Hyvinvointi

Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

Jos alkaa syödä syövän välttämisen kannalta terveellisemmin, vähentää riskiään sairastua myös moniin muihin sairauksiin.

Tilaajille
Syöpää ei voi parantaa syömällä jotain tiettyjä asioita, mutta ruokavaliolla voi todella vaikuttaa siihen, sairastuuko syöpään.

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen arvioi, että joka kolmannen syövän voisi ehkäistä elintavoilla. Elintapoihin kuuluvat ruokavalion lisäksi muun muassa liikunta, alkoholinkäyttö ja tupakointi.

On kuitenkin syöpätyypistä kiinni, kuinka suuri ruokavalion merkitys on.

”On syöpiä, joihin ruokavalio ei juuri vaikuta: esimerkiksi iho-, haima- ja aivosyöpä. Kuitenkin ruuansulatuskanavan syövistä ruokavalio selittää 25–50 prosenttia. Tämä koskee koko ruuansulatuskanavaa alkaen suusta ja päättyen peräaukkoon”, Laatikainen sanoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Viime viikolla HS kertoi, että usein syöpään sairastuminen johtuu vain huonosta onnesta. Se ei siis ole koko totuus.

Laatikainen on kirjoittanut syöpäsairaala Docrateen syöpälääkärin Timo Joensuun kanssa kirjan Syö hyvin, voi paremmin. Ravinto syövän ehkäisyssä ja hoidon tukena. Kirja kertoo, millainen ruokavalio vähentää riskiä sairastua syöpään.

Ravinto voi myös tukea syöpään sairastuneen hoitoa, mutta pelkkä ruokavalio ei paranna syöpää.

Syöpää ehkäisevä ruokavalio on kokonaisuus. Laatikainen korostaa, että yksittäisillä ruoka-aineilla ei ole niin paljon merkitystä.

Syöpää pitää loitolla yleisterveellinen ruokavalio. Laatikaisen mukaan hyvä valinta on syödä perinteisen Välimeren ruokavalion tai suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan.

”Välimeren ruokavalion ja suomalaisten ravitsemussuositusten erot ovat pieniä. Välimeren ruokavaliossa käytetään esimerkiksi oliiviöljyä rypsiöljyn sijaan.”

Suomalaiset ravitsemussuositukset opastavat syömään paljon vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Hyväksi nähdään myös täysjyvävilja, pavut, kasviöljyt, siemenet, pähkinät ja kala.

Vältettäviä asioita ovat suola, lihavalmisteet ja punainen liha. Suolan runsas käyttö on muun muassa vatsalaukun syövän riskitekijä.

Lihavalmisteita ja punaista lihaa ravitsemussuositukset kehottavat syömään alle puoli kiloa viikossa. Erityisesti lihavalmisteet lisäävät suolistosyövän riskiä.

Terveellinen syöminen kuulostaa varsin yksinkertaiselta – mutta ei ole. Harva syö ravitsemussuositusten mukaisesti eli syöpää ehkäisevästi.

”Monella lounas on terveellinen. Kuitenkin muu syöminen poikkeaa suosituksista. Aamupala ei maistu, iltapäivällä ei syödä välipalaa ja illalla syödään yksipuolisesti, vaikkapa pelkästään leipää.”

Jos alkaa syödä syövän välttämisen kannalta terveellisemmin, vähentää riskiään sairastua myös moniin muihin sairauksiin, esimerkiksi diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin, aivohalvaukseen sekä muistihäiriöihin.

Yksi keskeinen syövälle altistava tekijä on myös ylipaino. Ylipaino on vaarallista osin juuri sen vuoksi, että se on seurausta epäterveellisestä ruokavaliosta. Lisäksi se pitää yllä lievää tulehdusta, koska kehossa on paljon rasvakudosta.

Vaikka ruokavalion kokonaisuus ratkaisee, yksittäisillä ruoka-aineilla on todettu olevan merkitystä syövän ehkäisyssä.

Terveellisiin yksittäisiin ruokiin lukeutuvat parsakaali, tummanvihreälehtiset kasvikset, porkkana, kurpitsa, tomaatti, omena, viinirypäleet, sitrushedelmät, marjat, palkokasvit ja pähkinät.

Laatikainen painottaa, että syöpää ehkäisevien ruoka-aineiden lisääminen ruokavalioon on hienosäätöä: jos ruokavalio on epäterveellinen, ei sitä korjata parsakaalia popsimalla.

Toisaalta jos ruokavalio on kokonaisuutena terveellinen, sitä voi korjata vielä pari piirua terveellisempään suuntaan.

”Voikin esimerkiksi valita jäävuorisalaatin sijaan parsakaalia.”

Suositeltavien ruoka-aineiden listalla on tuttuja, lähes joka lähikaupasta löytyviä kasvikunnan tuotteita. Siellä ei ole esimerkiksi superfoodeja.

Laatikaisen mukaan superfoodeja ei ole juuri tutkittu syövän ehkäisyssä – toisin kuin antioksidanttilisiä eli esimerkiksi e-vitamiinia ja beetakaroteenia. Ravinnosta saatuna antioksidantit ovat terveellisiä mutta tiedetään, että antioksidanttipillereitä syömällä voi saada terveydelle vaarallisen määrän antioksidantteja. Ne lisäävät riskiä sairastua syöpään.

Laatikaisen mukaan ihmisillä on paljon vääriä käsityksiä siitä, mitä ruoka-aineita he pitävät haitallisina.

Esimerkiksi nämä eivät tutkimusten mukaan aiheuta syöpää:

1. Sokeri ja makeutusaineet

Laatikainen on kuullut vastaanotollaan monta kertaa, että sokerin uskotaan olevan syöpäsolujen energianlähde. Näin ollen syövän voisi välttää, jos ei syö sokeria.

Käsitys on väärä.

”Elimistö on ihmeellinen: se huolehtii, että sokeria on aina verenkierrossa riittävästi. Syöpäsoluilla on siis aina syötävää. Syöpä ei kukistu, kun jättää sokerin ja hiilihydraatit pois ruokavaliosta.”

Tosin tyypin 2 diabetes, jossa verensokeri on korkealla, on useiden syöpien riskitekijä. Tiedetään myös, että runsas sokerin ja valkoisten viljojen käyttö näyttää lisäävän kohdun syöpiä.

Sokeri ja valkoinen vilja saattavat liittyä syöpään myös sitä kautta, että ne lihottavat ja vievät tilaa terveelliseltä ruoalta ruokavaliossa.

Laatikainen on vastaanotolla kuullut myös, että syövän uskotaan johtuvan lisäaineista tai keinomakeutusaineista. Ei ole kuitenkaan tieteellistä näyttöä, että ne aiheuttaisivat syöpää.

2. Torjunta-aineet

Laatikaisen mukaan torjunta-aineita ei voikaan pitää terveellisinä. Silti ei ole pakko vaihtaa luomutuotteisiin.

”Teoriassa torjunta-aineiden jäämät voivat olla terveydelle haitallisia. Kuitenkin kun on tutkittu kasvisten, hedelmien ja viljojen vaikutusta syöpäriskiin, hyvät tulokset on saatu tavallisilla tehomaatalouden viljelytavoilla.”

3. Maitotuotteet

Myös maito nousee välillä epäilyttävien tuotteiden listalle. Laatikaisen mukaan maitotuotteet suojaavat tutkimusten mukaan suolistosyövältä. Kuitenkin miehillä erittäin runsas käyttö lisää hieman eturauhassyövän riskiä.

Runsasta maitotuotteiden käyttöä on Laatikaisen mukaan, jos käyttää niitä 1,5 kertaa enemmän kuin suomalaisissa ravitsemussuosituksissa kehotetaan. Suositusten mukaan elimistön kalsiumin tarve tyydyttyy, jos nauttii 5–6 desilitraa maitovalmisteita ja 2–3 viipaletta juustoa päivittäin.

Syövän ehkäisyssä myös ruoanvalmistusmenetelmällä on merkitystä. Hyviä ovat haudutus, uunissa valmistaminen ja keittäminen.

Huonoja ovat runsas suolaaminen, savustaminen ja käristäminen. Pannulla paistaessa kannattaa suosia mietoja lämpöjä eikä laittaa levyä täysille.

Laatikainen muistuttaa, että myös valmistusmenetelmät ovat hienosäätöä. Tärkeintä on edelleen ruokavalion kokonaisterveellisyys.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syöpä
 • Terveys
 • Ravitsemus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää