Hyvinvointi

Kasvisruokavalio voi olla haitaksi hampaille – näin ehkäiset hampaiden kulumista

Hampaiden eroosio on yleistynyt viimeisen 10 vuoden aikana.

Joka viidennellä on selviä eroosiomuutoksia hampaissaan, ja jopa puolet suomalaisista tarvitsisi eroosiota ehkäisevää neuvontaa. Tiedot selviävät suomalaistutkimuksesta, jossa tarkastettiin lähes 2000:n vuonna 1966 syntyneen henkilön suu.

Eroosiolla tarkoitetaan hammaskiilteen pehmenemistä, jota aiheuttavat esimerkiksi happamat ruoka-aineet tai refluksitauti. Kun hammas eroosion vuoksi pehmenee, se on alttiimpi kulumiselle esimerkiksi hampaiden harjauksen yhteydessä.

Pitkälle edennyt eroosio voi aiheuttaa hampaiden vihlontaa, kellastumista ja lohkeilua sekä purennan madaltumista ja purentavaivoja. Jopa ihmisen perusilme saattaa muuttua alakuloiseksi, kun madaltunut purenta vetää suupieliä alaspäin.

”Lieväasteista eroosiota on hankala huomata itse”, sanoo tutkimusartikkelin kirjoittanut hammaslääkäri ja tohtorikoulutettava Viivi Alaraudanjoki Oulun yliopistosta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Eroosion esimmäisiä merkkejä on etuhampaiden kärkien läpikuultavuus. Alaposkihampaiden purupinnoilla voi myös erottaa pieniä kuoppia.”

Hampaiden eroosio on yleistynyt viimeisen 10 vuoden aikana, selviää toisesta, Saksassa tehdystä tutkimuksesta. Syiksi arvellaan happamien juomien kulutuksen kasvua ja esimerkiksi maidottoman tai kasvisruokavalion yleistymistä. Alaraudanjoen mukaan saksalaistutkimuksen havainnot pätevät todennäköisesti myös Suomessa.

”Kliininen kokemukseni asiakastyössä Suomessa on samansuuntainen.”

Terveellisenä pidetty kasvissyönti ja etenkin raakaruokailu voi uhata hampaita. Kovien juuresten, siementen ja pähkinöiden rouskutus voi kuluttaa kiillettä.

Maitotuotteiden sisältämä kalsium suojelee eroosiolta.

”Esimerkiksi happamien marjojen kanssa voisi syödä vaikka jugurttia, tai napata ruuan jälkeen juustopalan.”

Jos ei käytä maitotuotteita, suu kannattaa Alaraudanjoen mukaan huuhdella syönnin jälkeen vedellä.

Ksylitoli-pastillit tai -purkat eivät sen sijaan juuri auta torjumaan eroosiota.

”Ksylitoli vaikuttaa kariesbakteereihin, eikä eroosio johdu bakteereista. Ksylitolipastillien tai purkan syöminen lisää kyllä syljen eritystä, mikä on eroosion kannalta hyvä asia.”

Suomalaistutkimuksen mukaan myös alkoholin pitkäaikainen käyttö on yhteydessä lisääntyneeseen eroosioon, vaikka käyttö pysyisi maltillisella muutaman viikkoannoksen tasolla. Syytä tähän ei osata sanoa varmuudella. Jotkin alkoholijuomat ovat happamia, mutta eivät kaikki. Myös alkoholin aiheuttama närästys tai muut erot elintavoissa voivat Alaraudanjoen mukaan selittää löydöstä.

Sen sijaan runsaalla alkoholinkäytöllä oli tutkimuksessa itsenäinen vaikutus eroosioon.

Elintavat eivät selitä kaikkea. Toisille ei selkeistäkään riskitekijöistä huolimatta kehity eroosiota. Syytä tähän ei tarkkaan tiedetä.

”Etukäteen kukaan ei pysty sanomaan, kuuluuko eroosion suhteen riskiryhmään vai ei.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Näin ehkäiset hampaiden eroosiota

1. Syö 3–4 tunnin välein, ei useammin

Edes terveellisiä välipaloja ei kannata napostella kaiken aikaa. Syöminen käynnistää happohyökkäyksen, laittoi suuhunsa sitten mandariinin tai suklaapalan. Hampaat kestävät päivittäin 5–7 happohyökkäystä, joten sen useammin ei kannattaisi syödä.

2. Älä syö happamia tuotteita joka aterialla

Happamia tuotteita ei tulisi syödä joka aterialla, sillä ne liuottavat ja pehmentävät hammaskiillettä. Happamia aineita ovat esimerkiksi mehut, virvoitusjuomat, maustetut kivennäisvedet, viinit sekä valitettavasti myös muuten terveelliset hedelmät ja marjat. Sen sijaan esimerkiksi musta kahvi ei aiheuta happohyökkäystä.

3. Neutraloi happoja maitotuoteilla

Maitotuotteet neutraloivat happoja. Siksi esimerkiksi marjat olisi erityisen hyvä yhdistää vaikkapa jugurttiin tai rahkaan. Jos et käytä maitotuotteita, huuhtele suu vedellä syönnin jälkeen. Tähän riittää esimerkiksi puolikkaan vesilasillisen siemailu.

4. Pese hampaat jo ennen aamupalaa

Eroosiosta kärsivien olisi hyvä harjata hampaat aamuisin jo ennen aamupalaa, mikäli aamupalalla on tarkoitus nauttia happamia tuotteita. Happamat ruuat pehmentävät hammaskiillettä, jolloin mekaaninen harjaus pääsee kuluttamaan hammasta.

Lähde: Hammaslääkäri, tohtorikoulutettava Viivi Alaraudanjoki

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hampaat
 • Kasvisruoka
 • Tutkimus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  3. 3

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  4. 4

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  5. 5

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Kuningatar Elisabetista ja prinssi Philipistä julkaistiin hääpäiväkuva – olleet naimisissa 70 vuotta

  8. 8

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  9. 9

   HS Inarissa: Paavo Ruotsalaisen kodin lähelle saattoi pudota pala Marsia – ”Sanoin vaimolle, että joku taisi ampua valoraketin”

  10. 10

   Espanjan valtionsyyttäjä kuoli yllättäen – vastasi Katalonian johtajien syytteistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  5. 5

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää