Hyvinvointi

Brittitutkimus: Kotiruoka on liian rasvaista lapsille – suomalaistutkijan mukaan lasten ylipaino johtuu ruokakulttuurin muutoksesta

Säännöllinen kotiruoka ja kasvikset hillitsevät lasten lihavuutta. Mehut sekä juhlaherkut, kuten karkit ja sipsit, ovat kuitenkin tulleet osaksi lasten arkea.

Vanhemmat tekevät lapsilleen liian tuhtia ruokaa, kertoo brittitutkimus. Nykypäivän energiankulutukseen riittäisi kevyempikin kotiruoka. Tämä tuli esiin osana lontoolaisen yliopiston London School of Economicsin globalisaatiotutkumusta. Asian uutisoi The Telegraph -lehti.

Ylipainoisia on Euroopassa eniten juuri Britanniassa. Myös lasten arkiliikunta on vähentynyt ja välipalat ovat usein makeita, rasvaisia ja suolaisia herkkuja.

Näin on osittain myös Suomessa. Ylipainoisten lasten määrä on parinkymmenen viime vuoden aikana puolitoistakertaistunut. Yli 12-vuotiaista suomalaislapsista joka neljäs on ylipainoinen.

”Suomalaislapsilla säännöllinen kotiruoka ei ole riski ylipainolle”, kertoo suomalaislasten syömistä tutkinut ravitsemusterapeutti Virpi Lindi Itä-Suomen yliopistosta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kotiruuan ravintosisältö on suomalaisissa lapsiperheissä hyvä.

Toki parantamisen varaakin on.

”Kasvisten käytössä pitäisi tsempata. Päivällisellä voisi olla vaikka pilkottua kurkkua, kukkakaalia tai porkkanaa. Mitään hienoja salaatteja ei välttämättä edes tarvita”, Virpi Lindi neuvoo.

Salaatin tai kasvisten vähäisyys ei kuitenkaan pääasiassa tee lapsista lihavia.

”Ongelma on tämä napostelukulttuuri. Ja epäterveelliset välipalat.”

Ruokakulttuuri perheissä on parinkymmenen viime vuoden aikana muuttunut.

”Monissa perheissäkin herkut, kuten sipsit ja karkit, kuuluvat arkeen. Ennen niitä oli vain juhlissa.”

Lisäksi moni koululainen juo sokerijuomia janoonsa. Ala-asteikäiset lipittävät mehuja ja limuja, vähän isommat lisäksi energiajuomia. Ne ovat myös hampaille haitallisia.

”Pari vuotta sitten kaikilla oli koko ajan litran Juissi-purkit mukanaan. Se trendi on ohi, mutta todella paljon koululaiset juovat limuja ja mehuja”, Virpi Lindi sanoo.

”Mehuissa ja limuissa on paljon energiaa, mutta ne eivät tuo kylläisyyden tunnetta.”

Lapsilla on käytössään omaa rahaa, jolla ostetaan mehuja, limuja, karkkia ja sipsejä tai käydään koulun jälkeen syömässä tuplahampurilainen isoilla ranskiksilla. Virpi Lindin mukaan ison hampurilaisannoksen kalorimäärä nousee helposti 1600 kilokaloriin, joka riittää herkästi vaikkapa toimistotyötä tekevän naisen koko päivän energiantarpeeksi.

Harva lapsikaan kuluttaa päivän aikana ylimääräisiä herkkuja, varsinkin jos niitä syö monta kertaa viikossa.

Itä-Suomen yliopistossa on jo vuosia seurattu lapsiperheiden ruokatottumuksia. Suomalaiset vanhemmat tietävät, mitä terveellinen ruoka sisältää, ja valitsevat melko hyvin ruuanvalmistukseen suositeltavia raaka-aineita, kuten vähärasvaista lihaa ja kasviöljyjä. Meillä syödään paljon kanaa, jauheliharuokia, pastaa, riisiä, perunaa ja keittoja. Lindi ei tyrmää eineksiäkään.

”Valmisruokia täydentämällä saa päivällisestä hyvän ja monipuolisen aterian.”

Lisäämällä valmisateriaan kasviksia, täysjyväleipää, kasvimargariinia ja rasvatonta maitoa saa kelpo aterian. Einesten käyttö silloin tällöin ei lisää ylipainoa.

Jos jotain kotiruuassa voisi kasvisten lisäksi nostaa, on kala-aterioiden määrä. Kalaa suositellaan syötäväksi ainakin kaksi kertaa viikossa. Sen tarve liittyy D-vitamiinin ja pehmeän rasvan saantiin, ei energiamäärään.

Tärkein keino estää lapsen ylipainoa on säännöllinen ateriarytmi ja terveelliset välipalat.

Lindin vinkit kohdistuvat vanhempiin: tee ateria tai välipala koululaiselle valmiiksi jääkaappiin, jos et ole itse ruokailuhetkellä paikalla. Paras tapa siirtää hyviä ruokailutottumuksia on oma esimerkki. Siksi myös yhteiset ateriat ovat tärkeitä.

Välipalan voi panna keittiön pöydälle tai jääkaappiin valmiiksi, niin että terveellinen valinta on mahdollisimman helposti saatavilla.

Ravitsemusterapeutin kolme hyvää välipalavinkkiä koululaiselle:

Terveellinen välipala koostuu yksinkertaisimmillaan kolmesta asiasta: viljatuotteesta (täysjyväleipä tai mysli), kasviksesta (hedelmä, marja, vihannes tai juures) ja liha- tai maitotuotteesta (vähärasvainen lihaleikkele tai jogurtti).

Välipala 1

(Tämä on helppo pienenkin lapsen laittaa itse, varsinkin jos sämpylä on halkaistu, kasvikset ovat valmiiksi viipaloituna ja mandariini kuorittuna):

- Ruisleipä tai täysjyväsämpylä, jonka päällä on kasvimargariinia sekä kurkku- ja paprikaviipaleita.

- Lasi rasvatonta maitoa.

- Mandariini.

Välipala 2

- Muroja tai mysliä (joilla sydänmerkki) sekä rasvatonta maitoa.

- Kourallinen miniporkkanoita.

- Juomaksi vettä.

Välipala 3

- Smoothie, jossa maustamatonta jogurttia, pakastemansikoita, kauraleseitä ja hiukan sokeria.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Lasten ylipaino
 • Ylipaino
 • välipalat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  2. 2

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  5. 5

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  6. 6

   Pam syyttää: Tamperelaisessa K-Supermarketissa seksuaalista häirintää – kauppias irtisanoutui: ”Totta kai kiistän kaiken”

  7. 7

   Nyt se on varmaa: Länsimetron liikenne alkaa aikaisintaan marraskuussa – ”Onnistuneita koeajopäiviä ei vielä ole”

  8. 8

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  9. 9

   Asiakas virtsasi myynnissä olleiden työkalujen päälle myymälässä Kampissa – motiivi on vielä arvoitus

  10. 10

   ”Olen ollut ajattelematon ja harkitsematon”, sanoi veljensä firmaa markkinoinut valtakunnansyyttäjä – Jutun todistajista luovuttiin, ja se voi tehdä tahallisuuden arvioinnista vaikeaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  6. 6

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  7. 7

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  8. 8

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  9. 9

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  10. 10

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat