Hyvinvointi

Sormet puutuvat tai rintaan sattuu – Kireät lihakset voivat aiheuttaa pelottavia oireita

Moni alle viisikymppinen säikähtää sydänkohtausta, vaikka rintakipu johtuisi vaarattomasta tukielinlihaksiston ongelmasta. Mitä kaikkea kireät lihakset voivat aiheuttaa?

Rintaan sattuu ja puristaa, henki ei kulje, kädetkin puutuvat. Paniikki hiipii mieleen. Onko tämä nyt jonkin sortin sydänvika?

Todennäköisesti ei – ainakin, jos satut olemaan alle 55-vuo­tias, kertoo Olavi Airaksinen. Hän on Kuopion yliopistollisen sairaalan fysiatriaan erikoistunut ylilääkäri.

”Tukielinvaivat ovat ehdottomasti yleisin syy tällaisissa oireissa, jos puhutaan nuorehkoista ihmisistä. On hyvin yleistä, että mennään pilliautolla sairaalaan, koska tällaisia rintakipuja luullaan sydänkohtaukseksi”, Airaksinen sanoo.

Tukielinvaivat, eli selkä- ja niskakivut, voivat aiheuttaa mitä ihmeellisimpiä oireita.

Kun ihminen menee lääkäriin, hän menee sinne yleensä kivun vuoksi. Useimmiten vaivaa selkä: 1,1 miljoonaa ihmistä kärsii selkävaivoista vuosittain.

”Yleislääkärin vastaanotolle 41 prosenttia ihmisistä tulee jonkin kiputilan takia. Näistä 60 prosenttia on tukielinvaivoja, eli lähinnä selkää ja niskaa, ja loput nivelkipuja.”

Kivun lisäksi jännittyneet lihakset voivat oireilla yllättävillä ja epämääräisillä tavoilla: muun muassa pahoinvointina, huimauksena, keskittymisvaikeuksina, hengenahdistuksena ja raajojen puutumisena.

Esimerkiksi rintarangan lukosta eli fasettilukosta kärsivän kivut voivat mennä niin pahoiksi, että potilaalle nousee kylmä hiki. Silloin lääkärikin saattaa ensin luulla, että kyseessä on sydäninfarktipotilas.

Vakavampien vaivojen poissulkemiseksi lääkäriin kannattaa hakeutua aina, jos oireet ovat äkillisiä, voimakkaita tai pitkäaikaisia ja eteneviä.

Lääkäriin on syytä mennä myös, kun uni ei tule tai vaivat haittaavat esimerkiksi työntekoa, Airaksinen sanoo.

Rinta- ja pääkipujen esiin­tymis­yhteys antaa toisinaan vihiä vaivan syystä.

”Jos rintakipu on sydänperäinen, se pahenee rasituksessa. Jos kyseessä on rintarangan ongelma, tilanne on päinvastainen, eli liikunta helpottaa”, Airaksinen sanoo.

”Lihasjännityksestä johtuva päänsärky esiintyy usein vasta päivän mittaan tai illemmalla. Jos päänsärkyä ja pahoinvointia on nimenomaan aamuisin, kyse voi olla vakavammasta vaivasta, sillä yön aikana on voinut kerääntyä painetta aivoihin, joka helpottaa, kun nousee seisomaan.”

Lihaskipu helpottaa usein työergonomiaa lisäämällä, taukoja pitämällä, liikkumalla tai käymällä hierojalla. Kannattaa myös tarkkailla, onko kipu lihaksessa vai lihaksen ja luun kiinnityskohdassa.

Ensin mainittuun auttaa hieronta ja lämpö, mutta jälkimmäisessä voi olla kysymys tulehduksesta. Silloin hieronta pahentaa vaivaa, ja lämmön sijaan auttaa jääpussi.

Olavi Airaksinen kertoo, millaisia vähemmän tunnettuja oireita tukielinvaivat voivat aiheuttaa.

Pahoinvointi, huimaus ja näön sumentuminen

”Kyseessä voivat olla yläniskan oireet. Niskassa on neljän ylimmän nikaman kohdalla ydinjatkos, joka säätelee esimerkiksi tasapainoa, hengitystä ja sykettä. Jos siellä tai sitä ympäröivissä lihaksissa on verenkiertohäiriöitä, oireet voivat olla hyvin dramaattisia.”

Kokeile tätä: ”Hieronta, liikunta ja venyttely auttavat. Joissain tapauksissa auttaa myös lääkärin puudutuspistos. Kannattaa pitää taukoja työssä, sillä staattinen työ voi pahentaa tilannetta. Jos työtason korkeutta säätää jatkuvasti – vaikka tunnin välein viisitoista senttiä ylös ja alas – se helpottaa staattista jännitystä ja auttaa ehkäisemään ongelmia.”

Päänsärky

”Niskan alueen verenkiertohäi­riöt aiheuttavat usein päänsärkyä. Tyypillistä on esimerkiksi silmän ympärillä tuntuva voimakas päänsärky. Kun niskan kipukohtaa napauttaa, tuntuu, kuin saisi sähköiskun silmiin.”

Kokeile tätä: ”Venyttely, hieronta ja kylmä-lämpöpakkaus auttavat usein.”

Raajojen puutuminen

”Jos niskassa tai selässä on pahoja verenkiertohäiriöitä, ne saattavat säteillä raajoihin, etenkin käteen pikkurillin puolelle. Tämä puutuminen eroaa esimerkiksi sydäninfarktista niin, että jostakin kohdasta selän nikamista löytyy aina kipupiste, jota painamalla tuntuu pikkurillissä.”

Kokeile tätä: ”Tässäkin auttaa venyttely, hieronta ja kylmä-lämpöpakkaus. Myös tietyt liikeharjoitukset ja joskus lääkärin tai OMT-fysioterapeutin tekemä nikaman käsittely helpottavat.”

Hengenahdistus ja rintakipu

”Kyseessä voi olla rintarangan ongelma, niin sanottu fasettilukko, joka on selän nikamien välissä. Tunne on usein pantamaisen kiristävä rinnassa. Myös vatsan närästys­ongelmat voivat aiheuttaa rintakipua.”

Kokeile tätä: ”Fasettilukkoon auttavat hieronta, liikunta ja puudutuspistos. Lääkäri voi myös mekaanisesti manipuloida rintarankaa, jolloin lukko au­­keaa. Joskus, jos roikkuu oikealla tavalla käsistään, lukko voi ­aueta. Vatsan ongelmissa voi auttaa närästyslääke.”

Jalkakipu

”Kyse on usein iskiastyyppisestä kivusta. Lantioliitoksesta lähtee jännekalvo, johon lihakset kiinnittyvät. Nämä tuntohermohaarat menevät jopa pohkeeseen asti, joten alaselän vaivat heijastuvat jalkakipuna.”

Kokeile tätä: ”Kevyt liikunta ja venyttely voi auttaa. Jos paikallinen lantion kohdalla oleva kipupiste säteilee, lääkäri voi laittaa puudutusainetta ja ehkä vähän kortisonia ongelmakohtaan. Vaiva häviää parissa päivässä.”

Keskittymisvaikeudet, muistihäiriöt ja epä­todellisuuden tunne

”Näitä voi esiintyä myös yläniskan oireissa, mutta oireita on usein etenkin peräänajokolarin jälkeen, kun pää on nytkähtänyt. Moni luuleekin, että vaikkapa kolarissa on tullut aivoihin jonkinlainen vaurio.”

Kokeile tätä: ”Jos vaivan kanssa pärjää, eli se ei estä työkykyä, kannattaa pyrkiä palaamaan normaaliin elämään ja vaikkapa harjoittaa tasapainoa. Jos vaiva on paha, kannattaa mennä lääkäriin. Jos lihakset ovat jumissa, hieronta auttaa, mutta nikamakäsittely ei kannata.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  6. 6

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  7. 7

   Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta

  8. 8

   Metroliikenne pysähtyi hetkeksi länsimetron ensimmäisenä päivänä – tungos Rautatieasemalla alkoi heti

  9. 9

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  10. 10

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  4. 4

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  9. 9

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  10. 10

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää