Hyvinvointi

Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

”Puhuminen on usein se vaikein seksitemppu”, sanoo seksuaaliterapeutti.

”Sorry kulta, nyt ei pysty. Selkään sattuu.”

Todella moni suomalainen työikäinen kärsii selkäkivuista. Kun selkä on kipeä eikä seksi suju, se sattuu myös omaan minäkuvaan ja itsetuntoon. Selkäkipuinen pelkää, että ei pysty tyydyttämään kumppaniaan. Myös partneriin sattuu: hän kokee, että ei ole enää haluttava.

”Kumpikin alkaa usein kokea itsensä riittämättömäksi ja huonoksi”, tietää seksuaaliterapeutti ja sairaanhoitaja Kirsi Porras.

Pahimmillaan kipu voi vaikuttaa tuhoisasti koko suhteeseen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Niin ei kuitenkaan tarvitse olla.

Jos pariskunta voi puhua avoimesti seksiin liittyvistä toiveista ja tarpeista, seksi voi muuttua jopa paremmaksi ja suhde syvemmäksi kuin ennen selkäkipua. ”On olemassa monia tapoja tyydyttää kumppani, vaikka selkään sattuisikin”, kertoo fysioterapeutti ja seksuaalineuvoja Anu Parantainen.

Porras ja Parantainen ovat olleet mukana kirjoittamassa Selkäliiton Selkä, seksuaalisuus ja seksi -opasta. Se esittelee kahdeksan asentoa, joissa yhdyntä onnistuu, vaikka selkä olisi kipeä.

Parantainen hoitaa työssään fysioterapeuttina monia selän ja lantionpohjan kipupotilaita. Porras on tehnyt aikoinaan opinnäytetyönsä selkäkivun vaikutuksesta seksuaalisuuteen ja työskennellyt 17 vuotta HUS:ssa osastolla, joka on erikoistunut vaativaan selkäkirurgiaan.

Selkäkipujen vaikutus seksiin ei ole mikään pikkuasia. Useammalla kuin joka kolmannella työikäisellä suomalaisella on viimeksi kuluneen kuukauden aikana ollut alaselän kipua, ja joka kymmenes on ollut sen takia lääkärin hoidossa viimeisen vuoden sisällä, kertoo Lääkäriseura Duodecim.

”Kansainvälisten tutkimusten mukaan jopa puolella alaselkäkipupotilaista yhdyntäseksi vähenee”, toteaa Parantainen.

Syitä on monia. Jo pelkkä kipu vaikuttaa suoraan seksihaluihin. Se voi vähentää seksuaalista kiihottumista ja vaikeuttaa orgasmin saamista.

Pahin este seksille on kuitenkin pelko siitä, että seksi saa aikaan sellaisia muutoksia selässä, että selkäkipu pahenee.

Joku lannistuu ajatuksesta, että ei pystykään tyydyttämään kumppaniaan. Myös partneria voi pelottaa: onko seksistä haittaa toiselle?

Jos selkäkipu on kroonista, kasvaa huoli siitä, pysyykö kumppani rinnalla.

Toisinaan käy myös niin, että kivun syy ei selviä eikä kipua saada hallintaan. Silloin kasvaa myös riski masentua.

Monet seksiin ja selkäkipuun liittyvistä peloista ovat kuitenkin turhia.

Joihinkin ongelmiin löytyy apu lääkäriltä.

Esimerkiksi voimakkaat kipulääkkeet saattavat väsyttää ja kuivattaa limakalvoja. Mielialaa nostavat kipulääkkeet voivat puolestaan heikentää seksuaalista halukkuutta. Lääkityksestä kannattaakin keskustella lääkärin kanssa.

Myös leikkauksen jälkeisestä toipumisesta kannattaa kysyä lääkäriltä. Seksi voi olla kiellettyä esimerkiksi tietyn ajan selkäleikkauksen jälkeen.

”Se ei tarkoita, että hellyys, koskettelu ja läheisyys olisi kielletty”, Porras sanoo.

”Kun selkä on riittävästi toipunut ja seksi mahdollista, kannattaa silti välttää voimakkaita selän kiertoliikkeitä ja taivuttelua”, Parantainen muistuttaa.

Hän huomauttaa, että potilas ei välttämättä aina itse kehtaa kysyä seksistä, joten hoitohenkilökunnan pitäisi ottaa seksiasiat puheeksi. Hoitohenkilökunnan luonteva suhtautuminen auttaa myös paria puhumaan keskenään siitä, miten muuttunut elämäntilanne vaikuttaa intiimielämään.

”Puhuminen onkin usein se kaikkein vaikein seksitemppu. Jos pariskunta oppii sen, heistä voi myös tulla läheisempiä kuin ennen selkäkipua”, Porras toteaa.

Seksillä voi olla kipupotilaalle myös myönteisiä vaikutuksia.

Sekä seksi että orgasmi lisäävät mielihyvää, lieventävät kipuja ja vaikuttavat myönteisesti kehoon ja mieleen. ”Eräs potilaani kertoi, että ainut hetki jolloin ei satu, on orgasmin jälkeen”, kertoo Parantainen.

”Kaikki liikunta on hyväksi selkäkipupotilaalle, ja yhdyntäseksi on pientä yhteistä liikuntaa – tosin suomalaisen yhdynnän pituus on keskimäärin yhdeksän minuuttia”, Parantainen kertoo.

Ja jos yhdyntä ei onnistukaan, ei siitä kannata tehdä ongelmaa. ”Kosketus, hieronta ja esimerkiksi hyväilyseksin tuoma nautinto ja mielihyvä lisäävät mielihyvähormonin eritystä, mikä vahvistaa suhdetta ja lieventää kipua”, Porras sanoo.

Selkäliiton Selkä, seksuaalisuus ja seksi -opas suosittelee näitä kahdeksaa asentoa, jotka sopivat myös selkäkivuista kärsivälle. Parantainen antaa lisäksi kipupotilaalle kolme vinkkiä onnistuneeseen seksiin.

1. Pidä huolta siitä, että keskivartalon lihaksisto on kunnossa, erityisesti lantionpohjanlihakset sekä syvät selkä- ja vatsalihakset.

2. Muista hengittää seksin aikana. Kivun pelko voi saada aikaan sen, että ihminen pidättää hengitystään tai hengitys muuttuu pinnalliseksi. Se saattaa jopa estää kiihottumista. Sen sijaan välillä syvään hengittäminen voi rentouttaa ja lieventää kipua sekä vahvistaa seksuaalisia tuntemuksia.

3. Muista ottaa kipulääke hyvissä ajoin ennen seksiä, jotta se ehtii vaikuttaa. Käytä tarvittaessa liukuvoidetta.

Asento 1


Selkäoireinen on selinmakuulla lonkat ja polvet koukussa. Tyyny selän tai lantion alla muuttaa lantion asentoa niin, että alaselkään kohdistuva paine vähenee.

Asento 2


Selkäoireinen on selinmakuulla, tyynyt ovat pään, alaselän ja polvien alla. Pienikin pään, selkärangan ja ristiselän tuki voi vähentää kipua.

Asento 3


Selkäoireinen on selinmakuulla. Tyynyt voi sijoittaa siten, että ne tukevat rankaa parhaalla mahdollisella tavalla. Kun pää on koholla ja niska on rento, ylettyy myös paremmin hyväilemään kumppania ja tukemaan hänen liikkeitään.

Asento 4


Perinteinen lusikka on rento ja hyvin tuettu asento, jossa pienempikin liike riittää. Se, jolla selkäoireita on vähemmän, voi liikkua enemmän. Klitoriksen hyväily käsin onnistuu tässä asennossa hyvin.

Asento 5


Selkäoireinen on vatsamakuulla ja tyyny voi olla vatsan alla. Kannattaa kokeilla myös kohottautumista kyynärnojaan, jos selän taivuttaminen taakse tuntuu paremmalta.

Asento 6


Tässä asennossa kumpi tahansa voi olla selkäoireinen. Yhdynnästä voi nauttia ilman perinteistä sisään-ulos-pumppausta pehmein liikkein ikään kuin keinuen tai tanssien. Liike on hyvä esimerkiksi silloin, jos naisella on kipua emättimen aukolla.

Asento 7


Selkäoireinen on polviseisonnassa jalat hieman auki nojaten pehmeätä tuolia tai sänkyä vasten. Polvien alle asetetulla tyynyllä voi säätää mittasuhteita niin, että asento on paras mahdollinen.

Asento 8


Selkäoireinen istuu tukevalla tuolilla, joka nojaa mielellään seinää vasten. Jalkapohja saa tukea toisen reidestä. Tyynyt tukevat asentoa.

Kuvitus: Matias Teittinen
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seksi
 • selkäkivut
 • Terveys
 • Mielenterveys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vetovoima väljähtyi: Trumpin nimi otetaan alas loistohotellista New Yorkissa

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”

  4. 4

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  5. 5

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  6. 6

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  7. 7

   Hirviöitä etsineet sukeltajat löysivät turkkilaisjärvestä 3 000 vuotta vanhan linnan rauniot

  8. 8

   ”Kuolematon” Berlusconi, 81, on palannut – kärsi tuomionsa, ryhtyi kasvissyöjäksi ja tahtoo taas Italian johtajaksi

  9. 9

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  10. 10

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  6. 6

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  7. 7

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  8. 8

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  9. 9

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  10. 10

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  11. Näytä lisää