Hyvinvointi

Vain viidennes vanhuksista syö riittävästi proteiinia – palvelutalossa syödään kotia huonommin

Proteiinin puute aiheuttaa vanhuksille haurastumista, heidän toimintakykynsä voi alentua ja sairastumisen riski kasvaa. ”Jos vanhus joutuu murtuman takia sairaalaan, hän toipuu huonommin, sairaalassaolon aika pitenee, mikä johtaa laitostumiseen ja kuolemanriskin kasvamiseen”, tutkija Satu Jyväkorpi sanoo.

Useimmat vanhukset eivät saa tarpeeksi proteiinia ruuastaan, kertoo elintarviketieteiden maisteri Satu Jyväkorpi, jonka vanhusten ravitsemusta käsittelevä väitöskirja tarkastetaan ensi viikolla Helsingin yliopistossa.

Jopa 77 prosenttia tutkimuksessa mukana olleista vanhuksista sai tutkimuksen mukaan suosituksia vähemmän proteiinia ruokavaliostaan.

Jyväkorpi pitääkin nurinkurisena sitä, että proteiinilisiä markkinoidaan fitnessbuumin myötä voimallisesti nuorille, kunnostaan huolehtiville ihmisille.

”Nuoret eivät niitä tarvitsisi, vaan ikääntyneet”, Jyväkorpi toteaa.

Yllättävää tutkimuksessa oli se, että pitkäaikaishoidossa olevat vanhukset saivat proteiinia jopa vähemmän kuin kotona asuvat. Palvelutaloissa asuvat vanhukset saivat ruokavaliostaan myös runsaammin sokeria ja huonolaatuisia hiilihydraatteja kuin kotona asuvat. ”Se huononsi proteiinin ja muiden ravintoaineiden tiheyttä ruokavaliossa”, Jyväkorpi toteaa.

Vanhukset syövät Jyväkorven mukaan usein paljon leipää, perunaa, puuroja ja kastikkeita. Kasvisten, proteiinipitoisten ruokien ja hyvien rasvojen osuus ruokavaliosta voi jäädä huonoksi.

Yksinäiset vanhukset korvaavat hänen mukaansa lämpimän aterian usein leivällä ja kahvilla.

”Etenkin yksinäiset ja omaishoitajina toimivat miehet tarvitsisivat paljon tukea hyvän ruokavalion toteuttamisessa”, Jyväkorpi sanoo.

Toisaalta naisilla on aivan omat syynsä kiinnittää huomiota riittävään proteiinin saantiin. Naisilla on nimittäin keskimäärin 30 prosenttia vähemmän lihaksia kuin miehillä. Heidän lihastensa heikkeneminen alkaa jo ennen kuin he täyttävät 50 vuotta. Naisten lihasmassa myös vähenee nopeammin kuin miesten, mikä johtuu muun muassa hormonaalisista tekijöistä.

”Ennaltaehkäisy on kaikki kaikessa. Siis naiset kuntosalille jo ennen 50-vuotissyntymäpäivää”, Jyväkorpi muistuttaa.

Mistä sitten ikääntyvät saisivat proteiinia parhaiten?

Se on Jyväkorven mukaan ”monipiippuinen juttu”.

”Lihaksille parasta olisi eläinproteiini, vaikka uusien ravitsemussuositusten mukaan punaisen lihan ja etenkin lihajalosteiden syömistä tulisi vähentää”, Jyväkorpi sanoo. Hän suosittelee kalaa, maitotuotteita, broileria, kananmunaa, herneitä ja papuja. Myös punaista lihaa voi syödä kohtuudella.

”Tutussa hernekeitossa on runsaasti sekä kasvi- että eläinproteiinia ja se onkin hyvä esimerkki ikääntyneille tutusta proteiinipitoisesta ruoasta”, Jyväkorpi vinkkaa.

Vanhukset syövät myös usein liian vähän kasviksia ja saavat liian vähän hyvälaatuisia, monityydyttymättömiä rasvahappoja. Siis lisää kasviksia ja hedelmiä, kalaa, pähkinöitä ja siemeniä sekä hyvälaatuisia öljyjä.

Kahvipullan sijasta Jyväkorpi suosittelee syömään annoksen rahkaa, jossa on mukana marjoja ja pähkinöitä.

Jyväkorven väitöskirjatutkimuksen kohteena oli yhteensä 374 pitkäaikaisessa hoidossa olevaa ja 526 kotona asuvaa yli 65-vuotiasta vanhusta. Kotona asuvia muistisairaita hoiti usein puoliso.

Jyväkorpi havaitsi, että tutkittujen vanhusten ruokavalio oli usein laadultaan huono eivätkä he saaneet riittävästi suojaravinteita. Mitä enemmän tutkittavien toimintakyky heikkeni, sitä heikompaa oli myös heidän ravintoaineiden saantinsa.

Proteiinin puute aiheuttaa vanhuksille haurastumista, heidän toimintakykynsä voi alentua ja sairastumisen riski kasvaa. ”Jos vanhus joutuu murtuman takia sairaalaan, hän toipuu huonommin, sairaalassaolon aika pitenee, mikä johtaa laitostumiseen ja kuolemanriskin kasvamiseen”, Jyväkorpi sanoo

Väitöskirjatyön yhteydessä vanhukset saivat myös neuvontaa ja opastusta eli heille tehtiin ”räätälöityjä ravitsemusinterventioita”.

Vuoden kestäneen, kotona tapahtuneen ravitsemusneuvonnan seurauksena kotona asuvien muistisairaiden proteiinin saanti ja elämänlaatu paranivat ja kaatumiset vähenivät.

Ravitsemustieto- ja ruoanvalmistuskursseille osallistuneiden ikääntyneiden ravintoaineiden saanti, ruokavalion laatu ja psykologinen hyvinvointi paranivat.

Jyväkorven mukaan virheravitsemuksen riskejä voitaisiinkin ehkäistä parhaiten toteuttamalla vanhusten motivaation, toimintakyvyn ja kiinnostuksen mukaisia ravitsemusinterventioita.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravitsemus
 • Vanhukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – Sitten hän romahti ja ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  5. 5

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  6. 6

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  7. 7

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  8. 8

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  9. 9

   Kuvakooste Ophelia-myrskyn tuhoista – Kolme ihmistä kuoli ja yli 330 000 jäi ilman sähköä Irlannissa

  10. 10

   NBA-mestarivalmentaja haukkuu Donald Trumpin tämän valehdeltua Obaman ja muiden edeltäjiensä teoista: ”Tämä mies on sieluton pelkuri”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  10. 10

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. NBA-mestarivalmentaja haukkuu Donald Trumpin tämän valehdeltua Obaman ja muiden edeltäjiensä teoista: ”Tämä mies on sieluton pelkuri”
  3. Kuvakooste Ophelia-myrskyn tuhoista – Kolme ihmistä kuoli ja yli 330 000 jäi ilman sähköä Irlannissa
  4. Espanja vangitsi kaksi Katalonian itsenäisyysjohtajaa – ”Meillä on jälleen poliittisia vankeja”
  5. Patrik Laineelle tulokas ketjukaveriksi, Jesse Puljujärven kilpailija ykkösketjuun – 28-vuotias konkari meni suomalaisen ohi NHL:ään
  6. Chicago Bullsin valmentaja ei muistanut Lauri Markkasen ikää, mutta ylisanoja riittää: ”Hänellä on mahtava itseluottamus”
  7. Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – Sitten hän romahti ja ajautui asumaan rappukäytävissä
  8. Amerikkalaisnäyttelijä kehotti kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita jakamaan kokemuksensa – Some täyttyi sadoistatuhansista ”Minä myös” -viesteistä
  9. Maltalla autopommilla murhatun toimittajan viimeiseksi jääneet sanat: ”Roistoja on kaikkialla minne katsookin”
  10. Kiinnostavatko neandertalilaiset hautaustavat ja Kustaa Vaasan poikien seksielämä? – Juha Hurmeen ja teatteriopiskelijoiden iltamat kiertävät nyt Suomea ja sukeltavat historiaan
  11. Raatteen tie -sarjakuva kertoo talvisodan tunnetuimmasta taistelusta monesta näkökulmasta
  12. Näytä lisää