Hyvinvointi

Stressi ja grilliruoka eivät yleensä ole syyllisiä – närästykseen liittyy paljon vääriä uskomuksia

Närästyksestä kärsii ainakin joskus jopa puolet länsimaiden väestöstä.

Tunnetko polttavaa kipua rintalastan takana? Onko poltetta raskaan aterian jälkeen tai yöllä makuulla?

Et ole ainoa. Närästyksestä kärsii ainakin joskus jopa puolet länsimaiden väestöstä.

Jos närästys kiusaa usein, syynä on yleensä refluksitauti. Se vaivaa 10–20:tä prosenttia länsimaalaisista, kertoo gastroenterologi ja ylilääkäri Markku Voutilainen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta. Voutilainen arvioi, että tauti on yleistynyt ylipainon lisääntymisen myötä.

Refluksitaudissa hapanta mahan sisältöä nousee toistuvasti takaisin ruokatorveen, mikä aiheuttaa närästystä ja joskus muitakin oireita. Olipa närästyksen syynä refluksitauti tai ei, hoito on tavallisesti sama: elämäntapamuutokset ja tarvittaessa lääkkeet, joista tehokkaimpia ovat protonipumpun estäjät.

Närästykseen ja sen hoitoon liittyy myös paljon vääriä uskomuksia. Mitä vaivasta pitäisi tietää?

 

Minttu ja suklaakin närästävät 

Kahvi, sitrushedelmät, tomaatti, sipuli ja valkosipuli, voimakkaat mausteet… moni ruoka aiheuttaa närästystä. Tyypillisesti ne ovat rasvaisia tai voimakkaan makuisia, mutta eivät kaikki: esimerkiksi minttu aiheuttaa monelle happovaivoja.

Myös suklaa on hieman yllättävästi pahimpia närästäjiä. Suklaassa vatsaa ärsyttävät sekä kofeiini että rasva. Kofeiini närästää, koska se rentouttaa ruokatorven alasulkijalihasta, jolloin vatsalaukun hapan sisältö nousee helpommin takaisin ylös.

Jos ei pysty vähentämään kahvin juomista, voi kokeilla vaihtaa kahvilaatua tummempaan. Tummapaahtoiset kahvit ovat nimittäin vähemmän happamia kuin vaalean paahdon kahvit, vaikka moni kuvittelee toisin.

Närästyksestä kärsivää neuvotaan myös välttämään grillattua tai käristettyä ruokaa. Ylilääkäri Voutilainen sanoo kuitenkin, ettei grillaus valmistustapana tee ruuasta närästävää. Ohje johtuu siitä, että grilliruuissa on tyypillisesti paljon rasvaa ja mausteita.

Lisäksi grillin äärellä nautitaan usein alkoholia ja hiilihapollisia juomia. Nekin kuuluvat pahimpiin närästyksen aiheuttajiin.

Refluksitaudista kärsivälle suositellaan proteiinipitoista ja vähärasvaista ruokavaliota. Vielä tärkeämpää on kuitenkin kiinnittää huomiota ateriarytmiin: oireita lievittää, jos syö säännöllisesti ja pieniä aterioita.

Iltaruokailua kannattaa aikaistaa – etenkin, jos närästys vaivaa yöllä. Kolme tuntia ennen nukkumaan menoa olisi hyvä olla syömättä.

Toisin kuin usein luullaan närästys ei johdu siitä, että vatsassa olisi liikaa happoja, vaan siitä, että hapot ovat väärässä paikassa: ruokatorvessa. Siksi makuuasennossa närästää herkemmin.

 

Stressi tuskin aiheuttaa närästystä 

Moni pitää stressiä syynä närästykseensä. Ylilääkäri Voutilaisen mukaan tutkimustuloksia tästä ei ole. Itse hän arvioi psyykkisten tekijöiden vaikutuksen vähäiseksi.

”Muihin vatsavaivoihin niillä on enemmän merkitystä.”

Voutilainen epäilee, että närästys yhdistetään stressiin, koska stressaantuneena polte rinnassa huomataan helpommin, kun ihmisen aistimiskynnys on alentunut.

Stressi voi myös johtaa muihin asioihin, jotka aiheuttavat närästystä, kuten epäsäännölliseen ruokailurytmiin ja siihen, että ryntää heti syötyään toiseen paikkaan.

Helpoin tapa lievittää närästystä on välttää kireitä vaatteita. Sekin auttaa, että ruokailun jälkeen löysää vyötä ja avaa housuista pari nappia.

Yöllisestä närästyksestä kärsivien kannattaa nostaa sängyn päätyä. Kirjan laittaminen sängyn jalkojen alle on yleinen neuvo, mutta opuksen on parasta olla paksu: asiantuntijat neuvovat kohottamaan päätyä 10–15 senttiä. Kirjan tai kirjapinon sijasta apuna voi käyttää myös korotuspalikoita.

Muut lääkkeettömät hoitokeinot liittyvät elämäntapoihin. Ylipaino altistaa närästykselle, joten parin kilon laihduttaminen saattaa vähentää oireita. Myös tupakointi ärsyttää vatsaa.

Refluksitauti on hieman yleisempi miehillä kuin naisilla, mutta raskaana ollessaan närästyksestä kärsii jopa selvästi yli puolet naisista.

Liikuntaa ja muuta fyysistä ponnistelua Voutilainen neuvoo välttämään ruoan jälkeen. Painonhallinnan takia refluksitaudista kärsiville suositellaan säännöllistä liikuntaa. Kuitenkin kumartelua esimerkiksi kuntosalilla kannattaa välttää, jos huomaa sen nostavan happoja ruokatorveen.

 

Ruokasooda on huono närästyslääke 

Monen kokeilema perinteinen ”närästyslääke” on ruokasooda. Voutilainen ei suosittele soodan käyttöä, vaikka siitä voikin olla hieman apua.

”Kyllähän netissä ruokasooda mainitaan apuna vähän joka vaivaan, mutta entisaikaan, kun soodaa käytettiin suuria määriä lääkkeenä, se aiheutti elimistön happo-emäs- sekä suolatasapainon häi­riöitä.”

Tällaiset häiriöt saattavat johtaa esimerkiksi hengitysvajaukseen ja kouristuksiin.

Turvallisena vaihtoehtona Voutilainen suosittelee apteekin antasidi- tai alginaattivalmisteita. Niiden heikkous on se, että vaikutus kestää vain pari tuntia. Pitkäkestoisempaa apua saa H2-salpaajista. Selvästi tehokkain ja eniten käytetty närästyslääkeryhmä ovat kuitenkin protonipumpun estäjät eli PPI-lääkkeet.

Lievempien närästyslääkkeiden tavoin myös PPI-lääkkeitä saa ilman reseptiä, tosin vain pieniä pakkauksia. Tehokkaimmin lääke auttaa, kun sen ottaa aamulla noin puoli tuntia ennen aamiaista.

Myös joidenkin lääkkeiden vaihtaminen toisiin saattaa vähentää happovaivoja: esimerkiksi tulehduskipulääkkeet ja jotkin verenpainelääkkeet voivat aiheuttaa närästystä.

Närästyksen ja refluksitaudin hoitoon käytettyjen PPI-lääkkeiden riskeistä on tehty paljon tutkimuksia. Osa tuloksista on ollut huolestuttavia: Joidenkin tutkimusten mukaan PPI-lääkkeitä käyttävillä on muita suurempi riski suolistotulehduksiin, luunmurtumiin, keuhkokuumeeseen ja sydänkohtauksiin. Riski näyttäisi olevan etenkin lääkkeitä säännöllisesti ja pitkään syövillä.

Ylilääkäri Voutilaisen mielestä useimmat näistä tutkimuksista ovat huonoja, sillä niissä ei ole huomioitu muita väitetyille riskeille altistavia tekijöitä.

”Tutkimukset ovat olleet asetelmaltaan havainnoivia. Suunnitelmallisissa kokeissa haittavaikutuksia ei ole pystytty osoittamaan.”

PPI-lääkkeiden hyödyistä taas on Voutilaisen mukaan selvempää näyttöä kuin haitoista. Lääkkeet esimerkiksi parantavat limakalvovauriot, joita refluksi voi aiheuttaa ruokatorvessa. Silti närästyslääkkeitä ei Voutilaisen mukaan pidä syödä jatkuvasti ilman, että on keskustellut vaivastaan lääkärin kanssa.

”Ja kannattaa käyttää pienintä lääkeannosta, joka auttaa.”

 

Närästys voi sekoittua sydänkohtaukseen 

Ikävimmillään närästys voi tuntua voimakkaana puristavana kipuna rinnassa. Tällaista närästyskohtausta saattaa luulla sydänkivuiksi tai -kohtaukseksi, sillä itse on hankala arvioida, onko kipu todella sydämessä.

Sydänkipuepäilyn takia pitää aina lähteä terveyskeskukseen. Vaikka kipu osoittautuisi närästykseksi, saattaa lääkäri määrätä sydänlääkkeitä. Kova äkillinen närästyskipu nimittäin johtuu yleensä ruokatorven spasmista, ja jos spasmi toistuu säännöllisesti, sitä hoidetaan samoilla lääkkeillä kuin sydänvaivoja.

Närästyksen takia kannattaa hakeutua hoitoon myös, jos siihen liittyy nielemisvaikeuksia tai -kipua, oksentelua tai laihtumista. Lääkäriin kannattaa suunnata silloinkin, kun happovaivat jatkuvat pitkään häiritsevinä.

 

Leikkaus voi auttaa 

Useimmat närästyksestä kärsivät saavat riittävän avun elämäntapamuutoksilla tai lääkkeillä. Jotkut pääsevät vaivasta jopa kokonaan eroon esimerkiksi laihduttamisen ansiosta.

Osalla närästys heikentää kuitenkin paljon elämänlaatua, vaikka kokeilisi kaikkia lääkkeitä ja lääkkeettömiä hoitokeinoja. Silloin ratkaisu saattaa olla leikkaus. Operaatiota voidaan harkita myös, jos lääkkeitä joutuu syömään jatkuvasti.

Leikkauksessa ruokatorven ympärille tehdään mahalaukun yläosasta eräänlainen läppä, joka estää mahalaukun sisällön virtauksen takaisin.

”Yli 90 prosenttia leikkauksella hoidetuista potilaista on ollut hyvin tyytyväisiä tulokseen”, sanoo keuhko- ja ruokatorvikirurgian osaston vastaava lääkäri Jari Räsänen Hyksin Sydän- ja keuhkokeskuksesta.

Räsänen kuitenkin korostaa, että leikkaukseen lähetetään vain potilaat, jotka on tarkasti tutkittu ja valittu. Närästyksen hoidossa kirurgia on vasta viimeinen vaihtoehto.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • närästys
 • Vatsavaivat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   Poliisi: Autokorjaamo kaatoi yli tuhat litraa öljyä sadevesikaivoon Helsingissä – Maunulanpuron öljypäästössä epäillään törkeää rikosta

  4. 4

   Länsimetro joutui ensimmäistä kertaa työmatkaajien testiin – Aamu sujui jouhevasti, mutta tekninen vika sotki vuoroja jo aamupäivällä

  5. 5

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  6. 6

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  7. 7

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  8. 8

   Girls-sarjan luoja Lena Dunham puolusti työkaveriaan Murray Milleriä raiskausväitteeltä syyttämällä uhria valehtelusta ja söi samalla omat sanansa

  9. 9

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  10. 10

   Murhakultin johtaja Charles Manson on kuollut – seuraajat tappoivat useita ihmisiä Kaliforniassa 1960-luvulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  4. 4

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  9. 9

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  10. 10

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää