Hyvinvointi

Alkoholi on usein sekä parisuhteiden ongelma että ratkaisu – lukijat kertovat, miten alkoholia voi käyttää ilman riitoja

”Ihmisten suhde alkoholiin pysyy harvoin samana läpi elämän. Siksi siitä on hyvä pystyä keskustelemaan silloin, kun se ei ole ongelma”, muistuttaa asiantuntija.

Alkoholista ja parisuhteista yhtäaikaa puhuttaessa korostuvat usein ongelmat, joita juominen aiheuttaa – tai näin käy ainakin Suomessa.

HS:n lukijoiden tarinoiden perusteella alkoholia osataan kuitenkin usein juoda myös ilman ristiriitoja. Kyselyssä 673 ihmistä kertoi alkoholin vaikutuksesta parisuhteeseensa. Kyselyssä ei käsitelty alkoholismia.

Moni kuvailee alkoholin nauttimista parisuhteen laatuajaksi. Buffalon yliopiston tutkimuskin on paljastanut, että pariskunnan samanlaiset juomatottumukset ovat suhteelle hyväksi.

Michiganin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin vanhempien parien juomistapoja ja selvisi, että mitä samanlaisemmat juomistavat pariskunnalla on, sitä onnellisempia he ovat.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Jos kumpikin puolisoista joko juo tai kieltäytyy alkoholista, pitkällä tähtäimellä he ovat onnellisempia suhteessaan kuin sellaiset pariskunnat, joissa toinen juo toista enemmän.

Tuore ruotsalaistutkimus taas kertoo naimisiin menon suojaavan alkoholismilta.

Yksi HS:n kyselyn vastaajista on Jani Kiviharju, joka harrastaa oluita. Parisuhteeseen alkoholinkäyttö ei ole aiheuttanut jännitteitä. Kiviharjut ovat olleet yhdessä jo 16 vuotta, ja heidän alkoholinkäyttötapansa ovat alusta lähtien olleet samanlaisia.

”Kotioloissa tulee kokeiltua uusia oluita ja siidereitä useamman kerran viikossa”, Kiviharju sanoo.

Maistelu rajoittuu kuitenkin vain yhteen annokseen illassa. Kiviharju kertoo, että useampia annoksia tulee nautittua vain muutaman kerran vuodessa.

Perheeseen on syntynyt viisi kuukautta sitten vauva, joka osaltaan muutti parin alkoholikulttuuria.

”Aiemmin kävimme vaimon kanssa yhdessä olutmaisteluilloissa. Juomat ovat niissä sen verran vahvoja, että vauvanhoito ei niiden jälkeen onnistuisi turvallisesti.”

Nyt Kiviharjut tiedostavat, että jos mies lähtee maisteluiltaan, hän pystyy osallistumaan lapsenhoitoon vasta aamulla.

”Nykyään maistelen oluita muutenkin vasta kun lapsi on nukkumassa.”

Kyselyyn vastanneista 44 prosenttia oli miehiä, ja suurin osa heistä sanoi, ettei alkoholi aiheuta jännitteitä parisuhteeseen. Moni kehui pienen nousuhumalan poistavan estoja ja virkistävän seksielämää. Osa vastaajista suhtautui kyselyyn jopa raivokkaasti, ja kyselyä moitittiin holhoavaksi.

Naiset kertoivat ongelmista useammin kuin miehet. Moni sanoi myös, ettei ongelmia ole, koska alkoholia nautitaan niin vähän tai ei lainkaan.

Parisuhdekeskus Katajassa työskentelevä psykoterapeutti Terhi Väisänen pitää hienona, että alkoholia osataan nauttia maltillisesti.

”Kysymykseksi alkoholinkäyttö muodostuukin silloin, kun puolisoilla on erilaiset käsitykset siitä, kuinka usein ja paljon alkoholia juodaan.”

Erilaiset tavat häiritsevät suuntaan ja toiseen.

[Alkoholinkäyttö] ei varsinaisesti aiheuta jännitteitä muuten, kuin että yritän joskus saada mieheni rentoutumaan ja ehdotan, että hän joisi oluen. Hän ei halua.

Nainen, 46

Suurin osa ihmisistä, jotka kertoivat, että heidän parisuhteissaan on jotain alkoholinkäyttöön liittyviä sääntöjä, oli säännöstellyt juomista lasten nähden. Yleinen käytäntö on myös viestin laittaminen juhlailtana, jotta kumppanin ei tarvitse olla huolissaan.

Väisäsen mukaan suhde alkoholiin pysyy harvoin samana läpi elämän. Siksi siitä on hyvä pystyä keskustelemaan silloin, kun se ei ole ongelma. Jos erimielisyyksiä tulee myöhemmin, ne on helpompi ottaa puheeksi, kun aiheesta juttelu on muutenkin luontevaa.

Kun tapasimme, rajoja ei ollut. Sitten keksimme viisi annosta naisille ja seitsemän miehille -rajat, mutta totesimme muutaman vuoden aikana, että se on kamalan suuri annos. Olemme aikoinaan keskustelleet näistä rajoista, ja mieheni päätti sitten, että hänenkin maksimiannos on 5 annosta, koska kauan sitten kerran hänen juotuaan 7 annosta, häpesin hänen toimintaansa.

Nainen, 50

Lasten saannin jälkeen olen tullut tarkemmaksi alkoholinkäytön suhteen. Voin ottaa 1–2 lasia illan aikana lasten läsnäollessa, mutta mielestäni koko ajan pitää olla siinä kunnossa, että autolla pystyy ajamaan ja lähtemään vaikka viemään lasta lääkäriin, jos tarve vaatisi. Mieheni ei ole samaa mieltä, vaan käyttää ajoittain alkoholia kuin opiskeluajan bileissä – eli runsaasti.

Nainen, 37

Moni vastaaja koki, että juhliminen on mukavampaa erikseen. Alkoholi tuo persoonasta esiin puolia, joita toisessa ei jaksa tai ymmärrä.

Lähes aina syntyy jännitteitä, kun olemme yhdessä juhlimassa. Tietyn rajan jälkeen puoliso muuttuu hyvin kontrolloivaksi ja mustasukkaiseksi, ja minä en ymmärrä, miksi näin on. Tämä on yleisin syy riitaan, joka kuitenkin saadaan aina sovituksi joko heti tai viimeistään aamulla.

Mies, 35

Alkoholinkäytöstä keskusteltiin aina, kun kävi niin, että mies oli käyttäytynyt kännissä rumasti tai ilkeästi – eli usein. Hän ei halunnut tehdä kompromissia, vaikka myönsi muuttuvansa humalassa idiootiksi. Dokaaminen oli hänelle mielestään perusoikeus ja muiden sopi vain kestää se. Suhde ei kestänyt.

Nainen, 41

Väisäsen mukaan on luonnollista, että alkoholia enemmän käyttävä vähättelee juomistaan, ja juominen otetaan parisuhteessa puheeksi vasta silloin, kun se alkaa olla ongelma.

”Sama tilanne on työkavereiden kanssa. Läheisenkin kaverin juomisesta voi olla hankala ilmaista huolensa ennen kuin se menee liian pitkälle.”

Väisäsen mielestä on tärkeää ottaa puolison huoli tosissaan, vaikka itse ei pitäisi juomistaan liiallisena. Huoli voi olla peräisin vanhempien tai aiemman kumppanin liiallisesta alkoholinkäytöstä, mutta huolen vähättely ei auta.

Moni vastaaja mainitsee, että toisen juominen lisää omaakin alkoholinkäyttöä. Väisäsen mukaan samanlaiset juomatavat parantavat suhdetta, mutta voivat salakavalasti vaikuttaa sekä terveyteen että suhteeseen.

Toisaalta moni suomalainen suhde jäisi kokonaan syntymättä ilman väkijuomia.

Nykyistä(kään) parisuhdetta tuskin olisi olemassa ilman alkoholia. Alkoholin käyttö on satunnaista. Alkoholi juhlistaa hetkiä ja saa huomaamaan kuinka hyvä parisuhteemme onkaan.

Mies, 54

Jos ongelmia ilmenee, Väisäsen mukaan tärkeintä on puhua asiasta edes jollekulle. Ystävän kanssa keskustelu voi asettaa asian oikeisiin mittasuhteisiin. Joskus tilanteisiin tarvitaan ulkopuolista apua.

Olemme kumppanini kanssa eri vaiheissa alkoholinkäytön suhteen. Alan olla "villin nuoruuteni" elänyt, enkä jaksaisi enää jokaviikonloppuista juhlimista ja krapulaa. Kumppanilleni tuntuu kuitenkin olevan tärkeää päästä humaltumaan vähintään kerran viikossa. Usein päädyn lähtemään mukaan kaljalle, koska haluan nähdä kavereita, eikä kaveripiirissämme juuri kokoonnuta selvinpäin. Olemme keskustelleet alkoholinkäytöstämme kerran pari, eikä hän tunnu oikein ymmärtävän minun näkökulmaani. En halua rajoittaa hänen elämäänsä tai menemisiään, joten jo pelkkä asiasta puhuminen saa minut tuntemaan itseni kontrolloivaksi ämmäksi. Ylipäätään tunnen olevani asian kanssa aika yksin.

Nainen, 25

Väisänen näkee vastaanotollaan alkoholiin liittyvää syyllistämistä ja syyllistymistä. Kaikkeen lääke on puhuminen. HS:n kyselyyn vastanneiden mukaan kannattaa kiinnittää myös huomiota siihen, missä tunnelmissa korkki aukeaa. Jos mieli on hyvä, myös hillitty määrä alkoholia voi tehdä suhteelle hyvää.

Alkoholi itsessään ei aiheuta jännitteitä, mutta korostaa kyllä jo olemassa olevia jännitteitä. Jos pullon siis korkkaa silloin, kun mieltä jäytää jo valmiiksi jokin asia, se tulee varmasti illan aikana esille ja voi johtaa riitaan. Toisaalta, jos lasit täyttyvät silloin, kun fiilis on kaikinpuolin tyytyväinen ja hyvä, muutama yhdessä juotu viinilasi ja leppoisa keskustelu siihen päälle enemmänkin lähentävät.

Nainen, 28
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholi
 • Parisuhde

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  2. 2

   Taksikuski raiskasi illan viimeisen asiakkaan Helsingin Suutarilassa ja valitti tuomiostaan – hovioikeus piti tuomion ennallaan

  3. 3

   Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

  4. 4

   ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

   Tilaajille
  5. 5

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  6. 6

   Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

   Tilaajille
  7. 7

   Kauppoihin tulee perjantaina leipää, johon on jauhettu hyönteisiä – yhdessä ciabattassa on 70 sirkkaa: ”Ne eivät ole siellä katsomassa silmästä silmään”

  8. 8

   Tutkimus: Maailma on entistä valoisampi – ja se haittaa kaikkea elämää maa­pallolla

  9. 9

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  10. 10

   Rovion osake syöksyy – liikevoitto supistui alle kolmasosaan vuodentakaisesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  6. 6

   ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

   Tilaajille
  7. 7

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  8. 8

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  9. 9

   Jo yksi tuoppi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  10. 10

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  4. 4

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää