Hyvinvointi

Tutkimus alkaa selvittää syitä kielteisten rokotusasenteiden taustalla –  Netissä rokotuksista julkaistaan paljon huuhaata, sanoo lääkäri

Jos rokottamaton lapsi sairastuu, lääkäri ei välttämättä tunnista harvinaisiksi muuttuneiden tautien oireita ja hoito voi viivästyä.

Rokotusten kattavuus on Suomessa useimpien sairauksien kohdalla hyvä, mutta myös rokottamista vastustavia asenteita esiintyy.

Hämeenlinnalainen neuvolalääkäri Anu Mähönen on huomannut lievää nousua rokotusten vastustamisessa. Hämeenlinna on yksi paikkakunnista, joissa tuhkarokkorokotus on otettu alle 95 prosentille lapsista.

”Sikainfluenssarokotuksen aiheuttamat narkolepsiatapaukset kuutisen vuotta sitten säilyvät sitkeästi ihmisten mielissä ja ne ovat lisänneet rokotteiden vastaisuutta”, Mähönen sanoo.

Hänen mielestään internet on yksi virheellisen tiedon välittäjä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Netissä julkaistaan paljon huuhaata. Siellä leviää vaihtoehtoisia totuuksia, ja ihmisten on vaikea erottaa joukosta oikeaa tutkimuksiin perustuvaa tietoa.”

Esimerkiksi viralliselta kuulostava rokotusinfo.fi on yksityishenkilöiden ylläpitämä sivusto, jolla pyritään lisäämään itsemääräämisoikeutta rokottamisen suhteen.

Nyt ihmisten suhtautumista rokotuksiin aletaan selvittää. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ryhtyy tutkimaan, mistä syntyy rokotusten vastustus. Tavoitteena on luoda työkaluja, joiden avulla luottamusta rokotuksiin voidaan vahvistaa. Tutkimuksen suunnittelu ja rahoituksen kerääminen ovat alkaneet.

Tutkimukseen tulee mukaan alueita, joilla rokotuksia on vastustettu.

”Asenteita tutkitaan muun muassa haastattelemalla vanhempia ja kysymällä, miten syntyvät päätökset jättää lapsi rokottamatta”, erikoistutkija Jonas Sivelä sanoo.

Hän on aikaisemmin tutkinut muun muassa terveyteen liittyviä harhakäsityksiä ja aidsia Afrikassa.

Tutkimuksessa selvitellään, millaisia riskejä vanhemmat ottavat, kun he tekevät rokotuspäätöksiä. Tarkoitus on selvittää myös terveydenhuollon ammattilaisten asenteita rokotuksiin.

Neuvolalääkäri Anu Mähösen mielestä vanhempia voi kannustaa rokottamaan lapsiaan kertomalla asiallisesta rokottamisen hyödyistä ja haitoista.

”Tärkeää on myös puhua niistä taudeista, joilta rokotukset suojaavat. Nykyvanhemmat ovat syntyneet hyvän rokotussuojan aikana 1970-, 1980- tai 1990-luvulla, eivätkä usein tiedä näistä sairauksista.”

Rokotuksen ottaminen jättämättä voi johtaa vakavaan sairastumiseen. Ongelmia Mähösen mukaan syntyy myös siitä, että nykyisin harvinaisiksi muuttuneiden tautien oireita ei tunnisteta ja hoito viivästyy.

”Kannan suurta huolta myös antibioottiresistenssin kasvusta. Rokottamalla voi saada suojan myös sellaisia tauteja vastaan, joiden hoitamiseksi ei tulevaisuudessa ole toimivaa lääkettä olemassa.”

Kun aikaisemmin rokotuskattavuus oli korkea, myös rokottamatta jääneet lapset olivat suojassa, koska taudit eivät levinneet.

Jos rokotusten vastustus lisääntyy, laumasuoja vähenee ja epidemiat alkavat levitä. Tuhkarokkorokotuksen laumasuojaraja on 95 prosentin rokotuskattavuus, mutta joidenkin arvioiden mukaan sen pitäisi olla jopa 97 prosenttia tuhkarokon suuren tartuttavuuden vuoksi.

Mähösen mukaan lukuun on saattanut vaikuttaa virheellinen tilastointi, mutta Hämeenlinnassa on myös maahanmuuttajia, jotka suhtautuvat nuivasti tuhkarokolta suojaavaan MPR-rokotukseeen.

Mähönen iloitsee siitä, että Suomessa on erinomainen rokotusohjelma, johon viime vuosina on tullut myös uusia rokotteita.

Neuvolaikäiset saavat Suomessa kaksi yhdistelmärokotesarjaa. Ne suojaavat jäykkäkouristukselta, kurkkumädältä, hinkuyskältä, poliolta, Hib-taudeilta, tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta.

Alle kolmevuotiaat saavat joka vuosi kausi-influenssarokotteen. Lisäksi lapset saavat rotavirusrokotteen, pneumokokkirokotteen ja papilloomavirusrokotteen. Vesirokkorokote on tulossa.

”Riskiryhmät saavat lisäksi omia rokotuksia, joilla suojaudutaan tuberkuloosia, B-hepatiittia ja puutiaisaivokuumetta vastaan tietyillä alueilla.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lapset
 • Rokotukset
 • Tuhkarokko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  7. 7

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää