Hyvinvointi

Käheä ääni kirkkaaksi treenaamalla

Kun puhe­tekniikka on pielessä, ääni käheytyy ja tekee mieli rykiä. Näillä ohjeilla ongelmista pääsee eroon.

Ääni käheytyy, kurkkua kuivaa, ääni ei tunnu kantavan melun keskellä. Tuntuuko tutulta?

Äänenkäytön ongelmat ovat yleisiä. Niiden riski on erityisen suuri, jos joutuu puhumaan säännöllisesti hankalissa olosuhteissa.

”Äänen väsyessä tulee tunne äänen loppumisesta. Kuuluvuus ja kantavuus heikkenevät. Ääni voi kuulostaa käheältä, vapista tai katkeilla. Kurkun seudulla voi tuntua kipua, on kuin olisi pala kurkussa, ja tulee tarve yskiä tai rykiä”, vokologi, Teatterikorkeakoulun puheen ja äänenkäytön lehtori Laura Sipilä summaa tavallisia oireita.

Ääni väsyy erityisen helposti, jos ympärillä on jatkuva meteli, akustiikka on huono tai ilmassa leijuu pölyä, kertoo puheterapeutti Minna Apajalahti. Myös hengitystieinfektiot, astma ja esimerkiksi refluksitauti voivat altistaa ääniongelmille.

Äänen pitkäaikaisesta väärinkäytöstä voi syntyä äänihuulikyhmyjä. Äänihuulten limakalvo kuluu rikki ja äänihuulilihakset alkavat hangata toisiaan vasten.

Ääntä voi kuitenkin suojata opettelemalla puhumaan oikealla tekniikalla, asiantuntijat neuvovat.

Jokaisella on oma persoonallinen äänensä. Siihen vaikuttaa perimä, mutta myös ympäristöllä on osuutta puheilmaisuun.

”Yksilön kokemus ratkaisee, onko ääni ongelmallinen vai ei. Joku pärjää käheällä äänellä, eikä siitä ole haittaa”, Minna Apajalahti muistuttaa.

Hyvä ääni on sellainen, joka välittää meistä puhujina mahdollisimman hyvin niitä mielikuvia, joita itse haluamme, Laura Sipilä sanoo.

”Se tukee viestimme välittymistä, ei estä sitä. Jokainen pystyy kehittämään ääntään, mutta se vaatii kärsivällisyyttä.”

Kaikkien ääni väsyy joskus, Sipilä sanoo. Oleellista on seurata, kuinka usein ääni rasittuu. Jos niin käy jatkuvasti, tekniikka ei ole kestävä.

Flunssa aiheuttaa oireita, mutta jos ääni ei toivu vilustumisen jälkeen, Sipilä neuvoo tarkastuttamaan äänen esimerkiksi puhe- ja äänihäiriöiden erikoislääkärillä, foniatrilla.

Äänen kehittämisen Sipilä aloittaa hengityksestä.

”Hartiat pysyvät rentoina, rintakehä ja kyljet joustavat, ja myös selkä osallistuu hengitykseen. Tällaista hengitystä on helpoin säädellä ja muunnella erilaisten äänellisten tarpeiden mukaan.”

Äänihuulet sijaitsevat kurkunpäässä kilpiruston takana. Ne ovat hyvin pienet: miehellä noin 1,6 senttiä pitkät ja naisilla noin sentin.

Ääni syntyy, kun keuhkoista tuleva ilmavirta ohittaa äänihuulet ja saa niiden limakalvot värähtelemään.

Sipilä neuvoo etsimään mahdollisimman vuolasta ääntä. Tavoitteena on rikas sointi ilman, että ääntä täytyy puristaa.

”Äänihuulet sulkeutuvat tiiviisti, mutta eivät liian kovalla voimalla. Ääni ei ole liian huokoinen vaan riittävän kantava.”

Sipilän mukaan artikulaatio on selkein ja helpoin tapa harjoituttaa puhetta.

”Hyvä artikulaatio auttaa sointia. Kun leuka aukeaa kunnolla alaspäin, suun sisälle tulee tarpeeksi tilaa, jotta kieli pääsee liikkumaan eri äänteiden ääntymäpaikasta toiseen. Näin puheesta tulee selkeää ja kuuluvampaa jo pienin muutoksin.”

Puhujan on hyvä myös juoda usein vettä.

”Äänihuulten kosteus on tärkeää, koska äänihuulet ovat lihasta ja limakalvoa. Esimerkiksi home ja siitepöly turvottavat äänihuulten limakalvoa, jolloin ääni alkaa oireilla.”

Terveellä puhumisella ja terveellä laulamisella on paljon yhteistä. Laulunopettaja Riitta Keränen sanoo, että ääniongelmia syntyy, jos kurkunpään ja nielun ympärillä sijaitsevat kurojalihakset kuroutuvat hallitsemattomasti ja estävät äänihuulten normaalia toimintaa.

”Ääni saattaa väsyä helposti eikä palaudu tauon jälkeen. Äänihuulet voivat turvota, ääniala saattaa kaventua ja äänen eri sävyt katoavat.”

Hallitsematonta kuroutumista voidaan Keräsen mukaan välttää oikealla tekniikalla. Tärkeintä on, että äänihuulten värähtelyyn vaikuttavan ilmavirran määrä ja vauhti ovat sopivat.

”Ilmaa ei tarvita paljon, sillä äänihuulet ovat pienet. Ilmavirran vauhdin on oltava tasaista, jotta äänihuulten värähtely onnistuu turvallisesti.”

Ilmavirran sääntelyyn tarvitaan tukea, jota saa esimerkiksi pallealihaksesta.

Sisään hengittäessä pallea laskeutuu ja keuhkoihin virtaa ilmaa.

Ilmaa voi pidättää hetken aikaa, mutta rentoutuessaan pallea palaa takaisin ylös ja työntää keuhkoista ilman pois.

”Emme voi puhua tai laulaa kovin pitkään, jos emme vastusta palleaa, ikään kuin estä sitä palaamista yläasentoon liian aikaisin. Kun haluamme jarruttaa pallean rentoutumista ja ilman poistumista liian nopeasti, tarvitsemme hengityslihasten aktivoimista. Tähän on erilaisia harjoituksia”, Keränen kuvaa.

Hänen mukaansa on turvallisempaa puhua kiinteällä, melko voimakkaalla äänellä kuin huokoisella äänellä, jota pusketaan.

”Kiinteä, voimakas puheääni voi löytyä esimerkiksi levittämällä leukaa kuin haukkaisi palan isosta omenasta”, Keränen vinkkaa.

”Harjoittele vaikka luettelemalla numeroita tai lukemalla kirjaa ääneen ja jarruta tasaisesti ilmavirtaa. Harjoitus jää lihasmuistiin. Äänenkäytön täytyy aina tuntua miellyttävältä. Muutoin teet jotain väärin.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Näin harjoitutat ääntäsi

 Laita kädet alemmille kylkiluille ja hengitä sisään. Rintakehä laajenee käsien alla.

 Puhalla ilmaa reilusti ulos ja anna rintakehän painua kasaan. Tämä on lepohengitystä, jossa emme tee ääntä.

 Hengitä uudelleen sisään ja jarruta uloshengitystä sihisemällä tasaisesti niin kauan kuin mahdollista.

 Pidä kylkiluut laajoina käsien alla. Aktivoi leveää selkälihasta: kuvittele, että puristat kevyesti jalkapalloa kainaloiden alla.

 Vastusta nyt pallean voimaa. Pallea haluaa rentoutua ja poistaa ilmaa nopeasti. Sinä jarrutat ilmavirtaa.

 Mitä pidemmälle sihinä jatkuu, sitä enemmän joudut tekemään töitä.

 Harjoittele, kunnes saat sihinän kestämään minuutin.

 Pitkä puhuttu lause voi kestää 10–15 sekuntia. Emme tarvitse sen tuottamiseen sihinää enempää ilmaa.

Lähde: Riitta Keränen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • ääni
 • puhuminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vetovoima väljähtyi: Trumpin nimi otetaan alas loistohotellista New Yorkissa

  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  5. 5

   Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”

  6. 6

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  7. 7

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  8. 8

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  9. 9

   Hirviöitä etsineet sukeltajat löysivät turkkilaisjärvestä 3 000 vuotta vanhan linnan rauniot

  10. 10

   Esseisti Antti Nylén halveksii maahanmuuttokriitikoksi paljastuneen Morrisseyn hylkääjiä – ”Tämä on nykyisen internet-vasemmiston suuri ongelma, ollaan suuria moralisteja”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  6. 6

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  7. 7

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  8. 8

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  9. 9

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  10. 10

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  11. Näytä lisää