Hajuvedet ja huuhteluaineet tekevät satojentuhansien arjesta tuskaa – Testaa, oletko herkistynyt tuoksuille

Pesuaineen tuoksu saa Anna Westerlundin huonovointiseksi ja väsyneeksi. Samantyyppisistä ongelmista saattaa kärsiä liki miljoona suomalaista, mutta harva uskaltaa huomauttaa hajusta toiselle.

Kun Anna Westerlund lähtee ostoksille, hän kiertää pesuaine- ja kosmetiikkaosastot kaukaa. Niistä tulvivat tuoksut aiheuttavat hänelle päänsärkyä, pahoinvointia ja väsymystä.

Westerlund, 33, kärsii tuoksuyliherkkyydestä. Hän sanoo haistavansa viiden metrin päästä, jos lähettyvillä oleskeleva ihminen on käyttänyt tiettyjä hajustettuja pesuaineita tai huuhteluaineita. Myös vaatteisiin tarttuneen homeenhajun hän havaitsee jo kaukaa.

Ostosreissulla näihin hajuihin on mahdotonta olla törmäämättä, Westerlund sanoo.

”Monen perässä kulkee metrien mittainen hajuvana. Välillä tekisi mieli mennä kysymään, että tiedätkö, että asunnossasi on luultavasti hometta. Ihmiset eivät kuitenkaan ota sellaista kovin hyvällä.”

Ongelma on yllättävän yleinen. Tämänhetkisten arvioiden perusteella peräti 10–40 prosenttia suomalaisista kärsii jonkinasteisesta tuoksuyliherkkyydestä.

Vaiva on harmillinen, sillä hajuja on liki mahdotonta paeta. Kuten Westerlund, osa altistuneista oireilee vain lievästi, mutta pahimmassa tapauksessa tuoksuille herkistynyt ei voi juuri poistua kotoaan.

Westerlund herkistyi hajuille kolmannen raskautensa aikana. Perheen kuopus on nyt reilun kuukauden ikäinen.

Jo aiemmin Westerlund oli huomannut, etteivät tietyt kemikaalit sopineet hänelle. Kymmeneen vuoteen hän ei ollut käyttänyt ripsiväriä muualla kuin juhlissa, sillä väri sai aikaan silmätulehduksen. Se oli kuitenkin pientä verrattuna siihen, kuinka Westerlundin maailma viime keväänä mullistui. Hänen hajuaistinsa tuntui muuttuneen yhtäkkiä kymmenen kertaa entistä tarkemmaksi.

Westerlund alkoi reagoida voimakkaasti pesuaineiden hajuun. Ensin oireita alkoi aiheuttaa as­tianpesuaine, sitten hajustetut pyykinpesuaineet. Ne hän haistaa muiden ihmisten vaatteista metrienkin päästä.

Hiukan myöhemmin Westerlund alkoi epäillä hajun perusteella, että perheen kodissa saattaisi olla hometta. Homekoiratarkastus osoitti hänen olleen oikeassa.

”Mieheni ei haista homeita, mutta on onneksi suhtautunut asiaan hirveän hyvin. En tiedä, olisinko itse ollut yhtä ymmärtäväinen, jos puoliso haluaisi yhtäkkiä sijoittaa monta sataa euroa homekoiraan ja seuraavaksi laittaa kämpän vaihtoon.”

Hajut aiheuttavat Westerlundille päänsärkyä ja pahoinvointia. Kaikkein ikävimpiä ovat kuitenkin väsymyskohtaukset, joiden aikana nuori äiti ei jaksaisi tehdä juuri mitään.

”Oireeni ovat kestettävissä ja menevät nopeasti ohitse, mutta yritän silti parhaani mukaan välttää niitä. Väsymys on hankala oire, sillä sen aikana jaksan hyvin huonosti olla läsnä lapsille. Se on totaalista uupumusta, jossa ei jaksaisi puhua eikä kuunnella.”

Vasta herkistymisen jälkeen Westerlund on huomannut, että home haisee monissa tutuissakin paikoissa: tuttavien kodeissa ja jopa synnytyssairaalassa. Voimakkaasti haisevissa tiloissa hän ei pysty oleskelemaan lainkaan.

Viime aikoina oireet ovat lieventyneet jonkin verran, mutta kaikkein vaikeimpina aikoina tavallinen arkikin kävi hankalaksi. Kun naapuri viime kesänä kuivasi pyykkejään pihalla, Westerlundin oli suljettava kotinsa ikkunat, jotta haju ei ulottuisi hänen nenäänsä.

Ihmisestä, jonka hajuaisti on normaali, se kuulostaa tietenkin hyvin hämmentävältä. Westerlund sanoo ymmärtävänsä hyvin, miksi jotkut pitävät hajusteyliherkkyyttä hölynpölynä.

”En uskoisi, ellen itse kokisi tätä hommaa. Jos joku olisi ennen herkistymistäni kertonut minulle vastaavasta vaivasta, olisin ajatellut, että miten muka voi olla niin tarkkaa.”

Monelle tuoksuista kärsivälle Westerlundin tarina on kuitenkin tuttu. Herkistyminen noudattaa nimittäin usein samaa kaavaa: ihminen altistuu ensin homeelle, jota kohtaan elimistö kehittää yliherkkyyden.

Noin puolet homesairaista herkistyy jossain elämänsä vaiheessa myös tuoksuille, kertoo professori, sisätautien ja infektio­sairauksien erikoislääkäri Ville Valtonen. Harvinaisemmissa tapauksissa tuoksuyliherkkyys eli niin sanottu monikemikaaliyliherkkyys voi ilmetä myös ilman homealtistusta.

Sekä home että tuoksut aiheuttavat herkistyneissä hyvin samantyyppisiä reaktioita: silmien kirvelyä, nenän kutinaa, yskää ja hengitystieinfektioita.

Osa potilaista kärsii myös niin sanotuista aivosumuoireista, jotka Anna Westerlundiakin joskus vaivaavat. Niihin kuuluvat päänsärky, huimaus ja keskittymisvaikeudet. Lisäksi saattaa esiintyä poikkeuksellista väsymystä. Jotkut saavat myös reumaa muistuttavia niveloireita ja lihaskipuja.

Oireita voivat aiheuttaa muun muassa hajuvedet, tuoksuvat ­deodorantit, kampaamotuotteet, pesuaineet ja tupakansavu. Herkimmät saattavat reagoida jopa painomusteen tai rakennusmateriaalien hajuun. Oireet alkavat heti tuoksulle altistumisen jälkeen.

”Nykykäsityksen mukaan luonto on kehittänyt näille potilaille hyvin herkän hajuaistin. Sen tehtävänä on varoittaa menemästä paikkaan, josta haistaa homeen tai ärsyttävän kemikaalin. Tyypillisesti muut eivät haista näitä hajuja ja saattavat katsoa, että henkilöllä on harha-aistimuksia”, Valtonen kuvailee.

Dramaattisista oireista huolimatta yliherkkyyden diagnosointi on haastavaa, sillä laboratoriotestiä sen toteamiseen ei ole. Siksi kukaan ei tiedä potilaiden todellista lukumäärää, mutta Valtosen mukaan heitä saattaa olla maassamme jopa miljoona.

Moni potilaista kärsii siitä, ettei heidän oireitaan oteta todesta. Koska vaiva ei välttämättä näy ulospäin, sitä on helppo pitää psykosomaattisena.

”Pahimmillaan tuoksuyliherkkyys voi johtaa työkyvyttömyyteen. Silti vasta nyt aletaan uskoa, ettei kyse ole psykiatrisesta oireilusta. Sellaista se voi toki aiheuttaa, jos oireiden takia joutuu luopumaan työpaikastaan ja kodistaan. Jo on ihme, ellei silloin masennu”, Valtonen sanoo.

Anna Westerlundin työkykyyn herkistyminen ei ole vaikuttanut, sillä hän on ollut lastensa kanssa kotona useita vuosia.

Westerlund on koulutukseltaan yhteisöpedagogi ja joutuu ammatissaan kohtaamaan ihmisiä hajuineen kaikkineen. Onneksi kaikki tuoksut eivät kuitenkaan aiheuta hänelle oireita.

”Törmäsin juuri teinityttöön, jolla oli samantyyppistä hajuvettä kuin itselläni 15-vuotiaana. Siitä ei tullut yhtään paha olo, vaan nostalginen ja ihana fiilis! Luulen, että olen herkistynyt vain tietyille kemikaaleille.”

Koska potilas tietää yleensä itse, mitkä hajut aiheuttavat oireita, ensisijainen hoitokeino on niiden välttäminen: pesuaineet vaihdetaan hajusteettomiin ja parfyymeista luovutaan.

Asia kannattaa ottaa rakentavasti puheeksi myös työpaikalla, jos työtovereiden käyttämät tuoksut ärsyttävät. Myös kodin hometarkastus saattaa olla paikallaan, mikäli joku perheenjäsenistä alkaa yhtäkkiä oireilla voimakkaasti asunnon hajuista.

Parhaina päivinä Westerlund miltei unohtaa yliherkkyytensä. Silloin hän ei aina muista olla varovainen. Hiljattain hän erehtyi ostamaan nettikirpparilta lapselleen housut. Kun Westerlund avasi paketin, hajustetun pesuaineen tuoksu miltei tyrmäsi hänet.

Housut saatiin käyttöön vasta, kun ne oli pesty moneen otteeseen yhdeksässäkymmenessä asteessa. Ruljanssin aikana Westerlundilla oli vaikeuksia käyttää kylpyhuonettaan, niin vahvasti hän aisti pesuaineen hajun.

Lopulta Westerlund teki aiheesta Facebook-päivityksen: ettekö ihmiset tajua, miten voimakkaasti pesuaineenne haisevat!

”Se oli aika provosoiva teksti, ja jotkut ottivat siitä nokkiinsa. Ymmärrän kyllä, että hajustetusta pesuaineesta voi olla vaikea luopua, jos on jo lapsuudessaan tottunut sen tuoksuun. Moni on sanonut, ettei pyykki tuoksu puhtaalta, jos sen pesee hajusteettomilla aineilla.”

Suurinta huolta Westerlundille ei kuitenkaan aiheuta oma herkistyminen vaan kemikaalien keskellä elävien lasten tulevaisuus. Esimerkiksi hänen ystävänsä ala-asteikäinen poika on niin pahasti herkistynyt, että saattaa oksentaa kesken koulupäivän, jos luokkakaverin vaatteet tuoksuvat liikaa.

Täydellisen tuoksutonta maailmaa Westerlund ei kuitenkaan haikaile. Sen sijaan hän toivoisi, että ihmiset pysähtyisivät pohtimaan, minkälaiset tuoksut heille ovat todella tarpeen.

”Kunpa ihmiset vain tekisivät tietoisempia valintoja siitä, miten paljon ja minkä laatuisia kemikaaleja käyttävät. Sen ei tarvitse tarkoittaa, että tuoksut häviäisivät maailmasta kokonaan.”

Testaa, kärsitkö tuoksuyliherkkyydestä. Testi perustuu Hengitysliiton tietopakettiin, jonka on laatinut lääkäri Ville Valtonen.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksikuski raiskasi illan viimeisen asiakkaan Helsingin Suutarilassa ja valitti tuomiostaan – hovioikeus piti tuomion ennallaan

  2. 2

   Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

  3. 3

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  4. 4

   ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

   Tilaajille
  5. 5

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  6. 6

   Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

  7. 7

   Kauppoihin tulee perjantaina leipää, johon on jauhettu hyönteisiä – yhdessä ciabattassa on 70 sirkkaa: ”Ne eivät ole siellä katsomassa silmästä silmään”

  8. 8

   Maailma on entistä valoisampi – ja se haittaa kaikkea elämää maa­pallolla, varoittavat tutkijat

  9. 9

   Rovion osake syöksyy – liikevoitto supistui alle kolmasosaan vuodentakaisesta

  10. 10

   Luminen ja tuulinen koiran­ilma pyyhkii parhaillaan yli Suomen – grafiikka näyttää sade­rintaman etenemisen, suora lähetys Helsingin keskustasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  6. 6

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  7. 7

   ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

   Tilaajille
  8. 8

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  9. 9

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  10. 10

   Jo yksi tuoppi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  4. 4

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää