Hyvinvointi

Määrätäänkö lääkkeitä liian herkästi? Vältä turhat hoidot ja kysy lääkäriltä nämä kysymykset

Britanniassa kampanjoidaan nyt turhien hoitojen vähentämiseksi, Suomessa harkitaan samaa ohjeistusta.

Vauvan sydänääniä ei aina tarvitse seurata synnytyksessä. Tavallinen vesi on yhtä hyvä haavojen puhdistaja kuin steriili suolaliuos. Päätös ennaltaehkäisevästä sydänsairauksien lääkehoidosta on aina tehtävä yhdessä potilaan kanssa.

Tällaisia ohjeita julkistettiin brittilääkäreille tällä viikolla. Isossa-Britanniassa käynnistynyt Choosing Wisely -kampanja pyrkii vähentämään hyödyttömien hoitojen ja lääkitysten määräämistä potilaille. Kampanja listaa nelisenkymmentä tutkitusti ei-niin-tehokasta mutta silti yhä käytössä olevaa hoitoa. Listan on muodostanut Ison-Britannian lääketieteen kattojärjestö Academy of Medical Royal Colleges.

Listalle ovat päätynyt esimerkiksi nämä ohjeet:

1. Päätös ennalta ehkäisevästä sydänsairauksien, aivohalvauksen tai osteoporoosin lääkehoidosta on tehtävä yhdessä potilaan kanssa. Esimerkiksi kolesterolilääkitys on tällainen hoito.

2. Tavallinen vesi on yhtä hyvä haavojen puhdistaja kuin steriili suolaliuos.

3. Vauvan sydänääniä ei tarvitse rutiininomaisesti seurata synnytyksessä ellei äidillä ole normaalia korkeampi riski komplikaatioihin.

4. Jos yli 45-vuotias kärsii tyypillisistä vaihdevuosioireista, kuten kuumista aalloista ja kuukautisten loppumisesta, verikokeita hormonitason määrittämiseksi ei yleensä tarvita.

5. Kohonnutta verenpainetta tulisi hoitaa lääkkeillä vain, jos verenpaine jatkuvasti ylittää raja-arvot 140-159/90-99 ja potilaalla on myös jokin muu riskitekijä.

”Suomessakin mietitään parhaillaan, pitäisikö meille tuoda vastaavat listat”, tutkimusprofessori Marjukka Mäkelä THL:stä kertoo.

Työtä tekee Duodecim, joka vastaa Suomessa yleisesti käytössä olevista Käypä hoito -suosituksista.

Tällä hetkellä Käypä hoito -suositukset palvelevat samaa asiaa. Myös niissä määritellään esimerkiksi verenpainelääkityksen aloitusajankohta. Raja-arvot ovat suosituksissa samat kuin brittien ohjeissa, mutta lääkehoito voidaan aloittaa ilman toistakin riskitekijää.

Turhista hoidoista halutaan Isossa-Britanniassa eroon, koska ne vievät rahaa ja huolestuttavat tarpeettomasti potilaita. Kampanjan mukaan 20 prosentilla Britannian julkisen terveydenhuollon toimenpiteistä ei ole mitään vaikutusta. Kymmenen prosenttia toimenpiteistä on jopa vahingollisia.

Suomessa vastaavaa tutkimusta ei ole tehty.

”On hyvin vaikea saada mitään tiettyä lukua kymmenen tai edes parinkymmenen prosentin tarkkuudella kaikista hoitotoimenpiteistä. Mutta yksittäisien sairauksien osalta on hyvinkin paljon tietoa hyödyttömistä tai jopa haitallisista hoitomuodoista”, Mäkelä sanoo.

Hoitokäytännöt muuttuvat jatkuvasti Suomessakin.

”Esimerkiksi selkäkipupotilaiden turha makuuttaminen on lopetettu 1990-luvun lopulla tehtyihin suomalaisiin tutkimuksiin perustuen.”

Toinen esimerkki hyödyttömästä hoidosta on antibioottien määräminen rutiininomaisesti ylähengitystieinfektioihin. Siihen puututtiin vuosituhannen vaihteessa, ja antibioottien käyttö väheni merkittävästi. Myös synnytyksissä on luovuttu rutiininomaisesta välilihan leikkaamisesta, kun asiasta tuli uutta tutkimusnäyttöä.

Hoitokäytäntöjen muutos vie aikaa.

”Tällä hetkellä pyritään esimerkiksi vähentämään turhia umpilisäkeleikkauksia. Suomalaisen tutkimuksen perusteella osa potilaista voidaan hoitaa bakteerilääkkeellä. Lääke on leikkausta parempi vaihtoehto, koska leikkaus on potilaalle isompi riski.”

Potilaiden halutaan Isossa-Britanniassa ottavan entistä aktiivisemman otteen ja isomman roolin hoidon valinnassa. Choosing Wisely -kampanja listaa viisi kysymystä, joita potilaan kannattaisi kysyä lääkäriltä. Näin ihminen itse voi tehdä valistuneita päätöksiä siitä, miten haluaa itsensä hoidettavan.

Kysymykset ovat:

1. Tarvitsenko oikeasti tätä testiä, hoitoa tai toimenpidettä?

2. Mitkä ovat riskit ja huonot puolet?

3. Mitkä ovat mahdolliset sivuvaikutukset?

4. Onko olemassa yksinkertaisempia, turvallisempia vaihtoehtoja?

5. Mitä tapahtuu, jos en tee mitään?

Myös Mäkelän mielestä on hyvä, jos potilas on itsekin aktiivinen. Silti vastuuta hoidosta ei voi eikä saa sysätä yksin potilaan harteille. Potilas ja lääkäri tekevät yhteistyötä, Mäkelä sanoo.

”Lääkärin ammattitaitoon ja vastuuseen kuuluu hankkia tieto siitä, mitkä toimenpiteet tässä tilanteessa voisivat tulla kysymykseen ja mitkä ovat niiden hyödyt ja haitat. Yhdessä sitten mietitään, mikä juuri tälle potilaalle on paras vaihtoehto.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveys
 • Lääkkeet
 • lääkäri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loistaa juuri nyt voimakkaan punainen aurinko – Suora lähetys valoilmiöstä HSTV:ssä

  3. 3

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  4. 4

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  5. 5

   Poliisi otti puukon kanssa koulussa liikkuneen miehen kiinni Raumalla

  6. 6

   Poliisin operaatio Helsingin Kurvissa: sekoilu ja huumekauppa yritetään kitkeä pois – ”Asukkaat tuntevat päiväsaikaan olonsa turvattomaksi”

  7. 7

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  8. 8

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  8. 8

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää