Hyvinvointi

Vaivaisenluu kasvaa kananmunan kokoiseksi – Asiantuntija kertoo, miten jalkoja kannattaa jumpata

Vaivaisenluu voi tulla salakavalasti vääränkokoisista kengistä ja paisua kananmunan kokoiseksi. Jumppa ja riittävän leveät kengät auttavat.

Puristaako kenkä? Tuntemukseen ei kannata suhtautua välinpitämättömästi, sillä viattomalta vaikuttava hankaus saattaa olla kivu­liaan vaivaisenluun alku.

Ensin vaivaisenluu voi nimittäin tuntua vain kipeältä hankaumalta iso- tai pikkuvarpaan tyvessä.

Hiljalleen tyvinivelen kohdalle ilmestyy luupatti. Se syntyy, kun iso- tai pikkuvarvas kääntyy kohti muita varpaita. Samalla varpaan tyvinivel ja siihen liittyvä limapussi turpoavat.

Pahimmillaan vaivaisenluu voi kasvaa kananmunan kokoiseksi ja aiheuttaa askeleen muuttumista. Virheellinen askellus taas saattaa kipeyttää polven, lantion, selän ja jopa niskan.

Jalkaterapeutti ja yliopisto-opettaja Minna Stolt Turun yliopiston hoitotieteen laitokselta kertoo, kuinka vaivaisenluuta voi ehkäistä ja hoitaa.

Tarkista kengän koko

Yleisin vaivaisenluun aiheuttaja ovat vääränkokoiset kengät. Mutta miksi kukaan ostaisi vääränkokoisia kenkiä?

No vahingossa, sanoo Stolt. Ihmiset eivät usein tiedä, mikä heidän jalkateränsä pituus on. Moni hankkii aina samankokoisia kenkiä, vaikka kenkien pituus ja leveys vaihtelevat kenkämerkkien mukaan.

Kengän koko on syytä tarkistaa aika ajoin, sillä jalkaterän koko muuttuu iän myötä.

Erityisen viheliäisiä vaivaisenluun aiheuttajia ovat liian lyhyet ja kapeat sekä korolliset kengät. Lyhyissä kengissä varpaat törmäävät koko ajan kengän kärkeen.

Kapeissa kengissä varpaat taas ovat supussa toistensa päällä, jolloin niillä ei ole tilaa liikkua sivu- ja korkeussuunnassa. Ja kun jalkaterä ei mahdu kenkään kunnolla, sen rakenne ja liikkuminen muuttuvat.

Paras tapa estää vaivaisenluu on valita kengät, joissa on suora kärki, matala eli alle 2,5 senttiä korkea kanta ja päkiän kohdalla joustava, ohut ja leveä lesti. Kun pohja taipuu päkiästä, jalkaterän lihakset pääsevät töihin.

Leveyden lisäksi myös pituussuunnassa pitää olla riittävästi tilaa: Stoltin mukaan pisimmän varpaan päähän täytyy jäädä vähintään puoli senttiä tyhjää. Nauhoilla varustetut kengät ovat hyvä vaihtoehto, koska silloin istuvuutta voi säätää itse.

Vääränkokoisen kengän lisäksi myös liian pienet sukat, joissa varpaat taipuvat kippuraan, voivat edistää vaivaisenluun syntyä. Sukan koko voikin olla pari numeroa kengän kokoa suurempi, sillä kengän ja sukan koot eivät aina vastaa toisiaan.

Vahvista jalan lihaksia

Hyvien kenkien lisäksi vaivaisenluuta voi ehkäistä pitämällä jalkaterän lihakset ja nivelsiteet kunnossa. Jalkaterässä on nimittäin lihaksia neljässä kerroksessa, ja jos ne löystyvät, jalan asento saattaa muuttua ja aiheuttaa vaivaisenluuta.

Hyvää treeniä jalkaterän lihaksille on paljain jaloin tai paljasjalkakengillä kävely.

”Tällöin koko jalka joutuu tekemään normaalia työtä, johon se on tarkoitettu. Jos käyttää koko ajan liian tuettuja kenkiä, lihakset eivät vahvistu.”

Mene terapeutille

Jos iso- tai pikkuvarpaaseen on jo ehtinyt muodostua vaivaisenluu, hyvä hoitokeino on jalkaterapeutin ohjaama jalkavoimistelu. Voimistelun tavoite on vahvistaa jalkaterän pieniä lihaksia ja muokata lihastasapainoa niin, että kääntynyt iso- tai pikkuvarvas saadaan oikeaan asentoon.

Jalkaterapeutti tekee jokaiselle yksilöllisen jalkavoimisteluohjelman sen mukaan, mistä vaivaisenluu on peräisin: toisilla sen syy on huonon kengän aiheuttama jalkaterän lihasten ja luiden asennon muuttuminen, toisilla taas löystyneet nivelsiteet tai heikot jalkaterän lihakset.

Voimistelua pitää tehdä päivittäin, jotta siitä on todella apua.

”Siitä pitää tulla samanlainen rutiini kuin hampaiden pesusta. Jos voimistelee jalkaa päivittäin, kahden kolmen kuukauden jälkeen voi nähdä muutoksia. Jalkavoimistelulla vaivaisenluusta voi päästä eroon kokonaan”, Stolt sanoo.

Kokeile oikaisijaa

Vaivaisenluuta voi oikoa myös erilaisilla apuvälineillä. Jalkaterapeutit muotoilevat silikonimassasta varpaidenoikaisijoita, mutta erilaisia oikaisijoita saa myös apteekista. Niiden idea on passiivisesti kääntää jalkaa oi­keaan asentoon. Stoltin mukaan oikaisijoista voi olla apua, mutta niihin liittyy myös ongelmia.

”Ne kyllä oikovat varpaan niveltä, mutta lihasten vahvistaminen unohtuu. Oikaisijalla ei saa pitkäaikaista vaikutusta, jos ei puututa vaivaisenluun aiheuttajaan eli lihasten tai nivelten epätasapainoon.”

Älä lopeta kävelyä

Vaivaisenluu ja siihen muodostunut hankauma voivat olla kivuliaita. Niiden takia ei kuitenkaan pidä vältellä kävelyä vaan hankkia sopivat kengät ja suojata luu. Suojaksi voi laittaa esimerkiksi rakkolaastarin tai apteekista saatavan vaivaisenluusuojan, joka vähentää kipua ja hankausta. Kävelyn jälkeen tuntuvaa jomotusta voi hoitaa kylmäpussilla.

Leikkaus viimeisenä

Jos jalkapöydän ongelmia ei saada kuntoon voimistelemalla ja vaivaisenluu häiritsee arkea, saatetaan turvautua leikkaukseen. Leikkauksessa oikaistaan nivelen virheasento. Se ei kuitenkaan aina ole patenttiratkaisu: vaivaisenluu tulee uudelleen 10–20 prosentille leikatuista.

Näin löydät jalan oikean asennon

&nbps;

&nbps;

Jalkojen oikeanlaista asentoa kannattaa harjoitella päivittäin, jos haluaa ehkäistä jalkaongelmien syntyä. Jaloissa ja säärissä on nimittäin paljon pystyasentoa tukevia lihaksia, joiden käyttäminen tasapuolisesti parantaa pystyasennon hallintaa.

Jalkaterapeutti Veera Keltanen neuvoo helpon liikkeen, joka auttaa hahmottamaan jalan oikean asennon. Voit katsoa ohjeet myös videolta jutun alussa.

1. Istu tuolille ja pidä paljaat jalkapohjat maassa.

2. Kallista toisen jalan kantapää ulkoreunalle, ja kosketa kaikilla varpailla alustaan. Näin kantapää on suorassa asennossa.

Tämä on jalan neutraali asento. Neutraalin asennon hahmottamista helpottaa se, että tekee vaihtelua vanhan asennon ja edellä neuvotun asennon välillä siten, että pitää kumpaakin asentoa yllä viisi sekuntia.

Molemmat asennot toistetaan viisi kertaa.

Tee liike yksi jalka kerrallaan.

3. Liikkeen jälkeen nouse seisomaan.

”Nyt jaloissa pitäisi olla vakaa ja tukeva asento. Tässä asennossa pystyasentoa tukevat ja ylläpitävät lihakset ovat käytössä, eikä jalkojen tarvitse käyttää vääriä lihaksia pystyasennon ylläpitämiseen.”

Asentoa voi harjoitella myös seisten, jolloin se tehdään molemmilla jaloilla yhtä aikaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vaivaisenluu
 • jalat
 • Terveys
 • Kävely

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää