Hyvinvointi

Ruokamyrkytyksen voi saada ruuasta, joka näyttää ja tuoksuu hyvältä

Kasviksista ja hedelmistä voi leikata mädän kohdan pois, mutta homeen kanssa ei kannata leikkiä.

Ruokamyrkytys on yleinen vaiva. Vuosittain sen saa lähes miljoona suomalaista, arvioi infektiolääkäri Jukka Lumio.

”Valtaosa ripulitaudeista on alkujaan lähtöisin ruuasta, myös viruksina tarttuvat”, Lumio sanoo.

Ruokamyrkytyksiä aiheuttavat lukuisat eri mikrobit, ja kaikissa elintarvikkeissa voi olla mahdollisia taudinaiheuttajia. Usein niitä hyvin pieni määrä onkin, mutta ruokien oikealla säilytyksellä ja käsittelyllä voi estää niiden lisääntymisen.

Eroon niistä pääsee kuumentamalla: kuumentaminen tappaa useimmat haitalliset mikrobit.

Mitä elintarvikkeiden pilaantumisesta ja niissä olevista taudinaiheuttajista tulisi tietää?

Hyvältä näyttävä ja maistuva ruoka voi olla täynnä taudinaiheuttajia

Ruuan pilaantuminen ja ruuassa olevat taudinaiheuttajat ovat eri asioita. Elintarvike on pilaantunut, kun sen haju, maku tai ulkonäkö on muuttunut häiritsevästi.

Taudinaiheuttajat voivat kuitenkin lisääntyä ruuassa ilman, että ruokaan tulee aistein havaittavia muutoksia. Usein taudinaiheuttajat menestyvät jopa paremmin ruuassa, jossa pilaantumista aiheuttavat mikrobit eivät ole päässeet valloilleen.

Tämä ei silti tarkoita, etteikö ulkonäköön ja hajuun kannattaisi kiinnittää huomiota. Poikkeava ulkonäkö voi kertoa, että ruokaa on säilytetty liian pitkään tai liian lämpimässä. Esimerkiksi vanhentunut lohi haisee normaalia voimakkaammalle ja sen pinta on vaaleahko ja limainen.

Aistein havaittava pilaantuminen tarkoittaa myös, että ruuan ravintoarvot ovat heikentyneet.

Huomaamattomien taudinaiheuttajien esiintyminen ruuassa johtuu usein huonosta hygie­niasta: Siitä, että kädet tai tuoreena syötävät kasvikset on jätetty pesemättä. Tai siitä, että useita ruoka-aineita käsittelee samoilla välineillä, joita ei pese välissä.

Vanhentuneet pakasteet ovat turvallisia

Viimeinen käyttöpäivä -merkintä on pakollinen herkästi pilaantuvissa elintarvikkeissa, kuten pakatussa tuoreessa lihassa, kalassa ja tuorejuustossa. Päiväyksen jälkeen tuotetta ei saa myydä tai käyttää. Käyttöikää voi kuitenkin pidentää pakastamalla.

Parasta ennen -päivämäärä on sen sijaan vain suuntaa antava suositus. Parasta ennen -merkityissä tuotteissa on harvoin vaarallista määrää taudinaiheuttajia, jos ruuan ulkonäkö, haju ja maku ovat kunnossa.

Monia parasta ennen -päivämäärällä varustettuja tuotteita voi syödä päiväyksen umpeuduttua. Mitä pidempi aika valmistuspäivästä on parasta ennen -päivään, sitä todennäköisemmin se on syömäkelpoista vielä päiväyksen jälkeenkin.

Myös pakasteissa on parasta ennen -päiväys. 18 pakkasasteessa mikrobien kasvu kuitenkin pysähtyy, joten vanhentuneet pakasteet eivät ole terveydelle vaarallisia. Vuosikausia ruokaa ei silti kannata säilöä pakastimessa, sillä jäätynytkin ruoka kuivuu ja siinä olevat rasvat voivat härskiintyä.

Pakastaminen ei myöskään tuhoa mahdollisia taudinaiheuttajia elintarvikkeesta, ja kun pakaste sulatetaan, ne alkavat nopeasti lisääntyä. Siksi sulatettua ruokaa ei kannata pakastaa uudelleen.

Munat ja öljyt säilyvät pidempään jääkaapissa

Jääkaapin lämpötila kannattaa tarkistaa säännöllisesti, jotta ei säilyttäisi ruokia liian lämpimässä. Mittaria kannattaa katsoa ­aamulla, kun jääkapin ovi avataan yön jälkeen ensimmäistä kertaa.

Tuore kala ja liha kannattaa säilyttää korkeintaan kolmen asteen lämpötilassa eli jääkaapin kylmimmässä kohdassa, joka on yleensä alaosassa takana. Muut ruuat säilyvät parhaiten kuuden asteen lämpötilassa tai kylmemmässä.

Ovi on yleensä jääkaapin lämpimin paikka. Siinä voi säilyttää vaikkapa ruokaöljyjä. Vaikka esimerkiksi oliiviöljy sakenee jääkaapissa, sillä ei ole vaikutusta öljyn laatuun tai ominaisuuksiin. Huoneenlämmössä öljy kirkastuu uudelleen.

Myös kananmunien säilyvyyttä voi parantaa pitämällä niitä jääkaapissa. Jääkaapissa munat säilyvät hyvinä pari viikkoa pidempään kuin parasta ennen -päivä lupaa.

Pullistunut säilykepurkki voi kertoa vaarallisesta hermomyrkystä

Sekä viimeinen käyttöpäivä että parasta ennen -merkinnät koskevat yleensä avaamattomia pakkauksia. Esimerkiksi savukala säilyy avatussa pakkauksessa vain 1–2 vuorokautta.

Avatut jugurtti- ja viilipurkit taas voivat pysyä hyvinä viikonkin, vaikka pakkauksessa luvattaisiin vain 3–4 päivän säilyvyys.

Säilykkeiden käyttöikä lyhenee rajusti sillä hetkellä, kun purkin avaa. Peltipurkissa myytävät täyssäilykkeet säilyvät jääkaapissa vain muutaman päivän, ja säilytykseen on käytettävä uutta astiaa.

Lasipurkissa ja muovipurkeissa myytävät puolisäilykkeet, kuten salaatinkastikkeet ja etikkaliemessä olevat kasvikset, taas kannattaa pitää myyntiastiassaan, ja ne säilyvät avattuina tyypillisesti 1–2 kuukautta.

Hyvin harvinaisen mutta vakavan terveysvaaran aiheuttavat pullistuneet säilykepurkit. Ne pitää hävittää, sillä syynä pullistumiseen voi pahimmillaan olla clostridium botulinum -bakteeri. Se tuottaa hermomyrkky botuliinia, joka aiheuttaa vakavan halvaustilan.

Yöksi huoneenlämpöön unohtunutta ruokaa ei kannata syödä

Itsetehdyissä ruuissa ei ole pakkausmerkintöjä kertomassa säilyvyydestä. Ruuat, jotka on valmistamisen yhteydessä kuumennettu vähintään 70-asteiseksi, säilyvät jääkaapissa yleensä muutaman päivän.

Kuumentaminen tappaa useimmat taudinaiheuttajat. Pitkä kuumennus, esimerkiksi hauduttaminen, parantaa säilyvyyttä enemmän kuin nopea paistaminen.

Valmistamisen jälkeen ruoka pitää jäähdyttää mahdollisimman nopeasti.

Apuna voi käyttää esimerkiksi parveketta tai tiskiallasta, joka on täytetty kylmällä vedellä. Myös ruuan siirtäminen pienempiin astioihin nopeuttaa jäähtymistä.

Laki vaatii laitoskeittiöitä jäähdyttämään ruuan kuusiasteiseksi alle neljän tunnin kuluessa ­ruuan valmistamisesta.

Mitä lyhyemmän ajan ruoka kuitenkin altistuu 6–60 asteen lämpötilalle, sen parempi. Kuumennus ei tuhoa itiömuotoisia bakteereja, ja kun ruoka jäähtyy haaleaksi, itiöt alkavat nopeasti lisääntyä.

Monet kasvisruuat ovat yhtä alttiita itiöllisille bakteereille kuin liha- tai kalaruuat. Esimerkiksi keitetystä riisistä on löydetty suuria määriä bacillus cereus -bakteeria, joka aiheuttaa ruokamyrkytyksiä.

Jos ruokakattila unohtuu yöksi huoneenlämpöön, sisältö kannattaa heittää pois. Vaikka ­ruuan kuumentaisi läpikotaisin uudelleen, bakteerien yön aikana mahdollisesti tuottamat myrkyt eivät tuhoudu.

Nopea mikrokuumennus ei riitä ulkomaisille pakastemarjoille

Yhden riskiryhmän muodostavat ruoka-aineet, joita ei kuumenneta, vaikka pitäisi. Esimerkiksi ulkomaiset pakastemarjat aiheuttavat säännöllisesti norovirustartuntoja. Evira suosittelee niiden kuumentamista kauttaaltaan viiden minuutin ajan 90 asteessa. Jos marjat keittää, riittää kaksi minuuttia. Nopea mikrokuumennus on huono jo siksi, että mikro kuumentaa ruuan epätasaisesti.

Laki ei kuitenkaan vaadi kuumennusta kahviloilta, ja ne käyttävät esimerkiksi smoothieissa usein kuumentamattomia ulkomaisia marjoja.

Kuumentaminen tappaa myös listeriabakteerin. Eniten listeriaa on löydetty tyhjiö- tai suojakaasupakatuista savu- ja suolakaloista.

Perusterveille bakteeri ei yleensä ole vaarallinen, mutta esimerkiksi raskaana oleville tai vanhuksille se voi aiheuttaa vakavan infektion.

Mädän voi leikata pois, hometta ei

Jos pieni kohta kasviksesta tai hedelmästä on mädäntynyt, mädän voi leikata pois ja syödä lopun.

Sen sijaan homeinen hedelmä tai muu ruoka kannattaa heittää pois, vaikka vain pienessä osassa näkyisi hometta.

Ruuan ulkonäöstä ja mausta ei voi päätellä, kuinka laajalle homemyrkyt ovat levinneet. Hedelmästä toiseen myrkyt eivät kuitenkaan leviä, joten samassa astiassa olevat ”terveet” hedelmät voi syödä.

Monet elintarvikkeiden homemyrkyt lisäävät syöpäriskiä. Homeen väristä ei voi päätellä homeen haitallisuutta, eikä kuumennus tuhoa myrkkyjä. Käytännössä syöpäriski tuskin silti kasvaa, jos pari kertaa vuodessa syö vahingossa jotakin homeista.

Myös itäneet tai vihreät perunat kannattaa heittää pois, koska niissä on vatsavaivoja aiheuttavia glykoalkaloideja.

Juttua varten on haastateltu ylitarkastaja Elina Leinosta Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta, elintarvikehygienian professori Johanna Björkrothia Helsingin yliopistosta ja infektiolääkäri Jukka Lumiota. Lähteenä on käytetty myös Ruokatieto-yhdistyksen ruokatieto.fi-sivua.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Ruokamyrkytys menee nopeasti ohi

 Ruokamyrkytykseksi kutsutaan ruuasta saatavaa suolitulehdusta. Ruokamyrkytyksiä aiheuttavat muun muassa kampylobakteeri, salmonella, stafylokokit ja norovirus.

 Myös bakteerin aiheuttama ruokamyrkytys muistuttaa yleensä virusperäistä ripulitautia. Ripulin lisäksi siihen liittyy usein pahoinvointia ja oksentelua. Myrkytys menee tavallisesti ohi muutamassa päivässä.

 Ripuli- ja oksennustautien hoidossa tärkeintä on nestehukan korvaaminen. Pitää siis juoda paljon.

 Myös suolan saannista pitää huolehtia. Jos syöminen pahentaa oloa, voi sekoittaa puoli teelusikallista suolaa tuoremehuun. Mehun luontainen sokeri auttaa suolan ja veden imeytymistä. Myös apteekit myyvät erilaisia nestekorvausvalmisteita.

 Terveyskeskukseen pitää ottaa yhteyttä, jos oireet ovat rajut, uloste on veristä tai nousee korkea kuume.

Lähteet: Terveyskirjasto, infektiolääkäri Jukka Lumio

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elintarvikkeet
 • Ruoka
 • Ruokamyrkytykset
 • Terveys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  3. 3

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston – Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella, Frankfurt vahvoilla pankkivirastokisassa

  4. 4

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  5. 5

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  6. 6

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  7. 7

   Antti Rinne tylyttää Vartiaista tämän työllistymispuheista: ”Uskomatonta roskaa”

  8. 8

   Lauri Markkanen vastasi temppuheitto­haasteeseen mykistävällä videolla – löikö haastajan viimeinen suoritus kuitenkin jauhot suuhun?

  9. 9

   Charles Manson edusti hippiajan pimeää puolta – Murhakultin johtaja houkutteli huuruisilla puheillaan nuoria naisia järjettömään väkivaltaan mutta vältti lopulta kuolemantuomion

  10. 10

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  4. 4

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  5. 5

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  7. 7

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  8. 8

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  9. 9

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  10. 10

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää