Hyvinvointi

Viinasta kieltäytyvälle irvaillaan edelleen – "Kun lopettaa, moni ajattelee, että siihen liittyy ongelma"

Alkoholista luopunut Jussi Moilanen sanoo, että etenkin miespuolisten kavereiden on hankala ymmärtää sitä.

Tilaajille

Suomalaiset vähentävät alkoholin kulutustaan jatkuvasti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisi kesäkuussa tilaston, jonka mukaan kulutus väheni viime vuonna 9,1 litrasta 8,8 litraan sataprosenttista alkoholia.

Kahden vuoden välein tehtävä Nuorten terveystapatutkimus kertoo, että raittiiden nuorten määrä on lisääntynyt 2000-luvun alusta ja noussut edelleen vuoden 2013 jälkeen. Myös viikoittain alkoholia käyttävien osuudet ovat vähentyneet vuoden 2009 jälkeen kaikissa ikä- ja sukupuoliryhmissä.

Silti juomisesta kieltäytyminen aiheuttaa kummastusta. Sen huomasi kolmekymppinen Jussi Moilanen, joka lopetti alkoholinkäytön vuosi sitten. Hän koki isänsä kuoleman jälkeen masentuneisuutta, jota alkoholi pahensi.

"Päätin kokeilla, auttaako alkoholin juomisen vähentäminen olooni. En sitä ennenkään juonut kovin paljon", Moilanen kertoo.

Arkena hän saattoi juoda viinilasillisen silloin tällöin, ja viikonloppuisin kului usein 12 annosta illassa.

"Perinteiset suomalaiset humalat."

Lopettaminen ei tuntunut helpolta. Päätös aiheutti haikeutta, ja Moilanen mietti, voiko ilman alkoholia todella olla yhtä hauskaa. Voiton vei kuitenkin päättäväisyys: Nyt tämä oli tässä.

"Monelle en viitsinyt sanoa, että lopetin kokonaan. Ne, joille sanoin, joko vitsailivat tai huolestuivat. Kun päihteen käytön lopettaa, moni ajattelee, että siihen liittyy ongelma."

Lopettamisen jälkeen Moilasen olo ja elämänlaatu paranivat huomattavasti. Parisuhteessa meni paljon paremmin, ja fyysisestikin tuli parempi olo. Noin kahden kuukauden kohdalla mieli oli noussut niin hyväksi kuin se isän menettämisen jälkeen voi nousta.

Kaveripiirissä juomattomuudesta irvailtiin jatkuvasti. Moilasen miespuolisten kavereiden tuntui olevan vaikeinta hyväksyä raittiutta, ja joskus vitsailu saattoi jatkua koko illan.

"Kestin sen kyllä, mutta huomasin, miten alkoholi on tässä kulttuurissa jalustalla ja jonkinlainen miehuuskoe."

Jussi Moilanen säveltää ja soittaa kitaraa useassa kokoonpanossa. Musiikin tekemiseen alkoholi liittyy vahvasti. Se tekee raittiuden hankalaksi.

"Musiikkipiireissä juodaan treeneissä, keikoilla ja joka paikassa. Joskus keikkapalkkakin maksetaan alkoholina. Niihin tilanteisiin liittyy vaikeuksia."

Absolutisti Moilanen ei kuitenkaan ole. Joskus hän maistoi avovaimonsa siideripullosta hörpyn, ja nyt Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla ollessaan hän on juonut muutaman.

"Kiusaus ilmeisesti kävi ylivoimaiseksi. Heti kun join keikkaa kuunnellessani siiderin, tuli levollisuus. Sellainen olo, että ah, olen kotona."

Moilanen korostaa, että kotoisa tunne ei liity niinkään humalatilaan, vaan ylipäänsä alkoholin nauttimiseen. Rentoutuminen ja alkoholi kuuluvat yhteen.

Silti Moilanen haluaa edelleen rajoittaa juomistaan. Miespuolisista kavereistaan hän on jo hiukan etääntynyt juomattomuuden takia, ja suurin kiusaus ei edes ole illanvietoissa, kuten voisi luulla.

"Pahimpia ovat kesäpäivät, kun on tosi hyvällä tuulella, ja joku pyytää yhdelle."

Moilanen kokee, että valtiokaan ei pidä ihmisestä, joka ei kuluta lainkaan alkoholia. Alko markkinoi terveellisiä juomatapoja, vaikka mikään fysiologinen seikka ei puolla edes niitä.

Juomattomuutta on vaikeampi perustella kuin vaikka kasvissyöntiä, koska siihen ei välttämättä liity mitään eettistä periaatetta tai edes terveydellistä syytä.

"Nyt kun taas joskus juon, ihmiset ajattelevat että olen myynyt jonkun periaatteen", Moilanen sanoo.

Kaksijakoinen suhtautuminen alkoholiin leimaa suomalaista ajattelua. Absolutismi ei silti ole ainoa vaihtoehto ongelmakäyttäjillekään. Asiantuntijat kertoivat viime vuonna HS:n haastattelussa, että kohtuukäyttö ja juomisen säännöstely voivat riittää saamaan elämän tasapainoon.

Juhlailtoina alkoholista kieltäytyvä joutuu usein vastaamaan kysymykseen siitä, eivätkö humalaiset kaverit ärsytä. Siihen Moilasella on yksinkertainen vastaus.

"Se on vähän kuin juoppokuskina olemista. Jos kaverit käyttäytyvät, niin ei siinä mitään. Jos he raivoavat, oksentavat ja ovat mulkkuja, se on kiusallista."

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholi
 • Suomalaisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää