Hyvinvointi

Näin hammaslääkäripelkoa yritetään nykyisin hoitaa – Kontrollin tunne on paras keino jännitystä vastaan, kertoo tutkijatohtori

Hammaslääkäri pelottaa joka kolmatta, vaikka monet pelon syistä ovat nykyisin vanhentuneita. Järeitä aseita ovat rauhoittavat lääkkeet, ilokaasu tai jopa nukutus.

Jos hammaslääkärivisiitti jännittää tai jopa pelottaa, voit lohduttautua sillä, että et ole pelkosi kanssa yksin. Tutkimusten mukaan noin kolmannes suomalaisista kärsii hammashoitopelosta jonkin verran tai paljon.

Oulun yliopiston tutkijatohtori Vesa Pohjola sanoo, että naiset kertovat pelkäävänsä hammashoitoa huomattavasti useammin kuin miehet.

”Kovasti pelkääviä on naisissa kaksi kertaa enemmän. 12 prosenttia naisista pelkää kovasti hammashoitoa, kun miehillä vastaava luku on alle kuusi prosenttia.”

Miten hammaslääkäripelkoa sitten hoidetaan?
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

1. Lääkäri voi laukaista jännityksen

Jos potilas kärsii pikemminkin jännityksestä eikä varsinaisesta pelosta, hammaslääkäri voi rentouttaa hoitotilannetta helposti huomioimalla jännityksen ja juttelemalla potilaan kanssa.

”Kaikissa yliopistoissa käsitellään nykyisin hammashoitopelkoa osana hammaslääkärikoulutusta. Hyvä potilas-lääkäri-suhde vaikuttaa hoidon onnistumiseen paljon.”

2. Ota henkiset konstit avuksi

Pohjolan mukaan moni pelkopotilas saa apua siitä, että tuntee olevansa itse kontrollissa hammashoitotilanteessa. Tässä voi auttaa esimerkiksi hammashoitotilanteen harjoittelu, jossa tutustutaan hoitohenkilökuntaan ja hoitotilanteeseen. Näin potilas on selvillä siitä, miten hoitotilanne etenee.

Jotkut potilaat saavat helpotusta myös siitä, että sopivat hammaslääkärin kanssa, että toimenpiteen voi keskeyttää tarvittaessa potilaan merkistä.

Jotkut saavat apua myös esimerkiksi musiikin kuuntelusta tai eräänlaisista mindfulness-harjoituksista.

”Eräs potilas kävi hoidon aikana mielessään uimassa mökillään järvessä.”

3. Pahimpaan pelkoon saa lääkkeitä

Järeämpiä keinoja hammashoitopelon hillitsemiseen ovat esimerkiksi suun kautta otettavat rauhoittavat lääkkeet, ilokaasu tai jopa nukutus. Nukutusta käytetään lähinnä silloin, kun potilas pelkää kovasti ja suussa on paljon hoidettavaa.

Pohjolan mielestä etenkin ilokaasua voisi käyttää nykyistä enemmänkin. Se haihtuu hoidon aikana, eikä potilas välttämättä tarvitse saattajaa, kuten rauhoittavien lääkkeiden tai nukutuksen kanssa.

”Ilokaasun käyttö tosin vaatii laitteiston ja sen, että hammaslääkäri hallitsee ilokaasun käytön.”

Omaa vastaanottoa pitäessään Pohjola kohtasi rauhoittavaa lääkitystä kaipaavia potilaita lähes päivittäin. Monia potilaista rauhoitti jo pelkkä tieto siitä, että lääkitykseen on mahdollisuus.

Hammashoitopelolle on useita syitä. Pohjolan mukaan yleisin niistä on kivun pelko. Tutkimusten mukaan pelottavimmat toimenpiteet ovat viisaudenhampaan poisto ja juurihoito.

Pelkoa voivat aiheuttaa myös muiden ihmisten kertomat ikävät hammaslääkärikokemukset. Pohjolan mukaan ne ovat usein varsin vanhoja tarinoita.

Pohjola muistuttaa, että hammaslääkärien välineet ovat kehittyneet huimasti. Teknologian myötä hampaat saadaan nykyään hoidettua tehokkaammin ja usein myös kivuttomammin.

”Jos miettii 70-luvun tai jopa 90-luvun välineitä ja nykyvälineitä, ne ovat ihan erilaisia. Uutena on tulossa laserhoito. Niitä on käytössä tälläkin hetkellä, mutta toistaiseksi se on hidasta eikä kovin yleistä. Lasereilla ei myöskään voi poistaa vanhoja paikkoja.”

Osa hammashoitopelosta johtuu siitä, että suu on hyvin intiimi, henkilökohtainen alue, Pohjola huomauttaa. Suu on myös herkkä: jo pieni vauva tutustuu maailmaan suun ja huulien avulla, ja vastasyntyneen tuntoaisti on herkin suun alueella.

Jotkut potilaat kokevat ahdistavaksi sen, että hoidon aikana suussa on niin paljon välineitä.

”Kun istuu hammaslääkärintuoliin, joka kaadetaan makuuasentoon ja joku koskee suuhun, oma kontrollin tunne vähentyy ja osa potilaista palaa mielessään lapsuuden kokemuksiin.”

Myös median ja etenkin elokuvien esittämä hammaslääkärikuva on usein vääristynyt, sanoo Pohjola.

”Eivät elokuvien hammaslääkärit kaikkein tasapainoisimpia tyyppejä ole.”

Pohjolan mielestä entistä useammat hammaslääkärit voisivat ottaa käyttöön pelkolomakkeen, jonka potilas täyttää vastaanotolla ilmoittautumisen yhteydessä. Lomakkeen avulla hammaslääkäri muodostaa kuvan siitä, mikä potilasta hoidossa eniten pelottaa ja miten pelko voidaan huomioida hoidossa.

”Potilas kokee, että pelko otetaan vakavissaan, kun lääkäri lukee lomakkeen.”

Ensisijaisen tärkeää olisi myös käydä mahdollisuuksien mukaan aina samalla hammaslääkärillä, jotta potilaan ja lääkärin välille muodostuisi aito hoitosuhde ja siten myös keskinäinen luottamus.

”Potilaan kontrollin tunteen lisääminen hoitotilanteessa on se, millä pelkopotilaita hoidetaan parhaiten.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hammasterveys
 • Hammaslääkäri
 • Hampaat
 • pelot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  3. 3

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  4. 4

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  5. 5

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  6. 6

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  7. 7

   Räjähdys Manhattanilla: Yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  8. 8

   Suomi erottuu syrjinnässä, ja eniten huonoja kokemuksia on afrikkalaistaustaisilla – Somaliliiton puheenjohtaja: ”Ei syrjivä ihminen erottele, kuinka kauan joku on asunut Suomessa”

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  5. 5

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Räjähdys Manhattanilla: Yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää
  Uusimmat