Hyvinvointi

Brittitutkijat: Tältä tuntuvat masennus, syömishäiriö ja puhumattomuus – "Kun olin yksin, tiesin, että ainakin minulla oli anoreksia"

Huomenna lauantaina vietetään maailman mielenterveyspäivää. Sen kunniaksi Britannian psykologinen seura on tehnyt koosteen siitä, miltä mielenterveysongelmat tuntuvat. Masentuneet kuvaavat sairastumistaan useimmiten tyhjyytenä, vähän kuin elokuva olisi laitettu pysähdyksiin.

Tilaajille

Huomenna lauantaina vietetään maailman mielenterveyspäivää. Sen kunniaksi Britannian psykologinen seura on tehnyt koosteen siitä, miltä mielenterveysongelmat tuntuvat.

Masennus tuntuu tyhjyydeltä

Masentuneet kuvaavat sairastumistaan useimmiten tyhjyytenä, vähän kuin elokuva olisi laitettu pysähdyksiin. Tyhjyys värittää silloin ajatuksia niin menneisyydestä kuin tulevaisuudestakin.

"On kuin joku olisi mennyt sisääni ja imenyt onnen minusta", kuvasi yksi haastateltavista.

Tyhjyyteen liittyy myös tunne eristäytyneisyydestä. Masentunut voi tuntea olevansa autiolla saarella. Hän näkee sieltä mantereelle ja muiden maailmaan, mutta itse hän ei sinne pääse vaan on ulkopuolella kaikesta.

Anoreksia tuntuu ratkaisulta

Anoreksia tuntuu sairastuneesta aluksi hyvältä ratkaisulta, jopa ystävältä. Eräs kuvasi sairauden alkuvaiheita näin: "Kun olin yksin, tiesin, että ainakin minulla oli anoreksia."

Anoreksia voi tuoda myös hallinnan tunteen. Jos muuta ei pysty hallitsemaan, ainakin omaa kehoaan pystyy.

Ongelmana on vain, että kun sairaus jatkuu, se ei enää ole ratkaisu vaan vyöryy ihmisen oman tahdon yli.

"Tuntuu kuin päässäni olisi kaksi eri ihmistä. On se, joka tietää, mitä pitäisi tehdä ja sitten on anoreksia, joka johtaa minua harhaan ja hallitsee minua."

Valikoiva puhumattomuus ei tunnu valinnalta vaan pakolta

Valikoivaa mutismia eli puhumattomuutta sairastava ihminen ei kykene puhumaan tietyissä tilanteissa. Sitä sairastavat korostavat, että kyse ei ole valinnasta.

"En se ole minä. Tunnen itseni enkä ole ujo tai hiljainen. Se tekee tilanteesta vaikeamman. Vanhempieni kanssa voin olla oma itseni, mutta kaikkien muiden kanssa mutismi ottaa vallan. Saan sanat päähäni, mutta jotenkin en saa niitä ulos. Mitä enemmän yritän, sen epäonnistuneemmaksi itseni tunnen", yksi haastateltavista kuvasi Skypen messengerissä tehdyssä haastattelussa.

Pakko-oireet tuntuvat viha-rakkaussuhteelta

Pakko-oireiset ihmiset tuntevat pakkoa tehdä tai ajatella toistuvasti jotain. Usein pakko liittyy peseytymiseen, jolloin ihminen voi viettää suihkussa tuntikausia tai pestä käsiään kymmeniä kertoja päivässä.

Pakko-oireiset ihmiset tuntevat itsensä usein epänormaaleiksi ja elämässään epäonnistuneiksi. Omaan oireeseensa heillä voi olla viha-rakkaussuhde. Pakonomainen käsien peseminen, asunnon desinfioiminen tai asioiden tarkistelu häiritsee elämää, mutta se koetaan myös turvaksi ja osaksi omaa identiteettiä. Siksi pakko-oireesta paraneminen voi tuntua jopa pelottavalta.

Eräs haastatelluista kertoi asuvansa yhdessä kämppäkaverin kanssa. Hän pesi ja desinfioi kylpyhuonetta joka päivä tunnin ennen kuin pystyi käyttämään sitä.

"Tietenkin toivon, että voisin lopettaa. Tai no, en täysin."

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielenterveys
 • Satu Vasantola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää