Hyvinvointi

Ravitsemusasiantuntija: Koulujen tulisi opettaa kasvis- ja vegaaniruokien valmistusta

Yleissivistykseen kuuluu tietää, millainen on vegaaniruokavalio, sanoo ravitsemustieteen professori Ursula Schwab.

Koulujen kotitalousopetuksen tulisi huolehtia siitä, että oppilaat oppisivat valmistamaan kasvis- ja vegaaniruokaa, sanoo ravitsemusterapian professori Ursula Schwab.

Hän pitää tärkeänä, että nuoret oppisivat myös koostamaan nämä ruokavaliot ravitsemuksellisesti täyspainoisiksi. ”Vaikka oppilaiden joukossa ei olisi yhtään vegaania, yleissivistykseen kuuluu tietää, millainen ruokavalio se on”, Schwab muistuttaa.

Kasvisruokavalio on noussut yhä suositummaksi. Varsinkin nuoria kiinnostaa myös vegaaninen ruokavalio, johon ei kuulu eläinperäisiä tuotteita lainkaan. Moni haluaa luopua eläinperäisistä tuotteista puolustaakseen eläinten oikeuksia ja kestävää kehitystä.

Jos teini sitten päättää ryhtyä luopua eläinperäisistä tuotteista, hän tarvitsee Schwabin mukaan vegaaniruokavalioon perehtyneen tukea, jotta ruokavaliosta tulee riittävän monipuolinen.

”Vegaanin pitää muistaa täydentää ruokavaliotaan B12-vitamiinilla ja olla tarkkana, että saa ruuastaan riittävästi kalsiumia, D-vitamiinia, rautaa ja jodia”, hän toteaa.

Kasvisruokavalio maitotuotteilla täydennettynä on hänen mukaansa täysipainoisesti koostettuna riittävän monipuolinen. Se sopii myös raskaana oleville naisille. Heille suositellaan kuitenkin D-vitamiinilisää, kuten muillekin raskaana oleville.

Koulu on ravitsemustiedon jakajana tärkeässä roolissa. Tuoreen tutkimuksen mukaan nuoret aikuiset hankkivat ravitsemustietoa pääasiassa digitaalisesta mediasta, kuten somesta ja blogeista.

Kantar TNS:n toteuttamassa kyselyssä yli 37 prosenttia 18–29-vuotiaista vastaajista nimesi ensisijaiseksi ravitsemusneuvonnan lähteekseen digitaalisen median kun taas 19 prosenttia luotti perinteiseen mediaan, eli sanomalehtiin, aikakauslehtiin, televisioon ja kirjoihin.

Vanhemmille ihmisille pääasiallinen tiedon lähde oli perinteinen media eli lehdet, kirjat ja televisio. Vahvimmillaan luottamus perinteiseen mediaan oli yli 60-vuotiaiden joukossa.

Suurin osa kaiken ikäisistä vastaajista eli 37 prosenttia luotti ravitsemusneuvonnassa ravitsemusalan ammattilaisiin. Toisella sijalla 22 prosentilla olivat lääkärit tai terveydenhoitohenkilökunta. Melkein yhtä suuri osuus, 21 prosenttia vastaajista, kuunteli omaa kehoaan.

Elintarvikeyhtiö Suomen Nestlén tilaamaan tutkimukseen vastasi yli tuhat 18 vuotta täyttänyttä suomalaista tämän vuoden lokakuussa.

Ursula Schwabin mukaan suomalaisilla on edelleen paljon puutteita ravitsemuksessaan.

Tavallisimpia ongelmia ovat tutkimusten mukaan se, että kovaa rasvaa, suolaa ja sokeria syödään liikaa. Liian vähän syödään pehmeää rasvaa, kuituja, marjoja, hedelmiä ja kasviksia.

Schwab muistuttaa nuoria naisia, erityisesti raskautta suunnittelevia riittävästä folaatin saannista.

Folaatti kuuluu B-ryhmän vitamiineihin ja sen puute raskauden alussa lisää sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriön riskiä. Siksi foolihappolisää pitäisikin hänen mukaansa ryhtyä syömään jo siinä vaiheessa, kun raskautta suunnitellaan.

Raskaana olevien naisten tulisi saada folaattia 500 mikrogrammaa vuorokaudessa. Finnravinto 2012 -tutkimus kertoo, että tätä nykyä nuoret naiset saavat folaattia keskimäärin 237 mikrogammaa.

Folaattia saadaan täysjyväviljasta ja tuoreista kasviksista ja hedelmistä ja sitä voi myös syödä erikseen foolihappotabletteina.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravitsemus
 • Kasvisruoka
 • Peruskoulu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  3. 3

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  6. 6

   Kiina varautuu jo Pohjois-Korean luhistumiseen – New York Timesin mukaan maiden rajalle suunnitteilla pakolaiskeskuksia

  7. 7

   Ruotsin radio: Ruotsiin pyrkiville kaupataan systemaattisesti tekaistuja turvapaikka­kertomuksia

  8. 8

   Tutkija kumoaa sotamyytin Summan pettämisestä: Rintama murtui, mutta miehet eivät pettäneet – he murskautuivat panssari­vaunujen tela­ketjuihin

  9. 9

   Viaton flirtti puolin ja toisin on elämän suola

  10. 10

   Iso muutos työelämässä: tohtorit kelpaavat nyt yrityksille – ”Vaaditaan entistä parempaa osaamista ja koulutusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  6. 6

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  9. 9

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää