Hyvinvointi

Tutkijat: Elämällä oikein voi ehkäistä yksinäisyyttä vanhuudessa

Hyvin vanhan ihmisen yksinäisyys on tutkijan mukaan vakava yhteiskunnallinen kysymys, jota pitää ehkäistä turvaverkkoja rakentamalla.

Yksinäinen, turvaton vanhus yksin kotonaan neljän seinän sisällä vailla ystäviä – lapset ja sukulaiset kaukana. Surullinen kuva, joka kuitenkin onneksi on vain harvoin todellisuutta.

Tutkimusten mukaan vain vajaa kolme prosenttia vanhuksista kokee syvää, tiheää, päivittäistä yksinäisyyden tunnetta, kertoo vanhusten yksinäisyydestä väitöstutkimustaan tekevä Elisa Tiilikainen.

Tampereen yliopiston gerontologian professori Marja Jylhä toteaa puolestaan, että vain vähemmistö vanhuksista vastaa kyselytutkimuksissa olevansa yksinäisiä. ”Kun puhutaan vanhuksista, puhutaan miljoonasta ihmisestä, joiden ikä vaihtelee jopa 40 vuodella. Joukossa on hyvin monenlaisia ihmisiä”, Jylhä huomauttaa.

Kuitenkin suuri osa esimerkiksi yli 90-vuotiaista asuu kotonaan yksin. Hyvin vanhan ihmisen yksinäisyys onkin Jylhän mukaan vakava yhteiskunnallinen kysymys, jota pitää ehkäistä yhteiskunnallisia turvaverkkoja rakentamalla.

Tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että yksinäisyys on aina yksilöllinen kokemus.

Tiilikainen harmittelee sitä, että suomen kielessä ei ole eri sanoja myönteiselle yksinäisyyden kokemukselle ja kielteiselle yksinäisyydelle. ”Etenkin vanhojen ihmisten puheessa yksinäisyys saa myös myönteisiä merkityksiä ja se nähdään luonnollisena osana elämän kulkua. Yksinäisyyttä on monenlaista, kaikille se ei ole jatkuvasti päällä oleva, kipeä ja ahdistava olotila”, Tiilikainen sanoo.

Toiset taas kokevat kipeää yksinäisyyttä silloinkin, kun he ovat muiden seurassa.

Joillakin yksinäisyyden kokemukset kumpuavat jo lapsuuden kokemuksista, joiden taustalla saattavat olla esimerkiksi omien vanhempien sotakokemukset.

Toisaalta esimerkiksi puoliso, joka hoitaa muistisairasta kumppaniaan, voi kärsiä todella pahasta yksinäisyyden tunteesta.

Voiko sitten ihminen vaikuttaa itse siihen, että ei vanhuksena kokisi jääneensä yksin vastoin tahtoaan?

Kyllä voi, tutkijat uskovat.

Tiilikainen neuvoo kiinnittämään huomiota erityisesti elämän käännekohtiin: avioeroon, puolison kuolemaan, muuttoon, työuran katkeamiseen tai eläkkeelle jäämiseen.

”Isoissa muutoksissa moni kokee herkästi kielteistä yksinäisyyttä, mutta usein yksinäisyys onneksi helpottaa ajan myötä. Elämänmuutoksiin voi myös valmistautua. Tärkeä olisi myös puhua omista kokemuksista ja toiveista ääneen. Silloin tukea on helpompi löytää ja yksinäisyyskin voi sen myötä helpottaa.”

Jylhä kehottaa miettimään jo töissä ollessa, miten löytää itselleen mielekästä tekemistä ja hyviä ihmissuhteita sitten kun on aika siirtyä eläkkeelle. Joku aloittaa uuden uran, vapaaehtoistyön tai harrastuksen. Jotkut matkustelevat käänteisen asuntolainan turvin tai muuttavat uuteen asuntoon.

Yhä tavallisempaa on myös se, että eläkeiässä solmitaan uusia parisuhteita.

”Suomalaiset eivät ole olleet tässä kovin hyviä. ”Olemme ydinperhekeskeisiä. Hyvin suuri osa suomalaisista kotitalouksista on yhden perheen huusholleja. Voi olla, että silloin jää helposti sosiaalisen yhteisöllisyyden ulkopuolelle”, Jylhä sanoo.

Selvää on, että alle 75-vuotiaiden elämännäyttämö on nykyisin aivan erilainen kuin vielä 20–30 vuotta sitten. Ihmiset eivät asetu vanhan ihmisen passiiviseen rooliin vaan rakentavat elämäänsä uuteen vaiheeseen”, Jylhä sanoo.

”Yksinäisyys ei kuitenkaan ole sellainen asia, jonka siemenet olisivat ihmisen persoonassa. Yksinäisyys on tilanne, johon ihminen saattaa joutua. Hyvin usein yksinäisyys liittyy köyhyyteen.”

”Olisi helppoa antaa vinkkejä yksinäisyyden torjumiseen: Ole varakas, älä sairastu, älä jää työttömäksi. Vinkkien antaminen sisältää kuitenkin ajatuksen, että ihminen hallitsee elämänsä kaikin puolin, mikä ei tosielämässä pidä paikkaansa”, Jylhä huomauttaa.

Siksi yksinäisyys on mitä suurimmassa määrin yhteiskunnallinen kysymys – eikä ollenkaan vähäpätöinen.

”Ei ole mitään muuta tekijää, joka vähentäisi enemmän terveyttä ja hyvinvointia kuin yksinäisyys”, kertoo Itä-Suomen yliopiston professori Juho Saari. Hän vetää Suomen kulttuurirahaston rahoittamaa laajaa tutkimushanketta, joka kartoittaa suomalaisten yksinäisyyttä. Loppuraportin on määrä valmistua syyskuussa.

Saaren mukaan yksinäisyydellä on yhteys elämänlaadun alentumiseen, aloitekyvyn heikkenemiseen, masennukseen, lohtusyömiseen, lääkkeiden käyttöön ja todennäköisesti myös moniin sairauksiin,

”Erityisen haasteellista on, jos yksinäisyys muuttuu minuuden perustaksi”, Saari sanoo.

Asenne yksinäisyyteen on Saaren mukaan muuttunut: yksinäisyyttä ei enää pidetä ihmisen omana ongelmana tai ominaisuutena vaan asiana, joka kuuluu yhteiskuntapolitiikan piiriin.

”Yksinäisyys on muuttunut samanlaiseksi yhteiseksi asiaksi kuin esimerkiksi ylipaino. Samalla on havaittu, että mitä tasa-arvoisempi yhteiskunta on, sitä vähemmän siellä on yksinäisyyttä”, Saari toteaa.

Vanhusten yksinäisyys on kirjattu myös pääministeri Juha Sipilän hallituksen ohjelmaan yhdeksi hyvinvointi- ja terveyserojen supistamisen kärkihankkeista.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vanhuus
 • Yksinäisyys
 • Tutkimus
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loistaa juuri nyt voimakkaan punainen aurinko – Suora lähetys valoilmiöstä HSTV:ssä

  3. 3

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  4. 4

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  5. 5

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  6. 6

   Poliisin operaatio Helsingin Kurvissa: sekoilu ja huumekauppa yritetään kitkeä pois – ”Asukkaat tuntevat päiväsaikaan olonsa turvattomaksi”

  7. 7

   Uusi kulmakarvojen tatuointimenetelmä villitsee Suomessakin, mutta onko microblading turvallista? Asiantuntija oikoo viisi väärinkäsitystä

  8. 8

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  9. 9

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  10. 10

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  6. 6

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  7. 7

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  8. 8

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää