Hyvinvointi

Myötätuntouupumus voi iskeä auttajaan – kriiseihin kannattaa pitää henkinen etäisyys, neuvoo asiantuntija

Onnettomuudet ja rikokset vaikuttavat uhrien ja tekijöiden lisäksi moniin muihin ihmisiin. Auttajien on tärkeää suojata itseään, neuvoo psykoterapeutti.

Joulukuu oli surullinen monella paikkakunnalla Suomessa ja maailmalla. Liian moni kuoli poikkeuksellisissa henkirikoksissa ja onnettomuuksissa.

Rikokset, onnettomuudet ja traumaattiset tilanteet vaikuttavat uhrien ja tekijöiden lisäksi moniin muihin ihmisiin.

Auttajat, kuten poliisit, palomiehet, sairaanhoitajat, lääkärit, sosiaalityöntekijät, mielenterveystyöntekijät ja kirkon työntekijät kohtaavat uhreja ja omaisia.

Suru ja järkytys tarttuu koko yhteisöön kuten joulukuun alussa Imatralla kolmen naisen kuolemaan johtaneen ampumisen jälkeen. Myös kansainväliset tapahtumat, kuten isku Berliinin joulumarkkinoille, voivat aktivoida ihmisissä muistoja omista traumatapahtumista.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Jos uhrit ovat lapsia, suru ja kriisi kohtaavat myös koulua ja päiväkotia.

Auttaminen on hyvin tärkeää, ja moni haluaa helpottaa läheisten hätää. Kun seuraa läheltä onnettomuuden tai väkivaltarikoksen uhreja, auttajan on kuitenkin hyödyllistä suojata itseään.

Liian pitkään syvälle uhriin tilanteeseen samastuminen voi johtaa myötätuntouupumiseen tai ammattilaisilla jopa sijaistraumatisoitumiseen.

Sosiaalityöntekijät, psykologit ja psykiatrit saavat koulutusta siihen, että he osaavat suojata itseään paremmin trauman tarttumiselta. Myös monille poliiseille ja pelastustyöntekijöille on järjestetty post-traumaattisia työpajoja, joissa he ovat voineet purkaa kokemuksiaan.

Ammattiauttajien lisäksi myötätuntouupumus voi kohdata perheenjäsentä, työtoveria tai ystävää.

Myötätuntouupumus voi ilmetä stressioireina ja jännittyneisyytenä tai joskus jopa fyysisenä sairautena. Auttaja uppoutuu ihmisten kohtaloihin tai vaihtoehtoisesti yrittää torjua mielestään henkisesti kuormittavat asiat.

Auttaja voi jopa tuntea omassa kehossaan samanlaista kipua ja stressiä kuin traumatisoitunut kokee. Traumatisoituneen ihmisen mielikuvat voivat alkaa elää auttajan mielessä. Auttaja voi alkaa välttää samoja asioita kuin uhri. Myös vireystila nousee, ja auttajan on vaikea kontrolloida omia tunteitaan.

Psykoterapeutti Peter Wallin Traumaterapiakeskuksesta sanoo, että sijaistraumatisoituminen on vielä vakavampi tila kuin myötätuntouupuminen. Varsinkin ammattiauttajat voivat kokea sijaistraumatisoitumista.

”Siinä traumatisoituneen ihmisen ajatuksia ja kokemuksia siirtyy auttajan omiin uskomuksiin hänestä itsestään. Auttaja voi kokea olevansa huono ja ympäröivä maailma tuntuu pahalta”, Wallin sanoo.

Wallinin mukaan yksi keino suojella itseään ja ehkäistä sijaistraumatisoitumista sekä myötätuntouupumusta on välttää uppoutumasta yksityiskohtien runsauteen. Auttajan ei tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa, jos hän ei eläydy täysin toisen tunteisiin.

”Traumatisoitunut ihminen elää traumatapahtumia mielessään uudelleen. Hän näkee tapahtumat usein toistuvana filminä joko hereillä ollessaan tai yöllä unissaan. Auttajan kannattaa välttää tapahtumien visualisoimista omassa mielessään, kun hän kuuntelee uhrin kertomusta.”

Auttaminen on kaksiteräinen miekka. Apu, myötäeläminen ja empatia uhrille ovat hyvin tärkeitä, mutta samalla auttajan täytyy pitää etäisyyttä tapahtumiin. Terve järki on Wallinin mukaan paikallaan, kun helpotetaan kovia kokeneen ihmisen oloa.

Empaattinen kuuntelu on keino tukea traumatisoitunutta ihmistä. Wallin kehottaa kuuntelemaan aktiivisesti ja uhria arvostaen, mutta samalla pitämällä tapahtumiin etäisyyttä. Läheisten on hyvä arvioida myös sitä, milloin uhri tarvitsee ammattiauttajan apua.

Toisaalta kaikki trauman läpi käyneet eivät edes halua puhua kokemuksistaan. Heitä ei pidä pakottaa siihen. Pelkkä lähellä oleminen voi auttaa. Joskus on viisasta keskittyä käytännön asioiden hoitamiseen.

Wallin kehottaa auttajia ja perheenjäseniä huolehtimaan ravinnosta, levosta ja liikunnasta. Arjen askareet täytyy hoitaa surunkin keskellä. Liikunta purkaa hyvin stressiä ja kehon jännityksiä.

Kollektiivinen suru on Wallinin mukaan melko uusi käsite. Siitä alettiin puhua Ruotsissa pääministeri Olof Palmen murhan jälkeen 1980-luvun puolivälissä. Yhteinen surun käsittely levisi Suomeenkin. Siinä auttavat esimerkiksi kirkot, jotka avaavat usein ovensa, kun syvä kriisi kohtaa paikkakuntaa.

”Yhteinen sureminen on hyvä asia. Esimerkiksi työpaikoilla kollegat voivat tukea toisiaan, jos suru kohtaa työyhteisöä.”

Wallinin mukaan ihminen pystyy itse auttamaan itseään monella tavalla, myös tiedostamattaan. Traumaoireet häviävät usein ajan myötä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Trauma
 • kriisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä: ensimmäinen metrojuna lähti liikkeelle kello 5.09 – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  2. 2

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  3. 3

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  4. 4

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  5. 5

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  6. 6

   En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt

  7. 7

   Valtio luopuu Salpalinjan viimeisistä bunkkereista – HS:n verkkokartta näyttää ainutlaatuisen linnoitusketjun, jolle rakennettiin 728 betonikorsua ja 350 kilometriä taisteluhautaa

  8. 8

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  9. 9

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  10. 10

   Chicago voitti vihdoin – Markkanen nousi ratkaisijaksi viime sekunneilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  3. 3

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  4. 4

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  5. 5

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  6. 6

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  7. 7

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  8. 8

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  9. 9

   Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä: ensimmäinen metrojuna lähti liikkeelle kello 5.09 – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ufojen tapaamisia, shakkia Gaddafin kanssa ja nimi USA:n pakotelistalla – kansainvälisen shakkiliiton puheenjohtaja on värikäs persoona
  3. Asuntolainojen korkokatto on kasvattaa taas suosiotaan – mutta kannattaako suojautuminen?
  4. Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä: ensimmäinen metrojuna lähti liikkeelle kello 5.09 – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”
  5. Valtio luopuu Salpalinjan viimeisistä bunkkereista – HS:n verkkokartta näyttää ainutlaatuisen linnoitusketjun, jolle rakennettiin 728 betonikorsua ja 350 kilometriä taisteluhautaa
  6. Tunti sitten
  7. Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti
  8. Uusi suomalaistähti on syttynyt NHL:ssä –”Pinnoja pitääkin tulla”
  9. HS Kirjaston viikon kirja hyytää Koutokeinon pimeydessä – Lars Pettersonin trilleri on nyt luettavissa maksutta
  10. Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön
  11. 2 tuntia sitten
  12. Chicago voitti vihdoin – Markkanen nousi ratkaisijaksi viime sekunneilla
  13. 53-vuotias Ann-Christine Stenfors aloitti jää­kiekon ja pääsi heti Esa Tikkasen oppiin – keski-ikäinen jää­kiekkoilija, jalka­palloilija ja skeittari kertovat, miltä tuntuu aloittaa liikunta­harrastus vanhemmalla iällä Tilaajille
  14. Näytä lisää