunut kuitenkin menettää ruokahalunsa.

5. Kiinnostus seksiin vähenee

Kun ihminen menettää kykynsä tuntea mielihyvää, ei ole yllätys, että se vaikuttaa myös seksuaalisuuteen. Masentuneen omanarvontunto on alhaalla, joten hän ei voi uskoa, että kumppanikaan haluaisi seksiä hänen kanssaan. Tähän voi brittitutkijoiden mukaan olla myös biologinen syy, mikäli masennus on yhteydessä hormonitoiminnan muutoksiin.

6. Uupumus ja unettomuus

Masentuneella on usein unihäiriöitä. Jotkut tuntevat olevansa koko ajan väsyneitä ja nukkuvat liikaa. Yleisempää on kuitenkin se, että ihminen heräilee kesken uniensa tai että hänen on vaikea nukahtaa illalla. Masennusta voi epäillä myös silloin, jos ihminen herää jatkuvasti liian aikaisin, esimerkiksi neljän aikaan aamuyöllä, eikä saa enää unta.

7. Muisti huononee

Masentuneen on vaikea muistaa yksityiskohtia.

Salkovskis selventää asiaa esimerkillä: Kuvitellaan, että ihminen menettää työpaikkansa. Normaalitilassa ihminen alkaa tehdä suunnitelmia, laittaa ansioluettelonsa ajan tasalle, ilmoittautuu työvoimatoimistoon ja kyselee verkostoiltaan, olisiko jossakin töitä tarjolla.

Masentunut ihminen puolestaan kelaa vain mielessään, että pitää hankkia työpaikka, pitää hankkia työpaikka, mutta ei tee asialle mitään.

Kristian Wahlbeck vahvistaa analyysin: "Masentunut on yleensä tarmoton, hänellä on vaikea siirtyä ajatuksista toiminnan tasolle. Siitä seuraa noidankehä: Kun ei saa aikaiseksi, alkaa syyttää itseään ja potea huonommuuden tunnetta."

8. Päättämättömyys

Masentuneen on vaikea tehdä päätöksiä. Wahlbeckin mukaan masennus johtaa päättämättömyyteen ja toimimattomuuteen eli ambivalenssiin.

Brittitutkijoiden mukaan masentuneen on erityisen vaikeaa tehdä suuria päätöksiä.

"Jos sinua esimerkiksi kositaan, saatat miettiä ratkaisua esimerkiksi rahan tai lasten hankkimisen näkökulmasta. Viime kädessä moni luottaa kuitenkin vastauksessaan vaistonvaraiseen tunteeseen. Masentunut ihminen ei kuitenkaan kykene luottamaan tähän tunteeseen ja siksi hänen on vaikea tehdä tärkeitä päätöksiä", sanoo Salkovskis.

Lisäksi masentuneen motivaatio on täysin kateissa. Masentunut ajattelee, että kaikki menee joka tapauksessa pieleen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Masennus
 • Mielenterveys
 • Katri Kallionpää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää